ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΟΕ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

αρχείο

 

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Δήλωση του Ντίνου Παντελίδη,

εκπροσώπου των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων Π.Ε. στο ΔΣ της ΔΟΕ.

Τηλ. 6974750410,

www.paremvasis.gr

16 -9-2010

 

Καταλήψεις – Αποχές σε σχολεία της περιφέρειας Λαγκαδά

 

 Σε κατάληψη και σε αποχή έχουν προχωρήσει σύλλογοι γονέων σε σχολεία της περιφέρειας Λαγκαδά επειδή υπάρχει πρόβλημα με τη μεταφορά των παιδιών τους στα σχολεία της Γερακαρούς και των Λαγκαδικίων.

Στο δημοτικό σχολείο της Γερακαρούς στο οποίο μεταφέρονται 38 παιδιά από το Βασιλούδι και 15 παιδιά από το Ανδραμέρι -9 χιλιόμετρα μακριά στο οποίο μάλιστα δεν υπάρχει συγκοινωνία- οι γονείς έχουν προχωρήσει σε κατάληψη.

Σε αποχή έχουν προχωρήσει οι γονείς των παιδιών του δημοτικού σχολείου στα Λαγκαδίκια. Στο σχολείο αυτό μεταφέρονται 67 παιδιά από το Στίβο, τον Περιστερώνα και το Νικομηδινό.

Την αγανάκτηση τους, για τον ίδιο λόγο, εκφράζουν και οι γονείς των παιδιών στα σχολεία της Βόλβης και της μικρής Βόλβης, όπως και στα σχολεία του ορεινού όγκου Σοχού-Αρέθουσας που δεν αποκλείεται, αν δε δοθεί άμεσα λύση, να προβούν σε παρόμοιες κινητοποιήσεις.

Οι γονείς βρίσκονται σε αδιέξοδο επειδή η σύμβαση της Νομαρχίας με τα ΚΤΕΛ για τη μεταφορά των παιδιών στα σχολεία τους έχει καταγγελθεί από τα ΚΤΕΛ, λόγω διάφορων ζητημάτων που προέκυψαν με τη νομαρχία. Και βέβαια ήταν επόμενη μια τέτοια κατάληξη αν σκεφτούμε τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα θέματα αυτά η νομαρχία και τους επιχειρηματικούς σκοπούς των ΚΤΕΛ.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών των σχολείων της περιοχής Λαγκαδά δεν πείσθηκαν από τις χτεσινές υποσχέσεις της υφυπουργού Παιδείας η οποία δήλωσε πως θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για να παραταθεί η σύμβαση με τα ΚΤΕΛ μέχρι 31-12-2010. Απορούν μάλιστα επειδή δεν υπάρχει δέσμευση για το πότε θα γίνει αυτό όπως επίσης για το ότι δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τη μεταφορά των παιδιών μέχρι να εφαρμοστεί αυτή η ρύθμιση.

Προφανώς έχουν ακούσει πολλές φορές τα ίδια λόγια από διαφορετικά χείλη προηγούμενων υπουργών διαφόρων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Τα ξέρουν, δεν πείθονται και με το δίκιο τους δεν έχουν καμιά διάθεση να απαλλάξουν το δημόσιο από την υποχρέωσή του να προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση στα παιδιά τους ούτε έχουν διάθεση να πληρώσουν -πάλι- οι ίδιοι.

Υπάρχει λοιπόν ανάγκη ΣΗΜΕΡΑ-ΤΩΡΑ να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Οι υπηρεσίες του υπουργείου να προβούν σε άμεση μίσθωση λεωφορείων ώστε τα παιδιά να μπορούν να βρίσκονται στα σχολεία τους.

Όμως το πρόβλημα στην περιοχή Λαγκαδά δε θα είναι το μοναδικό την επόμενη περίοδο. Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις επιταγές του Μνημονίου για μείωση των δαπανών στην εκπαίδευση και σταδιακή ιδιωτικοποίηση τμημάτων της, καθυστερεί και μειώνει στο 1/3 τις επιχορηγήσεις στα σχολεία για τις λειτουργικές τους δαπάνες, συμπτύσσει σχολεία και καταργεί τα ολιγοθέσια με μοναδικό στόχο τη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών. Η γιγάντωση των δήμων του Καλλικράτη, τα ελάχιστα έσοδα και οι αυξημένες αρμοδιότητες των δήμων στα ζητήματα της εκπαίδευσης επιβεβαιώνουν την επιχείρηση μεταφοράς του κόστους της εκπαίδευσης στους γονείς είτε μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών είτε άμεσα με την υποχρέωσή τους να καταβάλουν μέρος των χρημάτων που χρειάζονται τα σχολεία να λειτουργήσουν και φυσικά και για τη μετακίνηση των παιδιών τους. Όλα αυτά είναι μέρη της εκπαιδευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης του ΔΝΤ.

Μόνο που σχεδιάζουν χωρίς να υπολογίζουν τους εργαζόμενους.

Θα μας βρίσκουν λοιπόν συνεχώς απέναντί τους να διεκδικούμε:

·            Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά .

·            Το 15% του προϋπολογισμού στην Παιδεία.

·            Μετακίνηση των παιδιών όπου και όποτε χρειάζεται με δημόσια σχολικά λεωφορεία και δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό.


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα