ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Προκήρυξη Αφγανών μαθητών από το Διαπολιτισμικό Λύκειο Θεσσαλονίκης

επιμέλεια Παναγιώτης Σάμιος

Η παρακάτω επιστολή γράφτηκε από Αφγανούς μαθητές του Διαπολιτισμικού Λυκείου της Θεσσαλονίκης. Χωρίς πολλά σχόλια :
"Αφγανιστάν!
Η πατρίδα μου είναι μια καταστραμμένη χώρα. Είναι γεμάτη από ομαδικούς τάφους καλυμμένους από ερείπια. Εκεί δεν υπάρχει μουσική, παρά μόνο φωνές και κλάματα γυναικών που θρηνούν το θάνατο των αντρών και των παιδιών τους. Οι τρομακτικοί θόρυβοι από τις εκρήξεις των βομβών και από τα πυρά των όπλων ξυπνούν και σκοτώνουν τα κοιμισμένα παιδιά τα μεσάνυχτα. Τα σπίτια γίνονται ομαδικοί τάφοι, αυτά που την προηγούμενη μέρα ήταν κατοικία παιδιών που παίζανε.
Στην πατρίδα μου δεν υπάρχει χαμόγελο. Τα πρόσωπα των ανθρώπων δεν στέλνουν το μήνυμα της ζωής, υπάρχουν μόνο υγρά μάτια που κρύβουν φόβο. Κάθε καρδιά είναι το σπίτι ενός ατελείωτου θρήνου. Εκεί το να είσαι γυναίκα είναι έγκλημα. Η γυναίκα είναι καταδικασμένη να ζει ως φυλακισμένη σε όλη της τη ζωή. Η πατρίδα μου είναι χώρα εγκαταλειμμένων παιδιών στις ερήμους, στα βουνά, στα ερείπια των πόλεων. Εκεί δεν υπάρχει μια πόλη στην οποία μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι. Οι πόλεις έχουν γίνει πεδία μάχης για τους κατοίκους της. Η πατρίδα μου είναι νεκροταφείο σιωπηλών θυμάτων και το αίμα των θυμάτων δεν μπορεί να μπει στα μαγνητικά κύματα και να μεταφερθεί στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή σας ώστε να σας συγκινήσει. Εκεί υπάρχει μόνο βροχή από φωτιά, καταρράκτες από αίμα στους δρόμους, στις κοιλάδες. Στα λιβάδια δεν υπάρχουν λουλούδια, είναι γεμάτα από άμορφα σώματα και κομμάτια από ανθρώπινα μέλη. Υπάρχουν μόνο τάφοι αθώων ανθρώπων που ποτέ δεν έχουν αναγνωριστεί.
Αυτή είναι η ιστορία της πατρίδας μου. Μπορούμε να ονομάσουμε όλα αυτά ζωή; Αν ναι, τότε αυτό είναι το πρόσωπο της ζωής στην πατρίδα μου. Αυτές τις μέρες όλοι μιλάνε για την πατρίδα μου, όχι όμως για ανθρώπους της. Μας θυμήθηκαν επειδή η Υπερδύναμη έχει σχεδιάσει να μας σκοτώσει. Ελάτε μαζί μας να μιλήσουμε για τα θύματα. Είμαστε άνθρωποι και όχι βάρβαροι. Είμαστε μέλη της παγκόσμιας κοινότητας.
Ανακαλύψτε μας!!"

(26-10-2001)

ΕπιστροφήΕπιστροφή