ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Φόρουμ συζήτησης

 ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

ΘΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

 

 

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των εφημερίδων με αναλύσεις γύρω από τα εκλογικά αποτελέσματα κι η κυβέρνηση προετοιμάζει το νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης στα εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα του κόσμου της μισθωτής εργασίας. Η επίσκεψη και οι σχετικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο ΙΚΑ, οι προτάσεις της Κομισιόν για τα ασφαλιστικά ταμεία και η αντεργατική πλατφόρμα που εξέδωσε ο ΣΕΒ, μέσω του ΙΟΒΕ και αποδέχτηκε πλήρως ο υπουργός Οικονομίας, συνθέτουν το σκηνικό της περιόδου. Στον παρανομαστή όλων αυτών βρίσκεται η βασική επιδίωξη του μπλοκ εξουσίας, να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση του κεφαλαίου.

 

Μαχαίρι στις όποιες υγειονομικές παροχές απέμειναν

 

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το διαχωρισμό των κλάδων υγείας από τον τομέα της ασφάλισης, με πρώτη εφαρμογή στο ΙΚΑ. Πίσω από την «αθώα» αιτιολόγηση περί συγκράτησης των δαπανών υγείας κρύβεται το σχέδιο εξίσωσης των υγειονομικών παροχών προς τα κάτω για όλους τους ασφαλισμένους, καθώς ο τελικός σκοπός είναι η ενοποίηση όλων των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων «με παροχές ΙΚΑ». Στο βαθμό, μάλιστα, που σκόπιμα δε διευκρινίζεται το πώς θα χρηματοδοτείται ο κλάδος υγείας, μετά την απόσχισή του, ανοίγει ξεκάθαρα ο δρόμος για τη διαμόρφωση ενός «μίνιμουμ πακέτου παροχών υγείας» που θα συμπληρώνεται από την ανοικτή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Όλα αυτά βέβαια, τη στιγμή που η κυβέρνηση βουλιάζει τα οικονομικά του ΙΚΑ, καθώς αρνείται να του αποδώσει το πόσο των 4,5 δις., με βάση το νόμο 2084/92, περί συμμετοχής του κράτους στη δαπάνη υγείας και ανέχεται την προκλητική συμπεριφορά των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες δεν αποδίδουν στα ασφαλιστικά ταμεία τις επιστροφές φόρων, όπως υποχρεούνται με βάση τη σχετική νομοθεσία.

 

Επίθεση στο συνταξιοδοτικό των γυναικών στο Δημόσιο

 

Στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο από 5 ως 15 χρόνια σχεδιάζει η κυβέρνηση με τα μέτρα που ετοιμάζει για την εξίσωση με τα όρια συνταξιοδότησης των ανδρών. Από το 2014 τα όρια θα αυξάνονται ένα έτος κάθε χρόνο μέχρι να εξισωθούν πλήρως.

 

ΤΠΔΥ: Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

 

Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός περιγράφει το «όραμα του» για την κοινωνική ασφάλιση, οι υπουργοί Απασχόλησης και Οικονομίας προτείνουν στο ΤΠΔΥ τον τραπεζικό δανεισμό του με 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η καταβολή του εφάπαξ σε 17.000 συνταξιούχους. Ο εμπαιγμός είναι προφανής. Το συγκεκριμένο ποσό μπορεί να καλύψει την παροχή του εφάπαξ μόνο σε 4.000 συνταξιούχους, ενώ οι όροι δανεισμού που θα επιβληθούν θα σημάνουν την πλήρη κατάρρευση του ταμείου και μάλιστα στο άμεσο χρονικό διάστημα. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος:  Τα ταμεία πρέπει να καταρρεύσουν προκειμένου να επανασχεδιαστεί η δομή της κοινωνικής ασφάλισης, με βάση την αναβαθμισμένη παρουσία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Σε αυτή την προοπτική, η διοίκηση του ταμείου επιμένει στη γνωστή της θέση για παρακράτηση ενός 15νθήμερου από τους εργαζόμενους και την επιβολή εισφοράς 2%, επί των πρόσθετων αποδοχών. Όλα αυτά την ώρα που οι απώλειες των ταμείων από τη μαύρη εργασία έχουν φτάσει στα 8,3 δις ευρώ,  έχουν υπάρξει, από το 2004 μέχρι σήμερα, τέσσερις χαριστικές ρυθμίσεις στο κεφάλαιο για χρέη στα ταμεία και η ευέλικτη απασχόληση διαρκώς γιγαντώνεται. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2009 αυξήθηκαν κατά 22% οι θέσεις μερικής απασχόλησης μεταξύ των νεοπροσλαμβανόμενων, αποκαλύπτοντας το αποκρουστικό εργασιακό πρόσωπο του σύγχρονου καπιταλισμού που αποτελεί και τη μόνη αιτία για τη σημερινή κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Περικοπή των ΒΑΕ επαγγελμάτων

 

Η δεύτερη πρωθυπουργική εξαγγελία αφορά την αναθεώρηση της λίστας για τα ΒΑΕ επαγγέλματα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα, θα υπάρξει αύξηση των χρόνων συνταξιοδότησης από 5 έως 7 χρόνια, οι μισθοί θα μειωθούν έως και 250 ευρώ και οι συντάξεις έως και 14%, σε σχέση με τις σημερινές, καθώς θα χαθούν τα ειδικά επιδόματα. Δυσμενείς αλλαγές θα υπάρξουν ουσιαστικά σε όλες τις ομάδες των εργαζομένων που εντάσσονται στην κατηγορία των ΒΑΕ, καθώς ακόμα και όσα επαγγέλματα μείνουν στη σχετική λίστα θα χωριστούν σε 4 διακριτές κατηγορίες που μόνο η τελευταία θα διατηρήσει το σημερινό ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς της. Εργασία γαλέρας, δηλαδή, μέχρι τα βαθιά γεράματα για το πιο σκληρά εργαζόμενο και εκμεταλλευόμενο κομμάτι της εργατικής τάξης. Η έννοια της ασφάλειας για το μπλοκ εξουσίας φαίνεται ότι σχετίζεται μόνο με το φασισμό των «αγανακτισμένων πολιτών» της Χρυσής Αυγής και όχι με τους όρους απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης της εργατικής τάξης.

Μείωση αποδοχών με περικοπή μιας εργάσιμης μέρας με την υπογραφή του κράτους

 

Στη νομιμοποίηση της εργοδοτικής ασυδοσίας προχωρά η κυβέρνηση με το πρόγραμμα επιδότησης της 4ήμερης εργασίας. Με αυτό τον τρόπο δίνει το πράσινο φως για να γενικευτεί η κατάργηση της 5νθήμερης εργάσιμης εβδομάδας στην οποία έχουν προχωρήσει πολλοί εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα, στο όνομα της κρίσης, παραβιάζοντας φανερά και κατάφορα τις συλλογικές συμβάσεις και υπάρχον εργατικό δίκαιο.

 

Ε.Ε.-κυβέρνηση: Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο

 

Σε αυτό το ζοφερό τοπίο, η κυβέρνηση βρίσκει άξιο συμπαραστάτη την Ε.Ε. Η έξοδος από την κρίση για την Κομισιόν είναι ταυτόσημη με την επιστροφή των κοινωνιών στο 19ο αιώνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη σταδιακή αύξηση της συνταξιοδότησης κατά 3 έως 5 χρόνια, τη μείωση της σύνταξης ως ποσοστού του μισθού, τη μείωση των πρόωρων συντάξεων και τη δημιουργία κινήτρων για παραμονή στην εργασία. Η νέα σουηδική προεδρία μάλιστα, θέτει ως βασική της προτεραιότητα το επόμενο εξάμηνο την αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών συστημάτων. Οι μέχρι πρότινος «σχεδιαστές του κοινωνικού κράτους» αναλαμβάνουν σήμερα την εργολαβία του οριστικού ενταφιασμού του, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

 

Ο ΙΟΒΕ αφού διαπίστωσε ότι οι άμεσες επιπτώσεις της κρίσης για την ελληνική οικονομία είναι ηπιότερες λόγω δομικών αδυναμιών(!!!), προτείνει μέτρα αντιμετώπισης αυτών των αδυναμιών(!!!). Ο Παπαθανασίου και ο ΣΕΒ ξεκαθάρισαν ήδη τις προθέσεις τους για το φθινόπωρο: μείωση στα επόμενα δύο χρόνια του συνολικού μισθολογικού κόστους του Δημόσιου τομέα με πάγωμα όλων των προσλήψεων, αυστηρή συγκράτηση των μισθών και των δημόσιων δαπανών, κατάργηση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων (υποτίθεται προσωρινά και σε ειδικές περιπτώσεις), με απώτερο στόχο την αποδυνάμωσή τους για το σύνολο των εργαζομένων, με την ελαστική εργασία να αποτελεί τη βασική μορφή απασχόλησης σε όλο το εύρος των εργασιακών σχέσεων. Το μεγάλο μεταρρυθμιστικό πακέτο της κυβέρνησης για το φθινόπωρο αποτελεί μια σκληρή προσαρμογή στις νέες καπιταλιστικές αναγκαιότητες που έχουν στόχο την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Η υπονόμευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων συμβαδίζει με την προσπάθεια γενίκευσης των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και τη λιτότητα.

 

Να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας !

 

Αυτή την πραγματικότητα αρνήθηκε να αντιμετωπίσει η πρασινογάλαζη συμμαχία ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ στην 78η Γ.Σ της ΔΟΕ. Μια συνέλευση που ανέδειξε την υποταγή της ΔΟΕ στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και την πλήρη αντιστοίχιση του συνδικάτου με τις προτεινόμενες αστικές στρατηγικές υπέρβασης της κρίσης. Οι εργαζόμενοι έχουν ωστόσο και άλλο δρόμο πέρα από αυτόν της υποταγής και της μοιρολατρίας. Είναι ο δρόμος των μεγάλων απεργιών και διαδηλώσεων που ανέτρεψαν τα αντιασφαλιστικά μέτρα του Γιαννίτση, ο δρόμος που άνοιξε η μεγάλη απεργία του 2006 και οι φοιτητικές καταλήψεις που μπλόκαραν τη συνταγματική αναθεώρηση, ο δρόμος των μεγάλων εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων σε όλη την Ευρώπη.  Σήμερα, απέναντι στην αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική που εκδηλώνεται στο έδαφος της συνεχιζόμενης κρίσης, απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από το κυρίαρχο-κοινωνικό-οικονομικό και πολιτικό μπλοκ δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αντίσταση και τη μαχητική αναμέτρηση με στόχο την ανατροπή της.

Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι οι σύλλογοι εκπαιδευτικών χρειάζεται να προχωρήσουν σε όλους τους αναγκαίους βηματισμούς με στόχο από την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη να πραγματοποιηθούν καταλήψεις διαρκείας στα ασφαλιστικά ταμεία και τα παραρτήματα του ΟΠΑΔ, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες πόλεις. Να προκηρυχτούν οι αναγκαίες απεργιακές μορφές από τη ΔΟΕ για τους Συλλόγους Π.Ε. ώστε να στηριχθεί αποφασιστικά η μορφή των καταλήψεων. Να πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια, πολύμορφες δράσεις και καμπάνιες ενημέρωσης ώστε να γίνουν τα κατειλημμένα ταμεία κέντρα αγώνα και αντιπληροφόρησης. Να παρθούν πρωτοβουλίες για συντονισμό με Ομοσπονδίες και σωματεία του δημοσίου. Καθοριστικό ρόλο θεωρούμε ότι έχει ο συντονισμός των Συλλόγων Π.Ε. μαζί με τις ΕΛΜΕ κι άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου τομέα.

Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις,  έχοντας ως βασική τους εφόρμηση τις πιο αγωνιστικές φλέβες του εκπαιδευτικού κι εργατικού κινήματος θα προωθήσουν την επόμενη περίοδο όλες εκείνες τις μορφές αμεσοδημοκρατικής δράσης, τα αγωνιστικά προγράμματα και προτάγματα, με στόχο να αναπτυχθούν μαχητικοί, αποφασιστικοί αγώνες διαρκείας (με απεργιακές μορφές διάρκειας, διαδηλώσεις, καταλήψεις, πολύμορφες δράσεις, απείθεια μέσα και έξω από το σχολείο, εβδομάδες δράσεων, πρωτοβουλιών και κινητοποιήσεων) που θα υπερασπίζουν και θα διεκδικούν το σύνολο των αναγκών και των δικαιωμάτων μας.


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα