ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΔΟΕ

 

Η Κατάληψη των γραφείων της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας από τους αγωνιζόμενους αναπληρωτές και η ευκαιρία για απεργιακό αγώνα διαρκείας μπροστά στην αντιασφαλιστική λαίλαπα 

 

Τετάρτη 4 Απρίλη

 

Παρά την διασπαστική απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ) για 24ωρη απεργία μόνο των αναπληρωτών (σαν να μην είναι οι διορισμοί υπόθεση όλου του κλάδου), η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4/4 έξω από το Υπουργείο Παιδείας και μαζική και αποφασιστική ήταν, γεμάτη από την αγανάκτηση των αναπληρωτών, που αντιμετωπίζουν το φάσμα της οριστικής απόλυσής τους. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, η "Διοικούσα Επιτροπή των Αναπληρωτών" αντέδρασε έντονα στην συμμετοχή εκπροσώπου της ΠΕΑΕ στην αντιπροσωπεία που θα συναντιόταν με τον Υπουργό, απαίτησε και πέτυχε τον αποκλεισμό εκπροσώπων των Επιτροπών Αγώνα, ενώ έφτασε στο σημείο να απειλήσει με αποχώρηση. (Δεν ξεχνάμε ότι η ίδια "Διοικούσα Επιτροπή" έφτασε στο σημείο να εκδώσει ανακοίνωση ...αποχής (!!) από το Συλλαλητήριο της 28ης Μάρτη που συνδιοργάνωσαν 26 Σύλλογοι Π.Ε. και ΕΛΜΕ)

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας που είχαν εκπρόσωποι του Δ.Σ. της ΔΟΕ, της ΠΕΑΕ, του Συλλόγου Αναπληρωτών και των Επιτροπών Αγώνα φάνηκε πόσο άτοπες είναι οι λογικές που επενδύουν στην "φιλευσπλαχνία" ενός Υπουργού που θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο της κυβερνητικής πολιτικής την κατάργηση της επετηρίδας και το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, λέγοντας ότι πλέον για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα αδιοριστίας. Επέμεινε ότι οι χιλιάδες διορισμοί αναπληρωτών κάθε χρόνο δεν καλύπτουν πάγιες ανάγκες και δεν υπάρχει λόγος να καλυφθούν από διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών. Παράλληλα εκτίμησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την πρωτοφανή αποτυχία του διαγωνισμού (2539 θέσεις δασκάλων ακάλυπτες) αφού με τους υπόλοιπους επιτυχόντες καλύπτει τους διορισμούς της επόμενης χρονιάς. Απέναντι στην αγωνία των αναπληρωτών απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα διορισμού τους (είτε από την επετηρίδα, είτε με ειδική ρύθμιση) και ότι το μόνο που συζητάει είναι προτάσεις για το πως θα παραταθεί η εργασιακή ομηρία τους. Με απλά λόγια δεν έδωσε τίποτα, παρ' όλη την επαιτεία των κυβερνητικών συνδικαλιστών για κάποιο ψίχουλο "ειδικής μεταχείρισης".

Απέναντι στην αδιαλλαξία του Υπουργού οι συγκεντρωμένοι εκπαιδευτικοί αντέδρασαν με οργή. Η συντριπτική τους πλειοψηφία γύρισε στην πλάτη στην αυτόκλητη "Διοικούσα Επιτροπή των Αναπληρωτών" που καλούσε σε συζήτηση για την διαμόρφωση μιας πρότασης στα πλαίσια της λογικής του Υπουργού, και ακολούθησαν το αγωνιστικό κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα και της ΠΕΑΕ για κατάληψη των γραφείων της ΔΟΕ με αίτημα να συνεδριάσει άμεσα το Δ.Σ. και να πάρει απόφαση για απεργιακό αγώνα διάρκειας όλου του κλάδου.

Η κατάληψη των γραφείων της ΔΟΕ κράτησε πάνω από δέκα ώρες (με συνθήματα, αυτοσχέδιες αφίσες, πηγαδάκια και "συνέλευση" στις σκάλες οι αναπληρωτές έδωσαν ζωή στο συνδικαλιστικό νεκροταφείο της ΔΟΕ). Η παρουσία εκατοντάδων οργισμένων αναπληρωτών στα γραφεία της ΔΟΕ εξανάγκασε τις κομματικές παρατάξεις να κάτσουν στο τραπέζι των συνεδριάσεων. Στην πολύωρη και ηλεκτρισμένη συνεδρίαση που ακολούθησε οι μάσκες έπεσαν. Τα 10μέλη της ΔΟΕ (ο Πρόεδρος… "αναχώρησε" σε ταξίδι για δουλειές) συνεδρίασαν παρουσία των αναπληρωτών που πήραν αρκετές φορές το λόγο, για να εκφράσουν την αγωνία αλλά και την αγανάκτησή τους απέναντι στον υποταγμένο συνδικαλισμό. 

