ΠΡΟΣ  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ
ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Δ.Σ. ΟΛΜΕ
Δ.Σ. ΔΟΕ
ΕΛΜΕ και Διδ. Συλλόγους 
Αθήνα 23/01/2001

 

 

Ανακοίνωση

 

Στις 12 Φλεβάρη, στο Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Αθηνών δικάζονται εννέα εργαζόμενοι, νέοι και αδιόριστοι που είχαν συλληφθεί στις 14/06/98 στα Πατήσια κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Η δική αυτή έρχεται να προστεθεί σε όλη την σειρά από δικαστικές διώξεις ενάντια σε αγωνιστές που συμμετείχαν σε εκείνο το κίνημα, αλλά και τις ανάλογες διώξεις που αφορούσαν το μεγάλο κίνημα των μαθητών.

Η Κυριακή 14/06/98 ήταν η μέρα στην οποία η κυβέρνηση επέλεξε να επιτεθεί στο κίνημα ενάντια στον διαγωνισμό της ντροπής με τον πιο σκληρό και αυταρχικό τρόπο εξαπολύοντας μια πρωτοφανή και απρόκλητη στρατιωτικού τύπου επίθεση σε όλη την περιοχή των Πατησίων. Στόχος αυτής της επίθεσης ήταν -εκτός των άλλων- και ο εγκλωβισμός και η σύλληψη διαδηλωτών. Τις συλλήψεις αυτές θα συμπληρώσει η απαγγελία βαρύτατων κατηγοριών σε αυτούς τους συλληφθέντες (σωρεία πλημμελημάτων αλλά και κακουργημάτων), κατηγορίες που καμιά σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν.

Είναι προφανές ότι σε αυτή τη δίκη στην πραγματικότητα δικάζεται το ίδιο το μεγάλο πανεκπαιδευτικό κίνημα του Ιούνη του '98 για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης και της εργασιακής αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών.
Δικάζεται επίσης το αυτονόητο δικαίωμα της κοινωνικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε έναν δίκαιο αγώνα. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι αυτή την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση των εργαζόμενων και της νεολαίας την είχε ζητήσει το ίδιο το εκπαιδευτικό κίνημα θεωρώντας ότι ο αγώνας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική αφορά το σύνολο της κοινωνίας, είναι ένας αγώνας παλλαϊκός.

Γι' αυτό το λόγο και λέμε ότι αυτή η δίκη μας αφορά όλους. Να αντισταθούμε στην ποινικοποίηση της αγωνιστικής δράσης και διεκδίκησης. Να δείξουμε ότι ο εντεινόμενος αυταρχισμός δεν πτοεί το εκπαιδευτικό κίνημα. Να απαιτήσουμε να σταματήσουν τώρα όλες οι διώξεις ενάντια σε όσους συμμετείχαν στις μεγάλες εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος. 

Σε αυτά τα πλαίσια το Δ.Σ. της ΠΕΑΕ καλεί την ΟΛΜΕ και την ΔΟΕ, τις ΕΛΜΕ και τους Διδασκαλικούς Συλλόγους να καταδικάσουν την προσπάθεια ποινικοποίησης των εκπαιδευτικών αγώνων, να σταθούν αλληλέγγυοι στους διωκόμενους αγωνιστές με την μαζική παρουσία τους στις 12 Φλεβάρη, όπως επίσης και να εκφράσουν με κάθε δυνατό τρόπο την συνδικαλιστική, κοινωνική, ηθική και υλική συμπαράστασή τους.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Π. Σωτήρης Τ. Λιόντου

ΕπιστροφήΕπιστροφή