ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
(ΠΕΑΕ)

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Αθώοι οι 9 του ΑΣΕΠ !

 

Αθωώθηκαν τελικά την Παρασκευή 23/2 οι 9 αγωνιστές που δικάζονταν στο Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Αθηνών για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ τον Ιούνιο του 1998, σε μια δίκη στην οποία δικαζόταν το ίδιο το εκπαιδευτικό κίνημα, σε μια δίκη στην οποία κρινόταν το ίδιο το δικαίωμα στον αγώνα, τη διαδήλωση, την κοινωνική αλληλεγγύη συμπαράσταση.

Με την απόφαση αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ποινικοποιήσει τις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα, ενώ κατέρρευσε η προσπάθεια να παρουσιαστεί μια από τις μεγαλύτερες και μαζικότερες κοινωνικές συγκρούσεις της τελευταίας δεκαετίας ως κάποια "επεισόδια". Αυτό δημιουργεί ένα πολύ θετικό προηγούμενο για όλες τις διώξεις που είναι σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα ενάντια σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, όπως είναι η δίκη του Σωτήρη Κρίτσα που ξεκινά την Τρίτη 27/2 στη Θεσσαλονίκη, και πάλι για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Αυτή η απόφαση δεν θα μπορούσε να είχε υπάρξει χωρίς την ύπαρξη ενός πλατιού κινήματος συμπαράστασης : Δεκάδες ήταν τα ψηφίσματα από την ΟΛΜΕ, την ΔΟΕ, την ΠΕΑΕ. Συλλόγους δασκάλων, ΕΛΜΕ, εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, συλλόγους ΔΕΠ. Υπήρχε καθημερινή παρουσία πολλών εκπαιδευτικών και μαθητών, ενώ έγιναν και δύο μαζικές συγκεντρώσεις στα δικαστήρια (τη Δευτέρα 12/2 και την Τρίτη 20/2). Έγινε επίσης διάβημα της ΟΛΜΕ στις προϊστάμενες δικαστικές αρχές για τους όρους διεξαγωγής της δίκης, αλλά και του συλλόγου φοιτητών Νομικού στον Υπουργό Δικαιοσύνης. Τέλος συγκινητική ήταν η ανταπόκριση στην έκκληση της ΠΕΑΕ να καλυφθούν από συλλόγους και σωματεία τα δικαστικά έξοδα των κατηγορουμένων.

Κανείς δεν ξεχνάει ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να ηττηθεί η προσπάθεια ποινικοποίησης των εκπαιδευτικών αγώνων. Έχουμε όμως πια την απόδειξη ότι η αλληλεγγύη και η κινητοποίηση μπορούν να έχουν αποτέλεσμα !

Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ας αγωνιστούμε για:

ΑΘΗΝΑ 23/02/2001

ΕπιστροφήΕπιστροφή