ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Π . Ε ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΟΣ: ΑΙΓΑΛΕΩ 5-3-01

Δ.Σ Δ.Ο.Ε
Συλλόγους Π.Ε Λεκανοπεδίου 
Τα μέλη του Συλλόγου μας 

 
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Αιγάλεω, με αφορμή την εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ για την μετατροπή "των Νηπιαγωγείων σε Ολοήμερα", εκφράζει την αντίθεσή του στην επιβολή της παραπάνω εγκυκλίου, τόσο για τη διαδικασία εφαρμογής, όσο και για τα τεράστια ζητήματα που ανοίγει για τον Παιδαγωγικό ρόλο του Νηπιαγωγείου και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα:

  1. Η διαδικασία επιβολής που ακολουθήθηκε είναι παιδαγωγικά απαράδεκτη. Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζεται η δημιουργία ολοήμερων μονάδων χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος και συμφωνία των εκπαιδευτικών και των γονέων, χωρίς να υπάρχει κάποια μελέτη ή έρευνα των αναγκών της κοινωνίας και της κάθε περιοχής ξεχωριστά. Παρά τις διαβεβαιώσεις για διάλογο, διάλογος δεν έχει γίνει. Αντίθετα η όλη διαδικασία σε συνδυασμό με τις λοιπές διατάξεις του νόμου 2525/97 (αξιολόγηση κλπ) δείχνουν αυταρχισμό και μετατρέπουν τους εκπαιδευτικούς σε απλούς διεκπεραιωτές - εκτελεστές διαταγμάτων και διαταγών.

  2. Χρηματοδότηση-Υλικοτεχνικη Υποδομή: Κανείς σοβαρός και λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι με 600 χιλ. δρχ. ,με ένα φούρνο μικροκυμάτων κι ένα ψυγειάκι μπορεί να λειτουργήσει Ολοήμερο σχολείο που θα στεγάσει ψυχές και σώματα παιδιών ηλικίας 5-6 ετών. 

  3. Τα νηπιαγωγεία μας έχουν ήδη σοβαρότατο πρόβλημα στην λειτουργία τους εξαιτίας της Υποχρηματοδότησης και της ανεπαρκούς Υλικοτεχνικής Υποδομής. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες των νηπιαγωγείων (θέρμανση,καθαριότητα κλπ)με την υπάρχουσα χρηματοδότηση. Μέρος των εξόδων καλύπτεται από τους γονείς και λειτουργούν χάρη της φιλοτιμίας των νηπιαγωγών που αναγκάζονται να εργαστούν και ως καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι κλπ

  4. Εργασιακές σχέσεις: Δημιουργείται τεράστια αναστάτωση στους νηπιαγωγούς για την οργανικότητα και το ωράριο. Η αύξηση των θέσεων εργασίας και οι περισσότεροι διορισμοί αποδεικνύονται μύθος αφού ό,τι κενά προκύψουν θα καλυφτούν από την αναδιάταξη των θέσεων και μετακινήσεις. Αυτό σημαίνει νέες αιτήσεις για την κάλυψη των οργανικών θέσεων. Η αναλογία νηπίων προς νηπιαγωγoύς συνεχίζει να είναι απαράδεκτη.

  5. Παιδαγωγικά Ζητήματα: Δεν έχει διευκρινιστεί τι θα απογίνουν τα παιδιά που δεν θα πάνε στα ολοήμερα. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη μετακίνησης (ασφάλεια,έξοδα κλπ) αφού το πιο κοντινό κλασικό νηπιαγωγείο μπορεί να απέχει πολλά χιλιόμετρα. Με αυτές τις ελλείψεις και τα δεδομένα το Νηπιαγωγείο κινδυνεύει να χάσει τον παιδαγωγικό του ρόλο και να μετατραπεί σε μονάδα εντατικής παιδοφύλαξης. Το επιχείρημα ότι αυτό το νηπιαγωγείο διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς είναι σαθρό και αναξιόπιστο. Απλά γονείς και παιδιά πληρώνουν την πολιτική των σπαστών-ελαστικών ωραρίων, της φτηνής εργασίας και την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Υπό αυτές τις συνθήκες σχεδόν ο μισός νηπιακός πληθυσμός κρατιέται έξω από το Δημόσιο Νηπιαγωγείο ενώ ανθεί και επεκτείνεται η μαυραγορά της Ιδιωτικής Προσχολικής Αγωγής.

Για τους παραπάνω λόγους: ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ 

Καμιά συνάδελφος να μη χάσει τη θέση της. Καμιά μείωση στις οργανικότητες.

 

Καλούμε τις Επιτροπές Νηπιαγωγών των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε του Λεκανοπεδίου σε κοινή σύσκεψη στα γραφεία της Δ.Ο.Ε την Πέμπτη 8-3-01 και ώρα 7.00 μ.μ.

 

ΤΟ Δ.Σ

ΕπιστροφήΕπιστροφή