ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

"Συνεργασία" του Συλλόγου Γλυφάδας - Βούλας - Βάρης - Βουλιαγμένης: Στο κατώφλι του τρίτου κόσμου

08/06/2010 - 11:30

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ 

Ιούνης 2010 Γλυφάδα

 «ΙΤΕ ΠΑΙΔΕΣ  … ΓΑΛΕΡΑΣ»

Στο κατώφλι του τρίτου κόσμου

      Πριν από πενήντα χρόνια, όταν γεννιόταν η ουτοπία μιας συνολικής οικονομικής πολιτικής στη Ευρώπη, ο λογαριασμός γινόταν χωρίς το ξενοδόχο.

Γιατί ο καπιταλισμός δεν παραχώρησε ποτέ τα κυριαρχικά του δικαιώματα που στηρίζονται στην κερδοφορία. Ούτε έκρυψε ποτέ τη φιλοδοξία του να καταργήσει κάθε εργασιακό δικαίωμα.

      Στη σημερινή «κρίση» φυσικά και τα αφεντικά είναι αποφασισμένα να μείνουν αφεντικά. Γι’ αυτό και οι λεόντιοι κανόνες του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπου ανακατεύτηκαν, παρουσίασαν ως νομοτέλεια τις φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς, φοροεισπρακτικά μέτρα για τους λαούς και μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης.

      Σήμερα γινόμαστε θεατές μιας «ευρώπης των λαών» να κυριαρχείται από πολιτικές εθνικών ανταγωνισμών, από κράτη με veto και κράτη πληβείων π.χ Γερμανία – ευρωπαϊκός νότος.

Οι απάνθρωποι κανόνες του ΔΝΤ και των Διευθυντηρίων αξιολόγησης για τα κράτη, αποσκοπούν στην προστασία των τραπεζών κουβαλώντας ως λάφυρα στο party των κερδοσκόπων τους μισθούς και τις συντάξεις των λαών.

«Σοσιαλισμός» της βαρβαρότητας

      Είναι γεγονός ότι ο νεοφιλελευθερισμός διαπερνά σοσιαλδημοκράτες και χριστιανοδημοκράτες. Όλοι υπερασπίζονται έναν κρατισμό χωρίς όμως κράτος. Δηλαδή χωρίς παροχές, χωρίς τη διασφάλιση της αξίας της εργασίας, χωρίς συντάξεις.

      Η πολιτική απατεωνιά του «Υπάρχουν λεφτά»! έφερε τον Οκτώβρη στην εξουσία την κυβέρνηση των νεο-γιάπηδων. Μέσα στους μήνες που κύλησαν η ελληνική κοινωνία μπήκε στην γκιλοτίνα. Σάρωμα των μισθών και των συντάξεων. Ξετίναγμα των εργασιακών σχέσεων. 40 χρόνια δουλειάς για 500 ευρώ σύνταξη! Απολύσεις χωρίς όριο. Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων. Η άρση της μονιμότητας και το part-time είναι το «δώρο» του ΠΑΣΟΚ στον ελληνικό λαό.

Σ΄αυτό το πισωγύρισμα δεν έχουν καμμιά πολιτική νομιμοποίηση. Στηρίζονται στο χέρι που τους απλώνουν οι Βατοπεδινοί της ΝΔ και οι «εθνικοί αγροφύλακες» του ΛΑΟΣ, που επιθυμούν κεντρική θέση στο κάδρο της «εθνικής σωτηρίας».

      Με τα παπαγαλάκια των οκτώ κάθε βράδυ, απλώνουν μια τεράστια προπαγάνδα για την αναγκαιότητα των μέτρων. Διατυμπανίζουν ότι θα «ματώσουν» θυσιάζοντας τη Γκερέκου –που δεν ήξερε –και δίνοντας μερικά ονόματα για να προστατεύσουν το κοινοβουλευτικό άβατο. Απλώνουν παράλληλα ένα πέπλο σιωπής για κάθε  κινητοποίηση εργαζομένων, εκπαιδευτικών και απλώνουν γερά το γκλοπ στις πορείες πνίγοντας στα δακρυγόνα. Προχωρούν σε μαζικές εκκαθαρίσεις και στοχοποιήσεις κοινωνικών ομάδων και πολιτικών χώρων. Ένας «σοσιαλισμός» που ξετινάζει τις ζωές μας.

«ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» : Το νέο κάτεργο της αγοράς

      Ήδη το «φιλόδοξο» ΠΑΣΟΚ από τη δεκαετία του  ’90 έβαλε τις βάσεις με τα σχέδια αποκέντρωσης για να απαλλαχτεί τα κράτος από τη βασική υποχρέωση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης. Στη συνέχεια η ΝΔ συμπλήρωσε με το επιχειρησιακό πρόγραμμα  «Εκπαίδευση δια βίου μάθηση- για την προγραμματική περίοδο 2007-2013». Το πρόγραμμα Καλλικράτης σήμερα στόχο έχει δραστικό κουτσούρεμα των δαπανών, εξάρτηση των αναλυτικών προγραμμάτων από τις επιχειρήσεις, τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων (ελαστικές σχέσεις, παρέμβαση Δήμων-τοπικών φορέων, άρση μονιμότητας ).

      Είναι γεγονός ότι η κοινωνική λαίλαπα που διαπερνά την ελληνική κοινωνία επιφυλάσσει μια τεράστια εχθρότητα απέναντι στην εκπαίδευση. Η κυβέρνηση στο τιμόνι του Υπουργείου Παιδείας διόρισε τη Διαμαντοπούλου που αποδεικνύεται η χειρότερη υπουργός των τελευταίων χρόνων. Υλοποιεί βέβαια το πρόγραμμα παιδείας του ΠΑΣΟΚ το οποίο οι εκπαιδευτικοί αγνοούσαν όταν ψήφιζαν στις βουλευτικές και συνδικαλιστικές εκλογές. Προχωρούν σε ιστορικές ανατροπές για να τελειώνουν με το δημόσιο σχολείο.

 

      Με κεντρικό πυλώνα το «Νέο Σχολείο» πολυνομοσχέδιο-αυτοαξιολόγηση και πιλοτικά στήνουν ικριώματα για τη μόρφωση εντείνοντας τις κοινωνικές ανισότητες. Οι παιδαγωγικές μπούρδες των καινοτόμων προγραμμάτων δε θα λύσουν τη νέα χρονιά τα κενά στα σχολεία, τις αυξήσεις του αριθμού των μαθητών, τις συμπτύξεις των τμημάτων.

      «Πρώτα  ο μαθητής» μέσα από ατέλειωτους δείκτες, χωρίς ενισχυτικά και αντισταθμιστικά προγράμματα  και αναγκαίο να λύνει το Υπουργείο τους λογαριασμούς με τους εκπαιδευτικούς. Αύξηση ωραρίου, υπερωρίες, κόψιμο μισθών, επιθεωρητισμό, άπλωμα των μετακινήσεων για τις ανάγκες της υπηρεσίας.

Συνδικάτα «ορντινάτζες» της εξουσίας

      Δεν ξεχνάμε ότι ο υφυπουργός Κουτρουμάνης ήταν πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΠΑΣΚ στην ΑΔΕΔΥ και τώρα αγκαλιά με το Λοβέρδο διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τα μέτρα … αλλά τα υπογράφουν. Δεν ξεχνάμε ότι οι «εθνικές» παρατάξεις του κλάδου ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ συνδέθηκαν χρόνια τώρα με μια πολιτική αγοραφοβία απέναντι σε κάθε πρωτοβουλία από τα κάτω (κίνημα αδιόριστων, αναπληρωτών, συντονιστικά συλλόγων και νηπιαγωγών). Δεν ξεχνάμε ότι αφού δε δώσανε καμία μάχη για τον ΑΣΕΠ  ύστερα το παρουσίαζαν ως νομοτέλεια. Δε σήκωσαν κανένα συναγερμό ούτε για τα μικρά: υπερωρίες, συμπτύξεις τμημάτων, ελλείψεις. Πήγαν με το καπίστρι των πολιτικών τους φορέων στο διάλογο πέρσι βάζοντας πλάτη στη νομιμοποίηση των σημερινών αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Έπαιξαν το χειμώνα με το χαρτί της 5νθήμερης οι ΠΑΣΚΙΤΕΣ  για να περισώσουν την συνδικαλιστική τους παρουσία, ενώ στους τοπικούς συλλόγους τα τοπικά τους «στελέχη» απεργούν κυρίως όταν έχουν θητεία στα ΔΣ.

      Στο σύλλογό μας η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ είχαν την πλήρη «στήριξη όλων με τη ψήφο μας για να τρέξουν» σε μια πρωτόγνωρη συνδικαλιστική χρονιά. Όμως περιορίστηκαν στην αλληλογραφία της ΔΟΕ χωρίς να βγάλουν ούτε μια ανακοίνωση για τα μέτρα!

Εναντιώθηκαν στο συντονισμό των συλλόγων. Δεν έβγαλαν ούτε χαρτί για το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ   5   Ιούνη. Ούτε καν για τη σφαγή στη Γάζα! Προσπάθησαν να «σώσουν» την αδράνεια με το κλιμάκιο του ΔΣ στα σχολεία για ενημέρωση για το πολυνομοσχέδιο επιμένοντας βέβαια στην ανακοίνωση του ΔΣ να μη γράφεται η λέξη κυβέρνηση.

Η απόλυτη πολιτική διαστροφή. Να στα παίρνουν όλα και εσύ να λες Yes, κόμμα!

Ενώ το ΠΑΜΕ με την κομματική στενομυαλιά του και τις χωριστές συγκεντρώσεις περιχαρακώνει την αμηχανία των εργαζομένων.

Καταπολεμάμε το πρωτόγονο

      Πέρασε η περίοδος της απραξίας. Τα μεροκάματα, που πιστεύουν ότι «γλύτωσαν» όσοι δε συμμετείχαν στις απεργίες, θα τα πάρουν με τα νέα μέτρα. Γι’ αυτό ο αγώνας είναι μονόδρομος. Στο δρόμο. Αλλά και στο σχολείο. Δε λειτουργούμε πια τα σχολεία με τη αφοπλιστική φιλοτιμία του χθες. Δε βρίσκουμε τη λύση με όρους εσωστρέφειας της σχολικής μονάδας. Ζητούμε τους απαραίτητους διορισμούς και με αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων δε προχωράμε σε υπερωρίες, συμπτύξεις κλπ. ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ   ΤΟ  ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

Μας  έχουν κυρήξει τον πόλεμο. Και σε αυτό το νέο καθένας θα διαλέξει με ποιους θα πάει. Ή με τους δασκάλους  ή  με το Υπουργείο και το ατομικό του βόλεμα.

 

      Γι’ αυτό προτείνουμε αγώνες με χαρακτηριστικά διάρκειας, με διαμαρτυρίες, αποκλεισμούς, καταλήψεις.

Καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια τοπικά-κεντρικά υλοποίησης των αντιεκπαιδευτικών μέτρων.

Μπλοκάρουμε   κάθε πτυχή του πολυνομοσχεδίου – αυτοαξιολόγησης «Νέου Σχολείου».

Δεν αφήνουμε την ήττα και το φόβο να μολύνει τις ζωές μας και το σχολείο.

 

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ  ΑΓΩΝΑΣ 

 

για να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική

για τους μισθούς 

για τις συντάξεις

για να ’ναι η επαύριο για τη ζωή μας πάλι ΖΩΗ!


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα