ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

(ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Α ΑΘΗΝΑΣ) 

 

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

 

Γεμάτος μηδενικές προβλέψεις εξόδων είναι ο νέος προϋπολογισμός του Δήμου Αθηναίων για το 2011, που είναι συρρικνωμένος κατά 20% περίπου σε σχέση με τον περσινό.

Εναρμονιζόμενος με τη γενικότερη πολιτική λιτότητας και με θύματα τις κοινωνικές δαπάνες, τις δαπάνες για τα σχολεία αλλά και τα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα παρουσιάστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου.

Παρότι, με βάση τον Καλλικράτη, μια σειρά διαδικασίες που αφορούν και την εκπαίδευση περνάνε στη δικαιοδοσία των Δήμων οι δαπάνες προβλέπονται πολύ μειωμένες σε σχέση με πέρσι.

Θύμα του μνημονίου και της διαρκούς λιτότητας ο τομέας του πρασίνου όπου τα έξοδα πέφτουν από τα 6,2 στα 2,7 εκατομμύρια Ευρώ. Οι δαπάνες για την εκμίσθωση ακινήτων, παρόλο που με βάση τον Καλλικράτη οι δήμοι αναλαμβάνουν το κόστος για την πληρωμή ενοικίων σχολείων που δε διαθέτουν ιδιόκτητη στέγη αυξάνονται μεν αλλά μόλις κατά 2 εκατομμύρια Ευρώ. Γεγονός που θα πρέπει να συνδυαστεί και με τις αποφάσεις των κοινοτικών συμβουλίων για συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων που πρότεινε το υπουργείο Παιδείας.

Μηδενικές είναι οι προβλέψεις εξόδων για διάφορα μικρά ή μεγάλα έργα που είχαν εξαγγελθεί ή ήταν υποχρέωση του Δήμου. Ανάμεσα στα θύματα και η συντήρηση και επισκευή σχολικών κτιρίων όπου ο προϋπολογισμός είναι μηδενικός.

Σε απλά ελληνικά, τα σχολεία υποχρηματοδοτούνται στην ετήσια επιχορήγησή τους, αφού έχουν προϋπολογιστεί από την κυβέρνηση το 1/3 σε σχέση με την περσινή, άρα δεν θα έχουν λεφτά ούτε για τα απολύτως αναγκαία, θέρμανση, γραφική ύλη, λογαριασμοί νερού και ηλεκτρισμού κ.λπ.

Την ίδια στιγμή ο δήμος δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ για τη συντήρηση και την επισκευή των  σχολικών κτηρίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα ήδη επιβαρημένα και παλαιά σχολικά μας κτήρια εγκαταλείπονται στη μοίρα τους.

Με βάση τα παραπάνω ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο των «χορηγών» στα σχολεία ή για την ακόμα μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των γονιών, βάζοντας τους να πληρώσουν τη «δωρεάν δημόσια εκπαίδευση» της εποχής του μνημονίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη διάφορες εταιρείες με διαφημιστικές καταχωρήσεις τους που αποστέλλουν στα σχολεία αναλαμβάνουν τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων έναντι διαφημιστικής προβολής τους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στα διάφορα κείμενα του υπουργείου που αφορούν π.χ την αυτοαξιολόγηση αναφέρονται στην οικονομική συνεισφορά των γονιών στο σχολείο για να κρίνουν τη συνεργασία σχολείου και γονιών.

 

Την εποχή της επιχειρούμενης μνημονιακής αμάθειας, την εποχή της μετατροπής των σχολείων σε σχολεία προγραμμάτων και θραυσμάτων πληροφοριών, την εποχή των καταργήσεων – συγχωνεύσεων σχολείων, την εποχή της οικονομικής λιτότητας κανένας δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός.

Ο αγώνας για ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο, για όλους χωρίς αποκλεισμούς, για αύξηση των δαπανών για την παιδεία, για γενναία αύξηση των επιχορηγήσεων στα σχολεία τώρα είναι ο μόνος δρόμος.


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα