ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΠΕΑΕ)

 

 

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ : ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ



Η άσκηση δίωξης σε υπαλλήλους του ΑΣΕΠ σε σχέση με τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών δικαιώνει τις καταγγελίες του εκπαιδευτικού κινήματος που από την αρχή είχε δηλώσει ότι κάθε άλλο παρά δίκαιο, αδιάβλητο και αξιόπιστο σύστημα διορισμού είναι. Η πρωτοφανής άρνηση πρόσβασης στα γραπτά του διαγωνισμού, αποτυπώνει το προκλητικό πέπλο αδιαφάνειας που υπάρχει γύρω από το διαγωνισμό, και το οποίο προσπαθεί να αποκρύψει ένα μεγάλο φάσμα από σκανδαλώδεις παρατυπίες.

Τα παρατράγουδα που εμφανίστηκαν σε σχέση με την μοριοδότηση των υποψηφίων (όπου προϋπηρεσίες υπολογίζονται με διαφορετικούς τρόπους, τίτλοι σπουδών εμφανίζονται από το πουθενά κλπ) έρχονται να προστεθούν στην εμφάνιση δύο βαθμολογιών στα ίδιο πρόσωπα (η οποία δύσκολα μπορεί να αποδοθεί σε "τεχνικά" σφάλματα), στις καταγγελίες για προβλήματα και αποκλίσεις στη βαθμολογία, για διορθώσεις από πρόσωπα με τυπικό ή ουσιαστικό κώλυμα, για παρατυπίες στη διεξαγωγή, στις καταγγελίες για "παράξενες" διαδρομές του πίνακα των διοριστέων στο Υπουργείο Παιδείας.. Η βροχή των ενστάσεων, αλλά και τα κωμικοτραγικά γεγονότα όπως οι συνεχείς προσθαφαιρέσεις από τον πίνακα διοριστέων αποτελούν σαφή ένδειξη ότι έχουμε να κάνουμε με ένα διαγωνισμό σκάνδαλο.

Τα πράγματα κάνει πολύ χειρότερα η συστηματική άρνηση του Υπουργείου και του ΑΣΕΠ να δώσει οποιαδήποτε στοιχεία για το διαγωνισμό. Ποιος έβαλε τα θέματα; Ποιοι διόρθωσαν, με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν, πόσα γραπτά διόρθωσαν; Διόρθωσαν τα ίδια τα μέλη ΔΕΠ ή μήπως κάποιοι προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί φοιτητές; Μια τέτοια σιωπή επιβεβαιώνει και δεν διαψεύδει τις υποψίες για προβλήματα στη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Αυτό το στίγμα της ανυποληψίας και του σκανδάλου δεν πρόκειται να φύγει εύκολα από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ό,τι κι αν προσπαθήσει να πει η κυβέρνηση. Για το ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ είναι σκάνδαλο μιλάει πια η ίδια η πραγματικότητα !

Και αυτό το πρόβλημα της αδιαφάνειας θα ενταθεί ακόμη περισσότερο αν προωθηθούν οι διάφορες σκέψεις του Υπουργού να προστεθεί και η "συνέντευξη" του υποψηφίου σε κάποια επιτροπή αξιολόγησης. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτή η "συνέντευξη" δεν θα είναι απλά ένας εύσχημος τρόπος πριμοδότησης των ημετέρων;

Όμως το μεγαλύτερο "σκάνδαλο" παραμένει ο ίδιος ο διαγωνισμός, ένας θεσμός που ποτέ δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη του εκπαιδευτικού κόσμου και χρειάστηκε πρωτοφανή βία και αυταρχισμό για να υλοποιηθεί, ένας θεσμός που φτιάχτηκε με μοναδικό σκοπό να νομιμοποιήσει την πολιτική της αδιοριστίας και ελάχιστων διορισμών στην εκπαίδευση, καταργώντας ένα αξιόπιστο και δίκαιο σύστημα διορισμών, την επετηρίδα, ένα σύστημα που από τη φύση του απέτρεπε οποιεσδήποτε παρατυπίες και λαθροχειρίες.

Γιατί η άλλη όψη αυτού του διαγωνισμού - παρωδία είναι οι χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, είναι τα σχολεία που υπολειτουργούν και η μαζική απόρριψη των μαθητών, είναι η συστηματικά απόδοση εκπαιδευτικού έργου στους ιδιώτες. Την ίδια στιγμή που καταρρέει κάθε εικόνα αξιοπιστίας του διαγωνισμού το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να κάνει οτιδήποτε για να πάψει η εργασιακή ομηρία των αναπληρωτών συναδέλφων, αρκετοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν το φάσμα της οριστικής απόλυσης μετά από χρόνια εργασίας και προσφοράς στο δημόσιο σχολείο.

Απέναντι στην κοροϊδία του διαγωνισμού και την πολιτική της αδιοριστίας ένας δρόμος υπάρχει: η αγωνιστική συσπείρωση του εκπαιδευτικού κινήματος, ο αγώνας για μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, για εργασία και αξιοπρέπεια, ο αγώνας για την κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

 

Αθήνα 12/07/2001

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα