ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΟΕ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

αρχείο

 

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Δήλωση

των εκπροσώπων

των Παρεμβάσεων- Κινήσεων-Συσπειρώσεων

στο Δ.Σ της ΔΟΕ

Καλούση Ακρίτα- Παπασπύρου Νίκο

Mail: paremvasisdoe@gmai.com, www.paremvasis.gr

Τηλ.:6974750410

 

            Θέμα: Συγκρότηση προεδρείου στο Δ.Σ. της ΔΟΕ

 

Η εκπροσώπηση της υποταγής:

Ø ΠΑΣΚ- ΔΑΚΕ  μαζί ξανά   στο προεδρείο της ΔΟΕ!

Ø Ο κυβερνητικός – κρατικός – γραφειοκρατικός συνδικαλισμός στην υπηρεσία της πολιτικής της κυβέρνησης,  του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ και του ΔΝΤ.

Ø Ο δούρειος ίππος στα συμφέροντα των εκπαιδευτικών.

 

Η διαδικασία συγκρότησης σε σώμα του Δ.Σ. της ΔΟΕ ολοκληρώθηκε. Η ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ ανέλαβαν ξανά, από κοινού όλες τις θέσεις και τα «αξιώματα» του προεδρείου. Η κοινή ανάληψη του προεδρείου έρχεται, για άλλη μια φορά, να επισφραγίσει τη μέχρι τώρα πλήρη συμπόρευσή  τους.

Σήμερα  στην περίοδο  των μνημονίων, της πιο βάρβαρης λαίλαπας κυβέρνησης- Κεφαλαίου  –ΔΝΤ –ΕΕ απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους, στον κόσμο της εκπαίδευσης και απέναντι σε όλα τα δημόσια αγαθά ο κρατικός- γραφειοκρατικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός συναινεί στο δρόμο της υποταγής. Δίνει την πολιτική- συνδικαλιστική στήριξη για τη λεηλασία των δικαιωμάτων μας. Γίνεται ο Δούρειος ίππος της κυβέρνησης για να περάσουν όλα τα αντιλαϊκά, αντιεκπαιδευτικά σχέδια της.

Η συμπόρευση τους στην  80η Γ.Σ. του κλάδου μας αλλά και σε όλη την προηγούμενη περίοδο- είτε με κοινές αποφάσεις, είτε με κοινές απουσίες- εκφράζεται τώρα και με τη συγκατοίκηση τους στο προεδρείο της ΔΟΕ.

Η ΠΑΣΚ ως ένας από τους  δύο πυλώνες του κρατικού , κυβερνητικού , γραφειοκρατικού συνδικαλισμού με την στάση της και στο συνέδριο, κάνει οτιδήποτε μπορεί για να διευκολύνει την κυβέρνηση στο αντιεκπαιδευτικό της έργο. Στο συνέδριο δεν έθιξε την ουσία της κυβερνητικής λαίλαπας, δεν μίλησε για αυτήν, παρά μόνο εκφράζοντας κάποια δυσαρέσκεια για τα σκληρά μέτρα που επιβάλει η ΤΡΟΪΚΑ. Η στάση της σε όλο το προηγούμενο διάστημα (800 νέα σχολεία, το σχολείο της αγοράς, συμπτύξεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις σχολικών μονάδων, αναπληρωτές ΕΣΠΑ, συρρίκνωση του ολοήμερου, διοικητική αναδιάρθρωση, β΄ξένη γλώσσα, νέο μισθολόγιο, απεργοσπασία στις 15 Ιουνίου, παρακολουθητής των 24ωρων τουφεκιών των ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ) καταδεικνύει και τον τρόπο που θα πορευθεί και στη νέα συνδικαλιστική χρονιά. Έχει διαλέξει στρατόπεδο ,έχει διαλέξει πλευρά. Είναι η πλευρά της υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής, της βάρβαρης επίθεσης στην εργαζόμενη πλειοψηφία. Τέθηκε απέναντι και ενάντια στον κόσμο της εκπαίδευσης, τα συμφέροντα που υπερασπίζεται δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα των δασκάλων, των παιδιών , του δημόσιου και δωρεάν σχολείου.

Ο άλλος πυλώνας του κρατικού , κυβερνητικού , γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, η ΔΑΚΕ μέσω μιας αντιμνημονιακής ρητορικής επιδίωξε και συνεχίζει να επιδιώκει μια αντιπολιτευτική τακτική χωρίς να θίγει την ουσία των αντιλαϊκών μέτρων.  Δεν χτυπάει  συνολικά τη πολιτική της ΤΡΟΪΚΑΣ, του ΔΝΤ, της Ε.Ε. μιας και ο πολιτικός  της φορέας , η ΝΔ, δε διαφωνεί με την πολιτική του μνημονίου αλλά με το μείγμα της πολιτικής αυτής. Συναινεί με το ξεπούλημα της χώρας μέσω των αποκρατικοποιήσεων, ψηφίζει  και στηρίζει όλα αυτά τα αντεργατικά αντιεκπαιδευτκά μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας: ενώ δεν ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο , ψήφισε σχεδόν όλες τις διατάξεις του εφαρμοστικού  νόμου. Με αυτό τον τρόπο προαλείφεται για να γίνει η επόμενη κυβερνητική παράταξη στο Δ.Σ. της ΔΟΕ.

Η τακτική της ΔΑΚΕ έγινε ακόμη περισσότερο εμφανής με το να διαλέξει τη θέση του αντιπροέδρου αφού εκτιμά ότι είχε πολιτικό κόστος με το να βάζει την υπογραφή της (ως γραμματέας)  σε κείμενα της ΔΟΕ μαζί με την ΠΑΣΚ.

Ακόμα και στη μεγαλειώδη 48ωρη απεργία της 28-29 Ιούνη, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες λαού βρίσκονταν στην πλατεία Συντάγματος για να μην περάσει το μεσοπρόθεσμο οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ απουσιάζουν.

Την ώρα που η κυβέρνηση της Τρόικας, μιμούμενη μεθόδους στρατιωτικού καθεστώτος, έχει εξαπολύσει πογκρόμ κρατικής βίας και καταστολής αξιοποιώντας και παρακρατικούς μηχανισμούς με στόχο την τρομοκράτηση των ηρωικών διαδηλωτών της πλατείας Συντάγματος, αυτοί λάμπουν δια της απουσίας τους

            Τη στιγμή που οι πραίτορες του τελευταίου προέδρου της ΕΦΕΕ, εκτελώντας οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο, έχουν ψεκάσει με χημικά όλο το κέντρο της Αθήνας, έχουν ανοίξει εκατοντάδες κεφάλια διαδηλωτών, αυτοί είναι απόντες.

Ακόμα και όταν 3 συνάδελφοι μας χτυπιούνται στην είσοδο των γραφείων της ΔΟΕ και οι δυνάμεις καταστολής ψεκάζουν με χημικά και δακρυγόνα το κτίριο της Ξενοφώντος που στεγάζονται τα γραφεία της ΔΟΕ, τα μέλη του Δ.Σ της ΔΟΕ των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ απουσιάζουν.

 Η ταύτιση και η πλήρης προσκόλληση τους με τις κυβερνητικές επιλογές δεν τους επιτρέπει να εκφράσουν ούτε τη συναδελφική τους αλληλεγγύη με τη φυσική τους παρουσία!

Είναι συνδικαλιστικά και ηθικά απονομιμοποιημένοι!

Πρέπει να τονιστεί ότι στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. από τη μεριά της ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ υπήρξε η πρόταση για διαπαραταξιακό-αντιπροσωπευτικό-αναλογικό προεδρείο. Η πρόταση αυτή έχει σα στόχο να αποκρύψει την προγραμματική τους σύγκλιση σε όλα τα κομβικά σημεία της σημερινής περιόδου:

Την κοινή στάση τους στο Δ.Σ. της 5ης Ιουλίου : στην παραβίαση με πραξικοπηματικό τρόπο της απόφασης της 80ης Γ.Σ. για τα οικονομικά, (  μείωση στις ανελαστικές δαπάνες κατά 20%, που από κοινού αποφάσισαν) ,   στην άρνησή τους να παρέχει η ΔΟΕ υλική και νομική στήριξη στους τραυματισθέντες συναδέλφους από αστυνομικές δυνάμεις στις 29 του Ιούνη και στην άρνησή τους να στείλει το Δ.Σ. της ΔΟΕ εκπρόσωπο υπεράσπισης στη δίκη του συναδέλφου Άρη Τσίτσου, στην Ιεράπετρα, όπου δικάζεται για την συμμετοχή του στη κατάληψη της νομαρχίας  για την υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας.

Την απόλυτη ταύτιση τους: Με το «Νέο Σχολείο» της αγοράς, της κατακερματισμένης γνώσης και των δεξιοτήτων, της ατέλειωτης 35ωρης παιδικής υπερεργασίας, και την αποδοχή της ελαστικής-ευέλικτης εργασίας των εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται μέσω ΕΣΠΑ.

Την υποταγή τουςστο φτηνό σχολείο των μνημονίων, με τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις εκατοντάδων σχολείων σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών, με τη μείωση ακόμα περισσότερο της χρηματοδότησης, με το ουσιαστικό κλείσιμο πολλών ολοήμερων σχολείων.

Τη συγκατάθεση τους: στις αλλαγές στη διοικητική δομή όπου ο Σύλλογος Διδασκόντων θα έχει διακοσμητικό ρόλο και ο διευθυντής μετατρέπεται σε manager όπου θα φροντίζει για την επιχορήγηση του σχολείου του μέσω της αγοράς και αξιολογητή  όπου θα μπορεί να περικόπτει τον αμφίβολο μισθό του. Στην ενεργοποίηση του θεσμού του «δόκιμου» εκπαιδευτικού, αλλά και στην εισαγωγή του θεσμού του «μέντορα»

Τη σιωπηρή αποδοχή τους: στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, αλλά και στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού σε σύνδεση με το μισθό του που δρομολογείται.

Την κοινή προσπάθειά τους: για «ωραιοποίηση» της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά  και δημιουργίας αυταπατών και συντεχνιακών λογικών στο συνδικαλιστικό κίνημα σε σχέση με το Ενιαίο μισθολόγιο την ώρα που είναι ολοφάνερη σε όλους η ανάγκη για ανάπτυξη διακλαδικών και πανεργατικών αγώνων.

Τη σύμπλευσή τους: με την κυβερνητική λογική που θεωρεί μονόδρομο τα αποτυχημένα μνημόνια  διαρκείας και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και φτάνει στο σημείο να υιοθετούν και να εκφράζουν απόψεις στην 80η Γ.Σ. του κλάδου ότι: «οι εξεγέρσεις και επαναστάσεις οδηγούν σε δικτατορίες!»

Την ξεδιάντροπη κοινή τους  στάση  στη Γ.Σ.: να διατηρήσουν τις οικονομικές σπατάλες της  Ομοσπονδίας και βέβαια τα προνόμια των συνδικαλιστών μελών του Δ.Σ. της ΔΟΕ. Δε δέχτηκαν ούτε το αυτονόητο: τα έξοδα των συνδικαλιστών να συνοδεύονται από αποδείξεις. Ο υποταγμένος κρατικός συνδικαλισμός και ο συνδικαλισμός των προσωπικών συμφερόντων και της οικονομικής διαπλοκής είναι όψεις του ίδιου νομίσματος!

Στα πλαίσια της συμφωνίας τους στη Γ.Σ. για το διεκδικητικό πλαίσιο και τη συνδρομή, ήταν να μη ψηφιστεί αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης για την επόμενη σχολική χρονιά σε μια στιγμή που οι εργαζόμενοι  δέχονται την πιο ανελέητη επίθεση στα εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα τους, την ώρα που η δημόσια εκπαίδευση και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών βρίσκονται στο στόχαστρο.

Η πρόταση που έκανε η ΕΣΑΚ ήταν διαπαραταξιακό- αναλογικό-λειτουργικό προεδρείο με προϋπόθεση για τη συμμετοχή της, να συμμετέχουν όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις. Η πρόταση αυτή εάν υλοποιούνταν το μόνο που θα είχε να προσφέρει ήταν το αριστερό άλλοθι για την πολιτική διαχείριση των αποφάσεων που είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών. Δε  μας προκαλεί εντύπωση, αφού άλλωστε η πολιτική γραμμή τους για τα όργανα δεν ξεφεύγει από τον γραφειοκρατικό, παραδοσιακό τρόπο οργάνωσης των συνδικάτων που έχουν ως κόμμα. Δεν μας προκαλεί εντύπωση γιατί το προηγούμενο διάστημα κινήθηκε μακριά και εχθρικά απέναντι στις πλατείες της οργής. γιατί η πολιτική γραμμή τους δεν είναι η ενίσχυση των κινηματικών διαδικασιών σύγκρουσης και ανατροπής αλλά ενίσχυση του κόμματός τους μέσω των εκλογών.  Ακόμη και το ψήφισμα της 80ης Γ.Σ. ενάντια στο μεσοπρόθεσμο και την ψήφο εμπιστοσύνης  της κυβερνητικής πολιτικής δε  θέλησε να στηρίξει, ενώ ήταν έτοιμη να ψηφίσει διαπαραταξιακή συγκρότηση του Δ.Σ. χωρίς πολιτικό πλαίσιο αναφοράς και διεκδίκησης δείχνοντας για μια ακόμη φορά το στενό κομματικό της ορίζοντα. Ενώ χρειάζεται αυτή τη στιγμή μια ώθηση και ενίσχυση του κινήματος για την ανατροπή της κυβέρνησης του ΔΝΤ και της Ε.Ε., μιλούν για  εκλογές  ως λύση, προσφέροντας τη καλύτερη διέξοδο  στο σύστημα. Επιδιώκει από πρωταγωνιστής και διαμορφωτής πολιτικών εξελίξεων η εργαζόμενη πλειοψηφία, να γίνει θεατής και απλός ψηφοφόρος .

Ως  Παρεμβάσεις- Κινήσεις- Συσπειρώσεις θεωρούμε ότι στα β΄/θμια συνδικαλιστικά όργανα τα προεδρεία των ΔΣ συγκροτούνται σε πολιτικο-συνδικαλιστική βάση. Η διαχείριση του συνδικάτου είναι μια  πολιτική και όχι ουδέτερη λειτουργία,  που έχει ταξικά χαρακτηριστικά

Ως Παρεμβάσεις- Κινήσεις- Συσπειρώσεις παραμένουμε σταθεροί στην αντίληψη και στάση που θέλει η συμμετοχή μας στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να έχει ως κύριο μέλημα την υπεράσπιση των αποφάσεων των Γ.Σ. των Συλλόγων, την ανάπτυξη αγώνων από τα κάτω για ρήξη και ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής.

 

Ø Δε διεκδικούμε, ούτε αποδεχόμαστε καμιά θέση στο προεδρείο.

Ø Δε ψηφίζουμε καμιά πρόταση για το προεδρείο.

Ø Με το Ανεξάρτητο- Ταξικό ρεύμα στις Πλατείες και στους δρόμους του Αγώνα θα κριθεί το δίκιο!

Ø Για την ανυπακοή, την ρήξη και την ανατροπή της κυβέρνησης -  Ε.Ε. -  ΔΝΤ


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα