ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Φόρουμ συζήτησης

ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

 στην 78η Γ.Σ. της ΔΟΕ

Η δομική οικονομική κρίση του συστήματος, απειλεί σήμερα να σαρώσει ανάγκες και δικαιώματα, τη ζωή των εργαζόμενων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Η κρίση είναι εδώ, όχι μόνο στους αριθμούς και τις στατιστικές αλλά στην καθημερινή μας ζωή. Αυτοί που την προκάλεσαν, η ίδια η ατμομηχανή των μηχανισμών της αγοράς, το κυνήγι του κέρδους βασιζόμενο στην εκμετάλλευση των εργαζομένων,  στέλνουν σήμερα το λογαριασμό : αυτοί αδειάζουν το πορτοφόλι του εργαζόμενου , στέλνουν το βιβλιάριο υγείας στον κάλαθο των αχρήστων, αφήνουν τον απόμαχο της δουλειάς χωρίς εφάπαξ.

    Εκτός  από  το χρηματοπιστωτικό σύστημα , τις μετοχές - φούσκες και τους χρηματιστηριακούς δείκτες εκείνο που  κατέρρευσε είναι οι μύθοι του νεοφιλελευθερισμού , ο μύθος ότι η αγορά είναι η αέναη πηγή προόδου και ευτυχίας. Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι η κρίση είναι αναπόφευκτο στοιχείο της λειτουργίας του καπιταλισμού , αποτέλεσμα του εκμεταλλευτικού του χαρακτήρα και της αδιάκοπης προσπάθειάς του για συσσώρευση κέρδους. Απέναντι στα δικαιώματα και τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας, ορθώνονται τα «εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, τα σύμφωνα σταθερότητας της Ε.Ε., οι αντιεκπαιδευτικές στρατηγικές της Μπολόνια και της Λισαβόνας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού δώρισε 260 ακίνητα του ελληνικού δημοσίου στους «τραπεζίτες» του Βατοπεδίου, αφού μετά τον ΟΤΕ πουλάει την Ολυμπιακή και τα λιμάνια, αφού χάρισε τα χρέη των εισφοροφυγάδων επιχειρηματιών, αφού μείωσε τους συντελεστές φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου έρχεται να δώσει 28 δις. ευρώ, πάνω από το 10% του ΑΕΠ(!), στις ελληνικές τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά, για τους εργαζόμενους επιφυλάσσει :

Ø      Μηδενικές αυξήσεις, ουσιαστικά μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αυξήσεις στη φορολογία, ακρίβεια. Καταλήστευση των αποθεματικών ταμείων ποντάροντάς τα σε μετοχές και τοξικά ομόλογα για να αυξήσουν την κερδοφορία τους τράπεζες και χρηματιστήριο, μισό μισθό χαράτσι στους εργαζόμενους αλλά και αύξηση 2% των ασφαλιστικών εισφορών  για τη «σωτηρία» του ΤΠΔΥ .

Ø      Μείωση των συντάξιμων αποδοχών με την εφαρμογή του ν. Ρέππα (ΠΑΣΟΚ) και του ν. Πετραλιά (Ν.Δ,), αύξηση των συντάξιμων χρόνων για τις γυναίκες, αρχικά, με βάση τη γνωμάτευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ø      Γιγάντωση του φάσματος της ανεργίας, ευκαιρία για επιβολή των ελαστικών εργασιακών σχέσεων με τα προγράμματα stage των 300 ευρώ στο δημόσιο, τον πολλαπλασιασμό της ωρομισθίας – ομηρίας.

Ø      Με τη διεξαγωγή του περίφημου « διαλόγου» επιχειρείται να υποθηκευτεί το μέλλον της παιδείας. Μια κυβέρνηση που είναι βουτηγμένη μέσα στα σκάνδαλα, που διαθέτει ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία εμφανίζεται να έχει την απόλυτη στήριξη στις επιδιώξεις της στην εκπαίδευση μέσω του διαλόγου. ΓΣΕΕ  - ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ, ΠΟΣΔΕΠ, συμμετέχουν στο διάλογο που όχι μόνο δεν έχει σκοπό να λύσει προβλήματα αλλά έχει ως στόχο , να σταματήσουν οι διεκδικήσεις, να απονομιμοποιηθούν  τα κοινωνικά αιτήματα κυρίως αυτά της μεγάλης μας απεργίας, να ενοχοποιηθούν  στην κοινωνία οι  αγώνες και όσοι επιμένουν σε αυτούς.

Και όλα αυτά με τη συμμετοχή - συνενοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ που την περίοδο της κρίσης αφήνει τη «βρώμικη» δουλειά στη Ν.Δ ώστε να βρει στρωμένο το έδαφος για τα δικά του αντιλαϊκά μέτρα. Για παράδειγμα, η αξιολόγηση βρίσκει τη θέση της  και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που τη συνδέει με τις όποιες «αυξήσεις» θα δίνονται στους μισθούς.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αφού την προηγούμενη περίοδο πλειοδότησαν στην υποστήριξη αντιλαϊκών πολιτικών (μισθολόγιο, ασφαλιστικοί νόμοι Σιούφα – Ρέππα – Πετραλιά) σήμερα δηλώνουν την παρουσία τους μόνο για να διαπραγματευτούν τους όρους χειροτέρευσης της ζωής των εργαζομένων και να εκτονώσουν τη δυσαρέσκειά τους.

Απέναντι σε αυτή τη συνολική επίθεση, ορθώθηκε η κοινωνική εξέγερση του Δεκέμβρη. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και εργαζόμενοι, σε όλη τη χώρα, διαμόρφωσαν ένα κίνημα πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά, ένα φουσκωμένο ποτάμι οργής και αγανάκτησης, δύναμη σύγκρουσης, ρήξης και ανατροπής,  που ακόμα και σήμερα , παραμένει ζωντανό και μέτρο σύγκρισης της κίνησης της πραγματικότητας. Ένα κίνημα που τρόμαξε κυβέρνηση και κράτος, οικονομικά και πολιτικά επιτελεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ γίνεται πιο επικίνδυνη, πάνω στο έδαφος της οικονομικής κρίσης και της λαϊκής δυσαρέσκειας που συσσωρεύεται και εγκυμονεί νέα πιο ισχυρά και επικίνδυνα για το σύστημα «Δεκεμβριανά», και προωθεί ένα επιθετικό πρόγραμμα αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων :

  1. Με τα επικαιροποιημένα σύμφωνα σταθερότητας της Ε.Ε., τα νέα προγράμματα επιτήρησης.
  2. Με τη νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, τη μετατροπή της κοινωνικής ασφάλισης σε επαγγελματική, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αξιοποιώντας τις αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου. Με την καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων και την προσχεδιασμένη κατάρρευσή τους. Με τις περικοπές και την απαξίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  3. Με την άγρια λιτότητα, την ακρίβεια, το πάγωμα των μισθών, την προώθηση νέου μισθολογίου δύο ταχυτήτων στο δημόσιο.
  4. Με την εμπορευματοποίηση των δημόσιων συστημάτων υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών υποδομών, την προώθηση των ΣΔΙΤ και την απελευθέρωση των αγορών.
  5. Με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα και ειδικά στη νεολαία (stage, μερική απασχόληση, ωρομισθία, αμοιβή με μπλοκάκια κλπ.)
  6. Με τη συνέχιση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, τη νομιμοποίησή της με διαδικασίες προσχηματικού διαλόγου. Με τα νέα μέτρα που προτείνει το Π.Ι. και το Συμβούλιο Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (αξιολόγηση, «επιμόρφωση» - συμμόρφωση, νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς, νέοι εξεταστικοί φραγμοί για τους μαθητές). Με τη νέα υπουργική απόφαση που παραδίδει την προσχολική αγωγή σε δήμους και ιδιώτες.
  7. Με τη νέα σκοταδιστική επίθεση στους συναδέλφους του 132ου Δημ. Σχολείου Αθηνών, τις δικαστικές διώξεις, τις απειλές των ακροδεξιών κύκλων.
  8. Με το πογκρόμ απέναντι στους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις απελάσεις, την ωμή βία, την καλλιέργεια κλίματος ρατσισμού και ξενφοβίας.
  9. Με την ένταση της καταστολής, ως απαραίτητο στοιχείο της αντιλαϊκής πολιτικής. Με τις εκδικητικές διώξεις ενάντια στους αγωνιστές της εξέγερσης του Δεκέμβρη, με τα νέα νομοσχέδια για την ποινικοποίηση των αγώνων.

 

Απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από το κυρίαρχο κοινωνικό – οικονομικό – πολιτικό μπλοκ,

δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αντίσταση και τον ενιαίο αγώνα.

Από τώρα  και με την έναρξη της νέας χρονιάς  πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός κινήματος, σε όλα τα επίπεδα, που θα στηρίζεται και θα ενεργοποιεί όλους τους εκπαιδευτικούς και τους άλλους εργαζόμενους και θα επιδιώκει τοπικά και κεντρικά να πετύχει την πλατύτερη διεύρυνση του αγωνιστικού μετώπου ενάντια στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική σε κάθε  έκφραση της στο σχολείο και συνολικά στην κοινωνία, με στόχο την ανατροπή της.

 

Διεκδικητικό πλαίσιο:

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  χωρίς αξιολογικούς ή άλλους  αποκλεισμούς. Ενιαίο δημόσιο, δωρεάν 12χρονο βασικό σχολείο για όλους. Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 και κατάργηση του Νόμου – Πλαίσιο για τα ΑΕΙ και της βάσης του 10. Να μην αναγνωριστεί η κοινοτική οδηγία 36/2005, για την αναγνώριση των ΚΕΣ. ¨Όχι στην ίδρυση Ιδιωτικών – μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ.

Ø      Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα νήπια και προνήπια (4-6 ετών). Καμία τροπολογία ακύρωσης της μονοετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Όχι στην ιδιωτικοποίηση και την αποκέντρωση των νηπιαγωγείων. Κατάργηση της νέας Υπ. Απόφασης για τα νηπιαγωγεία. Καμία επέκταση ωραρίου των νηπιαγωγών και των νηπιαγωγείων. Διδακτικό ωράριο Νηπιαγωγών στα επίπεδα όλων των εκπαιδευτικών της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης με στόχο τη μείωση στα επίπεδα της Β/θμιας (στα πλαίσια του αιτήματος της μεγάλης απεργίας για εξίσωση του ωραρίου στα επίπεδα της Β/θμιας. Νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου των νηπιαγωγών στο επίπεδο όλων των εκπαιδευτικών της Α/θμιας με στόχο την εξίσωση με τα ισχύοντα στη Β/θμια.  Όλα τα νηπιαγωγεία της Θράκης να ενταχτούν στο ΥΠΕΠΘ).

Ø      Κατάργηση του Ν.2525 και 2640 αλλά και των νόμων 2218 και 2240 για την «αποκέντρωση». Εγκατάλειψη κάθε σχεδίου που προωθεί την ιδιωτικοποίηση παράλληλα με την υπαγωγή της εκπαίδευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση - αποκέντρωση και την αποσύνδεση της από την αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΕΠΘ. Όχι στον Καποδίστρια 2.

Ø      Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία  στο 15% του Γ.Κ.Π., άμεσος διπλασιασμός των χρηματοδοτήσεων των σχολείων για τις λειτουργικές τους δαπάνες.

Ø      Έξω από τα σχολεία χορηγοί και ιδιώτες. Κατάργηση των ΣΔΙΤ και κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση. Όχι στο ευέλικτο σχολείο της αγοράς.

Ø      Καθιέρωση  20 μαθητών ανά τμήμα και 15 μαθητών ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία και στις Α΄, Β΄ τάξεις. 2 προς 25 αναλογία στα μειονοτικά σχολεία.

Ø      Νέα αναλυτικά προγράμματα με νέα διάρθρωση σε όλο το 12χρονο σχολείο και νέα βιβλία που να προωθούν την ολόπλευρη γνώση, την κριτική σκέψη και να υπηρετούν τις μορφωτικές ανάγκες όλων των μαθητών ενάντια στην εντατικοποίηση και την αύξηση της ύλης, στον κατακερματισμό της γνώσης, την αποθέωση της πληροφορίας, την ένταση της απόρριψης και της ταξικότητας και το αντιδραστικό ιδεολογικό περιεχόμενο, που προωθούν τα σημερινά  βιβλία. Διδακτική στήριξη στους αλλόγλωσσους μαθητές μας με μαθήματα στη μητρική τους γλώσσα, όπως ισχύει κι για τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών.

Ø      Όχι στην ευέλικτη ζώνη, κατάργηση της υπουργικής απόφασης, να μην περάσει η εφαρμογή της, να στηριχθούν οι σύλλογοι διδασκόντων.

Ø      Όχι στην επιμόρφωση – συμμόρφωση – αξιολόγηση. Καμιά επιμορφωτική διαδικασία στα χέρια ιδιωτών.

Ø      Κατάργηση του ν.3699/08, που εμπορευματοποιεί την ειδική αγωγή, προωθεί την ιατρικοποίηση και καταστρατηγεί τις εργασιακές μας σχέσεις. Τμήμα ένταξης σε κάθε σχολείο. Ικανοποίηση των αιτήσεων για παράλληλη στήριξη. Ολιγομελή τμήματα ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.

Ø      Εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στα σεμινάρια «ειδίκευσης» της ΕΑΕ που υλοποιούνται από πανεπιστήμια και σχολές σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς και συλλόγους. Θεωρούμε πως τα ακριβοπληρωμένα αυτά σεμινάρια εμπορευματοποιούν το έργο των δημόσιων πανεπιστημίων, φέρνουν την ιδιωτικοποίηση μέσα στο δημόσιο πανεπιστήμιο, απαξιώνουν τη δημόσια μετεκπαίδευση, αφήνουν ανεξέλεγκτους τους κερδοσκόπους, δημιουργούν μια γενιά πρόχειρα καταρτισμένων εκπ/κών με αμφίβολης ποιότητας εκπαίδευση, δημιουργούν συνθήκες ανισότητας και εκμετάλλευσης των αδιόριστων εκπ/κών καθώς και των μαθητών με ειδικές ανάγκες.

Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο

Ø      Όχι στην αξιολόγηση χειραγώγηση και την αξιολόγηση κατηγοριοποίηση σχολείων -μαθητών -εκπαιδευτικών. Όχι στην αυτοαξιολόγηση - προπομπό της αξιολόγησης.

Ø      Κατάργηση  του νομικού πλαισίου για την αξιολόγηση (ν. 2986 και καθηκοντολόγιο). Κατάργηση του ΔΥΚ.

Ø      Συλλογικά δεν εφαρμόζουμε στην πράξη τη αξιολόγηση. Κανείς αξιολογητής στην τάξη.

Ø      Κατάργηση της συνέντευξης ως θεσμού ελέγχου και αξιολόγησης για τα μειονοτικά σχολεία στη μετάθεση.

Ø      Όχι στις νέες αξιολογικές διαδικασίες των μαθητών (ατομικός φάκελος μαθητή, εξετάσεις στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις κλπ). Αποφασιστική  ενίσχυση του ρόλου των Συλλόγου Διδασκόντων και  ανάδειξής του ως του κυρίαρχου οργάνου  του σχολείου.

Ø      Κατάργηση του (μεταξικού) θεσμού των παρελάσεων, κατάργηση της πρωινής προσευχής και των θρησκευτικών.

Ανατροπή της λιτότητας και της εισοδηματικής πολιτικής – Δεν θα πληρώσουμε την κρίση του κεφαλαίου

Ø      Ενιαία συλλογική σύμβαση . Γνήσιες συλλογικές συμβάσεις των αγωνιζόμενων κλάδων. Πραγματικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, 1400 αρχικός μισθός (με την αναγκαία αναπροσαρμογή από το 2006). Ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό, εκτός από το οικογενειακό και το χρονοεπίδομα. Σχέση εισαγωγικού- καταληκτικού μισθού 1 προς 2,5.

Ø      Διπλασιασμός του οικογενειακού επιδόματος, ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή του Όχι στη σύνδεση μισθού-βαθμού-αξιολόγησης. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη.

Ø       Αφορολόγητο όριο ίσο με το ετήσιο εισόδημα του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού. Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Αποφασιστική μείωση των τραπεζικών επιτοκίων, όχι στην τοκογλυφία. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης.

Ø      Όχι στο νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο δυο ταχυτήτων για το δημόσιο. Όχι στην πολιτική κρατικής ενίσχυσης των τραπεζών και λεηλασίας των εργαζομένων. Να δοθούν τώρα στους εργαζόμενους και τη νεολαία τα 28 δις. Γενναία αύξηση των δαπανών σε υγεία και κοινωνική ασφάλιση, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τομείς κοινωνικά χρήσιμους. Φορολόγηση στο κεφάλαιο και κατάργηση των φοροαπαλλαγών – «επενδυτικών κινήτρων» (συμπεριλαμβανομένης και της εκκλησίας). Φορολόγηση της μεγάλης ιδιοκτησίας και των ειδών πολυτελείας.

Υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων

Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 55, ίση με τον τελευταίο μισθό με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα – Ρέππα – Πετραλιά.  Κατάργηση των εργατικών εισφορών, της εισφοράς για την περίθαλψη και άμεσα της κύριας σύνταξης μας. Όχι στην εξαγορά της στρατιωτικής θητείας. Τα ταμεία στα χέρια των εργαζομένων με  βέτο σε κάθε επιχειρηματική και αγοραία λογική διαχείρισης. Ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων στο χρηματιστήριο αλλά και σε οποιοδήποτε χρηματιστηριακό προϊόν (ομόλογα , δημόσια ή ιδιωτικά, σταθερά ή δομημένα). Δημόσιο-κοινωνικό και όχι επαγγελματικό-ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα. Να επιστραφούν τα κλεμμένα στα ταμεία τώρα! Εγγύηση του κράτους για τα αποθεματικά των ταμείων.

Να πληρώσει τώρα η κυβέρνηση τα 6 δις που χάθηκαν τα τελευταία δυο χρόνια από τα ταμεία με δική της ευθύνη.  Να χρηματοδοτηθεί άμεσα το ταμείο πρόνοιας και να πληρώσει εδώ και τώρα το εφάπαξ στους συνταξιούχους που ακόμα περιμένουν. Να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΑΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να ξεπληρώσει τα χρέη του. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική, οδοντιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους. Να καταργηθεί άμεσα η προϋπόθεση των 100 ενσήμων που αφήνει εκτός υγειονομικής κάλυψης τους ωρομίσθιους και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους

 Όχι στην  άρση της μονιμότητας.  Κάλυψη όλων των αναγκών, πραγματικών και λειτουργικών, με νέες οργανικές θέσεις και με μόνιμους διορισμούς για όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό έργο. Κατάργηση της ωρομισθίας και του θεσμού του αναπληρωτή. Διορισμός όλων των αναπληρωτών. Κανένας αναπληρωτής και ωρομίσθιος χωρίς δουλειά. Κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών  στα σχολεία (ειδική αγωγή, αντισταθμιστική εκπαίδευση κλπ). Άμεσος διορισμός τουλάχιστον 2.000 νηπιαγωγών. Καμιά απόλυση στα νηπιαγωγεία εκτός ΥΠΕΠΘ στη Θράκη. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, διορισμοί με βάση το χρόνο λήψης πτυχίου. Κατάργηση των προγραμμάτων STAGE.

 

Αγώνας για τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες

Ενάντια στην κρατική καταστολή, τους τρομονόμους, την αστυνομοκρατία. Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων της κοινωνικής εξέγερσης του Δεκέμβρη και παύση κάθε δίωξής τους. Καταδίκη της εργοδοτικής τρομοκρατίας και της ποινικοποίησης των αγώνων – άμεση τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών της επίθεσης στη συνδικαλίστρια – εργάτρια Κ. Κούνεβα.

Πρόγραμμα Δράσης

Απέναντι στην αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική που εκδηλώνεται στο έδαφος της συνεχιζόμενης κρίσης, χρειάζεται να αναπτυχθούν μαχητικοί, αποφασιστικοί αγώνες διαρκείας (με απεργιακές μορφές διάρκειας, διαδηλώσεις, καταλήψεις, πολύμορφες δράσεις, απείθεια μέσα και έξω από το σχολείο, εβδομάδες δράσεων, πρωτοβουλιών και κινητοποιήσεων), που θα υπερασπίζουν και θα διεκδικούν το σύνολο των αναγκών και των δικαιωμάτων μας. Αγώνες που θα συμβάλλουν ταυτόχρονα και στην προσπάθεια δημιουργίας και ισχυροποίησης ενός μάχιμου πανεκπαιδευτικού μετώπου, θα αγκαλιάζουν ευρύτερες δυνάμεις εργαζομένων και θα ενοποιούνται για το ξεδίπλωμα κρίσιμων αποφασιστικών συγκρούσεων και μαχών, στην κατεύθυνση ενός μεγάλου πανκοινωνικού ξεσηκωμού.
Σε αυτά τα πλαίσια, κρίσιμη σημασία για την επόμενη περίοδο έχουν οι μάχες για την ασφάλιση – περίθαλψη (όρια ηλικίας, επαγγελματική ασφάλιση, εφάπαξ, ΟΠΑΔ), τη λιτότητα – πάγωμα μισθών, το νέο μισθολόγιο, την προσχολική αγωγή, την αξιολόγηση, την ωρομισθία – αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων
Απέναντι στην ακινησία ως την ανοιχτή συναίνεση του υποταγμένου συνδικαλισμού να αντιτάξουμε τη δύναμη της συλλογικότητας μας, τις γενικές συνελεύσεις που πρέπει να αναγεννήσουμε, τις επιτροπές αγώνα των συνελεύσεων μας. Το επόμενο χρονικό θα εργαστούμε για το συντονισμό των συλλόγων για το σύνολο των θεμάτων που μας αφορούν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, σε πανεκπαιδευτικό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο του μετώπου παιδείας – εργασίας με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων. Να αντλήσουμε από την πείρα των πρωτότυπων μορφών συσπείρωσης και αμεσοδημοκρατικής δράσης, όπως τα συντονιστικά νηπιαγωγών και ωρομίσθιων, και τις μάχες των εξεταστικών. Κρίσιμη σημασία έχουν οι συντονισμοί Συλλόγων για το σύνολο των ζητημάτων , αλλά και για ζητήματα – αιχμές, ανάλογα με τη συγκυρία. Κάθε Σύλλογος, πρέπει να συμβάλλει με τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις του σε αυτή τη διαδικασία.
Ας πιάσουμε το νήμα από τη μεγάλη μας απεργία από τις μάχες ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, από τον εξεγερτικό Δεκέμβρη, με συντονισμένα αποφασιστικά βήματα για να μπορούμε να γεννήσουμε την ελπίδα της νίκης.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση, να προχωρήσουμε από το Σεπτέμβρη, σε αποφασιστική σύγκρουση σε όλη τη γραμμή του μετώπου :

 

Ø      Γενικές Συνελεύσεις το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, για την προετοιμασία, την οργάνωση της δράσης και του αγώνα. Συγκροτούμε επιτροπές αγώνα σε κάθε Σύλλογο. Παίρνουμε πρωτοβουλίες όπως : ανοιχτό γράμμα προς τους γονείς, συγκεντρώσεις ενημέρωσης και κοινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών με τους γονείς, πανό στα σχολεία, συντονισμός με τα πρωτοβάθμια σωματεία της περιοχής με αιχμές τη λιτότητα και το ασφαλιστικό. Επιδιώκουμε κοινές συνελεύσεις των Συλλόγων Π.Ε. με τις τοπικές ΕΛΜΕ, απαραίτητες για τη διαμόρφωση του αγωνιστικού κλίματος, του πανεκπαιδευτικού μετώπου.

Ø      Καταλήψεις διαρκείας από την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη, στα ασφαλιστικά ταμεία και τα παραρτήματα του ΟΠΑΔ, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες πόλεις. Κήρυξη των αναγκαίων απεργιακών μορφών από τη ΔΟΕ, για τους Συλλόγους Π.Ε. ώστε να στηριχθεί αποφασιστικά η μορφή των καταλήψεων. Συλλαλητήρια, πολύμορφες δράσεις και καμπάνιες όλη αυτή την περίοδο. Να γίνουν τα κατειλημμένα ταμεία κέντρα αγώνα και αντιπληροφόρησης. Συντονισμός με Ομοσπονδίες και σωματεία δημοσίου. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την πρωτοβουλία έχει ο συντονισμός των Συλλόγων Π.Ε. που μπορεί και πρέπει να δώσει αυτή τη μάχη σε κάθε περίπτωση, μαζί με πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου τομέα.

Ø      Για τα ζητήματα της προσχολικής αγωγής οργανώνουμε την πάλη στα νηπιαγωγεία με ανυπακοή στο διευρυμένο ωράριο με συλλογική κάλυψη, υπεράσπιση με επιτροπές αγώνα του δικαιώματος όλων των παιδιών 4-6 χρόνων στη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή, με γράμμα προς τους γονείς και κοινή πάλη για την εξασφάλιση των απαραίτητων χώρων και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Αποφασιστικό αγώνα μαζί με τους γονείς (γράμμα, επιτροπή αγώνα, αγωνιστικές πρωτοβουλίες), για τα ζητήματα του δημόσιου νηπιαγωγείου, την ιδιωτικοποίηση και την αποκέντρωση, τον αποκλεισμό παιδιών, τη σχολική στέγη.

Ø      Άμεση αποχώρηση της ΔΟΕ από το διάλογο. Καμία νομιμοποίηση, αποδοχή ή συναίνεση στα πορίσματα του διαλόγου. Αγώνας ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις του.

Ø      Συγκεντρώσεις – καταλήψεις στις περιφέρειες και τις διευθύνσεις για τα ζητήματα της ωρομισθίας – τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε συμβάσεις αναπληρωτών, καθώς και για τα κενά και τις υποχρεωτικές υπερωρίες.

Ø      Αποφασιστική προβολή της χάρτας εργασιακών δικαιωμάτων (κενά-ωράρια-υπερωρίες – συμπτύξεις – αυθαίρετες μετακινήσεις), με στόχο ένα μάχιμο δίκτυο αποφάσεων του συλλόγων διδασκόντων και συλλόγων Π.Ε., συλλογική διεκδίκηση μαζί με τους γονείς (μαζικές συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες), κόντρα στις ελλείψεις, τις καταστρατηγήσεις και τον αυταρχισμό.

Ø      Μαζική δράση κατά των φαινομένων εγκατάλειψης του δημόσιου σχολείου ως συνέπεια της υποχρηματοδότησης: Καταγγελίες στις ΔΕΠ για τη μείωση των λειτουργικών κονδυλίων. Καμπάνια για το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης. Ενεργοποίηση συλλόγων και γονέων. Παραστάσεις, κινητοποιήσεις, υπομνήματα, καταγγελίες στις Διευθύνσεις και τις Περιφέρειες.

Ø      Ενεργοποίηση των Συλλόγων Διδασκόντων για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και τη συλλογική παρέμβαση των μάχιμων εκπαιδευτικών σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το σχολείο.

Ø      Μπλοκάρισμα των 400ωρων σεμιναρίων σε όλα τα Π.Τ.

Ø      Μπλοκάρισμα των δημοπρασιών για την κατασκευή σχολείων από ιδιώτες – ΣΔΙΤ με αντίστοιχες στάσεις εργασίας από τους τοπικούς Συλλόγους Π.Ε.

 

Ø      Κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας και συγκέντρωση στα δικαστήρια, στις 22 Γενάρη 2010, ημέρα που δικάζονται οι συνάδελφοι του 132ου Δημ. Σχολείου Αθηνών για την παιδαγωγική τους δράση. Γενίκευση σε όλα τα σχολεία, με πρωτοβουλίες των Συλλόγων  Π.Ε. και των Συλλόγων Διδασκόντων αντίστοιχων μορφωτικών και παιδαγωγικών πρωτοβουλιών.

 

Ø      Το πρόγραμμα αυτό το καταθέτουμε και αγωνιζόμαστε για την υλοποίησή του σε όλες τις μαζικές συλλογικές διαδικασίες του κινήματος (έκτακτες – τακτικές Γ.Σ., Συντονισμοί Συλλόγων, Επιτροπές Αγώνα, από την αρχή της σχολικής χρονιάς) και στη Δ.Ο.Ε., γιατί θεωρούμε ότι έτσι συγκροτείται το αναγκαίο μέτωπο δυνάμεων στο εσωτερικό του κλάδου αλλά και στον πανεκπαιδευτικό, διακλαδικό, εργατικό συντονισμό και κορυφώνεται η αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική με  μαχητικούς, αποφασιστικούς αγώνες διαρκείας (με απεργιακές μορφές διάρκειας, διαδηλώσεις, καταλήψεις, πολύμορφες δράσεις, απείθεια μέσα και έξω από το σχολείο, εβδομάδες δράσεων, πρωτοβουλιών και κινητοποιήσεων).

 

Ø      Σε κάθε περίπτωση, αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε μέτρα όπως πάγωμα των μισθών για τη νέα χρονιά, αντιασφαλιστικοί νόμοι, προώθηση της αξιολόγησης, νέο μισθολόγιο δυο ταχυτήτων, απαντάμε άμεσα και αποφασιστικά με ΓΣ, συγκεντρώσεις, μαχητικούς, νικηφόρους αγώνες και απεργίες.


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα