ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΟΕ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

αρχείο

 

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Δήλωση του Ντίνου Παντελίδη,

εκπροσώπου των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων Π.Ε. στο ΔΣ της ΔΟΕ.

Τηλ. 6974750410,

4-8-2010 

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΡΑ

 

Η κυβέρνηση, σταθερά προσηλωμένη στην πολιτική επίθεσης σε κάθε κοινωνικό δικαίωμα (Παιδεία, υγεία, ασφάλιση, εργασία, κλπ), συνεχίζει με επιθετικό τρόπο την αντιεκπαιδευτική της πολιτική σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της και τη συμφωνία της με το ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Τελευταία μέχρι σήμερα πράξη του δράματος, μετά τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα του προηγούμενου διαστήματος (ψήφιση του Ν. 3848/2010, αυτοαξιολόγηση – επιχειρηματική λειτουργία των σχολείων, ανακοίνωση των 800 σχολείων με αναμορφωμένο πρόγραμμα που μετατρέπει το σχολείο σε κάτεργο για τους μαθητές, την άμεση υλοποίηση του θεσμού του «αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου που έφερε με το νέο νόμο, την επιχείρηση υποβάθμισης της μετεκπαίδευσης, την αναγνώριση και παροχή άδειας στα ιδιωτικά κολλέγια κλπ ) αποτελεί η ανακοίνωση των λιγότερων διορισμών εκπαιδευτικών των τελευταίων 30 χρόνων!!!

«Με χειρουργική ακρίβεια», όπως καυχιέται το Υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση με τον πιο σκληρό τρόπο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ, συνοδευτικοί πίνακες Δ2 και Δ3) μειώνοντας τους διορισμούς περισσότερο και από το 50% που προέβλεπε διορίζοντας συνολικά για τη σχολική χρονιά 2010-2011 μόλις 2825 εκπαιδευτικούς (1046 δασκάλους και 354 νηπιαγωγούς) όταν η υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας που απορρέει από το θεσμοθετημένο πλαίσιο (πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ, κατηγορία 40%, 24μηνο, 30μηνο, πολύτεκνοι, ΕΙΔΑΧ) είναι να διορίσει για τη σχολική χρονιά 2010-2011 περίπου 6.000 εκπαιδευτικούς όσους περίπου διορίστηκαν και τη χρονιά 2009-2010.

Η κυβέρνηση επιλέγει να μειώσει περισσότερο από 50% τους διορισμούς όταν ξέρουμε πως:

·             τα σχολεία πέρσι λειτούργησαν με πολλές ελλείψεις εκπαιδευτικών και αναγκαστικές υπεραριθμίες μαθητών στα τμήματα.

·             με το αντισυνταξιοδοτικό κατασκεύασμα που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ ανάγκασε 10 έως 12 χιλιάδες εκπαιδευτικούς να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης (δηλαδή 3 – 4 φορές περισσότερες συνταξιοδοτήσεις από όλα τα προηγούμενα χρόνια!!

·             χιλιάδες παιδιά μετεγγράφονται στα δημόσια σχολεία από τα ιδιωτικά σχολεία

·             χιλιάδες νήπια και προνήπια ζητούν να εγγραφούν στα δημόσια νηπιαγωγεία.

Αντί λοιπόν η φετινή χρονιά να είναι η χρονιά με τους μαζικότερους διορισμούς από κάθε προηγούμενη προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν, η κυβέρνηση και η Υπουργός Παιδείας απαντάνε με τους λιγότερους διορισμούς όλων των προηγούμενων χρόνων και ισχυρίζονται πως με τη «διαχείριση» των εκπαιδευτικών και τις μετακινήσεις τους από τα γραφεία και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης στα σχολεία θα καλυφθούν οι ανάγκες. Όμως εμείς που ζούμε και εργαζόμαστε στην τάξη ξέρουμε πως στην πράξη αποψιλώνει και τα γραφεία και τις Δ/νσεις  Π.Ε. και Δ.Ε. από το ελάχιστο αναγκαίο προσωπικό που χρειάζονται για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς  αυτές οι υπηρεσίες, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των εκπαιδευτικών που εξασφαλίζει δεν μπορεί ούτε κατά ελάχιστο να καλύψει τις τεράστιες εκπαιδευτικές ανάγκες που προκύπτουν.

