ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΠΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 

Βρυξέλλες 13 - 15 Δεκέμβρη, η πόλη - καρδιά της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης χτύπησε στους ρυθμούς των διαδηλώσεων κατά της Ε.Ε. και της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Λίγους μήνες μετά το αιματηρό χτύπημα της 11 Σεπτέμβρη στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης και το τρομοκρατικό πογκρόμ που το ακολούθησε από τους τρομοκράτες της Νέας Τάξης οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Ευρώπης έδωσαν βροντερά το παρών στις εξελίξεις.

Ο "περιοδεύον θίασος τρομοκρατών", όπως είχε αποκαλέσει ο Μπλερ τους διαδηλωτές του Γκέτεμποργκ, οι "τρομοκράτες" της Γένοβας κατά το Μπερλουσκόνι, ήταν δεκάδες χιλιάδες, από όλη την Ευρώπη, με πρωταγωνιστές αριθμητικά τους οικοδεσπότες Βέλγους εργαζόμενους.

"Σταματήστε την ευρωπαϊκή οικονομική τρομοκρατία" έγραφε το πανό των απολυμένων της Σαμπένα, της αεροπορικής εταιρείας που έκλεισε μετά την 11 Σεπτέμβρη.

"Αυτή η Ευρώπη δεν είναι δικιά μας", φώναζαν οι Βέλγοι μεταλλωρύχοι, ενώ πανό με συνθήματα για την αλληλεγγύη των εργαζομένων, για την ανάγκη ανατροπής αυτής της πολιτικής κυριάρχησαν. Πανό συνδικάτων απεικόνιζαν τον Τσε και τον Μαρξ, ενώ εργατικές μπάντες έπαιζαν τη "Διεθνή". Ταυτόχρονα ροκ συγκροτήματα δημιουργούσαν με τους ήχους τους ένα κλίμα πανηγυρικό στη διαδήλωση.

Μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ακόμα και την πρώτη ημέρα που διοργανωνόταν η διαδήλωση από τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, που οι οργανωτές κάτω από τις έντονες αποδοκιμασίες των διαδηλωτών ψέλλιζαν ότι δεν είναι ενάντια στην παγκοσμιοποίηση αλλά θέλουν να δράσουν διορθωτικά. 

Τη δεύτερη μέρα η διαδήλωση ήταν μικρότερη, 25000 - 30000, αλλά με σαφέστερο αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο. Πρωταγωνιστές και πάλι οι απολυμένοι της Σαμπένα, αρκετοί φορώντας θηλιές κρεμάλας αντί για γραβάτα. Η αστυνομία προχώρησε σε επίδειξη δύναμης περικυκλώνοντας το μέρος όπου γίνονταν οι λαϊκές συνελεύσεις ή όπου μαζεύονταν τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία, το D 14 κ.λπ. κάνοντας προκλητικά σωματική έρευνα ή και προληπτικές συλλήψεις και απελάσεις.

Την τρίτη ημέρα, είχαμε αντιπολεμική πορεία ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις καθώς και πορεία του "μαύρου μπλοκ" που αντιμετωπίστηκε με προκλητικά κατασταλτικό τρόπο από την αστυνομία.

Μπορεί οι Βρυξέλλες να μην είχαν τη μαζικότητα και τα συγκρουσιακά χαρακτηριστικά της Γένοβας, να μην είχαν το "έξω από την Ε.Ε." του Γκέτεμποργκ, να μην αμφισβήτησαν έμπρακτα την απαγορευμένη "κόκκινη ζώνη" ήταν όμως μια εντυπωσιακά μαζική συνέχεια σε αυτό που ονομάζουμε κίνημα ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, που σαφέστατα δεν προσκυνάει λογικές μιας "Ευρώπης με ανθρώπινο πρόσωπο", ούτε σέρνεται στο άρμα της φιλοπόλεμης καθεστωτικής αριστεράς της Ευρώπης. Διαμορφώνεται με μαζικούς όρους ένα διεθνιστικό κίνημα, αντικαπιταλιστικής χροιάς, ενάντια στην Ε.Ε., με χαρακτηριστικά αμφισβήτησης του σύγχρονου ολοκληρωτικού καπιταλισμού αλλά και με διακριτή την ύπαρξη και το ρόλο ενός ρεύματος μέσα σε αυτό που απαιτεί μια συνολική, ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική απάντηση , που η καρδιά του βρίσκεται στον κόσμο της εκμετάλλευσης, της ανεργίας, της νεολαίας.

Τον επόμενο ραντεβού είναι στους κοινωνικούς αγώνες και τις αναμετρήσεις με την κυβέρνηση στην ίδια τη χώρα μας και σε κάθε άλλη πόλη του κόσμου, αλλά και στις επόμενες συνόδους της Ε.Ε., τουG-8, του ΠΟΕ, στη Σεβίλλη, τον Καναδά κ.λπ.

Μην ξεχνάμε ότι και εμείς θα είμαστε "οικοδεσπότες" το 2003 στη Θεσσαλονίκη.

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα