Δήλωση του εκπροσώπου των

Κινήσεων - Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων

στο Δ.Σ. της ΔΟΕ Λουκά Καβακλή

 

ΘΕΜΑ: Συνάντηση εκπαιδευτικών ομοσπονδιών με ΥΠΕΠΘ

 

Πραγματοποιήθηκε στις 31/10/2001 παράσταση διαμαρτυρίας των Δ.Σ. ΔΟΕ - ΟΛΜΕ - Ομοσπονδιών Γονέων Αττικής στο Υπουργείο Παιδείας, για τις δαπάνες στην εκπαίδευση, τα λειτουργικά κενά στα σχολεία και τις ελλείψεις σε σχολικά βιβλία.
Στη συνάντηση ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι οι δαπάνες για την παιδεία, παρόλο το δυσμενές κλίμα, είναι ικανοποιητικές, παρόλο που δεν θα αυξηθούν φέτος, και ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.

Ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι οι δαπάνες θα μειωθούν φέτος αφού υπάρχει αύξηση του πληθωρισμού και περικοπές κοινωνικών δαπανών στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης. Υπεραμύνθηκε, λοιπόν, της πολιτικής της λιτότητας, της υποχρηματοδότησης της παιδείας. Μια πολιτική που δημιουργεί το απαράδεκτο καθεστώς της διπλοβάρδιας, των πληθωρικών τμημάτων, των ελλείψεων στην υλικοτεχνική υποδομή. Μια πολιτική που δεν προχωρά σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν τα πραγματικά κενά στην εκπαίδευση και να εξαλειφθεί το απαράδεκτο καθεστώς της εργασιακής ομηρίας των αναπληρωτών και ωρομισθίων, που οδηγεί στην οικονομική ανέχεια τους εκπαιδευτικούς.

Για τις ελλείψεις σε βιβλία παραδέχτηκε ότι υπάρχουν, αλλά το απέδωσε στην καθυστέρηση … προμήθειας χαρτιού και στον ανταγωνισμό των εταιρειών. Φανταστείτε που θα οδηγηθούμε με την ιδιωτικοποίηση του Ο.Ε.Δ.Β.

Για τα τεράστια κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό που κρατάει σχολεία ακόμα κλειστά, είπε ότι οφείλονται στην καθυστέρηση έκδοσης των αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ και στα λάθη των αδιόριστων εκπαιδευτικών όταν υπέβαλλαν για δεύτερη φορά αιτήσεις μέσα στον Αύγουστο. Λέξη δεν είπε για την ανάγκη αύξησης των διορισμών ώστε να καλυφθούν πραγματικά κενά στην εκπαίδευση, ούτε για τις ευθύνες του υπουργείου στην καθυστέρηση των μεταθέσεων κ.λπ.

Και τώρα, δυο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, υπόσχεται κάλυψη των κενών στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά συνέχιση του εκρηκτικού προβλήματος στην Δευτεροβάθμια αφού εξήγγειλε 1700 προσλήψεις αναπληρωτών ενώ υπάρχουν περίπου 5000 σύμφωνα με την ΟΛΜΕ.

Για τις εκπαιδευτικές άδειες ο υπουργός είπε ότι δεν προτίθεται να ικανοποιήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων αιτήσεων, γιατί δεν υπάρχουν πιστώσεις.

Τέλος, ξαναϋποσχέθηκε το περίφημο 15χίλιαρο μικτά, που μας το τάζει από το Μάη μήνα, όχι φυσικά αναδρομικά από τον Ιούλη, αλλά από τον Οκτώβρη.

Είναι φανερό ότι η "αναβαπτισμένη" κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή για την ανατροπή της.

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα