ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Φόρουμ συζήτησης

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ  ΚΑΙ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΤΤΙΚΗΣ,

 ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ

 την Τετάρτη 14 Γενάρη, 8μμ στα γραφεία της ΔΟΕ

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Γενάρη ‘Ο8, ύστερα από κάλεσμα του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. «η Αθηνά», σύσκεψη για το συντονισμό και την κοινή δράση των πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών συλλόγων του λεκανοπεδίου. Στη σύσκεψη συμετείχαν μέλη Δ.Σ και συνάδελφοι από τους συλλόγους :

Αθηνά,  Αριστοτέλης,  Ά σύλλογος,  Γληνός,  Κ. Σωτηρίου,  Παρθενώνας,  Περικλής,  Αιγάλεω,  Αμαρουσίου,  Κερατσινίου-Περάματος «Ν.Πλουμπίδης»,  Κορυδαλλού-Αγ. Βαρβάρας,  Νίκαιας, Νέας Σμύρνης

Στην ευρεία συζήτηση που διεξήχθηκε στη σύσκεψη αναδείχτηκαν από τους παρευρισκόμενους:

·        Η  νεολαϊστικη εξέγερση και  αντίσταση στην πολιτική της κρατικής βίας και της κοινωνικής λεηλασίας  που συγκλόνισε την κοινωνία το προηγούμενο διάστημα.

·        Η  σφοδρότητα της ίδιας επίθεσης που δέχονται οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι από τις δυνάμεις της κυβέρνησης και όλου του αντιδραστικού μπλοκ εξουσίας, Η οικονομική κρίση που στραγγίζει το εισόδημά μας, η δανειακή υπερχρέωση, η φορολογική επιδρομή και η γενικευμένη ακρίβεια που ρίχνει όλο και περισσότερους στη ζώνη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μοιράζει 28 δις στους τραπεζίτες και το κεφάλαιο.

·        Η κατάρρευση-λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, η αδυναμία του Ταμείου Πρόνοιας να πληρώσει το εφάπαξ  και η κατάργηση στην πράξη της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (γιατροί, φάρμακα) που μας φέρνει σε ακόμα δυσμενέστερη θέση.

·        Ο νέος προϋπολογισμός, συμβόλαιο φτώχειας, λιτότητας και ταξικής εκμετάλλευσης, μειώνει δραστικά τις κοινωνικές δαπάνες και ρίχνει στο ναδίρ τις δαπάνες για την Παιδεία (2,8 % του ΑΕΠ). Η τροχιά μόνιμης υποχρηματοδότησης στην οποία μπαίνει η εκπαίδευση με τελικό στόχο την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της. Η ωρομισθία που γιγαντώνεται και απειλεί το σύνολο των εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση, με το 27% των εκπαιδευτικών να απασχολείται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, να βρίσκεται σε ομηρία και αδιέξοδα που αναπαράγονται και με τον επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.. Είναι ανάγκη ΤΩΡΑ: να καταργηθεί η ωρομισθία να γίνουν μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών σε μόνιμες οργανικές θέσεις. Να μην  γίνει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ.

·        Η αναδιάρθρωση που προωθείται σε όλη  την εκπαιδευτική κλίμακα προωθείται με στόχο την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση. Η επίθεση στα νηπιαγωγεία, η αναγνώριση των Κ.Ε.Σ. και οι αλλαγές που επιχειρούνται σε όλες τις βαθμίδες (πόρισμα ΕΣΥΠ) με αφορμή το εξεταστικό του Λυκείου,  που αποτελούν στην παρούσα φάση την αιχμή του δόρατος για την υλοποίηση των αντιεκπαιδευτικών σχεδίων. Η ανάγκη σταθερής και σθεναρής υπεράσπισης του πανεπιστημιακού ασύλου και η ανάγκη αποκάλυψης των σχεδίων που προωθούνται μέσα από τον προσχηματικό διάλογο που στήνει το ΥΠΕΠΘ. Η προβολή της θέσης πως το διάλογο δεν πρέπει και δε θα νομιμοποιήσει η εκπαιδευτική κοινότητα  και η αγωνιστική απάντηση θα δοθεί στους δρόμους με πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση, το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και η συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 23 Γενάρη.