1.   Η επικοινωνιακή πολιτική της Υπουργού δεν μπορεί να εξαφανίσει την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση επέλεξε να υποβαθμίσει το δημόσιο σχολείο.

Η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια το Σεπτέμβρη, τα δημόσια σχολεία σε πλήρη απαξίωση και αδυναμία κανονικής λειτουργίας. Σ΄ αυτό τα σχέδιο της για άλλη μια φορά τα πρώτα θύματα θα είναι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς που θα καλούνται, ο καθένας από την πλευρά του, να καλύψουν τις ανεπάρκειες του δημόσιου σχολείου.

2.    Οι ανακοινώσεις των διορισμών του Υπ. Παιδείας αποτελούν πογκρόμ για χιλιάδες εκπαιδευτικούς που χρόνια τώρα σύρονται σε όλη τη χώρα ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι και περιμένουν την αξιοπρεπή εργασία με το διορισμό στο δημόσιο σχολείο. Η κυβέρνηση κονιορτοποιεί ακόμα και  δεσμεύσεις που απορρέουν από τους νόμους που αυτή ψήφισε για απορρόφηση των διοριστέων εκπαιδευτικών (από ΑΣΕΠ και προϋπηρεσία- 24μηνο ). Σε πολλές ειδικότητες όχι μόνο δε διορίζει, έστω κοντά στο 50% αυτών που όφειλε να διορίσει φέτος αλλά πάρα πολύ λιγότερους ακόμα και από αυτό το ποσοστό. Διορίζοντας μόνο π.χ. 13 καθηγητές αγγλικών, 11 Γαλλικών, 15 Γερμανικών, 23 Φυσικής Αγωγής, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ΔΕΝ πρόκειται τελικά να διορίσει, ούτε του χρόνου, ούτε όλους αυτούς που κανονικά – πριν από τις περικοπές, ήταν διοριστέοι για φέτος. Για διορισμό των επόμενων εκπαιδευτικών ούτε λόγος!!!  

3.    Οι ανακοινώσεις για 10 – 11 χιλιάδων αναπληρωτών αποτελεί τεράστια περικοπή ακόμα και των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών. Στο νούμερο αυτό μάλιστα, δε διευκρινίζεται πόσοι από αυτούς θα είναι κανονικοί αναπληρωτές και πόσοι «αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου». Οι πιστώσεις περικόπτονται δραματικά ( πάνω από 70%) σε εφαρμογή, στην πιο σκληρή τους εκδοχή, των σχεδιασμών της κυβέρνησης – ΕΕ και ΔΝΤ του Προγράμματος Σταθερότητας και του Μνημονίου. Την ίδια στιγμή, η ελαστική εργασία και η ωρομισθία, όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά με νέα μορφή – αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου – επιχειρείται να επεκταθεί και σε ειδικότητες που μέχρι τώρα ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ, όπως στους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς!!!

4.    Με τις ανακοινώσεις το Υπ. Παιδείας επιβεβαιώνει με το χειρότερο τρόπο ότι τα τεράστια κενά και προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη λειτουργία των δημόσιων σχολείων, το Σεπτέμβριο, ως αποτέλεσμα των πολιτικών του επιλογών και των περικοπών, θα επιχειρήσει να τα λύσει με την επίθεση στα εκπαιδευτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Οι μετακινήσεις μαθητών από σχολείο σε σχολείο και η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη καθώς και η κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας και η υποβάθμιση της ειδικής αγωγής που ήδη οι δ/ντές εκπαίδευσης και οι προϊστάμενοι προσπαθούν να επιβάλουν θα πάνε πακέτο με την αύξηση του ωραρίου εργασίας των εκπαιδευτικών με υποχρεωτικές υπερωρίες και ελαστικοποίηση του ωραρίου (πρωί – απόγευμα) και τις αυθαίρετες υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών (ο νέος νόμος προβλέπει την δυνατότητα η υπηρεσία να μετακινήσει υποχρεωτικά εκπαιδευτικούς που «θεωρεί υπεράριθμους» σε όλη τη χώρα!!! - όχι μόνο στα όρια της δ/νσης ή της περιφέρειας).

Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, οι παραπέρα περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα, η επέκταση της ελαστικής εργασίας και της ομηρίας χιλιάδων νέων εκπαιδευτικών που καταδικάζονται στην δουλειά χωρίς δικαιώματα και την ανεργία είναι τα βασικά συστατικά της επίθεσης στο δημόσιο σχολείο και στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και την ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των γονέων.

Αυτή την πολιτική και την επίθεση στο δημόσιο σχολείο επιχειρεί να κρύψει με τον  επικοινωνιακό λόγο για να εξαγοράσει τη συναίνεση της κοινής γνώμης. Μιλάει για το σχολείο του μέλλοντος και την αξιολόγηση, κρύβοντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου επειδή στην εποχή της κρίσης και της παράδοσης της παιδείας στην αγορά και το κεφάλαιο θέλει να δημιουργήσει  ένα φτηνό, πειθαρχημένο, αποκεντρωμένο - με βάση των Καλλικράτη - επιχειρηματικό σχολείο - χαμηλού κόστους για το κράτος, με ιδιωτικοποιημένες λειτουργίες, ακόμα πιο απορριπτικό και πιο ταξικό, όπως ακριβώς σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συμφωνία με την Τρόικα.

Κι αν δεν της βγουν όλα αυτά προφανώς, με το γνωστό της τρόπο, τις ευθύνες θα τις μεταθέσει και πάλι στους εκπαιδευτικούς.

Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας και οι μεθοδεύσεις του πρέπει να σημάνουν συναγερμό για όλο το εκπαιδευτικό κίνημα. Πρέπει από τώρα – η περίοδο του καλοκαιριού να μη μείνει στο απυρόβλητο η πολιτική και ο σχεδιασμός του Υπ. και της κυβέρνησης. Το εκπαιδευτικό κίνημα να δηλώσει με άμεσο και δυναμικό τρόπο ότι για μας, το Σεπτέμβρη, δεν θα παιχθεί η τελευταία πράξη της διάλυσης του δημόσιου σχολείου.

Τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ. Θα είναι η συνέχεια των αγώνων μας για ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ για όλα τα παιδιά.  

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα οι νέοι εκπαιδευτικοί, διοριστέοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, άνεργοι και με τα συντονιστικά τους να συμβάλλουν στην άμεση οργάνωση του αγώνα για την ανατροπή των σχεδίων που καταδικάζουν πρώτους αυτούς στην μόνιμη ανασφάλεια και την ανεργία.

Οφείλουν τώρα αμέσως να συνεδριάσουν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να απαντήσουν άμεσα στα ψέματα του Υπουργείου αποκαλύπτοντας τα σχέδια του και να οργανώσουν τις πρώτες κινητοποιήσεις απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική μέχρι το τέλος Αυγούστου και πριν από το άνοιγμα των σχολείων, συντονίζοντας όλο τα εκπαιδευτικό κίνημα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ:

 Να καταργηθεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος  3848/2010

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

·         Κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών με οργανικές θέσεις για κάθε εκπαιδευτικό έργο στο σχολείο και με μόνιμους μαζικούς διορισμούς ώστε να καλυφθούν ΤΩΡΑ οι πραγματικές ανάγκες με διορισμό χιλιάδων εκπαιδευτικών σε όλες τις θέσεις (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, εκπ/κοί ειδικοτήτων, ειδική αγωγή, αντισταθμιστική εκπαίδευση κλπ)  και βοηθητικού προσωπικού στο δημόσιο σχολείο.

·         Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Όχι στην ελαστική εργασία και στην  άρση της μονιμότητας.  Κατάργηση της ωρομισθίας, του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου και του θεσμού του αναπληρωτή. Διορισμός όλων των αναπληρωτών και όσων έχουν υπογράψει έστω και μια σύμβαση στο δημόσιο σχολείο. Κανένας αναπληρωτής και ωρομίσθιος χωρίς δουλειά. Υπεράσπιση της αξίας των πτυχίων και της προϋπηρεσίας.


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα