Η βιτρίνα της παγκοσμιοποίησης ράγισε στο Γκέτεμποργκ

 

* Φωτογραφίες *

 

Με φόντο τις σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Ιούνη στο Γκέτεμποργκ η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη σουηδική πόλη που μετατράπηκε, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε Σιατλ. Οι διαδηλωτές με συνθήματα κατά της Ε.Ε., της παγκοσμιοποίησης και του Μπους, δεν δίστασαν να συγκρουστούν με την αστυνομία στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τους συνεδριακούς χώρους και να ματαιώσουν τη Σύνοδο. Η αστυνομία συνέλαβε πάνω από πεντακόσιους πολίτες, ενώ τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν από σφαίρες αστυνομικών - σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται ο ένας. Οι διαδηλωτές είναι μέλη τουλάχιστον 40 οργανώσεων. Τα επεισόδια, που ξεκίνησαν την Πέμπτη, πυροδότησε η παρουσία του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

 

Από την Παρασκευή η πόλη είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας. Σύμφωνα με ανταποκριτές του πρακτορείου Reuters, σε ένα δρόμο έξω από το κύριο κτίριο του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, χιλιάδες διαδηλωτές, συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς που αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, καθώς υστερούσαν σε αριθμό. Οι ηγεσίες των Ευρωπαϊκών κρατών θορυβημένες από τον όγκο και την αποφασιστικότητα των διαδηλώσεων εξήγγειλαν σκληρά μέτρα καταστολής εν' όψη των επόμενων συσκέψεων (βλ. Γένοβα σε ένα μήνα, αλλά και Θεσσαλονίκη το δεύτερο εξάμηνο του 2003).

 

Το κλίμα για τους οπαδούς της παγκοσμιοποίησης έγινε ακόμα πιο βαρύ καθώς στις αντιδράσεις των διαδηλωτών ήρθε να προστεθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Ιρλανδίας που απέρριψε τη Συνθήκη της Νίκαιας με ποσοστό 53 %.

Ταυτόχρονα εντείνονται οι προετοιμασίες σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα για τη μαζική και μαχητική παρουσία στη Γένοβα στις 18 - 20 Ιούλη.

* Φωτογραφίες *

ΕπιστροφήΕπιστροφή