ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Εκπαιδευτική Παρέμβαση
Α΄ Συλλόγου Αθηνών εκπ/κών Π.Ε.

 

Κάτω τα χέρια από τις ζωές μας !

 

δώστε και σώστε !

Πρόκειται για πρωτοφανή στα μεταπολεμικά χρονικά ληστεία σε βάρος όλων των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, κατόπιν και των εντολών της Ε.Ε., ανακοίνωσε :

1. Μείωση των μισθών του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, με μείωση κατά 12% των επιδομάτων και κατά 30% των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων  και του  επιδόματος Αδείας.  Αυτό σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί θα έχουν ονομαστική μείωση του μισθού τους κατά 1305 € (νεοδιόριστος) έως 1715 € (στα 35 χρόνια υπηρεσίας)

2. Αυξάνεται η βενζίνη και  ο ΦΠΑ  και μαζί τους παίρνουν φωτιά οι λογαριασμοί της ΔΕΗ (καταργείται η απαλλαγή του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο της ΔΕΗ) και όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

3. Παγώνουν οι συντάξεις !

4. Μειώνονται κατά ακόμη 200 εκατομμύρια € τα κονδύλια του Υπουργείου Παιδείας.

ουδέν μονιμότερο του προσωρινού

Τα μέτρα έρχονται για να μείνουν γυρίζοντας δεκαετίες πίσω το δείκτη των εργατικών κατακτήσεων. Τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για τριετή εφαρμογή των μέτρων ενώ οι ελεγκτές της Ε.Ε. μιλάνε ξεκάθαρα για μόνιμα και διαρθρωτικά μέτρα. Το πιο επικίνδυνο όμως είναι η πρόθεση που υπάρχει, οι περικοπές αυτές να ενσωματωθούν  στο νέο «ενιαίο» μισθολόγιο με αποτέλεσμα να παγιωθούν για όλο τον εργασιακό μας βίο !

να δεις τι σου ‘χω για μετά

Τα μέτρα αυτά δεν είναι τα τελευταία ! Μέσα σε δυο μόλις μήνες, περάσαμε από τις αυξήσεις 1,5 % που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά στο πάγωμα των μισθών από 2000 € και πάνω, μετά στο πάγωμα όλων των μισθών, μετά στην περικοπή του 10% των επιδομάτων και τώρα στην περικοπή ενός ολόκληρου μισθού ! Ο Όλι Ρεν ανακοίνωσε ότι «το Μάιο θα εκτιμήσουμε την πορεία των εσόδων και θα επανέλθουμε»! Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει αργά ή γρήγορα. Ταυτόχρονα, άμεσα θα προχωρήσει στο ξεθεμελίωμα των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας !

…αυτοί που κλέβουν το ψωμί απ’ το τραπέζι κηρύχνουν τη λιτότητα

Ποιος άλλος εκτός από τους εργαζόμενους πληρώνει σήμερα  ;

Τι πληρώνουν οι τράπεζες που έβαλαν στην τσέπη τα 28 δις ; Τίποτα ! Παράδειγμα :  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δανείζει τις ελληνικές τράπεζες με επιτόκιο 1% κι αυτές δανείζουν το ελληνικό κράτος με επιτόκιο 6%!

Τι πληρώνουν οι επιχειρήσεις και οι πλούσιοι που οι φορολογικοί τους συντελεστές έχουν μειωθεί από 45 σε 25 % ; Τίποτα ! Ή μάλλον κάποια ψίχουλα που ονομάζονται «έκτακτη εισφορά» για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια !

Τι πληρώνει η εκκλησία με την τεράστια περιουσία της ; Τίποτα !

Τι πληρώνουν οι 10.000 ελληνικές off shore εταιρίες ; Τίποτα !

θυσία χωρίς αποτέλεσμα

Το χρήμα λοιπόν είναι αλλού και όσο η κυβέρνηση δεν το ακουμπά, το ζήτημα του δημόσιου χρέους δεν πρόκειται να λυθεί. Ακόμη όμως κι αν υποθέσουμε – εντελώς θεωρητικά – ότι θα λυθεί (με την ισοπέδωση των εργαζομένων) το θέμα του δημόσιου χρέους, το πρόβλημα θα παραμείνει. Ο παραγωγικός ιστός της χώρας έχει διαλυθεί καθώς το κύριο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να γίνει ανταγωνιστική εντός της Ε.Ε. Από αυτό προκύπτουν, τα προβλήματα στο δημόσιο χρέος της και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η Γερμανία και οι βιομηχανικές χώρες του σκληρού πυρήνα της ΟΝΕ είναι αυτές που ωφελούνται μετατρέποντας ολόκληρες χώρες και περιοχές του ευρωπαϊκού νότου σε παρηκμασμένες περιφέρειες – αποικίες χωρίς βιομηχανία και παραγωγή.

ποιος είναι ο πραγματικός στόχος 

Θέλουν να σβήσουν από το μυαλό των εργαζομένων λέξεις και έννοιες όπως εφάπαξ, σύνταξη αξιοπρεπής μισθός, δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων, πληρωμένες διακοπές, μονιμότητα, εργασιακά δικαιώματα. Θέλουν να πραγματοποιήσουν εδώ και τώρα, τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος που συντελέστηκε στη χώρα μας από την εποχή των μαυραγοριτών και των δοσίλογων – από την εποχή της κατοχής δηλαδή.

Έχουμε μπροστά μας τη μεγαλύτερη ταξική σύγκρουση των τελευταίων 60 χρόνων !

ποιος έριξε το κράτος έξω ;

Ποιος φταίει που φτάσαμε ως εδώ ; Φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι πολλοί και τρώνε τα λεφτά του κόσμου ; Φταίνε οι υπάλληλοι της ΔΕΗ, που παίρνουν πολλά επιδόματα ; Φταίνε οι εκπαιδευτικοί που απολαμβάνουν παχυλά επιδόματα και παίρνουν αποσπάσεις ; Αυτά και άλλα πολλά προβάλλονται συστηματικά το τελευταίο διάστημα από κυβέρνηση, κόμματα, επιχειρηματίες, «εμπειρογνώμονες» της Ε.Ε., ακριβοπληρωμένους δημοσιογράφους και αναλυτές. Όλοι αυτοί ψεύδονται συνειδητά, συκοφαντούν τους εργαζόμενους, προσπαθούν να μας διαιρέσουν και να μας στρέψουν τον ένα απέναντι στον άλλο και έτσι να αποκρύψουν το γεγονός ότι οι πραγματικοί ένοχοι είναι οι ίδιοι :

Oταν για είκοσι ολόκληρα χρόνια, οι εργαζόμενοι σφίγγαμε το ζωνάρι με πολιτικές λιτότητας διαρκείας που πήγαιναν όλα αυτά τα χρήματα ;

Ποιοι ευθύνονται για τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας ;

Ποιοι ευθύνονται για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. που οδήγησε τον αγροτικό τομέα στον αφανισμό με αποτέλεσμα το αγροτικό ισοζύγιο από πλεονασματικό να είναι αρνητικό εδώ και χρόνια, δηλαδή να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα εισαγωγής αγροτικών προϊόντων ;

Ποιοι ευθύνονται για τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου ;

Ποιοι θα πληρώσουν τις νέες φρεγάτες, τους εξοπλισμούς, τις εκστρατείες στο …Αφγανιστάν ;

Ποιοι ευθύνονται για το τεράστιο φαγοπότι της Ολυμπιάδας, τις φιέστες, τις μίζες και τα δεκάδες δις ευρώ χρέος ;

είσαι στην ΕΟΚ ; μάθε για την ΕΟΚ !

Όλοι αυτοί που σήμερα μιλούν στο όνομα της πατρίδας, έχουν φαρδιά – πλατιά υπογράψει τις συνθήκες και συμφωνίες (Μάαστριχτ, Λισαβώνα, κλπ.) και μας οδήγησαν ως εδώ. Η επιβολή των όρων περί «υπερβολικού ελλείμματος», των ευρωπαϊκών συνθηκών και της Συνθήκης της Λισσαβώνας τους οποίους, με μεγάλη προθυμία, υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και προσυπέγραψε όλο το κοινωνικό και οικονομικό κατεστημένο ως τη νέα «Μεγάλη Ιδέα», σημαίνουν ότι από τώρα και στο εξής, ούτε ευρώ δεν μπορεί να διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση. Με την ενεργοποίηση του Άρθρου 126 (9) της Συνθήκης της Λισσαβώνας, η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα παρακολουθείται κάθε μήνα από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, οι οποίοι θα αποφασίζουν πώς θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων που μαζεύονται από τους επαχθείς έμμεσους και άμεσους φόρους και από τη μείωση των εισοδημάτων των Ελλήνων μισθωτών. Και με την ενεργοποίηση του Άρθρου 121(4) τίθεται υπό τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίζει, χωρίς καν την ψήφο του Έλληνα υπουργού, όλη την οικονομική και διαμέσου αυτής όλη την κοινωνική πολιτική της χώρας.

ποιος θυμάται τα μεγάλα λόγια  ;

Το όραμα του 1992 και της Ενωμένης Ευρώπης που το πληρώσαμε με το 0%  του Μητσοτάκη ; Την ισχυρή Ελλάδα και τα προγράμματα σύγκλισης του Σημίτη  ; Τους πανηγυρισμούς και τις φιέστες για την είσοδο στην ΟΝΕ και το ευρώ που απογείωσε τις τιμές όλων των ειδών πρώτης ανάγκης ; Την Ολυμπιάδα και τις αυταπάτες για τη «διαφήμιση» της χώρας μας και τα «τεράστια οφέλη» από τον τουρισμό ; Τις δηλώσεις Καραμανλή για τη «θωρακισμένη οικονομία» που δεν θίγεται από την κρίση ;  Μεγάλα λόγια και ψέματα !

εκπαιδευτικοί : «πλούσιοι, τεμπέληδες και λαμόγια !» τα αίτια της εκστρατείας συκοφάντησης

Ένα απίστευτο κύμα συκοφαντικών δημοσιευμάτων - που ουδέποτε απαντήθηκε από τη ΔΟΕ – έχει δηλητηριάσει εδώ και μήνες την κοινή γνώμη με τα χειρότερα ψέματα εναντίον των εκπαιδευτικών. Στα ΜΜΕ, η εικόνα του εκπαιδευτικού που ακριβοπληρώνεται για να παίζει τάβλι σε κάποιο γραφείο και δε δίνει λογαριασμό σε κανένα, είναι αυτή που κυριαρχεί ! Όμως τα παιδιά δεν μαθαίνουν γράμματα από δημοσιογράφους που χρυσοπληρώνονται για να λένε ψέματα αλλά από τους εκπαιδευτικούς που δίνουν τη μάχη μέσα στα σχολεία κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ο στόχος είναι προφανής : Να στοχοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί για τα χάλια των σχολείων και τη δραματική χειροτέρευση της κατάστασης από το Σεπτέμβρη.

Συγκεκριμένα :

Με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβλήθηκε κι εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται μείωση του διορισμού μονίμων εκπαιδευτικών στη Δημόσια Παιδεία κατά 50%. Ακόμη πιο δραστικές είναι οι περικοπές στους διορισμούς αναπληρωτών. Τι συνέπειες θα έχει αυτό στα σχολεία; Ελλείψεις εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις σχολείων, συμπτύξεις τμημάτων και συγχωνεύσεις σχολείων, αύξηση ωραρίου. Είναι αυτά αναβάθμιση της Παιδείας; Είναι αναβάθμιση της Παιδείας τμήματα με 25 και 30 παιδιά ; Πότε έχει περισσότερο χρόνο ο εκπαιδευτικός για κάθε παιδί, σε ένα τμήμα των 30 ή σε ένα τμήμα των 15 μαθητών;

Ποιον κοροϊδεύει το υπουργείο παιδείας με το σύνθημα «πρώτα τα παιδιά» ;

Πως προωθεί αυτό το σύνθημα ; Μήπως με μέτρα όπως : Αξιολόγηση, εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια (βλ. αποκέντρωση), κατάργηση της προϋπηρεσίας ως κριτηρίου για το διορισμό, πολυετής παραμονή στην οργανική θέση χωρίς δικαίωμα μετάθεσης, αύξηση ωραρίου,  υποχρεωτική παραμονή μέχρι τις 2μ.μ., συγχώνευση σχολείων, σύμπτυξη τμημάτων, αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, μαζική κατάργηση τμημάτων ένταξης, αυταρχισμός και αυθαιρεσίες, εισβολή των σχολικών συμβούλων στις τάξεις και άλλα πολλά…

Κωδικός : «απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων»

Ταυτόχρονα, ένας πακτωλός χρημάτων θα «απορροφηθεί», με τα νέα σχέδια για «πιλοτικά ολοήμερα», «καινοτομίες» και  προγράμματα παντός είδους, συγγραφή νέων αναλυτικών προγραμμάτων και βιβλίων (εχθρός του κακού είναι το… χειρότερο).  Πρωταγωνιστές θα είναι τα γνωστά αρπακτικά της εκπαίδευσης, κομπάρσοι οι χιλιάδες μάχιμοι δάσκαλοι της τάξης και πρώτη ύλη (ή πειραματόζωα εάν προτιμάτε) εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές. Το ερώτημα είναι εάν θα υπάρξουν πρόθυμοι και αφελείς κομπάρσοι που θα βάλουν πλάτη για αυτή την «απορρόφηση».

ή αυτοί ή εμείς !

Οι εκπαιδευτικοί και συνολικά οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον και να απεργήσουν και να διαδηλώσουν και να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο για να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους, τα παιδιά τους και το μέλλον τους ! Να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση, υποχρεώνοντας τις ομοσπονδίες και τα συνδικάτα να κλιμακώσουν και όχι να ξεπουλήσουν τους αγώνες. Να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας : να κατέβουμε μαζικά σε όλες τις πορείες, να κλείσουμε τα σχολεία στις απεργίες και να απαιτήσουμε κλιμάκωση των γενικών πανεργατικών απεργιών, να στηρίξουμε τοπικές δράσεις και πρωτοβουλίες, να γεμίσουμε τα σχολεία μας με πανό και ταμπλό ενημέρωσης, να τραβήξουμε μια βαθιά γραμμή ανυπακοής και απειθαρχίας απέναντι στις επιλογές και τις εντολές της διοίκησης, απέναντι σε κεδροφόρα «προγράμματα», πιλοτικά «νέα σχολεία» κλπ.

Να κηρύξουμε ανένδοτο πολύμορφο αγώνα διαρκείας !

Η αντίσταση και η ανυπακοή στην πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης, είναι ο μόνος «μονόδρομος».


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα