ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Του Μακρυγιάννη Στέφανου

Δασκάλου στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Δαρμένης

Εκπροσώπου των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ

Μέλους ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Ροδόπης

 

Αποσπάσεις στα μειονοτικά σχολεία : Μόνο για όσους «ξέρουν»!

            Η φετινή Α΄  φάση αποσπάσεων στα μειονοτικά σχολεία τελείωσε εξαιρετικά καθυστερημένα (αφού ανακοινώθηκε στις 18 Αυγούστου και ενώ ήδη εξέπνεε η προθεσμία για τη Β’ φάση αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ).  Το αποτέλεσμα ήταν άγνωστος αριθμός συναδέλφων που δεν πήραν απόσπαση σε μειονοτικό σχολείο παρά την αίτησή τους να μην προλάβουν καν να αιτηθούν απόσπαση για κάποιο ΠΥΣΠΕ της ίδιας γεωγραφικής περιοχής. Αυτό από μόνο του συνιστά αδικία και διάκριση σε βάρος αυτών των συναδέλφων.

            Το πραγματικό όργιο αδικίας όμως ακολούθησε! Έγιναν, μετά την ημερομηνία αυτή και μέχρι την Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη, άλλες δύο φάσεις αποσπάσεων (ίσως περισσότερες) στα μειονοτικά σχολεία υπό συνθήκες το λιγότερο περίεργες. 

1)      Δεν υπήρξε καμιά απολύτως εγκύκλιος για τις φάσεις αυτές. Δηλαδή ήταν αδύνατο για έναν εκπαιδευτικό που δε βρίσκεται στην περιοχή των μειονοτικών να γνωρίζει καν πως θα γίνουν και επιπλέον αποσπάσεις.

2)      Δεν ανακοινώθηκαν πουθενά κενά με δημόσιο τρόπο όπως στην Α΄ Φάση. Δεν ανακοινώθηκαν ούτε από τα αρμόδια γραφεία Π.Ε Ροδόπης και Ξάνθης, ούτε από το Συντονιστικό Γραφείο Μειονοτικών σχολείων, ούτε από τον αιρετό κ. Ιγναντιάδη Κωνσταντίνο.  Το γεγονός αυτό είναι απολύτως κρίσιμο καθώς οι αποσπάσεις στα μειονοτικά σχολεία γίνονται απευθείας σε συγκεκριμένο σχολείο. Οπότε ακόμα και αν κάποιος πιθανολογούσε πως θα γίνουν αποσπάσεις έπρεπε να δηλώσει στην τύχη σχολεία αφού δεν είχαν ανακοινωθεί συγκεκριμένα κενά.

3)      Η τελευταία φάση αποσπάσεων (3η ή 4η ;) έγινε στην κυριολεξία εν κρυπτώ και ενώ τα σχολεία δε λειτουργούσαν (υπήρχε μουσουλμανική γιορτή/αργία – το Ραμαζάν Μπαϊράμι από 8-12 Σεπτεμβρίου) ώστε να είναι εμφανές -τουλάχιστον στους εκπαιδευτικούς της περιοχής - που υπάρχουν κενά.

Στις 13 Σεπτεμβρίου το πρωί διαπιστώθηκαν τα εξής «παράδοξα»:

            α) Σχολεία που δεν εμφάνιζαν κενά νωρίτερα (μόλις άνοιξαν τα σχολεία την 1η Σεπτέμβρη και έως την 7η Σεπτέμβρη) ξαφνικά εμφάνισαν (!) μέσα στις μέρες αργίας και εκεί βρέθηκαν τοποθετημένοι συνάδελφοι που με κάποιο τρόπο «ήξεραν» για τα κενά που θα προκύψουν / εμφανιστούν.

            β) Σχολεία που δεν εμφάνιζαν κενά νωρίτερα (μόλις άνοιξαν τα σχολεία την 1η Σεπτέμβρη και έως την 7η Σεπτέμβρη) ξαφνικά εμφάνισαν (!) και εκεί βρέθηκαν τοποθετημένοι αναπληρωτές συνάδελφοι της Α΄φάσης αναπληρωτών (που δεν ευθύνονται φυσικά για αυτό) παρά το γεγονός πως στα σχολεία αυτά δεν τοποθετήθηκαν άλλοι συνάδελφοι που είχαν αιτηθεί απόσπαση από την Α΄ Φάση αποσπάσεων ακόμα και δεν είχε γίνει δεκτή η αίτησή τους λόγω…..έλλειψης κενών!

Είναι προφανές και στον πιο αμύητο πως η όλη διαδικασία αποπνέει την οσμή πελατειακών παιχνιδιών σε βάρος του δικαιώματος στην απόσπαση όλων των συναδέλφων χωρίς διακρίσεις.  Είναι εμφανές πως απόσπαση (πέραν της Ά Φάσης) πήρε μόνο όποιος «γνώριζε» τα κενά αλλά και το συγκεκριμένο χρονικό σημείο της δημιουργίας τους!  Με άλλα λόγια όποιος είχε την «εσωτερική» και εμπιστευτική πληροφόρηση από Γραφεία, Συντονιστικό ή αιρετό.

Το τυχόν αντεπιχείρημα πως οποιοσδήποτε μπορεί οποτεδήποτε να αιτηθεί απόσπαση και δεν υπάρχουν φάσεις (οπότε ευθύνονται όσοι δεν έκαναν αίτηση απόσπασης από μόνοι τους) καταρρίπτεται  από το γεγονός πως αποσπάσεις στα μειονοτικά σχολεία γίνονται κατευθείαν (όπως ήδη προαναφέρθηκε) σε συγκεκριμένα κενά και είναι ουσιαστικά άχρηστη μια αίτηση αν δεν έχουν αυτά ανακοινωθεί.

Συνυπεύθυνοι για την κατάσταση είναι είτε μέσω συμμετοχής είτε μέσω της ανοχής τους στο σκηνικό που έχει στηθεί:  

Η διοίκηση (Γραφεία Εκπαίδευσης και Συντονιστικό Γραφείο Μειονοτικών σχολείων) που έχουν το θεσμικό ρόλο και υποχρέωση να ανακοινώνουν τα κενά δημόσια και δεν το έκαναν.

Ο μοναδικός αιρετός για το ελληνόγλωσσο πρόγραμμα εκλεγμένος στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μειονοτικής Εκπαίδευσης (ΥΣΜΕ) με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚ κ. Ιγνατιάδης που  δεν ενημέρωσε για τα κενά (ενώ είχε ενημερώσει για τα κενά μέσω mail στα σχολεία της περιοχής για την Α΄ Φάση ). Γιατί άραγε; Απλή αμέλεια;

Η πλειοψηφία ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ του ΔΣ ΔΟΕ που ενώ είχε ενημερωθεί για το θέμα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 24/08/2010 από εμένα και τον εκπρόσωπο των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων στο ΔΣ της ΔΟΕ Παντελίδη Ντίνο δεν έκανε την παραμικρή ενέργεια για την αντιμετώπιση του.

Φαίνεται καθαρά πως για άλλη μια φορά ο γραφειοκρατικός κυβερνητικός συνδικαλισμός των ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ και εν όψει των εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια επιδιώκει να δημιουργήσει εκπαιδευτικούς ομήρους «εξυπηρετήσεων» και νέα πελατολόγια.

Για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης οφείλει το ΥΣΜΕ να πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας νέα φάση αποσπάσεων – τοποθετήσεων όπου θα κριθούν εκ νέου οι τοποθετήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την Α΄ φάση αποσπάσεων φανερά, δημόσια, με ανακοίνωση όλων των κενών  και νέες δηλώσεις προτίμησης από όλους τους συναδέλφους. Έτσι κι αλλιώς στη «ζώνη εκπαιδευτικής προτεραιότητας» των μειονοτικών σχολείων στον καιρό του ΔΝΤ και του μνημονίου δεν έχουν ακόμα φτάσει σχολικά βιβλία για το ελληνόγλωσσο πρόγραμμα (τουλάχιστον όχι μέχρι τις 13 Σεπτέμβρη που συντάχθηκε το παρόν κείμενο)


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα