ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΠΕΑΕ)

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας επιμένει στην πολιτική των ελάχιστων διορισμών εκπαιδευτικών.

Η ανακοίνωση τύπου του Υπουργείου ότι φέτος γίνονται 3396 περισσότεροι διορισμοί από πέρσι αποκρύπτει την αλήθεια, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για μεταφορά κενών που είχε αφήσει ο προηγούμενος διαγωνισμός. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα : Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ουσιαστικά οι διορισμοί φέτος είναι μόλις 1519. Αυτό αποτελεί και ένα προμήνυμα για τους διορισμούς των επόμενων ετών.

Ταυτόχρονα δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τον εμπαιγμό όσων αναμένουν διορισμό από την επετηρίδα, ειδικά στην πρωτοβάθμια : το ποσοστό του 20% δεν υπολογίζεται στον αριθμό των διορισμών αλλά των κενών !

Αλλά ακόμη και οι ίδιοι διορισμοί που ανακοινώθηκαν θα είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότεροι αφού για παράδειγμα στην πρωτοβάθμα εκπαίδευση 420 από τους διορισμούς που ανακοινώθηκαν θα παραμείνουν κενοί λόγω της "αποτυχίας" στο διαγωνισμό.

Ό,τι κι αν λέει το Υπουργείο, για άλλη μια φορά τα σχολεία θα ξεκινήσουν με ελλείψεις προσωπικού. Για άλλη μια φορά θα δούμε σχολεία να υπολειτουργούν, ενώ θα συνεχιστεί το απαράδεκτο καθεστώς των συμπτύξεων και των τάξεων με πάνω από 30 μαθητές.

Αυτό σημαίνει ότι και φέτος τα πραγματικά κενά θα καλυφθούν με ωρομίσθιους και αναπληρωτές. Αρκεί να σκεφτούμε ότι την σχολική χρονιά 2000-2001 οι προσλήψεις αναπληρωτών έφτασαν τις 16.000. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί η κυβέρνηση να επιβάλλει την ελαστική, ανασφαλή απασχόληση στο δημόσιο σχολείο. 

Η πραγματικότητα των σχολείων, η πραγματικότητα των αναγκών για εκπαιδευτικό προσωπικό δείχνουν ότι για την ανεργία δεν έφταιγε η επετηρίδα, αλλά η πολιτική των ελάχιστων διορισμών. Πραγματικός στόχος της κατάργησης της επετηρίδας και της καθιέρωσης του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ δεν ήταν η επίλυση του προβλήματος της αδιοριστίας και της έλλειψης προσωπικού, αλλά η αφαίρεση κάθε εργασιακού δικαιώματος από τα πτυχία και η επιβολή ελαστικών εργασιακών σχέσεων στην δημόσια εκπαίδευση.

Και ας μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε σε ένα διαγωνισμό στον οποίο έφτασε να γίνει έως και εισαγγελική έρευνα για τις κραυγαλέες παρατυπείες του (διπλές βαθμολογίες).

Απέναντι στον κυβερνητικό εμπαιγμό, απέναντι στο παρόν και το μέλλον της αδιοριστίας και της εργασιακής περιπλάνησης ένας δρόμος υπάρχει: αυτός του μαζικού και ανυποχώρητου αγώνα για :

Αθήνα 11/07/2001

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα