ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΠΕΑΕ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΟΜΗΡΙΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ

 

Η ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας νομοσχεδίου που καθορίζει τους όρους πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών δείχνει ότι θα διατηρηθεί το απαράδεκτο καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας χιλιάδων αναπληρωτών και η πολιτική της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο σχολείο.

Το Υπουργείο Παιδείας αρνείται προχωρήσει σε εκείνες τις χιλιάδες διορισμών που πραγματικά έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση (και οι οποίοι θα σήμαιναν και τον διορισμό των αναπληρωτών συναδέλφων), αλλά και επιμένει στην πολιτική της κάλυψης πολύ μεγάλου μέρους των κενών στην δημόσια εκπαίδευση με ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς, στα πλαίσια μιας συνολικής προσπάθειας ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και υπονόμευσης της μονιμότητας.

Αντί λοιπόν να γίνουν αυτοί οι διορισμοί, και αντί να καταργηθεί ο θεσμός της κάλυψης πραγματικών κενών με αναπληρωτές, το Υπουργείο Παιδείας απλώς διαμορφώνει έναν νέο πίνακα αναπληρωτών με βάση την προϋπηρεσία, προσφέροντας όχι την προοπτική του διορισμού, αλλά μια σχετική πιθανότητα διαιώνισης της ιδιότητας του αναπληρωτή, η διαιώνιση μιας απαράδεκτης εργασιακής ομηρίας. Και αυτό βέβαια για όσους θα έχουν "αρκετή" προϋπηρεσία... Για αρκετούς άλλους συναδέλφους που θα είναι πιο χαμηλά στον ενιαίο πίνακα μάλλον θα έχουμε ένα καθεστώς "εκ περιτροπής πρόσληψης", αφού τις μισές χρονιές θα προηγούνται όσοι θα αναμένουν διορισμό μέσω ΑΣΕΠ την επόμενη χρονιά. Ταυτόχρονα καταργεί ουσιαστικά την πρόσληψη αναπληρωτών από την επετηρίδα (ακόμη και στα ποσοστά που το ίδιο το Υπουργείο προέβλεπε).

Αποδεικνύεται έτσι πόσο απατηλές ήταν οι προσδοκίες που έντεχνα καλλιεργούσαν κομματικοί και συνδικαλιστικοί κύκλοι για κάποιου τύπου "ευνοϊκή μεταχείριση" των αναπληρωτών, στο όνομα της οποίας μεθοδεύτηκε η αναίρεση πάγιων θέσεων του κλάδου για το θέμα των διορισμών (π.χ. στο πρόσφατο συνέδριο της Δ.Ο.Ε.)

Το Υπουργείο Παιδείας νομίζει ότι με αυτή την υπόσχεση ανανέωσης της ομηρίας θα κάμψει το κίνημα των αναπληρωτών και των αδιορίστων συνολικά. Κάνει λάθος! Γιατί τόσο η πραγματική λύση του προβλήματος της εργασιακής ομηρίας των αναπληρωτών όσο όμως και η κάλυψη των αναγκών της εκπαίδευσης για προσωπικό δεν απαιτούν λύσεις ομηρίας αλλά μια συνολικά διαφορετική πολιτική διορισμών.

Ας μην νομίζει το Υπουργείο Παιδείας ότι θα δεχτούμε τόσο εύκολα τα ψίχουλα που προσφέρει. Επιμένουμε να αγωνιζόμαστε για:

Αθήνα 26/07/2001

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα