ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Δελτίο τύπου του συντονισμού Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. και ΕΛΜΕ Αττικής

(19 Νοέμβρη 2009)

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2009, ύστερα από κάλεσμα του Α΄ Συλλόγου Αθηνών Π.Ε. σύσκεψη συντονισμού των Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ Αττικής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν (με αποφάσεις ΔΣ ή ΓΣ) οι Σύλλογοι Π.Ε. Α΄ Αθήνας, «Αθηνά», Παρθενώνας,  Αιγάλεω, Ν. Σμύρνης, Άνω Λιοσίων – Ζεφειρίου – Φυλής, Πειραιά «η Πρόοδος», Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Κ. Σωτηρίου και οι ΕΛΜΕ Β΄ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας, Ε΄ Αθήνας, Γ΄ Δυτ. Αττικής,  Άνω Λιοσίων – Ζεφειρίου – Φυλής, Ελευσίνας. Συμμετείχαν επίσης, το Συντονιστικό Ωρομισθίων, το Συντονιστικό Νηπιαγωγών, η Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και μέλη ΔΣ των Συλλόγων Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, «Αριστοτέλης», «Γληνός» και των ΕΛΜΕ Α΄ Δυτ. Αττικής και Ε΄ Ανατ. Αττικής. Ακόμη, παραβρέθηκαν και πήραν το λόγο, μέλη : του ΔΣ της ΔΟΕ, του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και της διοίκησης του ΕΚΑ.

Στη συζήτηση που έγινε, αναδείχτηκαν από τους παρευρισκομένους τα παρακάτω ζητήματα :

  1. Ο νέος προϋπολογισμός εγκαινιάζει μια ακόμη μακρόχρονη περίοδο σκληρής λιτότητας, μισθών πείνας και περικοπών των κοινωνικών δαπανών. Κάτω από την ασφυκτική επιτήρηση των Βρυξελλών που οικιοθελώς επιδίωξε και αποδέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση, οι ανάγκες και τα δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας κινδυνεύουν να θυσιαστούν στο βωμό της μείωσης των ελλειμμάτων, όπως επιβάλλουν τα Σύμφωνα Σταθερότητας της ΕΕ. Οι εκπαιδευτικοί και ευρύτερα οι εργαζόμενοι καλούνται ξανά να πληρώσουν. Χτες πλήρωσαν την ανάκαμψη, σήμερα πληρώνουν την κρίση.
  1. Προωθούνται ακόμα πιο δραστικές αλλαγές και αναδιαρθρώσεις στην κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη. Η συνταγή είναι γνωστή : Αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση των συντάξιμων αποδοχών. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων επιδεινώνεται, η περίθαλψη καταρρέει, χιλιάδες συνάδελφοί μας περιμένουν μάταια να εισπράξουν το εφάπαξ τους.
  1. Στην εκπαίδευση, χιλιάδες κενά μένουν ακόμη ακάλυπτα, οι ωρομίσθιοι παραμένουν απλήρωτοι, τα νηπιαγωγεία αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες για δίχρονη προσχολική αγωγή. Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να προχωρήσει άμεσα σε κάλυψη των χιλιάδων κενών, απεργάζεται σχέδια για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την πλήρη απαξίωση του κόσμου της αδιοριστίας.

4.      Με τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου σε συνεντεύξεις που παραχώρησε από τις 12/11/09, είναι φανερό ότι οι εκπαιδευτικοί στοχοποιούνται και εξαγγέλλεται μια συνολική αναδιάρθρωση στο χώρο της παιδείας που απειλεί να σαρώσει το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, την παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία και την έννοια του δημόσιου δωρεάν σχολείου όπως το ξέραμε ως σήμερα.

 

Χαρακτηριστικές αιχμές αυτής της επίθεσης :

Ø      Αναγορεύεται ο ΑΣΕΠ ως μοναδική προϋπόθεση για οποιασδήποτε μορφής εργασία στο δημόσιο σχολείο και προωθείται η κατάργηση της προϋπηρεσίας ως προϋπόθεση για το διορισμό. Τα μέτρα αυτά αποτελούν συνέχεια της κατάργησης της επετηρίδας που έγινε από τον κ. Αρσένη το 1997 και θα φέρουν ανάλογες μεγάλες αντιδράσεις.

Ø      Διατηρείται ο απαράδεκτος μεσαιωνικός θεσμός της ωρομισθίας. Αντί να καταργηθεί η ωρομισθία, «καταργούνται» οι ωρομίσθιοι.

Ø      Επιδιώκεται να περιοριστούν δραστικά οι διορισμοί των επομένων ετών.

Ø      Προωθείται άμεσα η αξιολόγηση – χειραγώγηση με πρώτα θύματα τους νεοδιόριστους.

Ø      Προωθούνται πλευρές της κακόφημης «αποκέντρωσης» με σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα πρόσληψης, μοριοδότησης, τοποθέτησης, μετάθεσης και απόσπασης εκπαιδευτικού.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο οι αντιλήψεις συναίνεσης, απραξίας και συνδιαλλαγής που κυριαρχούν στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι πρακτικές συμμετοχής σε «διαλόγους» και «διαβουλεύσεις», σκορπίζουν την απογοήτευση και την ηττοπάθεια και καλλιεργούν την αποδοχή σκληρών αντιλαϊκών πολιτικών. Σήμερα χρειάζεται μια νέα ανάταση του εκπαιδευτικού κινήματος χρειάζεται να οργανώσουμε αγώνες με αποφασιστικότητα, σχέδιο, διάρκεια και προοπτική για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα.

Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε στους Συλλόγους Π.Ε. και τις ΕΛΜΕ για την επόμενη περίοδο :

  1. Συμμετοχή – συνδιοργάνωση πανελλαδικής κινητοποίησης ενάντια στην ελαστική εργασία στην εκπαίδευση, ενάντια στην ελαστική εργασία συνολικά, με κεντρικά συνθήματα «κατάργηση του αίσχους της ωρομισθίας» - «όχι στο δουλεμπόριο της ελαστικής εργασίας» - «μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση» με συγκέντρωση το Σάββατο 28 Νοέμβρη, στις 12.30μμ, στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή
  1. Πανεκπαιδευτική συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας (σταθμός ηλεκτρικού «Νερατζιώτισα», Μαρούσι) ενάντια στα νέα αντιεκπαιδευτικά και αντιλαϊκά μέτρα, τη Δευτέρα 30 Νοέμβρη, στις 12.30 μμ. Προχωρούμε σε κήρυξη στάσης εργασίας για τη στήριξη της κινητοποίησης. Στηρίζουμε και προωθούμε τα αιτήματα του Συντονιστικού Νηπιαγωγών θεωρώντας ότι τα ζητήματα της προσχολικής αγωγής αποτελούν σημαντική αιχμή της συγκεκριμένης κινητοποίησης.

          (Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι για τις κινητοποιήσεις στις 28 και 30 Νοέμβρη έχουν ήδη

           πάρει αποφάσεις αρκετοί Σύλλογοι)

  1. Συμμετοχή στις πανεκπαιδευτικές – παλλαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό τη Δευτέρα 7 Δεκέμβρη, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του μαθητή Γρηγορόπουλου  προκειμένου να διεκδικήσουμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων της δολοφονίας και να καταδικάσουμε για μια ακόμη φορά την κρατική βία, τον αυταρχισμό  και την καταστολή. Καλούμε τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους και τα μαθητικά συντονιστικά και συλλογικότητες, να συμβάλλουμε όλοι στη διοργάνωση και τη μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων. Προτείνουμε στους Συλλόγους Π.Ε. και ΕΛΜΕ να κηρύξουν στάση εργασίας ώστε να διευκολύνουν τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις. Καλούμε τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες να αποφασίσουν συμμετοχή και απεργιακή κάλυψη των κινητοποιήσεων.
  1. Πρωτοβουλία για την οργάνωση συγκέντρωσης – κινητοποίησης ενάντια στον προϋπολογισμό της λιτότητας των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη. Προτείνουμε την κινητοποίηση με στάση εργασίας. Καλούμε  τα συνδικάτα, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να κηρύξουν απεργιακή κινητοποίηση ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε μεγάλα τμήματα εργαζομένων να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την αντιλαϊκή πολιτική.
  1. Οργάνωση πλατιάς σύσκεψης συντονισμού Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ, με συγκεκριμένο θέμα την κοινωνική ασφάλιση και τη δωρεάν περίθαλψη. Με το συντονισμό της δράσης μας απαντάμε στην ανάγκη να ξεδιπλωθούν δράσεις, πρωτοβουλίες, καμπάνιες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα αναδεικνύουν τα ζητήματα αυτά, θα απαιτούν άμεσες λύσεις στα ταμεία και τον ΟΠΑΔ, θα αντιστέκονται σε νέα αντιασφαλιστικά μέτρα και θα προβάλλουν το σύνολο των δικαιωμάτων και αιτημάτων μας στην ασφάλιση και περίθαλψη. Προτείνουμε την έκδοση σχετικής αφίσας σε αυτή την κατεύθυνση με αντίστοιχο περιεχόμενο.

Τέλος, καλούμε σε νέα ανοιχτή σύσκεψη συντονισμού των Συλλόγων Π.Ε. και των ΕΛΜΕ Αττικής την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη, στις 7μμ, στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου 2, Σύνταγμα).


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα