ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

 

Συνεδρίασε την Πέμπτη 17/6/2010 το Δ.Σ. της ΔΟΕ σχετικά με το νέο προϋπολογισμό του συνδικάτου. Στη συνεδρίασή αυτή για άλλη μια φορά η πλειοψηφία του Δ.Σ. (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ) τοποθετήθηκαν γενικόλογα για την ανάγκη μείωσης κατά 10% των εξόδων, χωρίς να προχωρήσουν σε καμία απολύτως απόφαση που να προσδιορίζει από πού θα προέλθει η μείωση. Η συζήτηση αυτή εκκρεμεί πολλούς μήνες και τώρα παραπέμπεται για τέλη Αυγούστου. Είναι φανερό πως για μια ακόμη φορά με ευθύνη των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ όλα παραμένουν ως έχουν. Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις κατέθεσαν ολοκληρωμένη πρόταση σχετικά με τα οικονομικά του συνδικάτου την οποία και θα βάλουν στην κρίση των συναδέλφων την επόμενη περίοδο.

Σχετικά με τον οικονομικό απολογισμό της Δ.Ο.Ε. (Ιούνης 2009- Ιούνης 2010), έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Βρισκόμαστε σε μια χρονική περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από μια ολομέτωπη επίθεση της τρόικας  κυβέρνησης – Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ., ενάντια στους εργαζόμενους, με κύριο στόχο την ισοπέδωση ακόμη και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων τους (οικονομικών, εργασιακών, ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών). Γίνεται πλέον φανερή η συντονισμένη προσπάθειά τους να επιστρέψουμε σε συνθήκες εργασίας που υπήρχαν πριν από 100 χρόνια.

Ειδικότερα στον χώρο της Παιδείας, είναι πλέον ολοφάνερες οι προσπάθειες του ΥΠΠΔΒΜ, ακολουθώντας πιστά το κυβερνητικό πρόγραμμα, να μετατρέψουν το δημόσιο σχολείο σε έναν αγοραίο μηχανισμό, ένα σχολείο Α.Ε. (Ν. 3848/2010, αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας – αυθαίρετος ορισμός 800 πιλοτικών ολοήμερων σχολείων-« νέο», «ψηφιακό» σχολείο) .

Σ΄ αυτή την πολιτικοοικονομική συγκυρία το συνδικάτο μας θα πρέπει να σταθεί όρθιο και να αποτελέσει το φωτεινό παράδειγμα στα μέλη του, για να μπορέσει να τα οδηγήσει σε νίκες και ανατροπές. Η δε διαχείριση των οικονομικών του, θα πρέπει να τείνει πάντα στην ανάγκη των αγώνων για την υπεράσπιση , την  προώθηση και την διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Βρισκόμαστε σε μια χρονική περίοδο που τα πρωτοβάθμια σωματεία που ανήκουν στην Ομοσπονδίας έχουν αντικειμενικά αυξημένες ανάγκες για την αγωνιστική προβολή και δράση μπροστά στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι γι’ αυτό και η συνδρομή που αποδίδουν στην ομοσπονδία πρέπει να ανταποκρίνεται σ’ αυτά τα δεδομένα και να χρησιμοποιείται για την προώθηση των αιτημάτων του κλάδου. Από την άλλη, παρά του ότι οι συνδικαλιστές θα πρέπει να είναι εθελοντές και όχι επί μισθό, παρατηρούμε ότι διατηρούνται οι αποζημιώσεις των μελών του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. χωρίς παραστατικά και με ποσά, κατά την άποψή μας, προκλητικά. Τα κονδύλια που αφορούν οικονομικές απολαβές για τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ και τους αιρετούς, υπηρετούν πιστά τη λογική  του συνδικαλισμού που μετατρέπεται σε επάγγελμα  και των συνδικαλιστών που εξελίσσονται σε μια ιδιαίτερη κάστα αποκομμένη από τους εργαζόμενους-δίπλα στους εργοδότες και το κράτος, μια συνδικαλιστική «αριστοκρατία», με ποικιλόμορφες απολαβές και προνόμια .

Κάτω από αυτό το πρίσμα γίνεται η κριτική μας, στο ζήτημα του ελέγχου των οικονομικών της Δ.Ο.Ε.

Συγκεκριμένα:

·         Κάθε μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. παίρνει μηνιαίως 500 € επιμίσθιο, ενώ ο πρόεδρός της Δ.Ο.Ε. 600 €.

·         Τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ που προέρχονται από την επαρχία παίρνουν μηνιαίως 500 ευρώ για ενοίκιο και έχουν πληρωμένες δυο μετακινήσεις τους το μήνα στον τόπο διαμονής τους είτε με πληρωμή των εισιτηρίων τους είτε με χιλιομετρική αποζημίωση (η χιλιομετρική απόσταση προς τον τόπο διαμονής της οικογένειας με επιστροφή στην Αθήνα επί 0,40 ευρώ το χιλιόμετρο, δυο φορές το μήνα). Το μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ που προέρχεται από επαρχία αποζημιώνεται επίσης εφάπαξ με 1450 ευρώ έξοδα οικοσκευής.

·         Για μετακίνηση εκτός Αθηνών άνω των 200 χιλ. για συνδικαλιστικές υποχρεώσεις (Γ.Σ. συλλόγων, παρουσία σε κινητοποιήσεις, συμμετοχή σε συνέδρια κ.λπ.) τα μέλη αποζημιώνονται με 120 ευρώ την ημέρα, υπολογίζονται όμως και δυο ακόμα ημέρες για κάθε μετακίνηση δηλ. 360 ευρώ συνολικά ακόμα κι αν η παρουσία τους είναι μονοήμερη με πληρωμένα τα εισιτήρια μετακίνησης ή σε περίπτωση χρήσης αυτοκινήτου, με αποζημίωση 0,40 € το χιλιόμετρο (με επιστροφή) συν τα έξοδα διοδίων.

·         Για κάθε ημέρα παραμονής στο εξωτερικό ισχύει ότι και παραπάνω αλλά η αποζημίωση είναι στα 170 € την ημέρα και είναι πληρωμένη και η παραμονή.

·         Απεριόριστη ατελής χρήση του κινητού του τηλεφώνου, ατελής παροχή ημερήσιου Τύπου, τα υλικά του γραφείου του, ο ατομικός τεχνικός εξοπλισμός του, η ασφάλεια του αυτοκινήτου του. 

·         Το ίδιο συμβαίνει και με τους αιρετούς του κλάδου στο ΚΥΣΠΕ.

·         Τα μέλη της ελεγκτικής επιτροπής αποζημιώνονται με τους ίδιους όρους όταν καλούνται για συνεδριάσεις της Ε.Ε. και παίρνουν χιλιομετρική αποζημίωση όταν συμμετέχουν με απόφαση της ομοσπονδίας σε ημερίδες, συνέδρια κ.λπ.

·         Τα μέλη του ΙΠΕΜ ΔΟΕ αποζημιώνονται με 100 ευρώ το μήνα και με χιλιομετρική αποζημίωση όταν συμμετέχουν με απόφαση της ομοσπονδίας σε ημερίδες, συνέδρια κ.λπ.

Τα ποικιλόμορφα αυτά προνόμια ενισχύουν την απόσπαση του συνδικαλιστικού οργάνου από τη βάση των εκπαιδευτικών, αναπαράγουν φαινόμενα εργατικής αριστοκρατίας, δε συνάδουν με τον πραγματικό ρόλο των συνδικάτων και των συνδικαλιστών που δεν είναι άλλος από την προάσπιση και προώθηση των συμφερόντων των εργαζομένων. 

Γι’ αυτό το λόγο, η θέση των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων που πηγάζει από την ιστορία του κινήματος, ότι οι αγώνες των εργαζομένων για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών ήταν και πρέπει να είναι άρρηκτα δεμένοι και με την εναντίωση στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, τον κρατικοδίαιτο, κυβερνητικό και κομματικό συνδικαλισμό, είναι και επίκαιρη και αληθινή.

Όλα αυτά τα προνόμια, κατά την άποψή μας, απαράδεκτα.

Όλο τo χρονικό διάστημα (2-6-2009 ως 1-6-2010)  που πέρασε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. :

Α. Διατηρήθηκαν και πάλι τα ποικιλόμορφα προνόμια (επιμίσθιο, -αποζημιώσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό χωρίς παραστατικά και με ποσά κατά την γνώμη μας προκλητικά, ατελής χρήση κινητού τηλεφώνου, ατελής παροχή ημερήσιου Τύπου, τη γραφική ύλη του γραφείου του, ο ατομικός τεχνικός εξοπλισμός του/της, η ασφάλεια του αυτοκινήτου του (4469 € στο β΄εξάμηνο).

Β. Δαπανήθηκε ένα υπέρογκο, κατά την άποψή μας, ποσό (20.000 € περίπου), που βαρύνει το Ταμείο της Ομοσπονδίας για τη διενέργεια του συνεδρίου του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ στο Καρπενήσι και την παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας σχετικά με τα νέα βιβλία του δημοτικού σχολείου, ενώ δεν διευκρινίζεται πουθενά που και τι ακριβώς πληρώθηκε από τους χορηγούς του συνεδρίου.

Γ. Το 24ο συνέδριο ΔΟΕ-ΠΟΕΔ στο Βερολίνο, αν και δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη το ακριβές κόστος ως σήμερα,  εκτιμάται ότι ξεπερνάει τις 80.000 €,  θα έπρεπε άμεσα να αναβληθεί, γιατί πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική περίοδο που είχαμε δυσμενείς εξελίξεις τόσο στην ελληνική  κοινωνία, όσο και στον χώρο της Παιδείας ( αποκέντρωση, χρηματοδότηση, κοινωνική ανισότητα των σχολικών επιδόσεων, υποταγή της επίσημης σχολικής γνώσης στις απαιτήσεις της αγοράς, αντιρατσιστική εκπαίδευση, εργασιακές σχέσεις των εκπ/κών, περικοπές αποδοχών, επικείμενο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο). Δεν υπήρχαν  χρονικά περιθώρια για συνδικαλιστικό τουρισμό.

Δ. Η  συμμετοχή μελών της Ομοσπονδίας, σε συνέδρια-εκδηλώσεις του εξωτερικού, (Ρώμη- Λονδίνο- Βαλένθια- Βαρσοβία –Λονδίνο- Μόναχο- Βουδαπέστη- Σμύρνη- Βρυξέλλες-Μάλαγα- Κύπρος-Βουδαπέστη - Δουβλίνο) είναι πολυδάπανη αναντίστοιχη πολλές φορές της πολιτικής και συνδικαλιστικής χρησιμότητάς της.

Ε. Τα έξοδα που αφορούν τις κάθε λογής αποζημιώσεις και οδοιπορικά των μελών του Δ.Σ., των αιρετών, των μελών του Δ.Σ. του ΙΠΕΜ ΔΟΕ και της Ε.Ε. ξεπερνούν τα 230.000 €.

Για όλους αυτούς τους λόγους ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την οικονομική διαχείριση του Δ.Σ. της ΔΟΕ., για το 2009-10 και προτείνουμε:

·                     Το  Δ.Σ. της ΔΟΕ να φέρει στη 79η Γ.Σ. του κλάδου τα παρακάτω ζητήματα για συζήτηση και λήψη αποφάσεων.

·                     Να καταργηθούν οι παροχές και τα προνόμια των μελών το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., διότι όλα αυτά προέρχονται από χρήματα του κλάδου.

·                     Τα πραγματικά έξοδα να πληρώνονται μόνο με την υποβολή αποδείξεων και μέχρι ένα ορισμένο πλαφόν.

Συγκεκριμένα:

·                     Μείωση του επιμισθίου στο μισό του σημερινού δηλαδή στα 250 € και για εκείνους που η οικογένειά τους κατοικεί στην επαρχία σε 500 € το μήνα. Με τον τρόπο αυτό το συνδικάτο ωφελείται.

·                     Κατάργηση του ποσού του ενοικίου για τους προερχόμενους από την επαρχία και αντικατάστασή του από το ποσό των 400 € και αυτό αφού καταθέτουν το μισθωτήριο.

·                     Οι προερχόμενοι από την επαρχία να δικαιούνται  4 μετακινήσεις το μήνα με την προϋπόθεση ότι αυτές να γίνονται μόνο με αποδείξεις των εισιτηρίων μετακίνησης ή αν χρησιμοποιούν αυτοκίνητο με υποχρεωτική κατάθεση των αποδείξεων διοδίων των συγκεκριμένων ημερομηνιών μετακίνησης. Η χιλιομετρική αποζημίωση γίνεται 0,25 € το χιλιόμετρο.

·                     Η ημερήσια αποζημίωση των μελών του Δ.Σ. για τη συμμετοχή τους σε Γ.Σ. κ.λ.π. γίνεται 70 € την ημέρα. Καμία ημέρα δεν προστίθεται παρά μόνο μία ακόμη όταν αυτό αποδεικνύεται από τα εισιτήρια μετακίνησης ή τις ημερομηνίες των διοδίων. Σε περίπτωση που γίνει χρήση ξενοδοχειακών υπηρεσιών για τη διανυκτέρευση τότε δίνεται αποζημίωση γι αυτό με απόδειξη και έως το ποσό των 80€.

·                     Κατάργηση όλων των ατελειών κι αντικατάστασή τους με πλαφόν. Για τα κινητά και σταθερά τηλέφωνα έως το πάγιο που τώρα πληρώνει η ομοσπονδία. Οποιοδήποτε ποσό άνω αυτού πληρώνεται από το μέλος.

·                     Καμιά αγορά βιβλίων με έξοδα του συνδικάτου παρά μόνο για βιβλία που παραμένουν στη βιβλιοθήκη κι αυτό αφού δημιουργηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για τη διαχείριση της βιβλιοθήκης που πρέπει να είναι ανοιχτή στους εκπαιδευτικούς.

·                     Τα ποσά για αγορά εφημερίδων ανέρχονται σε 2.300 € περίπου το μήνα(!!!) ποσό υπερβολικό και 280 € για αποδελτίωση. Θεωρούμε ότι η αποδελτίωση μπορεί να διευρυνθεί και με άλλα θέματα (οικονομικά , συνταξιοδοτικά…) και η ομοσπονδία να αγοράζει μια από   κάθε εφημερίδα την ημέρα όπου θα υπάρχει σε κοινή χρήση για όλα τα μέλη. Το ίδιο και για τις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου και καταργείται η αγορά εφημερίδων με έξοδα της ομοσπονδίας και με απόδειξη.

·                     Κατάργηση της πληρωμής από την ομοσπονδία των ασφαλίστρων των αυτοκινήτων των μελών.

·                     Πλαφόν σε όλα τα έξοδα : κουζίνας, χαρτικών, χαρτιού, φωτοτυπιών, φαρμακείου, χρήσης ταξί κλπ.

·                     Ο τεχνολογικός εξοπλισμός καθορίζεται ανά παράταξη κι όχι ανά μέλος και μέχρι ενός συγκεκριμένου ποσού στη διετία.

·                     Η συμμετοχή των μελών του Δ.Σ. σε συνέδρια εξωτερικού και εσωτερικού να γίνεται με πολιτικά κριτήρια χρησιμότητας προώθησης των συμφερόντων των εργαζομένων, της αλληλεγγύης και της αγωνιστικής δράσης, να υπάρχει δημόσια αποτίμησή τους και να μην θεωρείται αυτονόητη η συμμετοχή.

·                     Δημόσιος μηνιαίως οικονομικός απολογισμός των εξόδων των μελών Δ.Σ. και των αιρετών.

·                     Δημόσιος οικονομικός απολογισμός των εξόδων για συνέδρια και ημερίδες που οργανώνει η ομοσπονδία

·                     Κανονική πρόσληψη ή συγκεκριμένο μηνιαίο ποσό  των 2 υπαλλήλων που βοηθούν εξαιρετικά την ομοσπονδία σε διάφορες εργασίες κι όχι φιλοδωρήματα.

·                     Περικοπή των εξόδων της ετήσιας γενικής συνέλευσης των αντιπροσώπων.

·                     Να επανεξεταστεί , το συνέδριο ΔΟΕ –ΠΟΕΔ .

·                     Να δημιουργηθεί άμεσα απεργιακό ταμείο του οποίου η χρήση θα αφορά αποκλειστικά μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις και σε καμία περίπτωση δε θα χρησιμεύει στην τρέχουσα χρήση γιατί τότε δεν έχει απολύτως καμία αξία η ύπαρξή του. Τα έσοδα της Ομοσπονδίας είναι υπεραρκετά 3.500.000 € και θεωρούμε ότι επιτρέπουν την σύστασή του.

·                     Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι η συνδρομή προς την ΔΟΕ μπορεί να μειωθεί στα 20 €, ώστε να γίνει χρήση των υπολοίπων για τα απεργιακά ταμεία των συλλόγων.


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα