ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ - ΔΟΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ

 

Σε φαρσοκωμωδία τείνουν να εξελιχθούν οι συναντήσεις του Υπουργείου Παιδείας με τη ΔΟΕ. Στην τρίτη ουσιαστικά συνάντηση μετά την εκλογή του νέου Δ.Σ.(18/9) οι απαντήσεις από μεριάς της κυβέρνησης παραμένουν οι ίδιες.
Ο υπουργός υπεραμύνθηκε των νόμων 2525&2640 της πολιτικής ως σήμερα στην εκπαίδευση την οποία βαθμολογεί με άριστα!!!
Άριστα για τους 60.000 μαθητές οι οποίοι βρέθηκαν εκτός "ενιαίου" λυκείου. 
Άριστα για την οικονομική αφαίμαξη των γονιών (1τρις υπολογίζεται η συνολική δαπάνη) προς δόξα της … δωρεάν παιδείας.
Άριστα για τους χιλιάδες αδιόριστους που παραμένουν στην ανεργία ή στην προσωρινή απασχόληση.
Τι απάντησε το υπουργείο στα συγκεκριμένα ζητήματα:
Δεν υπάρχουν τμήματα που να έχουν τριάντα μαθητές ούτε στα δημοτικά, ούτε στα νηπιαγωγεία. Άρα δεν τίθεται ζήτημα για μείωση της αναλογίας μαθητών ανά τάξη.
Δεν υπάρχει προσανατολισμός για θέσπιση δίχρονης προσχολικής αγωγής. Δεν παρατηρεί το φαινόμενο παιδιών να μην πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο λόγω έλλειψης θέσεων.
Το πρόβλημα της διπλοβάρδιας θα λυθεί σταδιακά ως το 2004. Είναι η τέταρτη φορά που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μεταθέτει την καταληκτική ημερομηνία κάλυψης των ελλείψεων σε διδακτήρια και αίθουσες.
Τα γνωστά "πιλοτικά" ολοήμερα κρίνονται άκρως επιτυχημένα. Γι αυτό πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι η επέκταση του θεσμού έτσι ώστε στην επόμενη τετραετία να φτάσουν στα 323. Τόνισε όμως ότι απαιτείται η ενεργή στήριξη των τοπικών φορέων ( Δήμοι, Νομαρχίες κ.λπ.) οικονομικά. Ουσιαστικά άναψε το πράσινο φως για ανταποδοτικά τέλη (βλ. δίδακτρα) οδηγώντας στην ιδιωτικοποίηση μια ακόμη λειτουργία της εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα εξω-μείωσης θα συνεχιστεί αφού λυθούν τα προβλήματα με τα Παιδαγωγικά Τμήματα.
Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση απόσυρσης του πολυνομοσχεδίου που αφορά την περιφερειακή οργάνωση της εκπαίδευσης, την αξιολόγηση και την επιμόρφωση.
Τις θέσεις της ΔΟΕ τις έχει πάρει υπόψη του και συζητά μόνο για βελτιωτικές προτάσεις που δε θίγουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Είπε ότι το υπουργείο Παιδείας δεν προτίθεται να προχωρήσει στη σύνδεση μισθού αξιολόγησης αλλά δεν αρνήθηκε ότι αυτό προβλέπεται από το πρόγραμμα Πολιτεία που μιλά για σύστημα μισθών στο Δημόσιο με κριτήριο τη σύνδεση μισθού- αξιολόγησης.
Στα οικονομικά ξαναυποσχέθηκε το 15χίλιαρο μικτά, όχι αναδρομικά από τον Ιούλιο όπως υποσχόταν η ΠΑΣΚ προεκλογικά, ενώ δήλωσε καθαρά ότι δεν θα πάρετε τίποτε άλλο γιατί οι εκπαιδευτικοί είναι πολλοί!!! Ως το 2003 που θα εφαρμοστεί η νέα πολιτική μισθών και όχι νέο μισθολόγιο δεν θα υπάρξουν αυξήσεις.
Ξεδιπλώνοντας τα φιλοεκπαιδευτικά του αισθήματα μας γνωστοποίησε ξανά ότι παρακάλεσε τον κ. Γιαννίτση να λάβει υπόψη του την ιδιαιτερότητα των εκπαιδευτικών και να τους "αντιμετωπίσει με επιείκεια", με κατεύθυνση ιδιαίτερου διαλόγου και στόχο τη διάσπαση της ενιαίας αντίστασης και του σταδιακού περάσματος της αντιασφαλιστικής πολιτικής. Φυσικά δε δεσμεύτηκε για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και την αύξηση των συντάξιμων αποδοχών. Τσάμπα μάγκες…
Δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση επαναφοράς της επετηρίδας ή μόνιμης πρόσληψης των αναπληρωτών συναδέλφων
. Μόνιμες προσλήψεις μόνο μέσα από τον "αδιάβλητο" θεσμό του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. 
Γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει την ίδια πολιτική. Ο κλάδος δεν μπορεί να εμφανίζεται ως επαίτης ή ως προάγγελος των κυβερνητικών προθέσεων , όπως χρόνια τώρα μας έχουν συνηθίσει ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ. Δεν μπορεί να "διαπραγματευόμαστε τους ρυθμούς χειροτέρευσης της θέσης μας". Η αδράνεια και ο συμβιβασμός δεν μας ταιριάζει. Τώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, με τον οριζόντιο συντονισμό των συλλόγων, αναπνέοντας τον αέρα των Γενικών Συνελεύσεων, των Επιτροπών Αγώνα. Διεκδικώντας αυτά που πραγματικά μας ανήκουν, μέσα από μαζικούς, μαχητικούς αγώνες με διάρκεια, επαναλαμβανόμενες μορφές και προοπτική. 

 

Λουκάς Καβακλής 
Εκπρόσωπος των Κινήσεων - Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων 
Στο Δ.Σ. της ΔΟΕ

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα