ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

 

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες αναπληρωτές

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης απέναντι στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Κάθε μέρα το τοπίο γίνεται όλο και πιο γκρίζο. Η σταθερή και μόνιμη εργασία απειλείται, το πτυχίο απαξιώνεται και δεν αντιστοιχεί σε εργασιακό δικαίωμα. Η μερική απασχόληση, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η ελαστική εργασία είναι αυτά που κυριαρχούν. Βαδίζουμε στην εποχή που οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα και ο εργοδότης καμία υποχρέωση.

Στο χώρο της εκπαίδευσης η αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων προωθείται με την κατάργηση της επετηρίδας, την εισαγωγή του διαγωνισμού ως τρόπου διορισμού, την αύξηση των αναπληρωτών και ωρομίσθιων, την αξιολόγηση.

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αποτελούμε ένα σημαντικό κομμάτι εργαζόμενων στη δημόσια εκπαίδευση. Παρότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εκπαίδευσης βιώνουμε την ομηρία της εργασιακής ανασφάλειας. Ήδη έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, γεγονός που πολλαπλασιάζει την αβεβαιότητα για το εργασιακό μας μέλλον, καθώς πολλοί από εμάς τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα βρεθούν οριστικά ίσως εκτός δημόσιου σχολείου.

Η εργασιακή αβεβαιότητα των χιλιάδων αναπληρωτών (16000 εργάζονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση) αφήνει αδιάφορες τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ - ΔΟΕ. Δεν τις απασχολεί το γεγονός ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί μέλη τους που έχουν εργαστεί και εργάζονται στη δημόσια εκπαίδευση θα βρουν το Σεπτέμβριο τις πόρτες του σχολείου κλειστές.

Ξέρουμε ότι υπεύθυνοι για την ανεργία, την εργασιακή ομηρία, την περιπλάνηση, την ανασφάλεια δεν είμαστε εμείς. Υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν και ανέχονται την πολιτική των λίγων διορισμών, των συμπτήξεων, των συγχωνεύσεων τάξεων και σχολείων. Υπεύθυνοι είναι όλοι εκείνοι που προώθησαν και αποδέχτηκαν την κατάργηση της επετηρίδας και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Από τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τον πρόσφατο διαγωνισμό φαίνεται ότι οι διαγωνισμοί όχι μόνο δεν έλυσαν αλλά αντίθετα δημιούργησαν καινούρια προβλήματα. Αποτελούν "Δούρειο Ίππο" για τη νομιμοποίηση της ανεργίας και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Τα δύο χρόνια που πέρασαν από τον προηγούμενο διαγωνισμό έδειξαν ότι οι πρακτικές των παρασκηνίων, των διαδρόμων, των ήπιων και χαμηλών τόνων, των μηδενικών διεκδικήσεων δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, δεν οδήγησαν σε μαζικούς διορισμούς. Η λογική τω ρυθμίσεων δεν οδήγησε στο διορισμό των αναπληρωτών. Οι λογικές της συναίνεσης, της αναμονής, της φημολογίας δίνουν χρόνο μόνο στο ΥΠΕΠΘ, αποπροσανατολίζουν και δημιουργούν ψεύτικες ελπίδες. Ο κατακερματισμός, η δημιουργία πολλών συλλόγων δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, αντίθετα δημιούργησε τεχνητές αντιθέσεις μεταξύ μας.

Οι αναπληρωτές που είμαστε θύματα της πολιτικής της κυβέρνησης χρειάζεται να αναπτύξουμε κοινή και ενιαία δράση με στόχο τη μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους,

Να απαιτήσουμε

Απαιτείται να παραμερίσουμε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες όσο και την πολυδιάσπαση που υπάρχει μεταξύ μας, να πάρουμε πρωτοβουλίες αγωνιστικής δράσης και διεκδίκησης και δράσης. Να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα σε κάθε σύλλογο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συντονισμού και κοινής δράσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Επιτροπές που δεν θα αποκλείουν κανένα, που δεν θα κατηγοριοποιούν, αλλά θα συνενώνουν.

Απέναντι στην τακτική του "διαίρει και βασίλευε" του ΥΠΕΠΘ να προβάλλουμε την ενιαία δράση.

Όλοι μαζί μπορούμε

να κατακτήσουμε το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

 

Συνάντηση όλων των επιτροπών αγώνα των συλλόγων την Τετάρτη 21/03/2001, 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ, Ξενοφώντος 15Α Σύνταγμα

 

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Η συμμετοχή σας είναι απαραίτητη !

 

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

ΕπιστροφήΕπιστροφή