Γιώργος Λιάμπας

εκπρόσωπος των

Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων - Κινήσεων

στο Δ.Σ. της ΔΟΕ

ΕΥΘΥΜΙΟΥ - ΔΟΕ (25/5) : ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΠΕΡΕΤΑ !

 

Σε φαρσοκωμωδία έχουν εξελιχθεί οι συναντήσεις του Δ.Σ. της ΔΟΕ με τον Υπουργό Παιδείας…

Ο Υπουργός "ανταποκρίθηκε" στο προ μηνός αίτημα της ΔΟΕ για συνάντηση - τυπικά για το ζήτημα των αναπληρωτών-, ενώ λήγει το σχολικό έτος, είναι σε εξέλιξη η προεκλογική διαδικασία και πριν καταθέσει το πολυνομοσχέδιο (αξιολόγηση, αποκέντρωση, επιμόρφωση) στη Βουλή.

Ο Υπουργός, αφού σχεδίασε την τακτική προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής από κοινού με τα κομματικά συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚ, κάλεσε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να την ανακοινώσει.

Στη συνάντηση αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης έχει στόχο να παρατείνει και να διευρύνει το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, "αστυνόμευσης -χειραγώγησης" και ανεργίας των εκπαιδευτικών

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, για άλλη φορά, ήταν κατηγορηματικά αρνητική στο αίτημα του διορισμού των αναπληρωτών, καθώς και της κάλυψης των κενών θέσεων του διαγωνισμού. Δήλωσε ότι δεν προωθεί κανενός είδους ρύθμιση, επέμεινε στην αναλογία 1/30, απάντησε ότι δεν τον απασχολεί προς το παρόν η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, ενώ άφησε σαφώς να διαφανεί ότι η επιμόρφωση δεν θα συνδέεται με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.

Υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι "εδραία θέση της κυβέρνησης αποτελεί η πεποίθηση ότι η επετηρίδα δημιουργεί προβλήματα και δεν προσφέρει λύση, ενώ αντίθετα ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ εγγυάται αδιάβλητη διαδικασία που επιδέχεται βελτιώσεις". Ισχυρίστηκε, προκειμένου να δικαιολογήσει την αντιεκπαιδευτική, ανεύθυνη και ανάλγητη πολιτική του, ότι αδιοριστία δεν υπάρχει και ότι οι αναπληρωτές δεν καλύπτουν πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης.

Απροσδόκητα, όμως, άνοιξε την βεντάλια των θεμάτων και πριμοδοτώντας την προεκλογική εκστρατεία της ΠΑΣΚ ανακοίνωσε ότι παρέχει φιλοδώρημα ύψους ενός γιαουρτιού ημερησίως (με την μορφή επιδόματος) στον συμπαθή και αναξιοπαθούντα κλάδο, ενώ επεφύλαξε και ένα δεύτερο γιαούρτι για τα στελέχη εκπαίδευσης (υποσχέθηκε χορήγηση επιδόματος 15000 δρχ - ακαθάριστα- στη διάρκεια του β' εξαμήνου και 10.000 έως 1500 δρχ για τα στελέχη εκπ/σης).

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, και ξεδιπλώνοντας τα φιλεκπαιδευτικά του αισθήματα, μας γνωστοποίησε ότι παρακάλεσε τον κ. Γιαννίτση να λάβει υπόψη του την ιδιαιτερότητα των εκπαιδευτικών και να τους "αντιμετωπίσει με επιείκεια στο ασφαλιστικό", με κατεύθυνση ιδιαίτερου διαλόγου και στόχο την σαλαμοποίηση του μετώπου αντίστασης.

Κράτησε βέβαια το καλό για το τέλος, αποδεικνύοντας πόσο καλός Δαναός είναι αφού το δώρο μας το είχε δώσει νωρίτερα. Ανακοίνωσε ότι το πολυεξαγγελθέν νομοσχέδιο που αφορά την αποκέντρωση - αξιολόγηση - επιμόρφωση" θα δοθεί στις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες στις 15 Ιουνίου (αφού έχουν λήξει οι Γ.Σ….) χωρίς να μας αποσαφηνίσει το παραμικρό για το περιεχόμενο και τις κεντρικές κατευθύνσεις, ενώ απέφυγε επιμελώς να δεσμευτεί ότι δεν θα ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι.

Στην προσχεδιασμένη (από πλευράς ΥΠΕΠΘ - ΠΑΣΚ) αυτή φάρσα, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές αποδέχτηκαν χωρίς δεύτερη κουβέντα την κυβερνητική στάση στο ζήτημα των αναπληρωτών (εξάλλου ήταν απλά το πρόσχημα), ενώ δεν τόλμησαν να ψελλίσουν στο οικονομικό ούτε καν την ψηφισμένη από τους ίδιους θέση για 40% σε μια τριετία, αποδεχόμενοι ασμένως την κυβερνητική ελεημοσύνη. Δεν τόλμησαν καν να προτείνουν την ενσωμάτωση της φιλευσπλαχνίας στο βασικό μισθό. Πως θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν η θέση της πλειοψηφίας χαρακτηρίζεται από τη σχιζοφρενική συνδικαλιστική θέση "όχι στην επιδοματική πολιτική, ναι στα επιδόματα".

Το χειρότερο: μη αξιώνοντας από τον Υπουργό αυτά που πραγματικά χάσαμε, μας ανήκουν και δικαιούμαστε, εμφάνισαν τον κλάδο ως κακόμοιρο επαίτη.

Ταυτόχρονα θυσίασαν τους αναπληρωτές σαν άλλη Ιφιγένεια για να φυσήξει ούριος άνεμος στις τσέπες των αυριανών μας αξιολογητών.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές στο παρελθόν. Για άλλη μια φορά μας χαρίζουν καθρεφτάκια σαν να είμαστε ιθαγενείς για να μας κλέψουν τη γη. Για άλλη μια φορά μας πετάνε ένα ξεροκόμματο για να μην φωνάζουμε.

Αυτή τη φορά δεν θα πάρουμε! Το προπέτασμα καπνού για να περάσει ο επιθεωρητισμός, η αστυνόμευση, η ανεργία θα το διαλύσει ο άνεμος του αγώνα και της αποφασιστικότητας, για το δικαίωμα στη δουλειά και τη μόρφωση.

ΕπιστροφήΕπιστροφή