ΤΟΥΡΚΙΑ: Καταστολή και βία ενάντια σε μαθητές και φοιτητές

επιμέλεια Παναγιώτης Σάμιος

Με βία και καταστολή είναι αποφασισμένο το τουρκικό οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο να αντιμετωπίσει το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να οργανώνεται και να διεκδικεί πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Στις 18 Απρίλη η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 50 φοιτητές και χρησιμοποίησε ρόπαλα, κλούβες και δακρυγόνα για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις που γίνονταν στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ενάντια στην Παγκοσμιοποίηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι φοιτητές υποστηρίζουν πως το πακέτο πιστώσεων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα δοθεί στην Τουρκία θα χρησιμοποιηθεί από το κατεστημένο ενάντια στον φτωχό τουρκικό λαό. 

Στις 14 Ιουνίου η αστυνομία χτύπησε πορεία διαμαρτυρίας που έκαναν μαθητές Λυκείου στην Κωνσταντινούπολη, κατά του συστήματος των εξετάσεων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια της χώρας. Οι μαθητές με αφίσες και πανό υποστηρίζουν πως τα δίδακτρα και οι εξετάσεις εμποδίζουν τα φτωχά παιδιά να σπουδάσουν .Όταν οι μαθητές έφτασαν έξω από το Γραφείο Διεύθυνσης της Εκπαίδευσης και προσπάθησαν να διαβάσουν τα αιτήματά τους η αστυνομία με δακρυγόνα και ρόπαλα διέλυσε την πορεία και συνέλαβε 64 μαθητές.

ΕπιστροφήΕπιστροφή