ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

 

Η πρόταση που υποστήριξαν οι Παρεμβάσεις στην 79η Γ.Σ. της ΔΟΕ

 

Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις καταθέσαμε στην 79η Γενική Συνέλευση ολοκληρωμένη πρόταση για το διεκδικητικό πλαίσιο και το πρόγραμμα δράσης. (βλ. το κείμενο που ακολουθεί : «Συνοπτική Πρόταση των Παρεμβάσεων για την Η.Δ. της 79ης Γ.Σ. της ΔΟΕ» ). Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει την εκτίμησή μας για την απάντηση στην κρίση από τη σκοπιά των συλλογικών συμφερόντων των εργαζομένων, τις θέσεις μας για τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος και το αναλυτικό αγωνιστικό σχέδιο για την επόμενη περίοδο.

Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των στιγμών και την ανάγκη να υπάρξει αγωνιστική διέξοδος και απόφαση της 79ης Γ.Σ. , καταθέσαμε στην ψηφοφορία μια συνθετική, συνοπτικότερη πρόταση που περιλαμβάνει τους σημαντικότερους πολιτικούς και εκπαιδευτικούς στόχους και αιτήματα και ταυτόχρονα προτείναμε να αποφασίσει η 79η Γ.Σ. 3ήμερη απεργία του κλάδου στο τέλος του Σεπτέμβρη, (γύρω από την πανευρωπαϊκή απεργία της 29ης Σεπτέμβρη) όπου την τελευταία μέρα θα υπάρξουν Γ.Σ. με στόχο την εξέλιξή της σε απεργία διαρκείας με επαναλαμβανόμενες μορφές. Για τη συνέχισή της  και με ποιες μορφές προϋπόθεση θέσαμε τη συμπόρευση και με άλλους κλάδους ώστε να αποκτήσει πανεργατικά – διακλαδικά χαρακτηριστικά.  Η πρόταση αυτή, εκτός από τους αντιπροσώπους των Παρεμβάσεων, υποστηρίχτηκε και από τους αντιπροσώπους της Εκπαιδευτικής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας, από ανεξάρτητους αντιπροσώπους και τις Αγωνιστικές Κινήσεις αλλά δεν μπόρεσε να διαμορφώσει πλειοψηφία στο σώμα της Γ.Σ.

 

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ Η.Δ.

ΤΗΣ 79ΗΣ Γ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ

Η φετινή Γενική Συνέλευση σφραγίζεται από την ολομέτωπη αντεργατική επίθεση του μετώπου κυβέρνησης και αστικού συνασπισμού εξουσίας, ΕΕ και ΔΝΤ, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στη χώρα μας να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή αντιλαϊκή  επίθεση σε όλο το φάσμα των εργασιακών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων.

Για να ξεπεράσουν την καπιταλιστική κρίση, την έκρηξη του χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, τις καταρρεύσεις κρατών που πηγάζουν από όλα αυτά, η αστική τάξη και τα κόμματά της επιχειρούν μια στρατηγικής σημασίας απάντηση, στη βάση των άμεσων και μακροπρόθεσμων συμφερόντων τους.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε πλήρη συμφωνία και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δ.Ν.Τ. αποφάσισαν την επιβολή στη χώρα ενός καθεστώτος σύγχρονης ‘χούντας’ επ’ ωφελεία αποκλειστικά των δανειστών της και των αγορών!

Η «κοινωνική κόλαση» ΕΕ – ΔΝΤ δεν είναι μονόδρομος.

Η απάντηση του εργατικού κινήματος. Τι διεκδικούμε:

Σε μια τέτοια ιστορική στιγμή, είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μεγάλο, μαχητικό, εργατικό, λαϊκό, ταξικό ρεύμα που θα προβάλλει στόχους και αιτήματα που θα απαντούν στην κρίση από τη σκοπιά των εργαζομένων και των συλλογικών τους συμφερόντων.

Το διεκδικητικό πλαίσιο του κλάδου πρέπει στην προμετωπίδα του να έχει ορισμένα κρίσιμα στοιχεία ενός τέτοιου προγράμματος :

 Α) Ανατροπή του  πραξικοπήματος και του μνημονίου κυβέρνησης –κεφαλαίου –ΕΕ –ΔΝΤ και έξοδο από τον «μηχανισμό» στήριξης.  Ανατροπή του Συμφώνου και του προγράμματος σταθερότητας – Δεν θα πληρώσουμε την κρίση του κεφαλαίου, να πάρουν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα.

Β) Παύση πληρωμών του  χρέους – μη αναγνώριση του χρέους, έξοδος από το ευρώ, την ΟΝΕ και την Ε.Ε. Εθνικοποίηση και κοινωνικός έλεγχος των τραπεζών. Να δοθούν τα 28 δις για την εξυπηρέτηση των εργατικών και λαϊκών αναγκών.

Γ) Γενναία αύξηση των δαπανών σε παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση και ταυτόχρονα πάγωμα και δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

Ø   Ενιαία συλλογική σύμβαση. Γνήσιες συλλογικές συμβάσεις των αγωνιζόμενων κλάδων. Πραγματικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, 1400 αρχικός μισθός (με την αναγκαία αναπροσαρμογή από το 2006).

Να αποσυρθούν τα ασφαλιστικά νομοσχέδια που καταργούν την κοινωνική ασφάλιση

Υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Καθολικό-δημόσιο-κοινωνικό και όχι επαγγελματικό-ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα.

·                     Καμιά συμμετοχή στους διάλογους – απάτη

·                     Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα - Ρέππα – Πετραλιά-Λοβέρδου και των διαχωρισμών μεταξύ των εργαζομένων.

·                     Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς ή 55 χρονών ίση με τον καταληκτικό μισθό με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων.

·                     Όχι στα επαγγελματικά ταμεία και τον περιορισμό στα ΒΑΕ. Να επιστραφούν από το κράτος και τους τραπεζίτες όλα τα κλεμμένα από τα Ταμεία (65 δις. ευρώ), μαζί και αυτά που «χάθηκαν» στο χρηματιστηριακό τζόγο τα τελευταία δυο χρόνια (τουλάχιστον 6 δις).

·                     Η ασφάλιση των εργαζομένων να είναι  υποχρέωση των εργοδοτών και του κράτους.

·                     Να σταματήσουν οι χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ του κεφαλαίου για την απαλλαγή τους από τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στις εισφορές τους.

·                     Κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, της εισφοράς για την περίθαλψη και άμεσα της κύριας σύνταξης μας, Όχι στην εξαγορά της στρατιωτικής θητείας. Τα ταμεία στα χέρια των εργαζομένων με  βέτο σε κάθε επιχειρηματική και αγοραία λογική διαχείρισης. Ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων στο χρηματιστήριο αλλά και σε οποιοδήποτε χρηματιστηριακό προϊόν (ομόλογα , δημόσια ή ιδιωτικά, σταθερά ή δομημένα). Εγγύηση του κράτους για τα αποθεματικά των ταμείων.

·         Κρατική ενίσχυση στα ταμεία ΤΩΡΑ. Να χρηματοδοτηθεί άμεσα το ταμείο πρόνοιας και να πληρώσει εδώ και τώρα το εφάπαξ στους συνταξιούχους που ακόμα περιμένουν. Να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΑΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να ξεπληρώσει τα χρέη του. Πλήρη δωρεάν, ποιοτική ιατρoφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις.

·         Άμεση μείωση των τιμών φαρμάκων και αναλώσιμων. Όχι στη λίστα φαρμάκων. Κάλυψη σε όλες ανεξαιρέτως τις διαγνωστικές εξετάσεις.

·         Μόνη σχέση εργασίας η μόνιμη εργασία. Κανένας ωρομίσθιος ή ελαστικά εργαζόμενος σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μαζικοί διορισμοί για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.

·         Να καταργηθεί άμεσα η προϋπόθεση των 100 ενσήμων που αφήνει εκτός υγειονομικής κάλυψης τους ωρομίσθιους και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Αναδρομική προσμέτρηση ενσήμων για κάθε ελαστικά εργαζόμενο στο δημόσιο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

Εργασιακά

Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Κατάργηση του θεσμού του αναπληρωτή και ωρομίσθιου

 Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Όχι στην ελαστική εργασία και στην  άρση της μονιμότητας.  Κάλυψη όλων των αναγκών, πραγματικών και λειτουργικών, με νέες οργανικές θέσεις και με μόνιμους μαζικούς διορισμούς ώστε να καλυφθούν ΤΩΡΑ οι πραγματικές ανάγκες με διορισμό χιλιάδων εκπαιδευτικών σε όλες τις θέσεις (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, εκπ/κοί ειδικοτήτων, ειδική αγωγή, αντισταθμιστική εκπαίδευση κλπ)  και βοηθητικού προσωπικού στο δημόσιο σχολείο. Άμεσος διορισμός τουλάχιστον 2.000 νηπιαγωγών. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, διορισμοί με βάση το χρόνο λήψης πτυχίου.

 Κατάργηση της ωρομισθίας, του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου και του θεσμού του αναπληρωτή. Διορισμός όλων των αναπληρωτών και όσων έχουν υπογράψει έστω και μια σύμβαση στο δημόσιο σχολείο. Κανένας αναπληρωτής και ωρομίσθιος χωρίς δουλειά. Υπεράσπιση της αξίας των πτυχίων και της προϋπηρεσίας.

Απαγόρευση των απολύσεων σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα

Να μην περάσουν οι δραματικές για τους εργαζόμενους αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που επιβάλουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις Λοβέρδου που θεσμοθετούν την αμοιβή κάτω από την ΕΓΣΕΕ για όλους τους εργαζομένους κάτω των 25, καταργεί στην ουσία την δυνατότητα σύναψης συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, επιτρέπει τρομαχτική αύξηση των απολύσεων, συντρίβει τις αποζημιώσεις, νομοθετεί και ενισχύει την μαύρη παιδική εργασία μέσα από ετήσιες "συμβάσεις μαθητείας" με το 70% της ΕΓΣΣΕ!! για παιδιά από 15 έως 18 ετών!!

ε) Εκπαίδευση

 Δημόσια μόνο, υψηλού επιπέδου, δωρεάν παιδεία. Όχι στην ιδιωτικοποίηση, στην υποταγή στα επιχειρηματικά συμφέροντα και την αγορά.

Ø  Να καταργηθεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος Διαμαντοπούλου. Γενική ανυπακοή από το Σεπτέμβρη σε κάθε αντιεκπαιδευτικό  μέτρο της κυβέρνησης και ειδικότερα στο Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΔΒΜΘ. Επιδιώκουμε να μπλοκάρουμε κάθε μέτρο – πρόγραμμα, πιλοτικό ή γενικό – που έρχεται να υλοποιήσει το «νέο» σχολείο της κρίσης και των περικοπών που εισηγείται το Υπ. Παιδείας.

Ø  Αρνούμαστε την αυτοαξιολόγηση, κανένας συνάδελφος μέντορας -αξιολογητής.

Ø  Απαιτούμε την απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων για τα «800  Ολοήμερα  Δημοτικά  Σχολεία  με  Ενιαίο  Αναμορφωμένο  Εκπαιδευτικό  Πρόγραμμα». Να  αναπτυχθεί ένα ευρύ κίνημα σε συνεργασία με συλλόγους γονιών για να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα από Σεπτέμβρη στην πράξη.

Ø  Να σταματήσει το πάρτι του ΕΣΠΑ. Υποδομές για τα σχολεία τώρα. 

Β. Η μαχόμενη εκπαίδευση υπερασπίζεται τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, αγωνίζεται για ένα άλλο σχολείο που θα απελευθερώνει και διεκδικεί:

Ø  Ενιαίο δημόσιο, δωρεάν 12χρονο βασικό σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών, χωρίς ταξικούς φραγμούς κι αξιολογήσεις που θα σέβεται τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, θα αναπτύσσει την κριτική τους σκέψη, θα προωθεί την αγάπη για τη γνώση κι όχι στην πειθάρχηση, θα τα μάθει να εξηγούν και ν’ αλλάζουν τον κόσμο, θα τα διδάξει αλληλεγγύη, συλλογικότητα, αγωνιστικότητα. Όχι στο ολοήμερο παιδοφυλακτήριο, στη συνεχή επέκταση του σχολικού χρόνου και την εντατικοποίηση. Ο σχολικός χρόνος δεν πρέπει να καθορίζεται απ’ τις ανάγκες της αγοράς όπως στο ολοήμερο αλλά απ’ τις παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.

Ø  Υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Ανατροπή , ακύρωση, καμιά εφαρμογή των διακηρύξεων Λισαβόνας, Μπολόνιας της Ευρωπαϊκές Ένωσης που προωθούν το σχολείο της αγοράς, την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και τον κατακερματισμό εκπαιδευομένων και εργαζομένων. Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 και κατάργηση του Νόμου – Πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Να μην αναγνωριστεί η κοινοτική οδηγία 36/2005, για την αναγνώριση των ΚΕΣ. ¨Όχι στην ίδρυση Ιδιωτικών – μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ.

Ø  Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα νήπια και προνήπια (4-6 ετών). Καμία τροπολογία ακύρωσης της μονοετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Όχι στην ιδιωτικοποίηση και την αποκέντρωση των νηπιαγωγείων. Κατάργηση της νέας Υπ. Απόφασης για τα νηπιαγωγεία (ΦΕΚ 638/14-4-09). Καμία επέκταση ωραρίου των νηπιαγωγών και των νηπιαγωγείων. Διδακτικό ωράριο Νηπιαγωγών στα επίπεδα όλων των εκπαιδευτικών της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης με στόχο τη μείωση στα επίπεδα της Β/θμιας (στα πλαίσια του αιτήματος της μεγάλης απεργίας για εξίσωση του ωραρίου στα επίπεδα της Β/θμιας. Νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου των νηπιαγωγών στο επίπεδο όλων των εκπαιδευτικών της Α/θμιας με στόχο την εξίσωση με τα ισχύοντα στη Β/θμια.  Όλα τα νηπιαγωγεία της Θράκης να ενταχτούν στο ΥΠΕΠΘ). Γενναία χρηματοδότηση για την εξασφάλιση επαρκούς ασφαλούς πλήρους εξοπλισμένης και σύγχρονης σχολικής στέγης για τα νηπιαγωγεία. Μείωση των νηπίων στα 15. Μαζικοί διορισμοί νηπιαγωγών. Άρνηση χορηγών και ιδιωτικοποίησης πλευρών του δημόσιου Νηπιαγωγείου. Άρνηση εφαρμογής οποιωνδήποτε διαδικασιών αξιολόγησης. Διασφάλιση του περιεχομένου εκπαίδευσης και του ρόλου του νηπιαγωγείου στη βάση της ολόπλευρης ανάπτυξης του παιδιού σ’ όλους τους γνωστικούς τομείς (όχι στη σχολειοποίησή του). Όχι στη σύμπτυξη τμημάτων και την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών (αυθαίρετες μετακινήσεις, ελαστικά ωράρια πρωί απόγευμα κλπ)στις περιπτώσεις απουσίας

Ø  Κατάργηση του Ν.2525 και 2640 αλλά και των νόμων 2218 και 2240 για την «αποκέντρωση». Όχι στον Καλλικράτη. Εγκατάλειψη κάθε σχεδίου που προωθεί την ιδιωτικοποίηση παράλληλα με την υπαγωγή της εκπαίδευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση - αποκέντρωση και την αποσύνδεση της από την αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΕΠΘ.

Ø  Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία  στο 15% του Γ.Κ.Π., άμεσος διπλασιασμός των χρηματοδοτήσεων των σχολείων για τις λειτουργικές τους δαπάνες.

Ø  Έξω από τα σχολεία χορηγοί και ιδιώτες. Κατάργηση των ΣΔΙΤ και κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση. Όχι στο ευέλικτο σχολείο της αγοράς.

Ø  Καθιέρωση  20 μαθητών ανά τμήμα και 15 μαθητών ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία και στις Α΄, Β΄ τάξεις. 2 προς 25 αναλογία στα μειονοτικά σχολεία.

Ø  Νέα αναλυτικά προγράμματα με νέα διάρθρωση σε όλο το 12χρονο σχολείο και νέα βιβλία που να προωθούν την ολόπλευρη γνώση, την κριτική σκέψη και να υπηρετούν τις μορφωτικές ανάγκες όλων των μαθητών ενάντια στην εντατικοποίηση και την αύξηση της ύλης, στον κατακερματισμό της γνώσης, την αποθέωση της πληροφορίας, την ένταση της απόρριψης και της ταξικότητας και το αντιδραστικό ιδεολογικό περιεχόμενο, που προωθούν τα σημερινά  βιβλία. Διδακτική στήριξη στους αλλόγλωσσους μαθητές μας με μαθήματα στη μητρική τους γλώσσα, όπως ισχύει κι για τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών.

Ø  Όχι στην ευέλικτη ζώνη, κατάργηση της υπουργικής απόφασης, να μην περάσει η εφαρμογή της, να στηριχθούν οι σύλλογοι διδασκόντων.

       ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ø  Όχι στην αξιολόγηση χειραγώγηση και την αξιολόγηση κατηγοριοποίηση σχολείων -μαθητών -εκπαιδευτικών. Όχι στην αυτοαξιολόγηση - προπομπό της αξιολόγησης. Κατάργηση του θεσμού του δόκιμου που περιέχεται στο ΔΥΚ. Άμεση μονιμοποίηση με το διορισμό χωρίς διαδικασίες αξιολόγησης - απόρριψης. Όχι στο θεσμό του δόκιμου με διαδικασίες αξιολόγησης κάθε μορφής .

Ø   Κατάργηση  του νομικού πλαισίου για την αξιολόγηση (ν. 2986 και καθηκοντολόγιο). Κατάργηση του ΔΥΚ.

Ø   Κατάργηση της συνέντευξης ως θεσμού ελέγχου και αξιολόγησης για τα μειονοτικά σχολεία στη μετάθεση.

Ø  Όχι στις νέες αξιολογικές διαδικασίες των μαθητών (ατομικός φάκελος μαθητή, εξετάσεις στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις κλπ). Αποφασιστική  ενίσχυση του ρόλου των Συλλόγου Διδασκόντων και  ανάδειξής του ως του κυρίαρχου οργάνου  του σχολείου.

Ø  Κατάργηση του (μεταξικού) θεσμού των παρελάσεων, κατάργηση της πρωινής προσευχής και των θρησκευτικών.

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ – ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Μετεκπαίδευση ουσιαστική και ανοιχτή σε όλους ! 

Θεωρούμε ότι η Μετεκπαίδευση πρέπει να διατηρήσει και να επεκτείνει το ρόλο της ως μαζικού χαρακτήρα θεσμός. Αναβάθμιση της μετεκπαίδευσης και ο επανακαθορισμός του προγράμματος σπουδών.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ : Όχι στην επιμόρφωση – συμμόρφωση – αξιολόγηση. Καμιά επιμορφωτική διαδικασία στα χέρια ιδιωτών.

Σε κάθε περίπτωση η επιμόρφωση, πρέπει να έχει αφετηρία τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, των μαθητών της εκπαίδευσης συνολικότερα, να αρνείται την υποταγή στις επιλογές των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την είσοδο των ιδιωτών στις επιμορφωτικές διαδικασίες, πρέπει να συνοδεύεται με απαλλαγή από  τα διδακτικά καθήκοντα και όχι να γίνεται σε βάρος του ελεύθερου χρόνου των εκπαιδευτικών.

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ : Ειδική εκπαίδευση με αποκλειστική ευθύνη του κράτους,  δημόσια και δωρεάν, κατάργηση της ιδιωτικής Ειδικής εκπαίδευσης κάθε μορφής, καθώς και των νόμων που την προωθούν. Καθιέρωση Δημόσιας, δωρεάν και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης των ΑμΕΑ, σε σχολικές μονάδες του ΥΠΕΠΘ. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Κατάργηση του ν.3699/08, που εμπορευματοποιεί την ειδική αγωγή, προωθεί την ιατρικοποίηση και καταστρατηγεί τις εργασιακές σχέσεις. Τμήμα ένταξης σε κάθε σχολείο. Ικανοποίηση των αιτήσεων για παράλληλη στήριξη. Ολιγομελή τμήματα ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.

 Εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στα σεμινάρια «ειδίκευσης» της ΕΑΕ που υλοποιούνται από πανεπιστήμια και σχολές σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς και συλλόγους.

ü  Όχι στο δήμο  επιχείρηση-φορομπήχτη που φορτώνει το κόστος για τις κοινωνικές υπηρεσίες στους κατοίκους του, και τις ‘ξεφορτώνει από το κεντρικό κράτος’! Όχι στους Δήμους όργανα του κράτους και της ΕΕ. Όχι στον «Καλλικράτη» και την παραπέρα αντιδημοκρατική-αντιδραστική θωράκιση του κράτους και του πολιτικού συστήματος.

ü  Κατάργηση όλων των αντιδημοκρατικών - κατασταλτικών νόμων. Πάλη ενάντια στο νέο αστικό κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό, στο κράτος μπιγκ–μπράδερ, στην αστυνομοκρατία, την τρομοκρατία της «αντιτρομοκρατίας».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαία η συσπείρωση γύρω από τα σωματεία, η δημοκρατία των γενικών συνελεύσεων και ο συντονισμός των ίδιων των σωματείων, έτσι ώστε οι αγώνες να ξεκινούν από την ίδια την εργατική βάση και τα αιτήματα να εκφράζουν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και την απαίτηση ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε νικηφόρους αγώνες και όχι αναθέτοντας τη διαχείριση των κινητοποιήσεων στις γραφειοκρατικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που για χρόνια διάλεξαν την αγωνιστική απραξία και τη συναίνεση στην κυρίαρχη πολιτική και σήμερα δε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν νικηφόρο αγώνα. Γιατί είναι δέσμιες της πολιτικής ταξικής συνεργασίας και των προνομίων που αντλούν από τη συνδιαλλαγή με την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις και το κράτος.

Η γραφειοκρατία σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ δε θέλει και δεν αναπτύσσει ένα εργατικό κίνημα ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής. Ο συντονισμός των εργαζομένων είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ. Γι  αυτό στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε κάθε τέτοια προσπάθεια, τοπική, κεντρική και πανελλαδική με το πλαίσιο των Συλλόγων μας. Για αυτό συμμετέχουμε στο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τώρα που οι εργαζόμενοι δείχνουν τη δύναμή τους και η συμμαχία των ισχυρών αρχίζει να κλονίζεται  πρέπει να κλιμακωθούν άμεσα οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Συμμετέχουμε μαζικά στα συλλαλητήρια, τις συνελεύσεις και τις απεργίες, προτείνουμε και απαιτούμε, τη συνέχεια και την κλιμάκωση του αγώνα με την οργάνωση Γενικών Απεργιών διάρκειας για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και όλων των νόμων ή ν/σχεδίων . Παγκοινωνικός, πανεργατικός ξεσηκωμός ενότητας, εξέγερσης και αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις επιδιώκουν διακλαδικό μέτωπο με στόχο τη συμπόρευση των κλάδων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που έχουν απεργιακό προσανατολισμό, με σκοπό την ανάπτυξη αποφασιστικών απεργιών διάρκειας, με επαναλαμβανόμενες μορφές, που θα μπλοκάρουν τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και της παραγωγής, θα εκβιάσουν πολιτικά τους κυβερνώντες και θα απαιτήσουν την ανατροπή της νέας επιδρομής του κεφαλαίου. Για  να πληρώσει το κεφάλαιο την κρίση και όχι οι εργαζόμενοι, για να πάρουμε πίσω τα κέρδη, για κατακτήσεις οικονομικές-εργασιακές-κοινωνικές.

Προωθούμε πρόταση για γενικό διακλαδικό απεργιακό και αγωνιστικό πρόγραμμα διαρκείας που απευθύνεται σε όλο το εργατικό κίνημα και σε κάθε περίπτωση υλοποιείται από τους βασικούς κλάδους του δημοσίου.

Στην παραπάνω κατεύθυνση, η 79η Γ.Σ. του κλάδου αποφασίζει κύκλο Γ.Σ. για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεβρίου με την παρακάτω εισήγηση:

Κήρυξη απεργιακής εβδομάδας για το τέλος Σεπτεμβρίου-πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου που θα περιλαμβάνει 3ήμερη ή πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση, και θα συνοδεύεται από συλλαλητήρια, και πολύμορφες δράσεις.  Απευθύνουμε την πρόταση αυτή και επιδιώκουμε να συντονιστούμε με ολόκληρο το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα.

Στόχο έχει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις απεργιακής συμπόρευσης και με άλλους κλάδους και κυρίως με τους κλάδους που έχουν αγωνιστική παράδοση (καθηγητές, υγεία, ΟΤΑ) για την εκδήλωση απεργίας διαρκείας με επαναλαμβανόμενες μορφές. Μιας απεργίας που θα υπερβαίνει τα κλαδικά και θα έχει διακλαδικά – πανεργατικά χαρακτηριστικά.

Την τελευταία ημέρα αυτής θα ακολουθήσει νέος γύρος Γ.Σ. για την εκτίμηση της απεργιακής πορείας. Η συνέχιση του απεργιακού αγώνα με επαναλαμβανόμενες μορφές, η έκταση και η ένταση αυτών των μορφών θα εξαρτηθούν από το βαθμό ανάπτυξης του εργατικού κινήματος, τη δυνατότητα συμπόρευσης με άλλους κλάδους και βέβαια την εκφρασμένη θέληση των εκπαιδευτικών στις Γενικές Συνελεύσεις.

Το πρόγραμμα αυτό το καταθέτουμε και αγωνιζόμαστε για την υλοποίησή του σε όλες τις μαζικές συλλογικές διαδικασίες του κινήματος (έκτακτες – τακτικές Γ.Σ., Συντονισμοί Συλλόγων, Επιτροπές Αγώνα, από την αρχή της σχολικής χρονιάς) και στη Δ.Ο.Ε., γιατί θεωρούμε ότι έτσι συγκροτείται το αναγκαίο μέτωπο δυνάμεων στο εσωτερικό του κλάδου αλλά και στον πανεκπαιδευτικό, διακλαδικό, πανεργατικό συντονισμό και κορυφώνεται ο αγώνας για την ανατροπή της αντιλαϊκής – αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Για την υλοποίηση αυτού του απεργιακού – αγωνιστικού σχεδίου:

-         Συγκροτούμε επιτροπές αγώνα και Κεντρική Επιτροπή Αγώνα.

-        Μετατρέπουμε τα σχολεία σε κέντρα αγώνα, ενημέρωσης και συσπείρωσης όλης της γειτονιάς : Ανάρτηση πανό σε όλα τα σχολεία, αφίσες, διανομή επιστολών προς γονείς και εργαζόμενους, οργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων, εξορμήσεις σε πλατείες, σε λαϊκές αγορές και σε κεντρικούς δρόμους, συναυλίες, τοπικές πορείες.

-         Ενημερώνουμε τους γονείς για τα νέα μέτρα με επιστολή (Γράμμα) και συναντήσεις μαζί τους σε κάθε Σχολείο χωριστά.

-          Μαζική δράση κατά των φαινομένων εγκατάλειψης του δημόσιου σχολείου ως συνέπεια της υποχρηματοδότησης: Καταγγελίες στις ΔΕΠ για τη μείωση των λειτουργικών κονδυλίων. Καμπάνια για το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης. Ενεργοποίηση συλλόγων και γονέων. Παραστάσεις, κινητοποιήσεις, υπομνήματα, καταγγελίες στις Διευθύνσεις και τις Περιφέρειες.

-         Συμμετέχουμε στη δημιουργία τοπικών συντονιστικών σωματείων και φορέων καθώς και δικτύων αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης. Στόχος μας η δημιουργία πλατιών λαϊκών επιροπών αντίστασης και αλληλεγγύης σε κάθε περιοχή. Δημοσιοποιούμε με δελτία και συνεντεύξεις Τύπου τις αποφάσεις μας. Παρεμβαίνουμε στον τοπικό τύπο.

-         Συμμετέχουμε στο Συντονισμό Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ και στο Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

-         Συγκροτούμε Απεργιακά Ταμεία στους Συλλόγους.

-     Για τα ζητήματα της προσχολικής αγωγής οργανώνουμε την πάλη στα νηπιαγωγεία με ανυπακοή στο διευρυμένο ωράριο με συλλογική κάλυψη, υπεράσπιση με επιτροπές αγώνα του δικαιώματος όλων των παιδιών 4-6 χρόνων στη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή, με γράμμα προς τους γονείς και κοινή πάλη για την εξασφάλιση των απαραίτητων χώρων και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Αποφασιστικό αγώνα μαζί με τους γονείς (γράμμα, επιτροπή αγώνα, αγωνιστικές πρωτοβουλίες), για τα ζητήματα του δημόσιου νηπιαγωγείου, την ιδιωτικοποίηση και την αποκέντρωση, τον αποκλεισμό παιδιών, τη σχολική στέγη.

-      Καταλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία και τα παραρτήματα του ΟΠΑΔ, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες πόλεις.

Ταυτόχρονα συνεχίζουμε  και βαθαίνουμε τα χαρακτηριστικά ανυπακοής  και απειθαρχίας:

  • Το εκπαιδευτικό κίνημα δεν συνεργάζεται με το Υπουργείο Παιδείας. Καμιά συναίνεση – καμιά ανοχή – καμιά συμμετοχή σε διαδικασίες διαλόγου και διαβούλευσης. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να αρνηθεί το πακέτο των 20 εκ. ευρώ που προσφέρει το Υπουργείο στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες μέσω του ΕΣΠΑ για «προγράμματα ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών». Το ΙΠΕΜ ΔΟΕ να μην υλοποιήσει έργα του ΕΣΠΑ.
  • Αρνούμαστε την αυτοαξιολόγηση και καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων που θα κληθούν να συνεδριάσουν  να απορρίψουν τη συμμετοχή του σχολείου σε αυτή. Κανένα σχολείο να μην συμμετέχει στην εφαρμογή των πιλοτικών προγραμμάτων του «νέου σχολείου». Οι Σύλλογοι Διδασκόντων και οι Σύλλογοι Γονέων να πάρουν αποφάσεις αντίθεσης με το πρόγραμμα των «800 ολοήμερων», να επιδιώξουν τη μη εφαρμογή του και την απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων.
  • Κανένας - καμία συνάδελφος να μη γίνει μέντορας - αξιολογητής.

§ Δεν καλύπτουμε τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού –δεν αναλαμβάνουμε υποχρεωτικές υπερωρίες. Προκηρύσσουμε συνεχείς στάσεις εργασίας, αν ανατεθεί υποχρεωτική υπερωρία.  Αρνούμαστε με αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων την αύξηση των μαθητών στα τμήματα, τις συμπτύξεις τμημάτων και την αλλαγή της οργανικότητας των σχολείων.

  • Σε οποιοδήποτε τμήμα από τον Σεπτέμβρη λείπουν ώρες, θα ειδοποιούνται οι γονείς για να πάρουν τους μαθητές. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ελλείψεις στα Ολοήμερα. Καλούμε τους γονείς και συνδιοργανώνουμε κινητοποίηση στα Γραφεία και τις Διευθύνσεις. Αρνούμαστε με αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων την αύξηση των μαθητών στα τμήματα. Διεκδικούμε 20 μαθητές σε κάθε τμήμα.
  • Οι αιρετοί των ΠΥΣΠΕ υπερασπίζονται και ψηφίζουν στα υπηρεσιακά συμβούλια αυτές τις θέσεις. Οργανώνουμε καταλήψεις στις συνεδριάσεις των ΠΥΣΠΕ/ΑΠΥΣΠΕ/ΚΥΣΠΕ που θα καθορίσουν τα κενά στα σχολεία, μέχρι να πάρουν αποφάσεις σύμφωνες με τις θέσεις των εκπαιδευτικών και τις ανάγκες των μαθητών.
  • Διαγραφή από μέλη των συλλόγων εκείνων των στελεχών εκπαίδευσης που θα επιδιώξουν να δράσουν ενάντια κι αντίθετα με τις παραπάνω αποφάσεις της Γ.Σ.
  • Μπλοκάρισμα των 400ωρων σεμιναρίων σε όλα τα Π.Τ. και στα σχολεία.
  • Μπλοκάρισμα των δημοπρασιών για την κατασκευή σχολείων από ιδιώτες – ΣΔΙΤ με αντίστοιχες στάσεις εργασίας από τους τοπικούς Συλλόγους Π.Ε.
  • Δεν περνάμε στοιχεία στο e-school, και κυρίως όσα μπορούν να σχετιστούν με την αξιολόγηση. Δε συμμετέχουμε σε σεμινάρια προώθησης του «νέου σχολείου».
  • Αρνούμαστε την καταβολή του μηνιαίου κεφαλικού φόρου για να πληρωθούμε.

ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα