ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΠΕΑΕ)

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Σε πολύ μεγάλη ταλαιπωρία αποφάσισε να υποβάλει το Υπουργείο Παιδείας όσους αδιόριστους εκπαιδευτικούς επιθυμούν να εργαστούν ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι. Με μια πρωτοφανή εγκύκλιό του, η οποία εφαρμόζει έναν νόμο ο οποίος δεν έχει ακόμη ψηφιστεί, καλεί τους συναδέλφους να καταθέσουν ξανά αιτήσεις για πρόσληψη μέχρι 17/08 και ακυρώνει τις αιτήσεις του Ιουνίου. Η εγκύκλιος, που εκδόθηκε στις 01/08, δόθηκε στη δημοσιότητα στις 02/08 και εμφανίστηκε ως είδηση στις 03/08 (με το επιπλέον πρόβλημα να είναι έτσι διατυπωμένη ώστε σε αρκετά μέσα ενημέρωσης να εμφανιστεί ότι αφορά μόνο το πρόγραμμα "Ολυμπιακή Εκπαίδευση" και όχι το σύνολο της εκπαίδευσης), σε μια περίοδο δηλαδή θερινών διακοπών και άρα προβλημάτων στην δυνατότητα ενημέρωσης όλων των συναδέλφων. Επιπλέον, η εγκύκλιος και το υπόδειγμα αίτησης έφτασε στις κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης αργά το μεσημέρι της Δευτέρας 06/08! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι περισσότερες διευθύνσεις αγνοούσαν τις λεπτομέρειες του υπό ψήφιση νόμου και έδιναν αντιφατικές ή ακόμη και αποπροσανατολιστικές πληροφορίες στους συναδέλφους. Αν μάλιστα κανείς κοιτάξει ποια είναι η τελικά η περίοδος κατάθεσης των αιτήσεων θα διαπιστώσει ότι μέσα στο φαινομενικό δεκαήμερο 07-17/ 08, υπάρχει ένα Σαββατοκύριακο και ένα εορταστικό διήμερο. Υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος μεγάλος αριθμός συναδέλφων είτε να μην προλάβει να κάνει αίτηση, είτε να την κάνει με τρόπο βεβιασμένο !

Κατά τη γνώμη μας αυτό το αυγουστιάτικο καψώνι αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το πώς αντιμετωπίζει το Υπουργείο Παιδείας τους "απασχολήσιμους" της εκπαίδευσης. Ούτε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπό ψήφιση ρύθμιση σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί λύση του προβλήματος της εργασιακής ανασφάλειας των αναπληρωτών συναδέλφων. Σημαίνει μόνο την μετάβαση ενός τμήματός τους σε ένα καθεστώς "μόνιμης προσωρινότητας", άρα μια διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας τους.

Αποτελεί τεράστιο πρόβλημα ότι σήμερα όλο και μεγαλύτερο μέρος του εκπαιδευτικού έργου σπρώχνεται στην γκρίζα ζώνη των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Η κατάσταση αυτή (την οποία αποτυπώνει απτά το γεγονός ότι κάθε χρόνο προσλαμβάνονται περισσότεροι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι από ό,τι διορίζονται μόνιμοι εκπαιδευτικοί) θα γίνει ακόμη χειρότερη, αν σκεφτούμε ότι σε προγράμματα όπως η Ολυμπιακή Εκπαίδευση έχουμε θέσεις εργασίας με σαφή και οριστική ημερομηνία λήξεως.

Εμείς από τη μεριά μας δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την πραγματική επίλυση του προβλήματος της έλλειψης προσωπικού στην δημόσια εκπαίδευση. Ο δρόμος είναι ένας : αγώνας ενάντια στην πολιτική της αδιοριστίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της συλλογικής πάλης για μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, τόσους που και τα πραγματικά κενά να καλύπτουν και το διορισμό όλων των αναπληρωτών να εξασφαλίζουν, για κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ αλλά και όλων των ελαστικών συστημάτων πρόσληψης. Άμεσα καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να παρατείνει την περίοδο κατάθεσης αιτήσεων και να δώσει με σαφήνεια όλες τις απαραίτητες διευκρινήσεις για τον νέο τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών.

Αθήνα 07/08/2001

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα