ΔΗΛΩΣΗ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ του εκπροσώπου

των Κινήσεων - Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων

για τη συγκρότηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ

Αθήνα 16 Ιούλη 2001

 

 

 

Με τη συγκρότηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με σχετική πλειοψηφία αποκλειστικά και μόνο από τη ΔΑΚΕ έληξε το 15ήμερο "σήριαλ" για το προεδρείο. ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, που από κοινού ψήφισαν όλες τις αποφάσεις της 70ης Γ.Σ. του κλάδου, δεν συμφώνησαν την από κοινού συγκρότηση του προεδρείου, όπως πριν δυο χρόνια, όχι γιατί τα "χάλασαν" ξαφνικά αλλά γιατί υπήρξε το "αγκάθι" της διπλής υποψηφιότητας της ΠΑΣΚ (Χρήστου - Μπράτης αρχικά, Χρήστου - Μπαμπούρας στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις).

Με αυτό τον τρόπο παρά το ότι η ΠΑΣΚ έχει 5 έδρες στο Δ.Σ. δεν κατόρθωσε να πάρει τη θέση του προέδρου. Η διπλή υποψηφιότητα, όταν στο συνέδριο ενιαία κατέβασε ψηφοδέλτιο η ΠΑΣΚ, ενιαία ψήφισε όλες τις θέσεις μαζί με τη ΔΑΚΕ, δεν ήταν τίποτε άλλο από μια μάχη μηχανισμών, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα των εκπαιδευτικών.

Σηματοδοτεί και στο χώρο της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τη συνολικότερη κρίση στο ΠΑΣΟΚ.

Είναι μια ακόμη απόδειξη στο μακρύ κατάλογο των μέχρι σήμερα δεδομένων για την κρίση και τη σήψη του κατεστημένου συνδικαλιστικού κινήματος. Κρίση μοντέλου αλλά κυρίως περιεχομένου και προσανατολισμού. Όταν ο συνδικαλισμός από όπλο των εργαζομένων μετατρέπεται σε "μακρύ χέρι" των κυβερνητικών, κρατικών επιδιώξεων, όταν δεν υπερασπίζεται και δεν διεκδικεί ως τη νίκη τα δικαιώματα των εργαζομένων, τότε μετατρέπεται σε μηχανισμό επικίνδυνο για τα συμφέροντά τους.

Ας γίνει όμως σε όλους κατανοητό ότι τη μάχη των μηχανισμών δεν θα επιτρέψουμε να τη δώσουν οι "μονομάχοι" στην πλάτη των εκπαιδευτικών με οποιοδήποτε τρόπο.

Όσο για τη ΔΑΚΕ μπορεί να προχώρησε στη μονοπαραταξιακή συγκρότηση του Δ.Σ. θα κινηθεί όμως στη βάση της συμπόρευσης με την ΠΑΣΚ που επιδίωξαν από κοινού στις αποφάσεις του συνεδρίου. Ακόμα καλύτερα όμως γνωρίζει ότι θα βρεθεί απέναντι από τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς για την πολιτική της γιατί είτε με τον ένα είτε με τον άλλο διαχειριστή η πολιτική κατεύθυνση της ΔΟΕ είναι προειλημμένη σε επίπεδο Δ.Σ.

Πολύ περισσότερο αν ευελπιστεί ότι με την ανάληψη θέσεων στα προεδρεία των συνδικάτων θα προσφέρει τις "υπηρεσίες" της σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. αύριο. Οι εργαζόμενοι ξέρουν στην πράξη να ξεπερνούν τις συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργάνων.

Η ΕΣΑΚ -ΔΕΕ δεν συμμετείχε τελικά στη συγκρότηση του Δ.Σ. παρόλο που για "λειτουργικούς" λόγους είχε δηλώσει ότι θα συμμετέχει. Δεν ήθελε να κατηγορηθεί για συμπόρευση με τη ΔΑΚΕ. Αναρωτιόμαστε τι θα άλλαζε αν συμμετείχε και η ΠΑΣΚ; Η πολιτική βάση συγκρότησης του Δ.Σ. θα ευνοούσε τη συμμετοχή στη διαχείριση τότε;

Εμείς ως Κινήσεις - Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε

θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε από τη σκοπιά των αναγκών και των δικαιωμάτων της εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των εργαζομένων.

Πιστεύουμε ότι τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ώρα για τον οριζόντιο συντονισμό των πρωτοβάθμιων συλλόγων, των Γενικών Συνελεύσεων των ίδιων των εκπαιδευτικών, των Επιτροπών Αγώνα. Στην υπαρκτή κρίση και τη σήψη του κατεστημένου συνδικαλιστικού κινήματος χρειάζεται οι δυνάμεις της ζωντανής και μαχόμενης εκπαίδευσης να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να ξαναζωντανέψουν τις αυθεντικές συλλογικότητες της βάσης, να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της αντιεκπαιδευτικής, αντιλαϊκής πολιτικής. Εκεί θα πάρουν απάντηση οι μηχανισμοί και ο υποταγμένος συνδικαλισμός.

Εμείς επιμείναμε ως το τέλος στην άποψή μας: Δεν αποδεχόμαστε καμιά θέση σε κανένα αξίωμα, δεν αυτοπροτεινόμαστε, καταψηφίζοντας και κάθε άλλη πρόταση για τη συγκρότηση.

Λουκάς Καβακλής 
Εκπρόσωπος των
Κινήσεων- Παρεμβάσεων- Συσπειρώσεων
στο Δ.Σ. της ΔΟΕ

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα