ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΑΝΤΑΜΕ

ΜΕ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΩΔΙΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΙ ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Θα μπορούσε να είναι και πρωταπριλιάτικο αστείο

Πρόταση παρωδία κατέθεσε η ΠΑΣΚ στην ολομέλεια προέδρων τη Δευτέρα 8 Μαρτίου. Δυο μέρες μετά τη λήξη των Γ.Σ., στις οποίες δεν κατέθεσε καμία απολύτως αγωνιστική πρόταση, ήρθε στην ολομέλεια προέδρων να προτείνει νέο γύρο Γ.Σ. την Πέμπτη 11/3 με εισήγηση για κλαδική απεργία με 5νθήμερες επαναλαμβανόμενες από τη Δευτέρα 15 Μαρτίου. Κατά την πρότασή της θα ακολουθούσε νέα ολομέλεια προέδρων το Σάββατο 13/3 που θα εκτιμούσε τις συνελεύσεις και θα αποφάσιζε αν θα προκήρυττε την απεργία.

Οι σύγχρονοι μαυραγορίτες κάνουν πλιάτσικο στη ζωή μας…

Η ολομέλεια προέδρων διεξήχθει σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ολομέτωπη, βίαιη επίθεση με στόχο την ιστορικού χαρακτήρα ανατροπή των οικονομικών, εργασιακών κι ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Μια σύγχρονη Γκούερνικα σχεδιάζεται μπροστά μας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ., το κεφάλαιο, με την πλήρη συναίνεση κι υποστήριξη της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ. Ένα νέο εφιαλτικό σχέδιο ζωής για τον κόσμο της εργασίας όπου  δε θα υπάρχει η παραμικρή, έστω και σχετική ασφάλεια, με τους χορτάτους εργοδότες να απολύουν ανεμπόδιστα όποτε θέλουν και το δημόσιο να απολύει όποτε επιτάσσουν οι ανάγκες των χορτάτων. Με την απειλή μεταπήδησης από τη μόνιμη θέση στην ωρομίσθια απασχόληση. Με μικρό βασικό μισθό που θα έχει πετσοκομμένα τα επιδόματα, διαφορετικό για παλιούς και νέους, χωρίς δώρα κι επίδομα αδείας και φυσικά με δεδομένο το πάγωμα και την απειλή νέων περικοπών. Δουλειά μέχρι να βγει η ψυχή μας, συντάξεις προνιακού χαρακτήρα με ανύπαρκτη περίθαλψη κι εφάπαξ σε ομόλογα.

… και στην εκπαίδευση

Την ίδια στιγμή στην εκπαίδευση το Υπουργείο με πρωτόγνωρη επιθετικότητα, προωθεί το σχολείο της αγοράς περικόβοντας δραματικά τις προσλήψεις, αυξάνοντας τους μαθητές ανά τμήμα, ετοιμάζοντας την αξιολόγηση χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις επιχειρήσεις, την προσαρμογή του περιεχομένου της εκπαίδευσης στις δεξιότητες που έχει ανάγκη η καπιταλιστική αγορά εργασίας.

Πρόταση αγώνα

Στα πλαίσια αυτά και με εκτίμηση της πολιτικής περιόδου, οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις επιδιώκουν διακλαδικό μέτωπο που στόχο θα έχει πανεργατικό αγώνα με απεργιακές μορφές διάρκειας-συλλαλητήρια-καταλήψεις.

 Την επόμενη περίοδο προωθούμε πρόταση για 24ωρες επαναλαμβανόμενες ανά εβδομάδα και απογευματινά συλλαλητήρια που απευθύνεται σε όλο το εργατικό κίνημα και σε κάθε περίπτωση υλοποιείται από τους βασικούς κλάδους του δημοσίου. Η ανάγκη αγωνιστικού συντονισμού σε παιδεία-υγεία-τοπική αυτοδιοίκηση είναι μια πραγματική ανάγκη του κόσμου της εργασίας ώστε να αποκτά αυτοπεποίθηση ο κόσμος του αγώνα, να δημιουργούνται προϋποθέσεις κοινής δράσης και να διευρύνονται οι δυνατότητες κοινής απεργιακής εμφάνισης. Ταυτόχρονα, προωθούμε σε επίπεδο ομοσπονδίας και συλλόγων όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα διατηρούν και θα ενισχύουν το αγωνιστικό μέτωπο (δημιουργία απεργιακών επιτροπών σε κάθε σύλλογο, συλλαλητήρια,  γράμμα προς τους γονείς, κέντρα αγώνα σε κάθε σύλλογο με απεύθυνση στην τοπική κοινωνία με υλικό, μικροφωνικές, αφίσα συλλόγων κ.λπ.).

Ολομέλεια προέδρων

Η ολομέλεια έγινε σε μια περίοδο όπου οι απεργίες και οι διαδηλώσεις μαζικοποιούνται, οι αγώνες γίνονται πιο αποφασιστικοί και μαχητικοί. Σε αυτή την περίοδο, η ολομέλεια όφειλε και μπορούσε να δώσει αγωνιστική, απεργιακή διέξοδο. Δυστυχώς, οι μεθοδεύσεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού οδήγησαν στο αντίθετο αποτέλεσμα.

ΠΑΣΚΕ:  Πρόταση – μαϊμού

Μοιάζει τουλάχιστον γελοίο να προτείνει απεργία διαρκείας η ΠΑΣΚ που:

·         Για την ημέρα ψήφισης των μέτρων αρνούνταν 24ωρη απεργία και αντιπρότεινε δίωρη στάση

·         Αρνούνταν να συζητηθεί το Πρόγραμμα Στήριξης και Ανάπτυξης στο Δ.Σ. και ψήφισε την απόφαση αφού σιγουρεύτηκε ότι είχε πλειοψηφία από τις υπόλοιπες παρατάξεις.

  • Στη συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων οι ανακοινώσεις για τις απεργίες πάνε με fax και η ενημέρωση στα σχολεία θεωρείται πολυτέλεια. Ο βασικός κορμός των δυνάμεων της στα ΔΣ των Συλλόγων και στις συνελεύσεις ούτε φραστικά δεν προωθούν τη συγκεκριμένη πρόταση και δε συμβάλλουν ούτε στην ενημέρωση  των συναδέλφων. 
  • Με ευθύνη της ΠΑΣΚ, η ΔΟΕ, δεν προχωρά στην έκδοση γράμματος προς τους συναδέλφους που έχουν καταθέσει οι Παρεμβάσεις εδώ και καιρό
  • Δυναμίτισε και δυναμιτίζει το συντονισμό των μεγάλων κλάδων του δημοσίου που έχουν αγωνιστική εμπειρία αγώνων, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι δήμοι, όταν στη συνάντηση που κάλεσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΔΟΕ με ευθύνη της ΠΑΣΚ, πρόβαλλε το διαχωρισμό μεταξύ των κλάδων.
  • Μιλάει για κλαδικό αγώνα, όταν με ευθύνη της ΠΑΣΚ, η ΔΟΕ δεν έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση για τα κλαδικά ζητήματα, όπως τις ανακοινώσεις Διαμαντοπούλου για το νέο σχολείο, τις επιθέσεις του ΥΠΕΠΘ προς τους εκπαιδευτικούς, τις επιπτώσεις του Προγράμματος σταθερότητας στην εκπαίδευση κ.λπ.
  • Αρνείται εδώ και χρόνια να προχωρήσει το απεργιακό ταμείο αλλά ακολουθεί την ίδια απαράδεκτη ταχτική με τα οικονομικά του κλάδου.

Εκδούλευση στην κυβέρνηση

Γιατί έκανε λοιπόν αυτή την πρόταση η ΠΑΣΚ;

Πολύ απλά, επιδίωκε να πάει σε Γενικές Συνελεύσεις στις 11/3, χωρίς προετοιμασία, χωρίς απαρτία για να πάρουν αρνητική θέση και έτσι να κλείσει τη συζήτηση για συντονισμένους απεργιακούς αγώνες για όλη την επόμενη περίοδο. Να ξεμπερδεύει ήθελε με τις απεργίες την ώρα που η αγανάκτηση και η οργή των εκπαιδευτικών -και όχι μόνο- διογκώνεται μέρα με τη μέρα.

Σε ρόλο κυβερνητικής παράταξης πολύ πριν από τις εκλογές, τώρα προσπαθεί να σωθεί συνδικαλιστικά με άσφαιρα πυρά. Απέναντι στην πρωτοφανέρωτη σε βιαιότητα επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, η ΠΑΣΚ κάνει απεργιακή πρόταση για να ισχυριστεί, όπως πάντα άλλωστε, ότι εκείνη έκανε το καθήκον της, αλλά ο κόσμος δεν τραβάει.

Θα ήταν μικρό το κακό, οι πάντες το ξέρουν το παιχνίδι απ’ την αρχή, αν η περίοδος  δεν ήταν τόσο κρίσιμη.

Τι άλλο από εκδούλευση στην κυβέρνηση είναι αυτό;

Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις

Μπροστά στην ανάγκη να υπάρξει αγωνιστική διέξοδος, οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις προτείναμε αποφασισμένη διακλαδική απεργιακή εβδομάδα (που στην ολοκλήρωσή της θα γινόταν εκτίμηση των εξελίξεων για τον καθορισμό της συνέχειας) μαζί με τους βασικούς κλάδους του δημοσίου που έχουν αγωνιστική εμπειρία και αποτελούν τον κορμό του δημόσιου, έξω από τη γραφειοκρατική τακτική της ΑΔΕΔΥ. Στην ολομέλεια προέδρων αποκαλύψαμε το καθαρότατο σχέδιο της ΠΑΣΚ κι αρνηθήκαμε να συμπράξουμε. Δε δεχτήκαμε τη λογική της κλαδικής απεργίας γιατί πιστεύουμε ότι χρειάζεται πανεργατικό μέτωπο και σίγουρα διακλαδικό για να δοθεί η μάχη ανατροπής της επίθεσης. Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να συντονιστούν οι κλάδοι παιδεία - υγεία - τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να δημιουργήσουν ταυτόχρονο έμφραγμα σε βασικούς τομείς της κρατικής μηχανής. Με τον τρόπο αυτό να μπορέσουν να συμβάλλουν στην εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση των εργαζόμενων ώστε να δώσουν με μαζικούς απεργιακούς όρους τις μάχες ενάντια στην κυβερνητική λεηλασία και να γίνουν πυροκροτητές για όλη την εργατική διαμαρτυρία. Ζητήσαμε να καλέσουμε τις ομοσπονδίες αυτές την επόμενη μέρα σε σύσκεψη που θα τους προταθεί να αποφασιστεί και να υλοποιηθεί από όλους μαζί μια τέτοια κοινή απεργιακή προοπτική. Ζητήσαμε να καλεστούν τα τριτοβάθμια να κηρύξουν απεργιακό ξεσηκωμό με απεργιακούς αγώνες διάρκειας παντού. Σε μια τέτοια περίοδο,  μια τέτοια απεργιακή κινητοποίηση απαιτεί σοβαρά μέτρα ενίσχυσης και στήριξης και έτσι προτείναμε γράμμα προς τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, απογευματινά συλλαλητήρια, ένα σχολείο σε κάθε σύλλογο ως κέντρο αγώνα με μικροφωνικές ενημέρωσης και δράσης, με τοπικά συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

ΔΑΚΕ

Η ΔΑΚΕ είχε δηλώσει ότι θα ψήφιζε την πρόταση της ΠΑΣΚ αλλά ζητούσε να γίνει συνέλευση αντιπροσώπων αντί ολομέλειας στις 13/3. Αφού η πρόταση της δεν έγινε δεκτή (από την ΠΑΣΚ), στη συνέχεια αποφάσισε να ψηφίσει την πρόταση της ΠΑΣΚ όπως είχε.

Και τότε άρχισε ένα ατελείωτο παιχνίδι που αποκάλυψε ότι βεβαίως η ΠΑΣΚ δε σοβαρολογούσε όπως ούτε η ΔΑΚΕ φυσικά, αφού έψαχναν και οι δυο τρόπο να απεγκλωβιστούν από την ψήφιση της πρότασης, η οποία με τις ψήφους ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ όχι απλά θα περνούσε αλλά θα είχε απόλυτη πλειοψηφία.

ΕΣΑΚ

Η ΕΣΑΚ μίλησε για πανεργατικές απεργίες στα πλαίσια του ΠΑΜΕ, απορρίπτοντας για μια ακόμη φορά το συντονισμό των Συλλόγων και το διακλαδικό αγώνα Έθεσε ως προϋπόθεση της όποιας δράσης  την συμπόρευση με το ΠΑΜΕ, απορρίπτοντας έτσι την ανάγκη αγωνιστικής ταξικής ενότητας και επιμένοντας στη λογική της περιχαράκωσης.

Έτσι, μετατράπηκε σε παρωδία η ολομέλεια προέδρων 

Το ζήτημα πια έχει τεθεί:

ή θα συνεχίζουμε να γονατίζουμε

ή θα σηκώσουμε άλλο πύργο ατίθασο απέναντί τους

Μ. Κατσαρός

Εδώ όμως δεν έχουμε να κάνουμε με σκάκι και πόκερ. Η περίοδος είναι ιστορική και  η κάθε παράταξη κρίνεται από τη στοχοπροσήλωσή της να διευκολύνει με τη δράση της και τις προτάσεις της την αγωνιστική ανάταση των εργαζόμενων, να σπάσουν το πέπλο της σιωπής και να κάνουν την οργή ορμητικό ποτάμι ικανό συμπαρασύρει και να ανατρέψει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Γι’ αυτό καλούμε τώρα το Δ.Σ. της ΔΟΕ κι όλες τις παρατάξεις που υποτίθεται ότι επιδίωξαν αγωνιστικές αποφάσεις να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα βοηθήσουν στην οργάνωση της απεργιακής κι αγωνιστικής δράσης (πανώ, γράμματα, κέντρα αγώνα κ.λπ.) και να συμβάλλουν σε ένα πραγματικό απεργιακό διακλαδικό συντονισμό. Να πάρουμε σαν Ομοσπονδία  πρωτοβουλίες αγωνιστικού κινηματικού και απεργιακού συντονισμού με τους άλλους κλάδους του δημοσίου (και όχι μόνο), στην κατεύθυνση ενίσχυσης και στήριξης του πανεργατικού απεργιακού μετώπου.

Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις δίνουν και θα συνεχίσουν να δίνουν το μέγιστο των δυνάμεων τους, εκεί που χτυπά η καρδιά της εκπαίδευσης, στο σχολείο, στο σύλλογο, για να ενημερώσουν, να αποκαλύψουν και να συμβάλλουν στην οργάνωση της συλλογικής αγωνιστικής απάντησης, στη διαδήλωση και την απεργία για να δημιουργηθεί ένα αληθινό απεργιακό τσουνάμι ικανό να τρίξει συθέμελα και να ανατρέψει αυτή την πολιτική. Θα συμβάλλουν μέσα από το συντονισμό των συλλόγων και των ΕΛΜΕ, των σωματείων σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα ώστε να ξεπεραστεί αγωνιστικά η συναίνεση κι η υποταγή του κρατικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στις κυβερνητικές επιταγές.

Με βαθιά πίστη ότι δεν υπάρχουν ανίκητοι αντίπαλοι, δίνουμε τη μάχη για να σηκώσουμε άλλο τοίχο ατίθασο απέναντί τους. 

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 16/3 6.00 μ.μ. ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα