ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

 

ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ !

 

Τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες λειτουργικά κενά καλύπτονται με διορισμούς αναπληρωτών. Έτσι, χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ζουν σε ένα πρωτοφανές καθεστώς εργασιακής ομηρίας, αφού προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές κάθε φθινόπωρο και απολύονται κάθε Ιούνιο ως "περιττοί" για το δημόσιο σχολείο. Η ανασφάλεια αυτή εντείνεται αφού τα αποτελέσματα του δεύτερου διαγωνισμού δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού και αδράνειας. Επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι στόχος του διαγωνισμού δεν ήταν "να επιλεγούν οι ικανότεροι εκπαιδευτικοί" αλλά να καταργηθεί η επετηρίδα και να προωθηθούν και στην εκπαίδευση οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Έτσι αρκετοί εκπαιδευτικοί που πέτυχαν και στον πρώτο και στο δεύτερο διαγωνισμό θα μείνουν άνεργοι και θα κληθούν να ξαναδώσουν και στον επόμενο (άνεργοι μετ' επαίνων), ενώ χιλιάδες θέσεις παραμένουν κενές εξαιτίας της αποτυχίας που το ΥΠΕΠΘ επιδιώκει να φορτώσει στις πλάτες των εκπαιδευτικών. Νέες λίστες αναμονής και μάταιων προσδοκιών δημιουργούνται, ενώ οι ενδείξεις για αναβαθμολογήσεις γραπτών, διαρροές θεμάτων και διπλές βαθμολογήσεις δείχνουν πόσο "αδιάβλητος" είναι ο νέος θεσμός.

Υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση, για την ανεργία, την εργασιακή ομηρία, την περιπλάνηση, την ανασφάλεια, για την απειλή της απόλυσης χιλιάδων αναπληρωτών, είναι η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν και ανέχονται την πολιτική των λίγων διορισμών, των συμπτύξεων, των συγχωνεύσεων τάξεων και σχολείων. Υπεύθυνοι είναι όλοι εκείνοι που προώθησαν και αποδέχτηκαν την κατάργηση της επετηρίδας και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Άλλο τόσο υπεύθυνοι όμως είναι κι εκείνοι που στήριξαν και στηρίζουν με πάθος την κυβερνητική πολιτική μέσα στους εκπαιδευτικούς χώρους, εκείνοι που υπονόμευσαν και ξεπούλησαν όλους τους μεγάλους αγώνες της τελευταίας δεκαετίας, εκείνοι που καλλιεργούν συνειδητά και με συνέπεια, την υποταγή, τη διάσπαση, την ηττοπάθεια, το συμβιβασμό.

Δεν ξεχνάμε ότι με κύρια ευθύνη της ΠΑΣΚ η ΔΟΕ :

Οι ίδιοι σήμερα επιδίδονται σε ένα εμπόριο ελπίδων και προσδοκιών σε βάρος των αναπληρωτών, επιδιώκοντας να οδηγήσουν και αυτό τον αγώνα στην ήττα. Γι' αυτό προωθούν τη διάσπαση και τον κατακερματισμό. Η απόφαση της ΔΟΕ, να απομονώσει τον αγώνα των αναπληρωτών από το σύνολο των εκπαιδευτικών και να κηρύξει απεργία μόνο για τους αναπληρωτές, είναι πρωτοφανής στα συνδικαλιστικά χρονικά. Θέλουν να μας πείσουν ότι τα προβλήματα των αναπληρωτών αφορούν μόνο τους ίδιους και επομένως μόνοι τους ας βγάλουν το φίδι από την τρύπα, αβοήθητοι και απομονωμένοι από την πλειοψηφία της μονιμότητας. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κλάδου, μέλη των Συλλόγων και επιπλέον, το πρόβλημα της αδιοριστίας αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς κι όχι μονάχα μια συγκεκριμένη κατηγορία. Είμαστε ξεκάθαροι : τον αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος των συναδέλφων στην εργασία, για να μην απολυθεί κανένας αναπληρωτής, πρέπει να τον δώσει σύσσωμος ο κλάδος και όχι μόνο εκείνοι που σήμερα απειλούνται.

Δεν ξεχνάμε πως ότι πετύχαμε το πετύχαμε μόνο με αγώνες :

Πρέπει λοιπόν να απαντήσουμε όλοι ξεκάθαρα στα διλήμματα της συγκυρίας : 

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑ !

Μια και μοναδική "ρύθμιση" μπορεί να δώσει οριστική λύση : να γίνουν άμεσα οι απαραίτητοι για το δημόσιο σχολείο διορισμοί ώστε να διοριστεί και ο τελευταίος αναπληρωτής. 

ΕπιστροφήΕπιστροφή