·        Το βάθεμα του αυταρχικού πλαισίου, η ένταση της καταστολής με κορυφαία στιγμή τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, το χτύπημα των αγώνων, η περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών (η επιχείρηση κατάργησης του ασύλου), ο   εκφοβισμός και η τρομοκράτηση, οι δολοφονικές επιθέσεις σε μαθητές και εργαζόμενους, η μαφιόζικη εργοδοτική επίθεση με βιτριόλι στην εργάτρια-συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, που είναι η άλλη σκληρή όψη της ίδιας επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα της νεολαίας και της εργαζόμενης πλειοψηφίας.  

·        Η εκτίμηση πως τα παραπάνω, αποτελούν όψεις μιας βαθιάς αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που  πρέπει να ανατραπεί μέσα από την ανάπτυξη μαχητικών και συντονισμένων αγώνων με διάρκεια και προοπτική.

Από τη συνάντηση προτείνονται στους συλλόγους  τα εξής:

·        Η έκδοση κοινής ανακοίνωσης των συλλόγων για τα ζητήματα της εκπαιδευτικής-κοινωνικής συγκυρίας και την προβολή των αναγκών και των δικαιωμάτων μας

·        Η έκδοση κοινής αφίσας

·        Η συμμετοχή με κοινό πανό και μπλοκ των συλλόγων στα Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια

·        Η ανάδειξη της 23ης  Γενάρη ως μέρα δράσης – απάντησης όλου του εκπαιδευτικού κινήματος στον προσχηματικό διάλογο της κυβέρνησης με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και πορεία από τα Προπύλαια στο Σύνταγμα και παραμονή  έξω από τη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης με κάλεσμα στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και τους πρωτοβάθμιους εκπαιδευτικούς συλλόγους να πάρουν σχετικές αποφάσεις.

·        Η συμμετοχή των συλλόγων στην πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για την αληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και τις δράσεις που αναπτύσσονται.

·        Η κοινή δράση για τα ζητήματα των ασφαλιστικών ταμείων, του Ταμείου Πρόνοιας, του ΟΠΑΔ και της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με πλατιά καμπάνια, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις, καταλήψεις κτιρίων κλπ.

·        Η κοινή δράση για τα ζητήματα της ωρομισθίας και της ελαστικής εργασίας, η συγκρότηση επιτροπών ωρομισθίων στους συλλόγους και η δρομολόγηση αγωνιστικής κινητοποίησης στις αρχές Φλεβάρη.

·        Ημέρα δράσης των συλλόγων ενάντια στην ακρίβεια, τη λιτότητα και την αντιεκπαιδευτική πολιτική σε από κοινού  ορισμένη ημερομηνία.

·        Δράση για την Παλαιστίνη στα σχολεία των συλλόγων μας, με παιδαγωγικό υλικό που θα δημιουργήσουν οι εκπαιδευτικοί μετά από συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί

·        Κείμενο προς τους εργαζόμενους για τις θέσεις μας για ένα σχολείο που θα μορφώνει, θα σέβεται τις ανάγκες των μαθητών και της κοινωνίας, δε θα εντατικοποιεί και δε θα λειτουργεί σαν εξεταστικό κάτεργο.

Το σχέδιο αφίσας και το σχέδιο ανακοίνωσης, στη  βάση τη συζήτηση που έγινε στη σύσκεψη, θα σταλούν στους συλλόγους από τη Δευτέρα 19  Γενάρη, για παρατηρήσεις και συζήτηση, και οι αποφάσεις των συλλόγων θα αναμένονται έως την Τετάρτη  29  Γενάρη.

Στη συνάντηση εκτιμήθηκε  η ανάγκη για μονιμότερη ανάπτυξη του συντονισμού και της κοινής δράσης των πρωτοβάθμιων συλλόγων. Γι’  αυτό  εκφράστηκε η ανάγκη να σταλεί το Δελτίο τύπου για το συντονισμό και τη συμμετοχή στις δράσεις που προτείνονται σε όλους τους συλλόγους και να προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα σε νέα συνάντηση συντονισμού στην οποία να καλεστούν και οι ΕΛΜΕ του λεκανοπεδίου.

Eπικοινωνία : Σύλλογος Αθηνά, τηλ-φαξ 2102912250, 6982478318, e-mail : syllogosathina@gmail.com


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα