Ανοιχτό γράμμα στους μαθητές και τις μαθήτριες μας

 

28 χρόνια από τον ηρωικό Νοέμβρη ο αγώνας για

ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη , ελευθερία

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ……..

 

"Αρκετά λιπάστηκεν η γη μας

με σάρκα ανθρώπων"

Άγγελος Σικελιανός.

 

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

28 Χρόνια μετά την ηρωική και ματωμένη εξέγερση του πολυτεχνείου, εμείς, οι δάσκαλοί σας, θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας, να μοιραστούμε τις αγωνίες, τις έγνοιες και τις προσδοκίες μας, ώστε όχι μόνο να τιμήσουμε κατά πως πρέπει τη μεγάλη ιστορική και πάντα νέα επέτειο του Νοέμβρη, αλλά και να αντλήσουμε από αυτήν διδάγματα-πυξίδες για να σχεδιάσουμε ένα κόσμο αντάξιο του Ανθρώπου.

Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου βρίσκει την ανθρωπότητα μέσα στην καταιγίδα ενός άδικου πολέμου ο οποίος, με αφορμή το θάνατο αθώων πολιτών στη Νέα Υόρκη, συμπαρασύρει στη φρίκη του όλο τον κόσμο.Η μηχανή του πολέμου που καθοδηγείται σήμερα από τις ΗΠΑ και ακολουθούν οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. αλλά και άλλων κρατών πολτοποιεί τα σύνορα, εξοντώνει αμάχους , γυναίκες και παιδιά στο Αφγανιστάν, γιγαντώνει την προσφυγιά στο όνομα της δικαιοσύνης, ξαναγράφει τα ανθρώπινα δικαιώματα με φωτιά και σίδερο, μολύνει τον αέρα όλης της γης εκβαρβαρίζει τα ήθη και έθιμα του κόσμου.

Ο άδικος πόλεμος των ισχυρών, ο οποίος εξαπολύθηκε στ΄όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αποτελεί την πλέον φρικτή και κτηνώδη έκφραση της νέας τάξης πραγμάτων, όπου μια χούφτα ισχυροί του πλανήτη καταπατούν κάθε έννοια νομιμότητας, επιχειρούν ανατροπές κυβερνήσεων τις οποίες στήριξαν παλαιότερα για να ελέγξουν τις αγορές, τους δρόμους του πετρελαίου και να υποτάξουν κάθε φωνή ατομικής και συλλογικής αντίστασης.

Αλλά εμείς ξέρουμε, και αυτό διδάσκουμε στις τάξεις μας, πως η ειρήνη πάει μαζί με τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ισότητα, αυτή ακριβώς είναι η τέχνη της ζωής και η ουσία της δημοκρατίας.

Εμείς οι δάσκαλοί σας υποστηρίζουμε και αγωνιζόμαστε για νάχει κάθε κοινωνία το δικαίωμα του αυτοκαθορισμού, και κάθε άνθρωπος να διαφεντεύει τη ζωή, την εργασία, την εργασία, την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του.

Για όλους όσους έδωσαν το πνεύμα και το αίμα τους στην ανθρώπινη πρόοδο, για όσους μοχθούν για να γυρίσει ο ιστορικός τροχός, είναι φανερό πως ο πόλεμος δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από θεωρίες για την " σύγκρουση των πολιτισμών".

Αυτοί που έπνιξαν στο αίμα τα παιδιά του Ιράκ, με βόμβες και εμπάργκο, αυτοί που αιματοκύλησαν τα Βαλκάνια και τη Σερβία, αυτοί που τεμαχίζουν το Αφγανιστάν, είναι ακριβώς οι ίδιοι που δολοφόνησαν στο Βιετνάμ , στην Ελλάδα , τη Χιλή ,τη Γρενάδα, το Σουδάν.

Είναι αυτοί που υποθάλπτουν το ρατσισμό το σωβινισμό και τον εθνικισμό πουλώντας όπλα, στρέφοντας τους λαούς σε αλληλοσφαγές.

Ο στόχος είναι ο ίδιος! Αύξηση των κερδών, μοίρασμα των αγορών, καταστροφή της φύσης και των πολιτισμών για να θησαυρίζουν τα μονοπώλια περιορισμός της δημοκρατίας για να εξοντωθούν οι "δραστήριοι δυσαρεστημένοι".

 

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

 

Τα 28 χρόνια τα οποία μας χωρίζουν από την εφόρμηση του Νοέμβρη στον ουρανό της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αντίστασης του ανθρώπου στη σκλαβιά, λειτουργούν ως καταλύτες για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η μνήμη ενάντια στη λήθη.

Μέσα στη σύγχυση των ιδεών, την πολτοποίηση των αξιών, την επέλαση παλαιών σκοταδιστικών θεωριών που μεταμφιέζονται σε καινούργιες εμείς σας λέμε σαν πολίτες, σαν δάσκαλοι, σαν γονείς:

Αντισταθείτε!

Πάρτε το μέλλον στα χέρια σας

Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας και

φτιάξτε την κοινωνία

ακριβώς στα μέτρα των αναγκών των ανθρώπων

 

ΝΟΕΜΒΡΗΣ, 2001

 

(Το κείμενο αυτό κατατέθηκε από τις Παρεμβάσεις Εκπ/κών Β/θμιας στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ)

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα