ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

  E-mail: asillogosathinon@gmail.com

Κάλεσμα προς τα Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. και ΕΛΜΕ Αττικής για σύσκεψη συντονισμού της δράσης

Πέμπτη 19/11/2009, στις  7.00 μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15α , πλ. Συντάγματος)

Το Δ.Σ. του Α΄ Συλλόγου Αθηνών εκπαιδευτικών Α'βάθμιας εκπαίδευσης  συνεδρίασε την Τρίτη 30/10/09 και συζήτησε για τις εξελίξεις που διαμορφώνονται με τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, το νέο προϋπολογισμό, τη συνάντηση της Υπουργού Παιδείας με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και τις εξελίξεις στο εκπαιδευτικό κίνημα. 

Συγκεκριμένα:

Οι νέες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το έλλειμμα και συνολικά οι χειρισμοί γύρω από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, υποθηκεύουν οικειοθελώς τη δημοσιονομική πολιτική των επόμενων χρόνων στα ασφυκτικά πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε., οδηγούν σε καθεστώς επιτήρησης από τις Βρυξέλλες και πολυετή άγρια λιτότητα. Επιδιώκουν επίσης να νομιμοποιήσουν ακόμα πιο δραστικές αλλαγές και αναδιαρθρώσεις στην κοινωνική ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις.

Σε αυτά τα πλαίσια κινείται και ο νέος προϋπολογισμός που προβλέπει «αυξήσεις» 1,5 % στους μισθούς και περικοπές των κοινωνικών δαπανών. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων επιδεινώνεται, η περίθαλψη καταρρέει, χιλιάδες συνάδελφοί μας περιμένουν μάταια να εισπράξουν το εφάπαξ τους.

Στην εκπαίδευση, οι χιλιάδες ωρομίσθιοι παραμένουν απλήρωτοι, τα νηπιαγωγεία αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες για δίχρονη προσχολική αγωγή (όπως καταγράφεται σε σχετική μελέτη του Συλλόγου μας για την τελευταία τριετία σχεδόν όλα τα προνήπια μένουν εκτός δημόσιων νηπιαγωγείων) και το Υπουργείο Παιδείας αντί να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων (π.χ. κενά στα ολοήμερα) απεργάζεται νέα μέτρα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Είναι φανερό ότι και στη σημερινή συγκυρία, τα προβλήματα και οι διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος παραμένουν στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης : Για μισθούς αξιοπρέπειας με βάση το πλαίσιο που ανέδειξε και καταξίωσε στο κοινωνικό πεδίο η μεγάλη απεργία του 2006, για παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο δημόσιο δωρεάν σχολείο, ενάντια σε λογικές αξιολόγησης – χειραγώγησης και κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών, για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, κατάργηση της ωρομισθίας και κάλυψη των αναγκών με μόνιμο προσωπικό, για αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ ή 15% του ΓΚΠ, για τα δικαιώματά μας στην κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη, για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών.

Όλες οι κατακτήσεις μας ως τώρα, τόσο σε επίπεδο μισθών όσο και σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων - παιδαγωγικής ελευθερίας - δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, είναι αποτέλεσμα  των αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος. Σε αυτή την αγωνιστική κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα και την επόμενη περίοδο και όχι σε τροχιά συναίνεσης, απραξίας και συνδιαλλαγής. Στη δημιουργία γεγονότων και δράσεων που θα προβάλλουν τα αιτήματά μας, στην οργάνωση αγώνων με σχέδιο, διάρκεια και προοπτική που θα διεκδικούν τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας.

Σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός τέτοιου κινήματος αποτελεί ο συντονισμός και η κοινή δράση των πρωτοβάθμιων συλλόγων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε στους Συλλόγους Π.Ε. και τις ΕΛΜΕ για την επόμενη περίοδο :

Ø      Τη στήριξη και συνδιοργάνωση της πανελλαδικής κινητοποίησης που καλεί το Συντονιστικό Ωρομίσθιων εκπαιδευτικών το Σάββατο 28 Νοέμβρη με κυρίαρχο το αίτημα για σταθερή και μόνιμη εργασία.

Ø      Τη στήριξη και συνδιοργάνωση με το Συντονιστικό Νηπιαγωγών κινητοποίησης στο Υπουργείο Παιδείας την Δευτέρα 30 Νοέμβρη, την υποστήριξη και υιοθέτηση του σχεδίου νόμου για το ωράριο που επεξεργάστηκε το Συντονιστικό, την ανάδειξη όλων των προβλημάτων της προσχολικής αγωγής.

Ø      Τη συμμετοχή στις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό τη Δευτέρα 7 Δεκέμβρη, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του μαθητή Γρηγορόπουλου.

Ø      Την απαίτηση για απεργιακή κινητοποίηση και πανεκπαιδευτική δράση ενάντια στη λιτότητα και τον προϋπολογισμό από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Την προοπτική διοργάνωσης κινητοποιήσεων ενάντια στη λιτότητα.

Ø      Την οργάνωση πλατιάς σύσκεψης συντονισμού Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ στις αρχές Δεκέμβρη, με συγκεκριμένο θέμα την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη. Την ανάγκη να ξεδιπλωθούν δράσεις, πρωτοβουλίες, καμπάνιες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα αναδεικνύουν τα ζητήματα αυτά, θα απαιτούν άμεσες λύσεις στα ταμεία και τον ΟΠΑΔ, θα αντιστέκονται σε νέα αντιασφαλιστικά μέτρα και θα προβάλλουν το σύνολο των δικαιωμάτων και αιτημάτων μας στην ασφάλιση και περίθαλψη. Την άμεση ανάγκη έκδοσης σχετικής αφίσας σε αυτή την κατεύθυνση με αντίστοιχο περιεχόμενο (κάτω τα χέρια από τα ταμεία – άμεση κρατική χρηματοδότηση σε Ταμείο Πρόνοιας και ΟΠΑΔ – κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη για όλους).

Τέλος, προτείνουμε την κοινή παρουσία για μια ακόμη χρονιά των Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ στην πορεία του Πολυτεχνείου με δικά τους μπλοκ πίσω από τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων. (15:30, πλ. Κλαυθμώνος)

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΠΠΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                                               ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ


Συμπληρωματική ανακοίνωση για τη σύσκεψη συντονισμού Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ Αττικής της Πέμπτης 19/11/2009

(7.00 μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ, Ξενοφώντος 15α, 3ος όροφος, πλ. Συντάγματος)

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Σύλλογός μας πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τους Συλλόγους Π.Ε. και ΕΛΜΕ Αττικής σε σύσκεψη συντονισμού για όλα τα ζητήματα της συγκυρίας (βλ. σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου μας).

Οι εξελίξεις όμως μας υποχρεώνουν να επανέλθουμε. Με τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου στη συνέντευξη που παραχώρησε στις 12/11/09, είναι φανερό ότι οι εκπαιδευτικοί στοχοποιούνται και εξαγγέλλεται μια συνολική αναδιάρθρωση στο χώρο της παιδείας που απειλεί να σαρώσει το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, την παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο και την έννοια του δημόσιου δωρεάν σχολείου όπως το ξέραμε ως σήμερα.

 

Χαρακτηριστικές αιχμές αυτής της επίθεσης :

Ø      Η εξαγγελία για κατάργηση της προϋπηρεσίας ως κριτήριο για το διορισμό αποτελεί συνέχεια της κατάργησης της επετηρίδας που έγινε από τον κ. Αρσένη το 1997 και θα φέρει ανάλογες μεγάλες αντιδράσεις.

Ø      Διατηρείται ο απαράδεκτος μεσαιωνικός θεσμός της ωρομισθίας.

Ø      Επιδιώκεται να μειωθούν – έως και να μηδενισθούν – οι διορισμοί των επομένων ετών.

Ø      Προωθείται άμεσα η αξιολόγηση – χειραγώγηση με πρώτα θύματα τους νεοδιόριστους.

Ø      Προωθούνται πλευρές της κακόφημης «αποκέντρωσης» με σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα πρόσληψης, μοριοδότησης, τοποθέτησης, μετάθεσης και απόσπασης εκπαιδευτικού.

Είναι αυτονόητο ότι οι εξελίξεις αυτές θα αποτελέσουν κύριο ζήτημα συζήτησης στη σύσκεψη της 19ης Νοέμβρη. Είναι επίσης σαφές, ότι η ανάγκη για στήριξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας συντονισμού αλλά και κάθε αγωνιστικής δράσης και συνεννόησης είναι ακόμα περισσότερο επείγουσα και αναγκαία. Το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να οργανώσει τους αγώνες του απέναντι σε αυτή τη νέα επίθεση.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΠΠΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                              ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα