Τετάρτη 04/04 - Κατάληψη των γραφείων της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας από τους αγωνιζόμενους αναπληρωτές.

 

Παρά την διασπαστική απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ) για 24ωρη απεργία μόνο των αναπληρωτών (λες και ο διορισμοί δεν είναι υπόθεση όλου του κλάδου), η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 04/04 έξω από το Υπουργείο Παιδείας και μαζική και αποφασιστική ήταν, γεμάτη από την αγανάκτηση των αναπληρωτών, που αντιμετωπίζουν το φάσμα της οριστικής απόλυσής τους.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας που είχαν εκπρόσωποι του Δ.Σ. της ΔΟΕ, της ΠΕΑΕ, του Συλλόγου Αναπληρωτών και των Επιτροπών Αγώνα φάνηκε πόσο άτοπες είναι οι λογικές που επενδύουν στην "φιλευσπλαχνία" ενός Υπουργού που θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο της κυβερνητικής πολιτικής την κατάργηση της επετηρίδας και το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, λέγοντας ότι πλέον για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα αδιοριστίας. Επέμεινε ότι οι χιλιάδες διορισμοί αναπληρωτών κάθε χρόνο δεν καλύπτουν πάγιες ανάγκες και δεν υπάρχει λόγος να καλυφθούν από διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών. Παράλληλα εκτίμησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την πρωτοφανή αποτυχία του διαγωνισμού (2539 θέσεις δασκάλων ακάλυπτες) αφού με τους υπόλοιπους επιτυχόντες καλύπτει τους διορισμούς της επόμενης χρονιάς. Απέναντι στην αγωνία των αναπληρωτών απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα διορισμού τους (είτε από την επετηρίδα, είτε με ειδική ρύθμιση) και ότι το μόνο που συζητάει είναι προτάσεις για το πως θα παραταθεί η εργασιακή ομηρία τους. Με απλά λόγια δεν έδωσε τίποτα, παρ' όλη την επαιτεία των κυβερνητικών συνδικαλιστών για κάποιο ψίχουλο "ειδικής μεταχείρισης".

Απέναντι στην αδιαλλαξία του Υπουργού οι συγκεντρωμένοι εκπαιδευτικοί αντέδρασαν με οργή. Η συντριπτική τους πλειοψηφία γύρισε στην πλάτη στην αυτόκλητη "Διοικούσα Επιτροπή των Αναπληρωτών" που καλούσε σε συζήτηση για την διαμόρφωση μιας πρότασης στα πλαίσια της λογικής του Υπουργού, και ακολούθησαν το αγωνιστικό κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα και της ΠΕΑΕ για κατάληψη των γραφείων της ΔΟΕ με αίτημα να συνεδριάσει άμεσα το Δ.Σ. και να πάρει απόφαση για απεργιακό αγώνα διάρκειας όλου του κλάδου.

Η παρουσία εκατοντάδων οργισμένων αναπληρωτών στα γραφεία της ΔΟΕ εξανάγκασε τις κομματικές παρατάξεις να κάτσουν στο τραπέζι των συνεδριάσεων. Στην πολύωρη και ηλεκτρισμένη συνεδρίαση που ακολούθησε οι μάσκες έπεσαν. Από την μια οι κυβερνητικοί υπάλληλοι της ΠΑΣΚ αρνήθηκαν να συναινέσουν σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, προτείνοντας άσφαιρες απεργιακές τουφεκιές στον αέρα. Από την άλλη, και ενώ υπήρχαν όροι για αγωνιστική απόφαση (μετατόπιση της ΔΑΚΕ σε πρόταση για πενθήμερη απεργία 30/04-04/05 και επαναλαμβανόμενες απεργίες, σε ένα πλαίσιο που έστω και με προβλήματα κάλυπτε τις άμεσες θέσεις του κλάδου ενάντια στο Ν. 2525, και το οποίο οι Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις - Κινήσεις στήριξαν, με όλες τις επιφυλάξεις ως προς το περιεχόμενο, για δοθεί διέξοδος στην αγωνιστική διάθεση του κλάδου) η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ αρνήθηκε πεισματικά να στηρίξει την απόφαση, χρησιμοποιώντας το άλλοθι της "καθαρότητας" των αιτημάτων και μπλοκάροντας την λήψη αγωνιστικής απόφασης.

Όμως τα πράγματα δεν τελειώνουν με μια συνεδρίαση του Δ.Σ.. Η επόμενη μάχη θα δοθεί στη βάση του κλάδου, στις γενικές συνελεύσεις, στον πανελλαδικό συντονισμό, στην πάλη για αγώνα διαρκείας ενάντια στην πολιτική της αδιοριστίας και της εργασιακής ομηρίας, ενάντια στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, την λιτότητα, την αξιολόγηση - χειραγώγηση, συνολικά την κυβερνητική αντιεκπαιδευτική πολιτική.

 

Γιώργος Λιάμπας, εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων - Κινήσεων
στο Δ.Σ. της ΔΟΕ

Παναγιώτης Σωτήρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιορίστων
Εκπαιδευτικών

ΕπιστροφήΕπιστροφή