ΛΙΑΜΠΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εκπρόσωπος των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ- ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

 

Θέμα: "Πορεία Συλλογικών Διαπραγματεύσεων"

(10.8.2000)

 

 

Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ- ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ, σε προηγούμενο Δ.Σ., είχαν διατυπώσει έγκαιρα και αναλυτικά την εκτίμησή τους για το περιεχόμενο του ν. 2738/99 ("Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στη Δημόσια Διοίκηση").

 

Υποστηρίξαμε και αποκαλύψαμε, ξεπερνώντας τις προπαγανδιστικές τυμπανοκρουσίες κυβέρνησης και επίσημου σ.κ., ότι το περιεχόμενο του νέου νόμου, δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από μια θεσμοθετημένη διαδικασία "διαλόγου", η οποία θα κλειδώνει- τώρα και μελλοντικά το ζήτημα της κοινωνικής ειρήνης, θα παίζει παρέλκοντας, το ρόλο του κοινωνικού αποσυμπιεστή και θα διευκολύνει την υλοποίηση των επιδιώξεων της νέας φάσης της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης, όπως αποτυπώθηκε στη σύνοδο της Λισαβόνας και επιχειρείται στη χώρα μας με το "δεύτερο κύμα του εκσυγχρονισμού".

 

Ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί ψευδεπίγραφο Συλλογικής Διαπραγμάτευσης και Σύμβασης, αφού με βάση το περιεχόμενό του εξαιρούνται από τη διαπραγμάτευση οι οικονομικές διεκδικήσεις, τα συνταξιοδοτικά αιτήματα κ.λ.π. (άρθρ. 3) και ταυτόχρονα περιορίζεται ή και αναιρείται το πεδίο διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης των Ομοσπονδιών, αφού οι κλαδικές συμβάσεις αφορούν σε επιμέρους θέματα κι εφόσον αυτά δεν συζητήθηκαν στην Ε.Σ.Σ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. (αρ. 4).

 

Την ορθότητα των προηγούμενων εκτιμήσεων δικαιώνουν οι τελευταίες εξελίξεις. Η κυβέρνηση έχοντας, ως πρώτιστο πολιτικό στόχο να διαμορφώσει το κοινωνικό τοπίο, εδώ και τώρα, σύμφωνα με τις νεοφιλελεύθερες επιταγές και να ξεμπερδεύει, μια κι έξω, με κάθε είδους κοινωνική αντίδραση, επέλεξε την τακτική της επίθεσης σε όλα τα μέτωπα.

 

Με τον απύθμενο πολιτικό κυνισμό που τη διακρίνει, εξέπληξε κι εξέθεσε ανεπανόρθωτα κι αυτούς ακόμα τους συνδικαλιστικούς υποτακτικούς της, ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΣ τις προτάσεις Σ.Σ.Ε. κι ανακοινώνοντας ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, για ζητήματα που αφορούν το Δημόσιο και την Εκπαίδευση, παρά το ότι τα πακέτα προτάσεων για Σ.Σ.Ε., τόσο της ΑΔΕΔΥ όσο και της Δ.Ο.Ε., απηχούν ουσιαστικά τις κυρίαρχες επιλογές της κυβέρνησης.

 

Η στάση της κυβέρνησης εξηγείται, γιατί γνωρίζει ότι η υποταγμένη ηγεσία του σ.κ., όχι μόνο δεν θα αντιδράσει αλλά θα αναλάβει και την υποχρέωση, όπως πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν έχει πράξει, να παίξει το γνωστό πυροσβεστικό της ρόλο.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και σήμερα, που το ΥΠ.Ε.Π.Θ. ευτελίζει απόλυτα κάθε έννοια "διαλόγου" όταν από το δεκαπεντασέλιδο "υπόμνημα", που συνέταξαν ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, δέχεται να συζητήσει μόνο το…..φλέγον ζήτημα της γραμματειακής υποστήριξης των Σχολικών Συμβούλων, οι δυο παρατάξεις δεν προχωρούν στην καταγγελία και στην αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση, αλλά επιμένουν στην επαιτεία της συζήτησης, συνεισφέροντας στο προπαγανδιστικό τρικ του συνεχιζόμενου "κοινωνικού διαλόγου".

 

Η Δ.Ο.Ε. για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να συσπειρώσει και να εμπνεύσει τον Κλάδο, έχει χρέος να προβάλλει τον πολιτικό ορίζοντα των διεκδικήσεών της, αποχωρώντας αφ' ενός από τη διαπραγμάτευση παρωδία, συγκροτώντας, αφ' ετέρου, με όλους τους άλλους εργαζόμενους και ανέργους ΑΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΠΛΟΚ, που θα έχει ως στόχο με ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ, ΔΙΑΡΚΗ κι ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ, να ανατρέψει την πολιτική της απορρύθμισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της οικονομικής λεηλασίας, της εκπαιδευτικής λαιμητόμου μαθητών και εκπαιδευτικών, των ιδιωτικοποιήσεων.

 

Η Δ.Ο.Ε. έχει καθήκον να αγωνιστεί για κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όπου κάθε κλάδος θα έχει το δικαίωμα να διεκδικεί και να διαπραγματεύεται ΕΛΕΥΘΕΡΑ το σύνολο των οικονομικών, συνταξιοδοτικών, ασφαλιστικών και εργασιακών ζητημάτων του.


ΕπιστροφήΕπιστροφή