ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΟΕ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

αρχείο

 

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Φόρουμ συζήτησης

Δήλωση του εκπροσώπου των

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π.Ε.

Για τις 23 του Γενάρη και το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Από τις αγωνιστικές κορώνες στα αποδεικτικά νομιμοφροσύνης,

στο συνδικαλισμό του κυβερνητισμού και της συναίνεσης

 

Ø   Την Τρίτη 13/12009 συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΔΟΕ για να συζητήσει το πρόγραμμα δράσης του κλάδου την επόμενη περίοδο, αμέσως μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και τις προτάσεις του νέου Υπουργού Παιδείας για έναν προσχηματικό διάλογο.

Στη συνεδρίαση καταθέσαμε ένα συνολικό προγραμματισμό που πρώτη άμεση αιχμή του ήταν η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στις 23 του Γενάρη, με πανελλαδική Απεργία και πορεία από τα Προπύλαια στη Βουλή, τη ημέρα που θα γινόταν η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την Παιδεία. Καμία άλλη παράταξη δεν έβαλε στον προγραμματισμό αυτή την ημερομηνία, ως ημέρα δράσης όλης της εκπαίδευσης και των εργαζομένων.

Ø   Την επόμενη ημέρα 14/1, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ, όπου επανήλθε η πρότασή μας για την κινητοποίηση στις 23 του Γενάρη. Στην πρόταση αυτή απάντησαν τόσο η ΠΑΣΚ όσο και η ΕΣΑΚ, ότι ψηφίζουν την πραγματοποίηση συγκέντρωσης στο Σύνταγμα με την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει καμιά πορεία !!!

Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ τονίσαμε την σημαντική πολιτική σημασία που έχει η πραγματοποίηση πορείας από τις Ομοσπονδίες, τη στιγμή που η κυβέρνηση με το δόγμα «περί εχθρών της δημοκρατίας» προσπαθεί να καταργήσει το δικαίωμα της διαδήλωσης. Την απαίτηση αυτή την διατύπωσε στη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 10 του Δεκέμβρη και οι συμβιβασμένες ηγεσίες τους έκαναν προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Συνεχίστηκε η προσπάθεια απαγόρευσης των πορειών με τη διαρκή και απροκάλυπτη χρήση χημικών απέναντι σε όλες τις διαδηλώσεις που έγιναν, με την διαρκή κρατική τρομοκρατία με εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις, με τη χρήση του τρομονόμου ενάντια σε μαθητές του γυμνασίου και του Λυκείου, με την ιδεολογική προπαγάνδα για την ανάγκη περιφρουρούμενων διαδηλώσεων (δηλαδή την αξιολόγηση και την απαγόρευση όσων διαδηλωτών δεν έχουν πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης) κατά την οποία το πολιτικό σύστημα έδινε διαρκώς τα εύσημά του στο ΚΚΕ, και κορυφώθηκε με το χτύπημα της διαδήλωσης της 9ης του Γενάρη, κατά την οποία θεωρήθηκε νομιμότητα η καταστολή και το χτύπημα μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, οι συλλήψεις δικηγόρων, το ξύλο σε όσους δημοσιογράφους κατέγραφαν την αστυνομική βαρβαρότητα.

Η απαίτηση της κυβέρνησης και των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών είναι σαφής: Όσοι διαδηλωτές και όποιες συλλογικότητες και φορείς δεν έχουν μια political correct συμπεριφορά, θα απομονώνονται και θα χτυπιούνται.

Κι ενώ το επίσημο ΠΑΣΟΚ απαντάει στην εκτροπή αυτή με κεράκια, είναι πολλές φορές κρίμα που το επίσημο ΚΚΕ ξεχνάει τις συγκρουσιακές στιγμές του λαϊκού κινήματος, που αγνόησε τις επιταγές του πολιτικού συστήματος στα μεγάλα κινήματα των οικοδόμων τη δεκαετία του ’70, τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στις ντιρεκτίβες της ΕΟΚ του ’80 και το κίνημα ενάντια στις αμερικανικές βάσεις.

Ø   Στη συνεδρίαση της 14ης του Γενάρη επιμείναμε στη λήψη απόφασης που θα κήρυσσε στάση εργασίας και θα καλούσε τους Συλλόγους των εκπαιδευτικών σε πορεία προς τη βουλή. Κι ενώ υπήρχε πλειοψηφία ΠΑΣΚ ΕΣΑΚ, για συγκέντρωση χωρίς πορεία, η ΕΣΑΚ διαχωρίστηκε για να μην συμπράξει μαζί με το ΠΑΣΟΚ, και λίγες μέρες μετά ανακοίνωσε, κατά το συνήθη τρόπο της ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ βάλαμε το ζήτημα σε όλα τα Δ.Σ. των συλλόγων και σε 6 Συλλόγους αποφασίστηκε προσυγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη βουλή. Στους υπόλοιπους Συλλόγους η απόφαση πολεμήθηκε και από την ΠΑΣΚ και από την ΕΣΑΚ.

Ø   Την Τετάρτη 21/1/2009 επανήλθαμε καταθέτοντας πρόταση για κήρυξη στάσης εργασίας που θα καλεί στις «πορείες, διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις που θα πραγματοποοιηθούν σε όλη τη χώρα, η οποία καταψηφίστηκε από την ΠΑΣΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΑΚ με τη δικαιολογία ότι δεν αναφέρει τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Είναι φανερό ότι στο Δ.Σ. της ΔΟΕ παίζονται παιχνίδια των πολιτικών επιτελείων που καμιά σχέση δεν έχουν με τις αγωνίες και τον πραγματικό προβληματισμό που έχει η ζωντανή εκπαίδευση.

Ø   Άλλωστε στην πρότασή μας για 24ωρη απεργία στις 28 του Γενάρη για πανελλαδική δράση για το ζήτημα των φαρμάκων και των γιατρών, σε συνδυασμό με την κατάρευση των αποθεματικών των ταμείων, των συντάξεων και του εφάπαξ, ενώ αρχικά 19/1/2009 η ΠΑΣΚ στην πανελλαδική σύσκεψη των αιρετών δέχτηκε την κήρυξη της απεργίας με τις εξαιρετικές αγωνιστικές κορώνες που συνόδευαν τη δήλωση αυτή, στη συνέχεια στο Δ.Σ. της 20ης του Γενάρη ψήφισε μαζί με τη ΔΑΚΕ τη στήριξη των αποφάσεων της ΑΔΕΔΥ και τη 2ωρη στάση εργασίας.

Η ΠΑΣΚ αναμένοντας στη γωνία τις εκλογές και το νέο κυβερνητικό ρόλο που θα αναλάβει, παίζει τα πολιτικάντικα παιχνίδια πατώντας σε δύο βάρκες. Στη μια, προσπαθεί να αναδείξει το «αγωνιστικό» της πρόσωπο κάνοντας κινήσεις που δε θα την εκθέσουν στον πολιτικό της φορέα. Στην άλλη, στρώνει το έδαφος μιας βαθιάς συναίνεσης με τις δυνάμεις των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και των αναδιαρθρώσεων σε εργασία και παιδεία.

Το επόμενο διάστημα οι εκπαιδευτικοί μέσα από μαζικές γ.σ. μπορούμε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά μας, βλέποντας κατάματα την πραγματικότητα και το μέλλον που μας επιφυλάσσουν όλοι οι επίδοξοι διαχειριστές της κοινωνίας.

Το επόμενο διάστημα μπορούμε με σιγουριά να γνωρίζουμε ότι μόνο οι μαζικοί αγώνες, η συλλογική μας στάση στα σχολεία, η πλατιά ενημέρωση των εργαζόμενων γονέων, οι αποφάσεις των Συλλόγων μας και η δράσεις ανοιχτών επιτροπών αγώνα σε κάθε συνοικία και Δήμο, μπορούν να δώσουν ελπίδα και προοπτική σε όσα θα βρούμε μπροστά μας. Το μέλλον που προετοιμάζουν οι διαχειριστές της εξουσίας είναι ενάντια στις ζωές μας.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ

ΜΑΖΙΚΗ ΔΡΑΣΗ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας

  

Παραθέτουμε τις τοποθετήσεις μας στο Δ.Σ. της ΔΟΕ

 

Τοποθέτηση – Πρόταση προς το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Του εκπροσώπου των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων

Για το ζήτημα του «διαλόγου» και της συζήτησης στη Βουλή

Αθήνα 13/1/2009

 

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ εκτιμάει ότι οι κοινωνικές αιτίες που έχουν οδηγήσει στην εξέγερση της νεολαίας, της εκπαιδευτικής κοινότητας και του κόσμου της εργασίας όχι μόνο δεν αμβλύνθηκαν, αλλά βαθαίνουν περισσότερο, μετά την ένταση της κρατικής καταστολής και της αστυνομικής βίας κατά των διαδηλωτών και των διαδηλώσεων, την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού της λιτότητας, και τον ανασχηματισμό.

Η κεντρική πολιτική επιλογή στην Παιδεία ενισχύεται στην κατεύθυνση :

Της πλήρους αποδόμησης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της ιδιωτικοποίησής της, με την εισβολή των επιχειρήσεων και των ιδιωτικών συμφερόντων, μετατρέποντάς τη σε πεδίο ταξικής επιλογής των μαθητών, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση όλων των κοινωνικών κατακτήσεων και κάθε δημόσιας λειτουργίας της.

Της επιβολής αναλυτικών προγραμμάτων και βιβλίων που ενισχύουν την παραπαιδεία και βαθαίνουν τον ταξικό χαρακτήρα της γνώσης και της αντιστοίχισής της με τις δομικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στο χώρο της εργασίας. Πλήρης υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων, από τη μια, και από την άλλη ασταθή και κομματιασμένα πιστοποιητικά εξειδίκευσης και κατάρτισης για όσους μπορούν να πληρώσουν την εξαγορά τέτοιων προσωρινών ειδικεύσεων. Το δικαίωμα στη γνώση για όλους μετατρέπεται σε καταρτισιμότητα για αυτούς που μπορούν. Το δικαίωμα στη σταθερή εργασία για όλους μετατρέπεται σε απασχολησιμότητα με βάση τις ανάγκες της αγοράς.

Της διαρκώς εντεινόμενης αύξησης της παραμονής των μαθητών στο σχολείο και της υπέρογκης αύξησης της ύλης, την ίδια ώρα που οι γονείς τους βιώνουν την βάρβαρη επιμήκυνση του δικού τους εργασιακού χρόνου και την ανασφάλιστη και ανασφαλή τους θέση.

Της υπονόμευσης και της κατάργησης του ρόλου της εξάχρονης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της αυτοτελούς δημόσιας και υποχρεωτικής 2χρονης προσχολικής αγωγής, καθώς και τα σενάρια είτε για μείωση των χρόνων της υποχρεωτικής φοίτησης είτε για υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών, που οδηγεί τους μαθητές στην εγκατάλειψη των βασικών τους σπουδών, είτε στην ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρήσεων και σχολείων.

Της απαξίωσης του κοινωνικού ρόλου και των συνθηκών ζωής των εκπαιδευτικών.

Της αποσάθρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων στην εκπαίδευση μα τη διαρκή, συνεχιζόμενη και εντεινόμενη πολιτική της ωρομισθίας και των συμβασιούχων των 300 € και των πολλαπλών μετακινήσεων σε 3 και 4 σχολεία.

Του χτυπήματος των συλλογικών αγώνων και διεκδικήσεων, του χτυπήματος των εκπαιδευτικών σωματείων και συνδικάτων.

Αυτή είναι η κεντρική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης, που περιέχεται στις αποφάσεις της Μπολόνια και της Λισαβόνας.

Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε τις δηλωμένες προθέσεις για αναγνώριση των ΚΕΣ, την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου, την αντιδραστική επιβολή της βάσης του 10 και την ψήφιση του νόμου πλαισίου στα οποία έχει κάθετα διαφωνήσει ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα.

Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις είναι φανερό ότι ο υποτιθέμενος διάλογος από «μηδενική βάση» αποτελεί το πρόσχημα για την προσπάθεια επιβολής στην εκπαίδευση των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης και την προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης ενάντια στους «δογματισμούς» των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, δηλαδή τις θέσεις και τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι οι προκάτοχοι του ΥΠΕΠΘ προχώρησαν σε υποτιθέμενο διάλογο χωρίς να αγγίζουν τα πραγματικά ζητήματα  της εκπαίδευσης, προσπαθώντας να εκτονώσουν εκπαιδευτικές εξεγέρσεις και αναταραχές.

Το ΥΠΕΠΘ είναι υποχρεωμένο να απαντήσει και να πάρει θέση για τα διατυπωμένα αιτήματα των εκπαιδευτικών, αιτήματα που διατυπώθηκαν και στην Απεργία του 2006 και τα οποία έλαβαν ως απαντήσεις από το ΥΠΕΠΘ, την αστυνομική βία, την απαξίωση, τη συκοφαντία, τις σιδηρογροθιές και τα χημικά.

Το ΥΠΕΠΘ οφείλει να απαντήσει όχι με προσχηματισμούς και επικοινωνιακά δελτία, αλλά συγκεκριμένα.

Ø   Να ανεβάσει τις δαπάνες για την Παιδεία στο 15% του Προϋπολογισμού και άμεσα να διπλασιάσει τις επιχορηγήσεις στα σχολεία.

Ø   Να κατοχυρώσει άμεσα τη βασική εκπαίδευση και τη 2χρονη δημόσια, δωρεάν, υποχρεωτική, Προσχολική αγωγή.

Ø   Να προχωρήσει σε αλλαγή των αναλυτικών Προγραμμάτων και των βιβλίων και μείωση της ύλης των μαθητών, με βάση τις προτάσεις των εκπαιδευτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών.

Ø   Να σταματήσει άμεσα όλα τα σεμινάρια ειδίκευσης 400 ωρών που ιδιωτικοποιούν την Ειδική Αγωγή.

Ø   Να κατοχυρώσει όλους τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση με σταθερή και μόνιμη εργασία, μετατρέποντας τις συμβάσεις των ωρομισθίων σε σταθερές συμβάσεις αναπληρωτών και με την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

Ø   Να κατοχυρώσει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών στα 35χρόνια δουλειάς ή 55 χρονών, καταργώντας τους νόμους Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά  Να πληρώσει άμεσα όλα τα χρωστούμενα του κράτους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, να επιστρέψει στα Ταμεία τη χασούρα του χρηματιστηριακού τζόγου, να αποδώσει άμεσα τις συντάξεις και τα εφάπαξ.

Ø   Να προχωρήσει σε αυξήσεις των μισθών μας και σε άμεση καταβολή όλων όσων χρωστάει το κράτος, με σημείο έναρξης τα 1.400€ για όλο το λαό.

Ø   Να κατοχυρώσει τα εργασιακά δικαιώματα των Νηπιαγωγών και όλων των εκπαιδευτικών με την οριστική εξίσωση του ωραρίου και με τους απαραίτητους διορισμούς ώστε να εξαλειφθεί το απαράδεκτο καθεστώς των υποχρεωτικών υπερωριών.

Ø   Να κατοχυρώσει την παιδαγωγική ελευθερία στους Συλλόγους διδασκόντων.

Ø   Να προχωρήσει άμεσα σε πρόγραμμα σχολικών βιβλιοθηκών και ηλεκτρονικών υποδομών των σχολείων με την διαχείριση και ευθύνη των συλλόγων διδασκόντων.

Ø   Να υλοποιήσει προγράμματα σχολικής στέγης, καταργώντας τις ΣΔΙΤ και εφαρμόζοντας τις προτάσεις των Συλλόγων εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων.

Με βάση τα παραπάνω αποφασίζουμε :

Την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου που θα συνοδεύεται από 24ωρη απεργία, την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009 , με προσυγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12:30 μ.μ. και πορεία στην πλατεία Συντάγματος κατά τη διάρκεια της συζήτησης προ ημερησίας διάταξης, στη Βουλή.

Το συντονισμό με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και τις Ομοσπονδίες

Την έκδοση κοινού δελτίου Τύπου.

Την πραγματοποίηση κύκλου Γ.Σ. το διάστημα μετά την απεργιακή κινητοποίηση έως τις αρχές Φεβρουαρίου και την ψήφιση ενός συνολικού αγωνιστικού σχεδίου με επαναλαμβανόμενες απεργιακές δράσεις, συλλαλητήρια και καταλήψεις.

Την πλατιά ενημέρωση των εργαζόμενων γονέων με τοπικές δράσεις και κινητοποιήσεις.

Τοποθέτηση - Πρόταση προς το Δ.Σ. της ΔΟΕ

του εκπροσώπου των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων

Τετάρτη 21/1/09

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ κηρύσσει στάση εργασίας 12-2 και 2-4 την Παρασκευή 23/1/09, ημέρα που διεξάγεται η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή και ξεκινάει ο προσχηματικός διάλογος της κυβέρνησης για την παιδεία.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ καλεί του εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια, πορείες και διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ξενοφώντος 15α - ΑΘΗΝΑ 105 57

Αριθ. Πρωτ...... 1782.....................

Ημερομηνία ..21/1/09


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα