ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Φόρουμ συζήτησης

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΤΗΜΕΝΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ - ΛΗΦΤΙΓΚ

ΤΗΣ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Θα βρεθούμε απέναντι στο ΥΠΕΠΘ και την κυβέρνηση και

σε όποιον τους δίνει χέρι βοηθείας.

Η ΔΟΕ (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ) στον αστερισμό της συναίνεσης και της υποταγής

 

Όλοι οι εκπαιδευτικοί και η κοινωνία παρακολούθησαν έκπληκτοι, την Τρίτη 3/2 τον πρόεδρο της ΔΟΕ, στη συνάντηση που είχε η ΔΟΕ με τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, να επιδίδεται σε δημόσιες σχέσεις, ανταλλαγή δώρων και να δηλώνει απερίφραστα ότι «η ΔΟΕ θα συμμετέχει στο διάλογο για την Παιδεία(!!!) και θα εξαρτήσει τη στάση της στη συνέχεια από τις απαντήσεις στα αιτήματα του κλάδου»    

Η ΠΑΣΚ και το προεδρείο της ΔΟΕ με αυτή την ενέργεια κόβουν κάθε σχέση και τοποθετούνται απέναντι στο αγωνιστικό ρεύμα που δημιουργήθηκε στον κλάδο με την απεργία του 2006 και τους δεσμούς που αναπτύχθηκαν με το πανεκπαιδευτικό κίνημα(εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας και ΑΕΙ, φοιτητές, μαθητές) όλο το επόμενο διάστημα στην πάλη ενάντια στη Συνταγματική αναθεώρηση και την αναθεώρηση του άρθρου 16, στην πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση στην εκπαίδευση και στις αναδιαρθρώσεις(εισβολή της αγοράς στο σχολείο, νόμος πλαίσιο, αναγνώριση των ΚΕΣ – ιδιωτικών ΑΕΙ, αρνητικές εξελίξεις στην προσχολική αγωγή κλπ) αλλά και στην πάλη ενάντια στην νέα αντιασφαλιστική επίθεση, την ακρίβεια και τη λιτότητα.

Η στάση αυτή, μάλιστα, αποτελεί πραξικόπημα του προεδρείου αφού δεν υπάρχει απόφαση συμμετοχής στο διάλογο του ΔΣ της ΔΟΕ, καθώς στη σχετική συνεδρίαση, πριν μία εβδομάδα, δεν κατέληξε ούτε σε άρνηση αλλά ούτε σε συμμετοχή(!!!) στο διάλογο.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο που :

·                    το νεολαιίστικο και το εκπαιδευτικό κίνημα, μέσα στον καυτό Δεκέμβρη, έχει θέσει ακόμα και το αίτημα "να πέσει η κυβέρνηση που δολοφονεί"

·                    η κυβέρνηση βρίσκεται πλήρως απονομιμοποιημένη με την επίθεση που έχει εξαπολύσει σε όλα τα μέτωπα(ένταση της λιτότητας, προσπάθεια να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, ιδιωτικοποιήσεις, αντιασφαλιστική επίθεση, ελαστικοποίησητης εργασία και απολύσεις, αντιαγροτική πολιτική και ιδιαίτερα με τον αυταρχικό κατήφορο και τον «διάλογο» των ΜΑΤ, των χημικών ακόμα και των πυροβολισμών και της αμφισβήτησης του Πανεπιστημιακού ασύλου

Σ΄ αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί με τον ανασχηματισμό και το «διάλογο» να ανακτήσει τον έλεγχο και να σταματήσει την αγωνιστική έξαρση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας (εκπαιδευτικό κίνημα, αγρότες, εργαζόμενοι) η ΔΟΕ είναι η πρώτη που έρχεται να τη "νομιμοποιήσει" και δίνει το καλύτερο χέρι βοήθειας, στηρίζοντας τα επικοινωνιακά παιχνίδια του νέου υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης και μάλιστα σε πλήρη διάσταση με την ΟΛΜΕ που λίγο πριν είχε ανακοινώσει την άρνηση συμμετοχής της στο διάλογο.

Η τακτική αυτή ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ που δε θέλει να αναπτυχθεί από εκπαιδευτικό κίνημα, μια συνολική αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης στην εκπαίδευση γιατί συμφωνεί στον πυρήνα της όπως φαίνεται και στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε πρόσφατα(προβλέπει τη σύνδεση μισθού – αξιολόγησης- επίδοσης σχολείου!!!, την ιδιωτική εκπαίδευση από τους βρεφονηπιακούς μέχρι τα ΑΕΙ, την συνέχιση και ένταση των εξεταστικών διαδικασιών άρα και τη συνέχιση και ένταση της παραπαιδείας, την επέκταση του σχολικού χρόνου σε ολοήμερη βάση παντού, μέχρι την αμφισβήτηση του πανεπιστημιακού ασύλου κλπ).

Θέλει να νομιμοποιήσει την τακτική  του διαλόγου που ακολουθεί και το ίδιο με τον διάλογο με όλους τους φορείς που ξεκίνησε η  Διαμαντοπούλου ξεκινώντας με τη ΓΣΕΕ.

Είναι φανερό πως το προεδρείο της ΠΑΣΚ έχει επιλέξει τη γραμμή της επιστροφής στην υπευθυνότητα και την «ομαλότητα» που ζητάει η κυβέρνηση και υποδεικνύει και το ΠΑΣΟΚ, για να τελειώνουν με ανεπιθύμητες αγωνιστικές εξάρσεις δυναμικών αγώνων, καταλήψεων, αποκλεισμών δρόμων κλπ. Δε θέλουν τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τη νεολαία να βρίσκονται στο δρόμο και να καθορίσουν τις εξελίξεις.

Σκέφτονται την επόμενη μέρα, που ονειρεύονται την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και τους θώκους που θα έχουν. (δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν ράψει ήδη τα κουστούμια τους!!!).

Αποκαλύπτουν έτσι το ρόλο που επιφυλάσσουν για τη ΔΟΕ και τη στάση τους στο εκπαιδευτικό κίνημα όταν θα προσπαθούν να υπονομεύσουν κάθε αγωνιστική προσπάθεια και να ξαναπάρουν, επισήμως, το ρόλο  συμπληρωματικό προς το ΥΠΕΠΘ.

Αυτή η γραμμή της υπευθυνότητας και της επιστροφής στην "ομαλότητα", άλλωστε που έχει ως αποκορύφωμα στην απαράδεκτη στάση της ΔΟΕ σήμερα στο διάλογο, έχει φανεί εδώ και καιρό όλο και πιο έντονα για να θυμηθούμε μόνο τα πιο πρόσφατα όταν η ΔΟΕ δεν πήρε απόφαση συμμετοχής στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 9/1 για τον Τεμπονέρα παρά μόνο την τελευταία στιγμή αφού είχε πάρει απόφαση η ΑΔΕΔΥ, όταν έβαζε βέτο και όρο την κατάργηση της πορείας (κατά ΓΣΕΕ και Καραμανλή) για να ψηφίσει τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 23/1 - ημέρα επίσημης έναρξης του διαλόγου στη Βουλή, όταν αρνούνταν να ψηφίσει 24ωρη απεργία και καταλήψεις σε ΟΠΑΔ και Ταμεία μέσα στο Γενάρη , όταν έχει πυκνώσει τη συμπόρευση με την ακραία κυβερνητική ΔΑΚΕ σε σοβαρές αποφάσεις ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά.

Όλα αυτά όταν τα αιτήματα της απεργίας του 2006 παραμένουν ανεκπλήρωτα.

 

Η ζωντανή εκπαίδευση και το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα δε θα συνεργήσει στο στημένο σκηνικό.

Δεν έχουμε αυταπάτες για το τι μπορεί να φέρει ο διάλογος με το νέο Υπ. Παιδείας.

Ζήσαμε τους διαλόγους από την περίοδο Κοντογιαννόπουλου-Σουφλιά, την  περίοδο Αρσένη- Ευθυμίου μέχρι τη Γιαννάκου και το Στυλιανίδη και πάντα αποτέλεσαν μέσο  χειραγώγησης της κοινής γνώμης και επιχείρησης  συνενοχής-νομιμοποίησης των αντιδραστικών σχεδίων από την εκπαιδευτική κοινότητα. Ήταν προπομπός σε νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

Ο ίδιος ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι θα συνεχίσει το έργο της Γιαννάκου και του Στυλιανίδη καθώς και τα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ. Θα έχει ως αδιαπραγμάτευτη και εκτός διαλόγου βάση όλους τους αντιδραστικούς νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ(νόμος πλαίσιο, αναγνώριση των ΚΕΣ-ιδιωτικών ΑΕΙ, νηπιαγωγεία, ελαστική εργασία, ειδική αγωγή κλπ) όσο και του ΠΑΣΟΚ (αξιολόγηση, καθηκοντολόγιο, ωρομισθία κλπ)

Επίσης δεδομένος και εκτός συζήτησης είναι και ο προϋπολογισμός λιτότητας(που έχει ψηφίσει και ο Σπηλιωτόπουλος, πριν ένας μήνα), τα 28 δις στις τράπεζες και το κεφάλαιο και η μείωση στο 2,82% για την Παιδεία.

Δεδομένη είναι και η  επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και την περίθαλψη αλλά και το νέο σταθεροποιητικό πρόγραμμα λιτότητας που έχουν ετοιμάσει  και έχουν υποβάλει στην ΕΕ – λόγω της κρίσης, χωρίς να το δημοσιοποιήσουν για να μην τρομάξουν τους εργαζόμενους. Ήδη μειώνουν κι άλλο την υποτιθέμενη αύξηση σε 2.6% από 3,5% που είχαν ανακοινώσει…

Είναι φανερό ότι αυτά δεν ανατρέπονται με τις δημόσιες σχέσεις και τα επικοινωνιακά παιχνίδια του Προεδρείου της ΠΑΣΚ αλλά με μαζικούς ανυποχώρητους αποφασιστικούς και δυναμικούς πανεκπαιδευτικούς αγώνες.

Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι ο στημένος διάλογος και η συνδιαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής με το ΥΠΕΠΘ αλλά η διαπραγμάτευση στο έδαφος των αγώνων και της δεδομένης αντίθεσης του εκπαιδευτικού κινήματος με την αντιεκπαιδευτική πολιτική. Αυτό κάναμε και στην περίοδο της απεργίας αλλά και όλο το επόμενο διάστημα στις συναντήσεις της ΔΟΕ με το ΥΠΕΠΘ. Μόνο έτσι το υπουργείο και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί, κάτω από την πολιτική πίεση,  να υποχωρήσει στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή του πολιτική και θα αποδεχτεί την ικανοποίηση των αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση καλούμε :

·        τους συλλόγους να προχωρήσουν σε ΓΣ , να καταδικάσουν τη συμμετοχή της ΔΟΕ στο διάλογο, να συντονίσουν τα βήματά τους με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό κίνημα, τα πρωτοβάθμια σωματεία και να οργανώσουν καμπάνια πλατιάς ενημέρωσης και δράσεις προς τους εργαζόμενους και αγωνιστικές πρωτοβουλίες

·        όλους τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν πιο αποφασιστικά κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία στο επόμενο διάστημα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ του συλλόγου «Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ»


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα