ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Πεθαίνοντας για ένα Ολυμπιακό μετάλλιο

επιμέλεια Παναγιώτης Σάμιος

Τον Μάη έγινε στο Βερολίνο η δίκη του δρ.Μάνφρεντ Χέπνερ και του Μάνφρεντ Έβαλντ οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι του Ολυμπιακού προγράμματος της Ανατολικής Γερμανίας. Η κατηγορία αφορούσε τη χορήγηση παράνομων ουσιών που επιβάρυναν την υγεία 142 αθλητών/τριών. Οι αθλητές σήμερα είναι στην κυριολεξία κατεστραμμένοι. Αρκετοί πέθαναν από καρκίνο ,άλλοι έχουν προβλήματα με το συκώτι ,τα νεφρά, τα κόκαλα και τους αδένες ,άλλοι παρουσιάζουν ψυχικές διαταραχές και άλλοι προχώρησαν σε αλλαγή φύλου.

Η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας θέλοντας να διαφημίσει τον "υπαρκτό σοσιαλισμό"δημιούργησε μια υπερομάδα αθλητών που για χρόνια σάρωνε τα μετάλλια και τα ρεκόρ και κυριαρχούσε στον παγκόσμιο αθλητισμό. Η μέθοδος ήταν απλή. Οι γυμναστές στα σχολεία σε ηλικία 11 ετών έκαναν ανίχνευση ταλέντων και στην συνέχεια τα παιδάκια με την υποστήριξη κάποιων "μικρών γαλάζιων χαπιών" και ενέσεων μεταμορφώνονταν σε υπεραθλητές. Όταν οι πρώτες παρενέργειες εμφανίζονταν οι αθλητές εξαφανίζονταν και κάποιοι άλλοι τους αντικαθιστούσαν.

Στην απολογία τους οι υπεύθυνοι υποστήριξαν πως όλα γίνονταν με τη συγκατάθεση των αθλητών και των γονέων τους που ήθελαν με κάθε τρόπο να αποκτήσουν τη δόξα και τα χρήματα που εξασφάλιζε ένα Ολυμπιακό μετάλλιο ή ένα ρεκόρ. Οι αθλητές υποστήριζαν πως όταν ρωτούσαν τους προπονητές και τους γυμναστές τους τι ήταν οι ενέσεις που έκαναν τους διαβεβαίωναν πως ήταν απλά κάποιες βιταμίνες.

Η δίκη τελείωσε με την 10μηνη καταδίκη των δύο υπευθύνων.

ΕπιστροφήΕπιστροφή