ΔΗΛΩΣΗ

 

του Λουκά Καβακλή, εκπροσώπου των Κινήσεων - Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων στο Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας

και του Παναγιώτη Σωτήρη, προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών

 

Την ίδια στιγμή που το ζήτημα των διορισμών και της κάλυψης των τεράστιων αναγκών της εκπαίδευσης για μόνιμο προσωπικό παραμένει μια ανοιχτή πληγή για το δημόσιο σχολείο, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κάνει ένα αυγουστιάτικο καψώνι στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Εξέδωσε έτσι εγκύκλιο (την 1η Αυγούστου !) με την οποία ζητά από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να ξανακάνουν αιτήσεις για πρόσληψη (μέχρι 17 Αυγούστου !!) με βάση τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου που κατέθεσε και το οποίο θα ψηφίσει στις 20 Αυγούστου (αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε το πρωτοφανές γεγονός να εκδίδεται εγκύκλιος στη βάση ενός νόμου που δεν έχει ακόμη ψηφιστεί!). Είναι προφανές ότι αυτό σημαίνει μεγάλη ταλαιπωρία, αναστάτωση και κάθε είδους προβλήματα για χιλιάδες εκπαιδευτικούς που είχαν ήδη καταθέσει αιτήσεις με βάση τις προηγούμενες εγκυκλίους του Ιουνίου. Είναι και αυτό μια ένδειξη του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει το Υπουργείο Παιδείας τους "απασχολήσιμους" του δημόσιου σχολείου.

Γιατί το πρόβλημα είναι συνολικότερο: Είναι η πολιτική των ελάχιστων διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών, των ζωνών εκπαιδευτικής εγκατάλειψης και της απόδοσης εκπαιδευτικού έργου στους ιδιώτες. Είναι ο διαγωνισμός - σκάνδαλο του ΑΣΕΠ και η κατάργηση ενός δίκαιου και αξιόπιστου συστήματος διορισμών, της επετηρίδας. Οι ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας δεν απαντούν σε αυτό το πρόβλημα, απλώς διαιωνίζουν την εργασιακή ομηρία και ανασφάλεια χιλιάδων αναπληρωτών και αδιόριστων εκπαιδευτικών.

Την ίδια στιγμή όλο και μεγαλύτερο μέρος του εκπαιδευτικού έργου σπρώχνεται στην γκρίζα ζώνη των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Η κατάσταση αυτή (την οποία αποτυπώνει απτά το γεγονός ότι κάθε χρόνο προσλαμβάνονται περισσότεροι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι από ό,τι διορίζονται μόνιμοι εκπαιδευτικοί) θα γίνει ακόμη χειρότερη, αν σκεφτούμε ότι σε προγράμματα όπως η Ολυμπιακή Εκπαίδευση έχουμε θέσεις εργασίας με σαφή και οριστική ημερομηνία λήξεως.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική ένας δρόμος υπάρχει : Αυτός του αγώνα ενάντια στην πολιτική της αδιοριστίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της συλλογικής πάλης για μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, τόσους που και τα πραγματικά κενά να καλύπτουν και το διορισμό όλων των αναπληρωτών να εξασφαλίζουν, για κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ αλλά και όλων των ελαστικών συστημάτων πρόσληψης.

03/08/2001

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα