ΗΠΑ : Έρευνες συνδέουν τα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια με την επιθετική συμπεριφορά

επιμέλεια Παναγιώτης Σάμιος

Σύμφωνα με δύο πρόσφατες έρευνες που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση της Αμερικάνικης Ένωσης Ψυχολογίας , τα παιδιά και οι νέοι που παίζουν βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν βίαιες σκέψεις και συμπεριφορές.
Η πρώτη έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 227 φοιτητών αμερικάνικων κολεγίων και γυμνασίων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι νέοι που είχαν ήδη επιθετικά στοιχεία στο χαρακτήρα τους, αύξησαν την επιθετικότητά τους αφότου έπαιξαν βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια. Επίσης οι χαμηλές επιδόσεις τους συσχετίστηκαν με το χρόνο που οι νέοι ξόδευαν παίζοντας .
Η δεύτερη έρευνα έγινε με δείγμα 210 φοιτητές κολεγίων και έδειξε ότι τα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της επιθετικής αντίδρασης σε προκλήσεις που δέχτηκαν εσκεμμένα οι φοιτητές.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια επηρεάζουν περισσότερο από τα τηλεοπτικά προγράμματα γιατί απαιτούν πιο ενεργό ρόλο από τον χρήστη καθώς και την ταύτιση με τον ήρωα του παιχνιδιού. Βραχυπρόθεσμα οι νέοι εξασκούνται σε επιθετικές απαντήσεις σε προκλήσεις της οθόνης, ενώ μακροπρόθεσμα οι χρήστες μπορεί να εμπεδώσουν και να εκφράσουν στην πραγματική ζωή το βίαιο χαρακτήρα του παιχνιδιού.
Στα ίδια συμπεράσματα κατέληξε και μια άλλη έρευνα που έγινε στην Αγγλία από το Πανεπιστήμιο του Middlesex με δείγμα 204 μαθητές ,ηλικίας 12-14 ετών, σε σχολεία του Λονδίνου. Η εικονική βία μπορεί να αποτελέσει παράγοντα αύξησης της επιθετικής συμπεριφοράς και να υποκαταστήσει τη φιλία μεταξύ των παιδιών ,τονίζουν οι ψυχολόγοι.

ΕπιστροφήΕπιστροφή