Οι Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις - Κινήσεις στήριξαν από την αρχή την πρόταση για πενθήμερη απεργία 30/4 - 4/5 και αμέσως μετά επαναλαμβανόμενες απεργίες μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και Ολομέλεια Προέδρων. Το πλαίσιο αιτημάτων που με συνέπεια έχουν υποστηρίξει τα τελευταία χρόνια οι Παρεμβάσεις και κατέθεσαν και στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, αφορούσε τα σημεία : κατάργηση αντιεκπαιδευτικών νόμων - ασφαλιστικό - ανατροπή λιτότητας - αξιολόγησης και όσο αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, περιλάμβανε τις παρακάτω θέσεις

Οι κυβερνητικοί υπάλληλοι της ΠΑΣΚ αρνήθηκαν να συναινέσουν σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, προτείνοντας άσφαιρες απεργιακές τουφεκιές στον αέρα. Συγκεκριμένα η ΠΑΣΚ πρότεινε μια 24ωρη μόνο για αναπληρωτές και σε δεύτερη τοποθέτηση αντιπρότεινε μια 48ωρη με κυρίαρχο αίτημα το διορισμό των αναπληρωτών.

Η ΔΑΚΕ, πρότεινε αρχικά μια 48ωρη, αλλά κάτω από την ασφυκτική πίεση του κόσμου μετατοπίστηκε στη πρόταση για πενθήμερη με την προοπτική της διάρκειας και αιτήματα που άγγιζαν ζητήματα της συγκυρίας. Αρνήθηκε ωστόσο πεισματικά να διατυπώσει ξεκάθαρα το αίτημα "μαζικοί διορισμοί από την επετηρίδα" δίνοντας έτσι το πρόσχημα στη ΔΕΕ να παραμένει αμετακίνητη στο δικό της πλαίσιο.

Σε δεύτερη φάση, εκτιμώντας ότι υπήρχαν όροι για αγωνιστική απόφαση (μετατόπιση της ΔΑΚΕ σε πρόταση για πενθήμερη απεργία 30/04-04/05 και επαναλαμβανόμενες απεργίες, σε ένα πλαίσιο που έστω και με προβλήματα κάλυπτε τις άμεσες θέσεις του κλάδου ενάντια στο Ν. 2525) οι Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις - Κινήσεις στήριξαν, με όλες τις επιφυλάξεις ως προς το περιεχόμενο, την πρόταση για πενθήμερη απεργία στις παραπάνω ημερομηνίες, με προοπτική διάρκειας και με το παρακάτω περιεχόμενο :

Οι Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις ψήφισαν την παραπάνω πρόταση :

 

ό  για να δοθεί διέξοδος στην αγωνιστική διάθεση του κλάδου, να γίνει το πρώτο αγωνιστικό ξεκίνημα που θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία ενός νικηφόρου αγώνα

ό  για να δοθεί η δυνατότητα στη βάση να πάρει "εν θερμώ" την υπόθεση στα χέρια της και να διαμορφώσει μέσα στις γενικές συνελεύσεις ένα μάχιμο πλαίσιο αγώνα. Ταυτόχρονα δηλώσαμε ότι το συγκεκριμένο πλαίσιο το ψηφίζουμε με κάθε επιφύλαξη και δεν δεσμεύει τη στάση μας στις Γενικές Συνελεύσεις όπου και θα καταθέσουμε ολοκληρωμένα την άποψή μας. (Συγκεκριμένα για το θέμα της επετηρίδας είχαμε για πολλοστή φορά τονίσει ότι θέση μας είναι η κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και η δημιουργία νέας επετηρίδας με την ένταξη και των αποφοίτων των τελευταίων 4 ετών)

ό   γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση και στην αυτενέργεια της βάσης

ό   γιατί επιμένουμε να υπερασπίζουμε στην πράξη τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών 

ό   γιατί θέτουμε σαν προτεραιότητα τη ζωντανή δράση του κινήματος κι όχι τη νεκρή "καθαρότητα" των κομματικών - παραταξιακών μανιφέστων

 

Η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ αρνήθηκε πεισματικά να στηρίξει την απόφαση, χρησιμοποιώντας το άλλοθι της "καθαρότητας" των αιτημάτων και μπλοκάροντας την λήψη αγωνιστικής απόφασης. Συγκεκριμένα, η ΔΕΕ άφησε ανοιχτό το θέμα της μορφής : πρότεινε επαναλαμβανόμενες απεργίες που "θα μπορούσε να είναι 48ωρες ή τριήμερες ή και πενθήμερες" ενώ ο Ριζοσπάστης στις 6 Απρίλη έγραψε ότι η ΔΕΕ "πρότεινε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση" αποκαλύπτοντας ποια ήταν η πραγματική διαφωνία. Όσο αφορά το πλαίσιο δήλωσε ότι αν δεν διατυπωθεί το αίτημα "μαζικοί διορισμοί από την επετηρίδα" δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα πλαίσιο αιτημάτων, αξιοποιώντας τη στάση της ΔΑΚΕ στο θέμα αυτό. Σε απάντηση της ΔΑΚΕ να διατυπωθεί "μαζικοί διορισμοί των αναπληρωτών από την επετηρίδα και όλων των άλλων πάλι από την επετηρίδα" πάλι στάθηκε αρνητικά δημιουργώντας αδιέξοδο. Έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τις άλλες δυνάμεις να ψηφίσουν ξεχωριστά διεκδικητικό πλαίσιο κι εκείνη μετά δεσμευόταν να ψηφίσει τη μορφή !!!

 

Επιπλέον, κατέφυγε σε γνωστά σχήματα του παρελθόντος :

 

"οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, "Παρεμβάσεων", απεμπολώντας το αίτημα του κλάδου για διορισμούς από την επετηρίδα, στήριξαν το αίτημα των αναπληρωτών, ενώ ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ κατήγγειλε την τακτική των άλλων παρατάξεων, που ενόψει εκλογών στον κλάδο εκμεταλλεύονται την ομηρία, στην οποία έχει θέσει χιλιάδες αναπληρωτές η κυβερνητική πολιτική. Στη συνεδρίαση, η πλειοψηφία πρότεινε πενθήμερη απεργία, με πλαίσιο που δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά προβλήματα και αιτήματα του κλάδου"

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 6 ΑΠΡΙΛΗ 2001

 

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κρίνουν και θα κρίνουν αν το παραπάνω πλαίσιο - με το οποίο διαφωνούσε κάθετα η ΠΑΣΚ - ανταποκρινόταν ή όχι στα πραγματικά προβλήματα του κλάδου. Ας σημειώσουμε πάντως για την ιστορία ότι ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ δήλωσε ότι θα ψήφιζε ακριβώς το παραπάνω πλαίσιο αρκεί να διατύπωνε διαφορετικά το δεύτερο αίτημα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αυτή η στάση αποδοκιμάστηκε από το σύνολο των αναπληρωτών που παρακολουθούσαν τις διαδικασίες. Η ουσία όμως είναι ότι πέρα από το ζήτημα της επετηρίδας, η ΔΕΕ δεν είχε την πρόθεση να στηρίξει έναν απεργιακό αγώνα διάρκειας και η εμμονή της ΔΑΚΕ στο σημείο αυτό της πρόσφερε απλόχερα την κάλυψη.

 

ό  Γιατί δεν μπορούσε η ΔΕΕ να συμβάλλει στη σύνθεση ενός καταρχήν διεκδικητικού πλαισίου ; Όταν ψήφιζε μαζί με τις Παρεμβάσεις και τη ΔΑΚΕ στάσεις εργασίας για όλο τον κλάδο για να πραγματοποιηθούν οι διαδηλώσεις με το "Συντονιστικό" των μαθητών, πως έβρισκε όλη την καλή διάθεση να συνδιαμορφώσει πλαίσια ;

ό  Γιατί δεν μπορούσε η ΔΕΕ να ψηφίσει με επιφυλάξεις ένα διεκδικητικό πλαίσιο ; Δεν έχει εμπιστοσύνη στις αγωνιστικές δυνάμεις και στην κρίση του κλάδου ;

ό  Ο αγώνας για την υπεράσπιση της επετηρίδας δεν γίνεται μέσα από ανακοινώσεις, καταγγελίες άλλων παρατάξεων και κομματικά ντοκουμέντα. Οι εκπαιδευτικοί - και ειδικά οι αδιόριστοι έχουν μνήμη. Ξέρουν καλά ποιοί έδωσαν μάχες για να μην καταργηθεί η επετηρίδα και ποιοί συκοφαντούσαν το '98 τις Επιτροπές Αγώνα μιλώντας για προβοκάτορες, ποιοί έδωσαν φέτος τη δύσκολη μάχη και του δεύτερου διαγωνισμού και ποιοί αρκέστηκαν να στείλουν δύο (2) μόνο εκπροσώπους τους για να μοιράσουν τις "πεντακάθαρες" ανακοινώσεις της παράταξής τους, ζητώντας την άδεια της αστυνομίας και αφού πρώτα καταψήφισαν σε όλους τους συλλόγους τις προτάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

ό  Τι μήνυμα θα έστελνε στην κοινωνία ένας μαχητικός απεργιακός αγώνας των εκπαιδευτικών που θα είχε στα κεντρικά του αιτήματα το ασφαλιστικό ; Θετικό ή αρνητικό ; Ή μήπως ορισμένοι φοβούνται ότι τέτοιοι ανεξάρτητοι και ανεξέλεγκτοι αγώνες θα χαλάσουν τη βιτρίνα των στημένων διαλόγων αλλά και των "θεαματικών" πλην αναποτελεσματικών κινήσεων μιας πολιτικοποιημένης "πρωτοπορίας" ; Μήπως γι' αυτό δεν στηρίζουν μέχρι τώρα το συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων για το ασφαλιστικό ;

 

Ας χαίρεται τώρα λοιπόν η ΔΕΕ την "καθαρότητά" της εν μέσω αγωνιστικής νηνεμίας, μια που οι ευθύνες ενός αγώνα που δεν έγινε και μιας ιστορικής ευκαιρίας που χάθηκε, βαραίνουν σχεδόν αποκλειστικά αυτήν. Είναι άλλωστε γνωστοί και δεδομένοι οι ρόλοι της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ. Το ερώτημα είναι τι κάνουν οι δυνάμεις που δρουν στο όνομα του αγώνα. 

 

Κυριακή 22 Απρίλη 

 

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ συνεδριάζει ξανά κάτω από το βάρος των αρνητικών εξελίξεων για το ασφαλιστικό. Οι Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις θεωρούν ότι η συνεδρίαση αποτελεί συνέχεια της 4ης Απρίλη και ότι υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πλειοψηφίας γύρω από την πρόταση της πενθήμερης που στις 4 Απρίλη απέσπασε 5 ψήφους.

Η ΠΑΣΚ προτείνει συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ με το πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ και "ενημερωτική" (!!) ολομέλεια προέδρων το Σάββατο 28 Απρίλη.

Η ΔΑΚΕ υποχωρώντας από το πλαίσιο της 4ης Απρίλη, με τρία μόνο αιτήματα (ασφαλιστικό, οικονομικό, αναπληρωτές) προτείνει συμμετοχή στην απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και μια 48ωρη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάη.

Η ΔΕΕ προτείνει συμμετοχή στην απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, απεργία την Πρωτομαγιά (λες και υπήρχε διαφορετική δυνατότητα !) και μια 24ωρη απεργία στις 10 Μάη.

Οι Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις σε μια τελευταία προσπάθεια να παρθεί απόφαση αγωνιστική που θα δίνει τη δυνατότητα στον κλάδο να πάρει την υπόθεση της συνέχειας στα χέρια του, προτείνουν συμμετοχή στη γενική απεργία και τριήμερη απεργία στις 2, 3 και 4 Απρίλη (Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή αμέσως μετά την Πρωτομαγιά) Κι αυτή η πρόταση όμως απορρίπτεται από όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ.

 

Μοναδική απόφαση που καταφέρνει να πάρει το ΔΣ της ΔΟΕ, η συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ με το πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων του κλάδου για το ασφαλιστικό.

 

Οι εκπαιδευτικοί έχουν και μνήμη και κρίση και αντιλαμβάνονται πόση αξία έχουν οι δηλώσεις των κυβερνητικών αλλά και κομματικών συνδικαλιστών κάθε απόχρωσης ότι "θα φτάσουν στα άκρα", "θα γίνει σκληρή σύγκρουση για το ασφαλιστικό", όταν οι ίδιοι και οι παρατάξεις τους κάνουν ότι μπορούν για να μην βγει καμιά αγωνιστική απεργιακή απόφαση στις ομοσπονδίες. Όμως τα πράγματα δεν τελειώνουν στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΔΟΕ. Η επόμενη μάχη θα δοθεί στη βάση του κλάδου, στις γενικές συνελεύσεις, στον πανελλαδικό συντονισμό, στην πάλη για αγώνα διαρκείας ενάντια στην πολιτική της αδιοριστίας και της εργασιακής ομηρίας, ενάντια στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, την λιτότητα, την αξιολόγηση - χειραγώγηση, συνολικά την κυβερνητική αντιεκπαιδευτική πολιτική.

 

ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΕπιστροφήΕπιστροφή