ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΟΕ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

αρχείο

 

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

της Ρέππα Ντίνας,

εκπροσώπου

των Παρεμβάσεων Κινήσεων

Συσπειρώσεων

στο Δ.Σ. της ΔΟΕ

www.paremvasis.gr

paremvasisntina@gmail.com

τηλ. Επικοινωνίας 6974750410

Το απόλυτο μηδέν

Για τη συνάντηση της ΔΟΕ με το ΥΠΕΠΘ

σχετικά με τα ζητήματα της προσχολικής αγωγής

Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο η υφυπουργός παιδείας κάλεσε το Δ.Σ. της ΔΟΕ την Τρίτη 24 Νοεμβρίου στις 13.00 σε συνάντηση με θέμα τα νηπιαγωγεία. Ακόμα μεγαλύτερης απορίας είναι ο ισχυρισμός ότι πήρε την πρωτοβουλία η υφυπουργός να αλλάξει την ημερομηνία συνάντησης για την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου για να προετοιμαστεί καλύτερα(!!!) όταν τη μέρα της αναβολής έκλεισε ραντεβού με το συντονιστικό νηπιαγωγών και είπε σ’ αυτό πολλά περισσότερα απ’ ότι «προετοιμάστηκε» να πει μια βδομάδα αργότερα στη ΔΟΕ!!!

Κατά την προσφιλή της συνήθεια, η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ αρνήθηκε να δεσμευτεί συγκεκριμένα σε έστω και ένα ζήτημα που να αφορά την προσχολική αγωγή. Κυριάρχησαν οι αοριστολογίες και οι γενικολογίες.

Στην πραγματικότητα επανέλαβε τα στοιχεία του ΟΣΚ και το πενταετές πρόγραμμα (2008-2013) για τις κτηριακές υποδομές των νηπιαγωγείων το οποίο όμως είναι ανακοινωμένο από το 2008(!!!) χωρίς να μπορεί να ενημερώσει ούτε καν γι’ αυτά (αν και πόσα απ’ αυτά είναι νεοϊδρυθέντα νηπιαγωγεία κ.λπ.). Δεν προχώρησε σε καμία απολύτως δέσμευση για το τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση για τη λύση των κτηριακών προβλημάτων, τονίζοντας συνεχώς τις δυσκολίες. Ανακοίνωσε για άλλη μια φορά την χιλιοειπωμένη ανάκληση της εγκυκλίου περί της βεβαίωσης, αναφέρθηκε σχετικά με τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων, ευχολόγησε για τη δίχρονη προσχολική αγωγή ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα γίνει σύντομα. Τα μόνα πραγματικά ενδιαφέροντα αφορούσαν:

·         τον προσανατολισμό της κυβέρνησης στη λειτουργία του ολοήμερου νηπιαγωγείου με διευρυμένο ωράριο υποχρεωτικά για όλα τα παιδιά και στην πιλοτική εφαρμογή του από του χρόνου,

·         την παραδοχή ότι ενώ πέρσι λειτούργησαν 770 νηπιακά τμήματα σε παιδικούς σταθμούς, μόνο τα 330 έχουν πάρει άδεια λειτουργίας για φέτος και το ΥΠΕΠΘ δε γνωρίζει πόσα είναι τα παράνομα, με τι προσωπικό λειτουργούν, αν υπάρχουν νηπιακά τμήματα σε δήμους κ.λπ.

·         την άρνηση του ΥΠΕΠΘ να λύσει το ζήτημα του ωραρίου των νηπιαγωγών με βάση τουλάχιστον το αυτονόητο, την ισότητα του ωραρίου των εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αντίθετα, με τον κυνισμό του εργοδότη δήλωσε ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση (όχι για τη φετινή χρονιά) και ότι στη διαπραγμάτευση δεν ικανοποιείται απολύτως, καμία πλευρά.

Είναι φανερό ότι οι συναντήσεις αυτές με την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ έχουν από την πλευρά του μόνο επικοινωνιακή σκοπιμότητα. Επιδιώκει να δείχνει ότι συζητά με τα συνδικάτα ενώ στην πραγματικότητα, όπως φάνηκε και με τα ζητήματα των προσλήψεων, προωθεί τάχιστα τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση.

Το πρόβλημα είναι ότι η ομοσπονδία δε θύμιζε σε τίποτα συνδικάτο που διαπραγματεύεται στα σοβαρά τα μεγάλα ζητήματα του δημόσιου σχολείου και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Οι συναντήσεις αυτές θυμίζουν περισσότερο στημένες συνεντεύξεις τύπου κεκλεισμένων των θυρών παρά συνάντηση εργαζομένων που διεκδικούν απέναντι στην εργοδοσία τους. Η μόνη αγωνία μέσα στις συναντήσεις είναι να προστατευθούν οι πολιτικοί παράγοντες του υπουργείου μήπως και εκτεθούν με δηλώσεις που θα τους «ξεφύγουν» κι όχι να προωθηθούν στα σοβαρά οι διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερα στη συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ για τα νηπιαγωγεία, τα όρια ξεπεράστηκαν μια και η συζήτηση δρομολογήθηκε με στόχο να καταγγελθεί και να διαψευστεί το συντονιστικό νηπιαγωγών και όχι να διερευνηθούν οι πραγματικές προθέσεις του ΥΠΕΠΘ σχετικά με τα ζητήματα της προσχολικής αγωγής.

Γι’ αυτό είναι πολιτικά απαράδεκτη η δημόσια τοποθέτηση του προέδρου κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι η νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου των νηπιαγωγών με βάση τουλάχιστον το ωράριο των υπολοίπων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας ΔΕΝ είναι θέση του κλάδου.

Ορισμένες απαραίτητες διευκρινήσεις:

α) Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποιος αναλαμβάνει επίσημα την ευθύνη της αναβολής της συνάντησης, η κα Χριστοφιλοπούλου, κατά τη δήλωσή της ή η ομοσπονδία κατά λάθος δήλωση του γραφείου της. Σημασία έχει  ότι το ΥΠΕΠΘ δε είχε απολύτως τίποτα να πει όταν τελικά έκανε τη συνάντηση κι η ομοσπονδία αντί να καταγγείλει το ΥΠΕΠΘ κατήγγειλε το συντονιστικό νηπιαγωγών

β) Η κα Δραγώνα δε διέψευσε τις απόψεις της. Άλλωστε, παρ’ όλες τις προσπάθειές της να ολοκληρώσει τις θέσεις της περί «ενιαίας παιδαγωγικής αντιμετώπισης των παιδιών ως τα 7-8 χρόνια…», διακόπηκε πολλές φορές και δεν τις επιτράπηκε να τις παρουσιάσει, μάλλον από φόβο ότι θα τις ξεφύγουν ανεπιθύμητες ομολογίες. Αν η δήλωση ότι «το υπουργείο δε θα νομοθετήσει αποσπασματικά» είναι διάψευση, τότε η ΔΟΕ οφείλει να απαντήσει στο αυτονόητο: ενδιαφέρεται να διερευνήσει τις απόψεις των βασικών παραγόντων του ΥΠΕΠΘ ή θέλει απλώς να καλύπτει την κυβέρνηση; Για να έχει λοιπόν, πραγματικό νόημα η όποια «διάψευση», περιμένουμε το ΥΠΕΠΘ να ακυρώσει την εγκύκλιο που δίνει τη δυνατότητα στα ιδιωτικά σχολεία να προσλαμβάνουν νηπιαγωγούς και συνταξιούχους εκπαιδευτικούς ως δασκάλους της Α’ και Β’ Δημοτικού.

Το γεγονός ότι το Δ.Σ. της ΔΟΕ με ψήφους ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ καταγγέλλει το συντονιστικό νηπιαγωγών ως διασπαστικό γιατί συναντήθηκε με το ΥΠΕΠΘ δεν είναι ανεξήγητο. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία ήταν πάντα απέναντι σε κάθε μορφή αυθεντικής έκφρασης των εργαζόμενων που επιδίωκε να ξεπεράσει τα εμπόδια που ο υποταγμένος συνδικαλισμός έβαζε στη δράση των εκπαιδευτικών. Γι’ αυτό και λυσσαλέα πολέμησε κάθε αμεσοδημοκρατική διαδικασία που δίνει χώρο στη συμμετοχή των ίδιων των εκπαιδευτικών κι όχι απλώς στους εκπροσώπους τους.

Ταυτόχρονα, να θυμίσουμε ότι στην πανελλαδική συνάντηση νηπιαγωγών, η οποία είχε την έμπρακτη στήριξη 23 διδασκαλικών συλλόγων, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 500 νηπιαγωγοί, με βασικά ζητήματα τη δημόσια εκπαίδευση και το δίχρονο νηπιαγωγείο, την εγγραφή όλων των νηπίων και προνηπίων σε δημόσια νηπιαγωγεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την αποκέντρωση, τον αυτοτελή και ουσιαστικό ρόλο του δίχρονου νηπιαγωγείου, ενάντια στην προσπάθεια σχολειοποίησής του, την κατοχύρωση του εργασιακού τους ωραρίου και την εξίσωσή του με όλη την εκπαίδευση. Το συντονιστικό νηπιαγωγών έχει συγκεντρώσει πάνω από τρεις χιλιάδες υπογραφές για το ζήτημα του ωραρίου και δυο φορές φέτος κάλεσε την ομοσπονδία να τις παραλάβει και να τις καταθέσει στο ΥΠΕΠΘ. Η ΔΟΕ αρνήθηκε.

Οι διαφορετικοί υλικοί όροι σε έναν κλάδο είναι αυτοί που μπορεί δημιουργήσουν πιθανότητες  για εσωτερικές διασπάσεις. Αυτό άλλωστε επιδιώκει η κυβερνητική πολιτική με την προσπάθεια διαμόρφωσης εκπαιδευτικών διαφορετικών ταχυτήτων, κατηγοριοποιώντας και διαχωρίζοντας τα ενιαία δικαιώματα. Αυτό έκαναν οι νόμοι Σιούφα Ρέππα Πετραλιά. Αυτό θέλουν να πετύχουν με την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Αυτό θέλουν να πετύχουν με το διπλό μισθολόγιο και την ωρομισθία. Αυτό θέλουν να πετύχουν με τα διαφοροποιημένα ωράρια. Όσοι παλεύουν ενάντια στους διαχωρισμούς, υπερασπιζόμενοι τα ενιαία και καθολικά δικαιώματα στο μισθό, την εργασία, το ωράριο, όχι μόνο δεν μπορούν να θεωρούνται διασπαστές αλλά είναι και οι πραγματικοί υπερασπιστές της ενότητας του κλάδου.


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα