ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΟΕ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

αρχείο

 

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Δήλωση-Τοποθέτηση

της εκπροσώπου

των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων,

Ρέππα Ντίνας, στο Δ.Σ. της ΔΟΕ

για τη συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ.

 

6/7/2009

ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ

ΟΙ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΑΝ

ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΒΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΤΩΡΑ

ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΔΟΕ

 

Μόνη διέξοδος οι πραγματικοί, μαχητικοί, αποφασιστικοί αγώνες

ανεξάρτητα, ανυπότακτα, ριζοσπαστικά

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες συγκρότησης σε σώμα του Δ.Σ. της ΔΟΕ με την ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ να αναλαμβάνουν από κοινού τις θέσεις του προεδρείου, με την ΠΑΣΚ να παίρνει τις θέσεις του προέδρου, αντιπροέδρου, ειδικού και οργανωτικού γραμματέα και του υπεύθυνου εκδόσεων και τη ΔΑΚΕ τις θέσεις του γενικού γραμματέα, του ταμία, της υπεύθυνης βιβλιοθήκης και του υπεύθυνου τύπου.

 Σαν έτοιμη από καιρό η ΠΑΣΚ, έχει το βλέμμα στραμμένο στην ελπίδα μιας νέας κυβερνητικής θητείας από το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό προετοιμάζει το συνδικάτο για την εποχή της πλήρους συναίνεσης, χωρίς «αταξίες» κι ενοχλητικούς αγώνες.

Η κυβερνητική ΔΑΚΕ από τη μεριά της, εκτιμώντας τις αλλαγές, ανταποκρίνεται στο ρόλο του συνδιαχειριστή του συνδικάτου.

Και οι δυο μαζί, ως γνήσιοι εκπρόσωποι του υποταγμένου-γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, προετοιμάζουν το συνδικάτο ως υπεύθυνο συνομιλητή της εξουσίας, για την περίοδο της συναίνεσης και της υποταγής με τις παντός καιρού κυβερνητικές/κρατικές επιλογές. Επιλέγουν να στηρίξουν στο χώρο της εκπαίδευσης την πολιτική που τα κόμματά τους υιοθετούν, όπως φαίνεται καθαρά κι από τη συμμετοχή τους στο διάλογο.

Η συμπόρευσή τους όλη την προηγούμενη περίοδο, σε μέγιστης πολιτικής και συνδικαλιστικής σημασίας κοινές αποφάσεις και κοινές απουσίες,  βρήκε την πλήρη έκφρασή της με τη συγκατοίκησή τους και στο προεδρείο της ΔΟΕ.

Όταν η κυβέρνηση έπαιρνε σοβαρότατα αντεργατικά μέτρα, η ΔΟΕ, με ευθύνη των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ, συμμετείχε στο θεατρικό «διάλογο» του ΥΠΕΠΘ. Έδινε έτσι χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση και στο υπουργείο σε μια περίοδο που η κοινωνική τους απονομιμοποίηση ήταν και είναι εξαιρετικά εμφανής.

Όταν ο κ. Μπαμπινιώτης, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προετοίμαζε το έδαφος για νέες αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις, με συνέντευξή του, η ΔΟΕ συμμετείχε στο διάλογο-παρωδία χωρίς να δηλώνει την παραμικρή αντίθεση.

Την ίδια στιγμή, η ΔΟΕ με ψήφους ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ δεν επέδειξε καμία αργοπορία στην καταγγελία των συλλόγων που εναντιώνονταν στη συμμετοχή της στον κυβερνητικό μονόλογο, στην καταγγελία των προσπαθειών που έκανε η βάση των νηπιαγωγών και στις πρωτοβουλίες που πήρε το συντονιστικό τους να αναδείξει τα προβλήματα του νηπιαγωγείου (δημόσιο σχολείο, ωράριο, δομή), ενώ γύρισε την πλάτη στους ωρομίσθιους συναδέλφους και στο συντονιστικό τους.

Ταυτόχρονα, στην 78η Γ.Σ. προχώρησε

Στην τροποποίηση όλων των κομβικών αιτημάτων της απεργίας με βασικό την επαναφορά της διεκδίκησης περί «ενιαίου» μισθολογίου αντί για «γνήσιας συλλογικής σύμβασης εργασίας», γεγονός που σηματοδοτεί την πρόσδεση του κλάδου στο άρμα των επιδοματικών πολιτικών και της ακινησίας της ΑΔΕΔΥ, αφαιρώντας κάθε υλική βάση κοινών διεκδικήσεων με την ΟΛΜΕ.

Αφιέρωσε 20’(!!!) λεπτά για το πρόγραμμα δράσης, το απεργιακό ταμείο και το ενιαίο συνδικάτο εκπαιδευτικών,  απαξιώνοντας έτσι κάθε ουσιαστική συζήτηση μέσα στο συνέδριο, γιατί δεν ήθελαν να καταγραφεί ούτε λεκτικά καμιά απολύτως πρόθεση μαχητικής αναμέτρησης με την κυβερνητική επίθεση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους κάναμε από την αρχή ξεκάθαρη τη θέση μας ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως πολιτικοσυνδικαλιστική προγραμματική βάση για τη συμμετοχή μας στο προεδρείο του Δ.Σ. και αποκαλύψαμε τις φιλολογίες περί αντιπροσωπευτικών, ενωτικών, λειτουργικών προεδρείων.

Τα προεδρεία και οι διοικήσεις των δευτεροβάθμιων συνδικάτων συγκροτούνται σε πολιτικοσυνδικαλιστική βάση. Η διαχείριση του συνδικάτου είναι μια πολιτική και όχι μια ουδέτερη λειτουργία. Η πρόταση που έκανε η ΕΣΑΚ για "αντιπροσωπευτική, λειτουργική εκπροσώπηση όλων στα αξιώματα του Δ.Σ.", το μόνο που μπορούσε να προσφέρει ήταν το αναγκαίο «αριστερό» άλλοθι για την πολιτική διαχείριση αποφάσεων που είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών. Η πρόταση αυτή της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ εξηγείται από τη γενικότερη στάση της στο κίνημα που εξαντλείται σε γενικόλογη καταγγελία, ενώ επί της ουσίας η εκτίμησή της ότι οι αγώνες δεν αποσπούν κατακτήσεις και νίκες οδηγεί σε ταχτική ακινησίας κι αιχμαλωσίας, προσδοκώντας απλώς σε εκλογικά οφέλη.

Το στοίχημα δεν έχει χαθεί, έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε διέξοδο

Οι εργαζόμενοι έχουμε κι άλλη λύση πέρα από την υποταγή και την απογοήτευση. Τώρα που τα επί δεκαετίες ιδεολογήματα καταρρέουν, οι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να συναντηθούν με όλες τις ζωντανές δυνάμεις των εργαζομένων σε αποφασιστικούς μαχητικούς συντονισμένους αγώνες, για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που την δημιούργησαν, για να διεκδικήσουμε τον πλούτο που μας έκλεψαν. Αγώνες που θα συμβάλλουν ταυτόχρονα και στην προσπάθεια δημιουργίας και ισχυροποίησης ενός μάχιμου πανεκπαιδευτικού μετώπου, θα αγκαλιάζουν ευρύτερες δυνάμεις εργαζομένων και θα ενοποιούνται για το ξεδίπλωμα κρίσιμων αποφασιστικών συγκρούσεων και μαχών, στην κατεύθυνση ενός μεγάλου πανκοινωνικού ξεσηκωμού.

Απέναντι στην αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική που εκδηλώνεται στο έδαφος της συνεχιζόμενης κρίσης, απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από το κυρίαρχο-κοινωνικό-οικονομικό και πολιτικό μπλοκ δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αντίσταση και τη μαχητική αναμέτρηση με στόχο την ανατροπή της.

Γι’ αυτό οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις,  έχοντας ως βασική τους εφόρμηση τις πιο αγωνιστικές φλέβες του εκπαιδευτικού κι εργατικού κινήματος θα προωθήσουν όλες εκείνες τις μορφές αμεσοδημοκρατικής δράσης, τα αγωνιστικά προγράμματα και προτάγματα,  έτσι ώστε να βοηθήσουν τα υπόγεια ρεύματα της αμφισβήτησης στο εσωτερικό της εκπαίδευσης να γίνουν ορμητικά ποτάμια, με στόχο να αναπτυχθούν μαχητικοί, αποφασιστικοί αγώνες διαρκείας (με απεργιακές μορφές διάρκειας, διαδηλώσεις, καταλήψεις, πολύμορφες δράσεις, απείθεια μέσα και έξω από το σχολείο, εβδομάδες δράσεων, πρωτοβουλιών και κινητοποιήσεων) που θα υπερασπίζουν και θα διεκδικούν το σύνολο των αναγκών και των δικαιωμάτων μας.

www.paremvasis.gr

e-mail: paremvasisntina@gmail.com

τηλ. Επικοινωνίας 6974750410

Δήλωση-Τοποθέτηση

της εκπροσώπου

των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων,

Ρέππα Ντίνας, στο Δ.Σ. της ΔΟΕ

για τη συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ.

2/07/2009

2η συνεδρίαση

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 1/07/2009 και η δεύτερη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με θέμα τη συγκρότηση σε σώμα.

Για μια ακόμα φορά κυριάρχησαν από την πλευρά της ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ οι γλωσσικοί ακροβατισμοί περί «λειτουργικών» προεδρείων, ακροβατισμοί που έχουν ένα και μόνο στόχο, να αποκρύψουν την πλήρη ταύτιση τους έτσι όπως εκφράζεται στις κοινές τους αποφάσεις. Από την κορυφαίας σημασίας απόφαση για συμμετοχή στο διάλογο-παρωδία, που τα πρώτα αντιδραστικά «μαντάτα» μας τα έδωσε σε συνέντευξη του ο κ. Μπαμπινιώτης μέχρι τις αποφάσεις που ψήφισαν ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ στην 78η Γ.Σ. του κλάδου.

Είναι φανερό ότι μεταξύ τους υπάρχει προγραμματική σύγκλιση και τα καλέσματά τους περί αντιπροσωπευτικού/ενωτικού/λειτουργικού προεδρείου τους αφορούν κατ’ αποκλειστικότητα.

Η συγκατοίκηση των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ αποκαλύφθηκε με την πολιτική συμφωνία τους για συμμετοχή της ΔΟΕ στον κυβερνητικό μονόλογο την περίοδο που η κυβέρνηση:

 Εξάγγειλε μηδενικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους στο δημόσιο,

 - Υποχρέωνε χιλιάδες εκπαιδευτικούς κι άλλους εργαζόμενους να πληρώνουν φάρμακα, γιατρούς, εξετάσεις,

 - Το ΥΠΕΠΘ «έστρωνε» με Υπουργική Απόφαση το τραπέζι για το μεγάλο φαγοπότι των σχολαρχών με πρώτο πιάτο την προσχολική αγωγή,

- Επέκτεινε την ωρομισθία και στην πρωινή ζώνη των σχολείων ενώ άφηνε απλήρωτους για μήνες τους ωρομίσθιους συναδέλφους ,

- Οδηγούσε στην οικονομική ασφυξία το δημόσιο σχολείο,

-Εξαπέλυε σφοδρή επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα στη διαδήλωση, στην απεργία, στην αντίσταση, προχωρούσε σε «επιχείρηση σκούπα» εναντίων των μεταναστών

Η συγκατοίκησή τους επιβεβαιώθηκε από την πολιτική συμφωνία τους να συνεχίσουν να βάζουν την υπογραφή τους στα πορίσματα του διαλόγου όταν ο κ. Μπαμπινιώτης και το Π.Ι.:

-Διευρύνουν το παιδοφυλακτήριο  μιλώντας για ολοήμερο σχολείο ως τις 4.00 μ.μ. για όλα τα παιδιά,

-Κλείνουν την αξιολόγηση σε όλες τις πτώσεις, προγραμματίζοντας τα επόμενα βήματα τους για την εφαρμογή της παντού,

-Αναφέρονται σε υποχρεωτική επιμόρφωση-συμμόρφωση ταυτόχρονα με τα διδακτικά καθήκοντα,

-Ζητούν ελεύθερο προϋπολογισμό των σχολείων υποδηλώνοντας την απαλλαγή των υποχρεώσεων του κράτους στη χρηματοδότησή του,

-Προετοιμάζουν νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία μακριά από τις παιδαγωγικές και μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και της εργαζόμενης πλειοψηφίας

Η συγκατοίκησή τους επισφραγίστηκε από τις προτάσεις που κατέθεσαν και από κοινού ψήφισαν στην ημερήσια διάταξη της 78ης Γ.Σ. του κλάδου όταν άφησαν στα ντουλάπια της ΔΟΕ όλα τα ιστορικά αιτήματα της απεργίας του 2006, αλλά και του πανεκπαιδευτικού κινήματος των τελευταίων χρόνων, που διακήρυξε τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της εκπαίδευσης και της εργασίας, που βρέθηκε απέναντι από τον σκληρό πυρήνα της αντιδραστικής πολιτικής, που έδειξε το δρόμο του κοινού αγώνα, που έδωσε το χέρι στους γονείς και τους εργαζόμενους και βρήκε συγκινητική ανταπόκριση.

ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ με τις αποφάσεις τους στην 78η Γ.Σ. αποποιήθηκαν την καρδιά, και τις ανάσες του αγώνα για 1400 βασικό μισθό με γνήσιες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για ενιαία δημόσια, δωρεάν 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και κατηγοριοποιήσεις.

ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ με τις από κοινού αποφάσεις τους υπέγραψαν τη συμφωνία τους στην παλιά κανονικότητα όπου η διεκδίκηση ενιαίου μισθολογίου οδηγεί στο στραγγαλισμό των αγώνων από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΑΔΕΔΥ, όπου όλα γίνονται «…14χρονος εκπαιδευτικός σχεδιασμός», όπου η ανυπαρξία θεσμοθετημένου διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών θεωρείται ανάξια διεκδίκησης, όπου συνυπάρχει το επίδομα των 176 ευρώ με την αύξηση στο βασικό μισθό και την ενσωμάτωση των επιδομάτων, όπου το ολοήμερο παιδοφυλακτήριο γίνεται ξανά προμετωπίδα των διεκδικήσεων.

Είναι σαφές ότι οι Παρεμβάσεις, Κινήσεις, Συσπειρώσεις δεν έχουν καμία απολύτως θέση σ’ ένα τέτοιο «λειτουργικό» προεδρείο της συναίνεσης και της υποταγής με τις παντός καιρού κυβερνητικές/κρατικές επιλογές.

Είναι πασιφανές ότι η λειτουργία του συνδικάτου είναι πολιτική διαδικασία και κάθε προεδρείο συγκροτείται σε πολιτικοσυνδικαλιστική βάση.

Οι Παρεμβάσεις - Κινήσεις - Συσπειρώσεις μακριά από διαχειριστικές, γραφειοκρατικές αυταπάτες, σταθερές στην άποψή τους ότι η συμμετοχή τους στο Δ.Σ. της ΔΟΕ έχει το χαρακτήρα της υπεράσπισης των αποφάσεων των Γ.Σ. των Συλλόγων, τη συνεισφορά στην ανάπτυξη των αγώνων από τα κάτω για ρήξη κι ανατροπή αυτής της πολιτικής, της αποκάλυψης και του μπλοκαρίσματος κάθε προσπάθειας απεμπόλησης των συμφερόντων των εκπαιδευτικών και χειροτέρευσης της θέσης τους, δηλώνουμε ότι όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια:

Δεν διεκδικούμε και δεν αποδεχόμαστε καμιά θέση στο προεδρείο ή στα υπόλοιπα αξιώματα του Δ.Σ.

  Δεν ψηφίζουμε καμία πρόταση για το προεδρείο

www.paremvasis.gr

e-mail: paremvasisntina@gmail.com

τηλ. Επικοινωνίας 6974750410

Δήλωση-Τοποθέτηση

της εκπροσώπου

των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων,

Ρέππα Ντίνας, στο Δ.Σ. της ΔΟΕ

για τη συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ.

26/06/2009

1η συνεδρίαση

Η 78η Γ.Σ. αντιπροσώπων της ΔΟΕ πραγματοποιήθηκε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τους εργαζόμενους και την εκπαίδευση. Στο κέντρο μιας βαθιάς δίνης, στο κέντρο της μεγαλύτερης ίσως δομικής κρίσης του καπιταλισμού από υπάρξεώς του, οι δυνάμεις του κεφαλαίου επιτίθενται σε όλα τα μέτωπα με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους. Ατμομηχανή σ’ αυτή την επίθεση είναι η σύνθλιψη των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Γι’ αυτό φέτος ανακοινώθηκαν αυξήσεις 0% για το δημόσιο, η ωρομίσθια εργασία στην εκπαίδευση, το σύγχρονο δουλεμπόριο του δημοσίου, γιγαντώνεται και την ίδια στιγμή στον ιδιωτικό τομέα περικόπτονται τα ημερομίσθια και μειώνονται οι εργάσιμες ημέρες. Γιατί η αύξηση των κερδών τους περνά μέσα από τη μείωση του κόστους εργασίας και την κοινωνική λεηλασία των δικαιωμάτων.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση περικόπτει τις κοινωνικές δαπάνες εξαπολύοντας λυσσαλέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, λεηλατώντας κυριολεκτικά τα ταμεία, εξαγγέλλοντας νέα πακέτα φορομπηξίας. Γιατί τα 28 δις. που χάρισαν στις τράπεζες δεν τους είναι αρκετά. Χρειάζονται νέο «ζεστό» χρήμα για να απομυζήσουν και το κλέβουν κυριολεκτικά από τις τσέπες των εργαζομένων.

Γι’ αυτό τον τελευταίο χρόνο η μια αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση προετοιμάζει την επόμενη, το πρώτο τρίμηνο περικόπηκαν τα φάρμακα, το δεύτερο οι ιατρικές επισκέψεις και το τρίτο οι ιατρικές εξετάσεις. Γι’ αυτό η Ε.Ε. προτρέπει για την πλήρη μετατροπή της κοινωνικής ασφάλισης σε επαγγελματική. Γι’ αυτό το ΥΠΕΠΘ με τροπολογία του άνοιξε το δρόμο για την εισβολή των ιδιωτών και των δήμων στην προσχολική αγωγή. Γι’ αυτό το κράτος «αποσύρεται» όλο και περισσότερο από τις όποιες κοινωνικές λειτουργίες είχε ως τώρα. Γιατί το κεφάλαιο επιδιώκει να εισβάλει δυναμικά σε νέους κερδοφόρους τομείς, σε σίγουρες επενδύσεις.

Γι’ αυτό παίρνονται συνεχώς μέτρα ώστε όλοι οι κοινωνικοί τομείς να λειτουργούν με τα κριτήρια των επιχειρήσεων, να είναι κερδοφόροι κι ανταγωνιστικοί για να κοστίζουν όσο γίνεται λιγότερα στο κράτος, σε βάρος φυσικά των κοινωνικών παροχών και των εργατικών δικαιωμάτων.

Γι’ αυτό διογκώνεται το αυταρχικό πλαίσιο με επιθετικούς νόμους για τις διαδηλώσεις, τις κουκούλες, τους τρομονόμους.

Γι’ αυτό μεγιστοποιείται η επίθεση στους μετανάστες, και την ίδια στιγμή ποινικοποιούνται οι αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες, εξοβελίζονται ως αντεθνικές οι απόψεις που θέλουν ίσα δικαιώματα σε Έλληνες και ξένους εργαζόμενους και διώκονται ποινικά παιδαγωγικές παρεμβάσεις όπως του συλλόγου διδασκόντων του 132ου δημ. σχ. να διδάξει τη μητρική γλώσσα σε αλλοδαπά παιδιά.

Την αμέσως επόμενη περίοδο το συνδικαλιστικό κίνημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με πλήθος μέτρων που θα υλοποιούν τις παραπάνω κατευθύνσεις.

Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε φορομπηκτικά μέτρα που θα διευρυνθούν το φθινόπωρο με στόχο την είσπραξη δις. για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και την τήρηση του συμφώνου σταθερότητας

Τον Οκτώβριο-Νοέμβριο θα καταρτήσει το νέο προϋπολογισμό όπου είναι σαφές ότι θα ανακοινώσει και πάλι μηδενικές αυξήσεις. Με βάση της εντολές της Ε.Ε. καλείται να προχωρήσει σε νέα αντιασφαλιστική επιδρομή με κύριο στόχο το ασφαλιστικό του δημοσίου, τα όρια των γυναικών και τη μετατροπή της ασφάλισης σε επαγγελματική. Η διεύρυνση της ελαστικής εργασίας στο δημόσιο και η καταπάτηση των όποιων δικαιωμάτων έχουν μείνει στον ιδιωτικό τομέα είναι η εργασιακή «επιχείρηση σκούπα» της επόμενης περιόδου.

Η εκπαίδευση έχει να παίξει ιδιαίτερο ρόλο σ’ αυτούς τους στόχους. Η εξέγερση του Δεκέμβρη αλλά και η προνοητικότητα του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου οδήγησαν στην επιλογή του διαλόγου-παρωδία ώστε οι εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις να μπορέσουν να συμβάλλουν στους γενικότερους αντεργατικούς στόχους έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Ένα νέο σχολείο προβάλλει μέσα από τα πορίσματα του διαλόγου και τις προτάσεις του Π.Ι. Ένα σχολείο που γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό, που επιχειρηματικοποιεί τη λειτουργία του υποτασσόμενο στις επιδιώξεις της αγοράς και του κέρδους, που απομακρύνεται από τις μορφωτικές και  παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών και της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Συγκεκριμένα:

-Σε χρόνια οικονομική ασφυξία έχουν καταδικάσει την εκπαίδευση ώστε να υποχρεώνεται να αναζητά κονδύλια στην ελεύθερη αγορά με τα όποια ανταλλάγματα. Γι’ αυτό όλο και περισσότερο γίνεται συζήτηση περί του ελεύθερου προϋπολογισμού των σχολείων.

-Η πρόταση για ολοήμερο σχολείο με λειτουργία ως τις 4 για όλα τα παιδιά δεν αφορά τις μορφωτικές κι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών αλλά επιδιώκει να παρακάμψει τις όποιες κοινωνικές κι ατομικές αντιστάσεις στις πιέσεις των εργοδοτών για  ωράρια λάστιχο, προετοιμάζει ιδεολογικά και ψυχολογικά τους σημερινούς μαθητές να ανταποκριθούν στο ρόλο του εργαζόμενου που δουλεύει ατελείωτα, χωρίς δικαιώματα και χωρίς αντιστάσεις.

- Προκρίνεται υποχρεωτική επιμόρφωση παράλληλα με τα διδακτικά καθήκοντα. Έτσι εξασφαλίζεται: Χρήμα με τη σέσουλα προς τις επιχειρήσεις κι τα ιδρύματα που θα την αναλάβουν, xτύπημα των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών με την παραβίαση ωραρίων, απόπειρα ιδεολογικής χειραγώγησης και πειθάρχησης.

- Η αξιολόγηση γίνεται απαραίτητο εργαλείο στα χέρια του κράτους αλλά και της κάθε φορά κυβέρνησης για να προχωρούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα οι συντηρητικές αναδιαρθρώσεις, για τη συμμόρφωση των εκπαιδευτικών στις νόρμες που απαιτεί ο νέος ρόλος της εκπαίδευσης στην εποχή της κρίσης.

Κι ενώ η 78η Γ.Σ. πραγματοποιήθηκε την περίοδο της πιο μεγάλης επίθεσης στα οικονομικά, ασφαλιστικά, εργασιακά κι εκπαιδευτικά δικαιώματα, επισφράγισε με τις αποφάσεις της την προγραμματική  σύγκλιση των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ.

Γι’ αυτό θεωρούμε ότι οι απόψεις που εκφράζονται περί «λειτουργικών» προεδρείων έχουν ένα και μόνο στόχο, να αποκρύψουν την πλήρη ταύτιση ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ έτσι όπως εκφράζεται στις κοινές τους αποφάσεις. Από την κορυφαίας σημασίας απόφαση για συμμετοχή στο διάλογο-παρωδία, που τα πρώτα αντιδραστικά «μαντάτα» μας τα έδωσε σε συνέντευξη του ο κ. Μπαμπινιώτης μέχρι τις αποφάσεις που ψήφισαν ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ στην 78η Γ.Σ. του κλάδου.

Τα καλέσματά τους περί αντιπροσωπευτικού/ενωτικού/λειτουργικού προεδρείου, τους αφορούν κατ’ αποκλειστικότητα.

Η συγκατοίκηση των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ αποκαλύφθηκε με την πολιτική συμφωνία τους για συμμετοχή της ΔΟΕ στον κυβερνητικό μονόλογο την περίοδο που η κυβέρνηση:

 -  Εξάγγειλε μηδενικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους στο δημόσιο,

 - Υποχρέωνε χιλιάδες εκπαιδευτικούς κι άλλους εργαζόμενους να πληρώνουν φάρμακα, γιατρούς, εξετάσεις,

 - Το ΥΠΕΠΘ «έστρωνε» με Υπουργική Απόφαση το τραπέζι για το μεγάλο φαγοπότι των σχολαρχών με πρώτο πιάτο την προσχολική αγωγή,

- Επέκτεινε την ωρομισθία και στην πρωινή ζώνη των σχολείων ενώ άφηνε απλήρωτους για μήνες τους ωρομίσθιους συναδέλφους,

- Οδηγούσε στην οικονομική ασφυξία το δημόσιο σχολείο,

-Εξαπέλυε σφοδρή επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα στη διαδήλωση, στην απεργία, στην αντίσταση, προχωρούσε σε «επιχείρηση σκούπα» εναντίων των μεταναστών

Η συγκατοίκησή τους επιβεβαιώθηκε από την πολιτική συμφωνία τους να συνεχίσουν να βάζουν την υπογραφή τους στα πορίσματα του διαλόγου όταν ο κ. Μπαμπινιώτης και το Π.Ι.:

-Διευρύνουν το παιδοφυλακτήριο  μιλώντας για ολοήμερο σχολείο ως τις 4.00 μ.μ. για όλα τα παιδιά,

-Κλείνουν την αξιολόγηση σε όλες τις πτώσεις, προγραμματίζοντας τα επόμενα βήματα τους για την εφαρμογή της παντού,

-Αναφέρονται σε υποχρεωτική επιμόρφωση-συμμόρφωση ταυτόχρονα με τα διδακτικά καθήκοντα,

-Ζητούν ελεύθερο προϋπολογισμό των σχολείων υποδηλώνοντας την απαλλαγή των υποχρεώσεων του κράτους στη χρηματοδότησή του,

-Προετοιμάζουν νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία μακριά από τις παιδαγωγικές και μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και της εργαζόμενης πλειοψηφίας

Η συγκατοίκησή τους επισφραγίστηκε από τις προτάσεις που κατέθεσαν και από κοινού ψήφισαν στην ημερήσια διάταξη της 78ης Γ.Σ. του κλάδου όταν άφησαν στα ντουλάπια της ΔΟΕ όλα τα ιστορικά αιτήματα της απεργίας του 2006, και του πανεκπαιδευτικού κινήματος των τελευταίων χρόνων, που διακήρυξε τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της εκπαίδευσης και της εργασίας, που βρέθηκε απέναντι από τον σκληρό πυρήνα της αντιδραστικής πολιτικής, που έδειξε το δρόμο του κοινού αγώνα, που έδωσε το χέρι στους γονείς και τους εργαζόμενους και βρήκε συγκινητική ανταπόκριση.

ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ με τις αποφάσεις τους στην 78η Γ.Σ. αποποιήθηκαν την καρδιά, και τις ανάσες των μεγάλων αγώνων της εποχής μας που διεκδίκησε ενιαία δημόσια, δωρεάν 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και κατηγοριοποιήσεις, που διεκδίκησε 1400 βασικό μισθό με γνήσιες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ με τις από κοινού αποφάσεις τους υπέγραψαν την παλιά κανονικότητα όπου η διεκδίκηση ενιαίου μισθολογίου οδηγεί στο στραγγαλισμό των αγώνων από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΑΔΕΔΥ, όπου όλα γίνονται «…14χρονος εκπαιδευτικός σχεδιασμός», όπου η ανυπαρξία ωραρίου των νηπιαγωγών θεωρείται ανάξια διεκδίκησης, όπου συνυπάρχει το επίδομα των 176 ευρώ με την αύξηση στο βασικό μισθό και την ενσωμάτωση των επιδομάτων, όπου το ολοήμερο παιδοφυλακτήριο γίνεται ξανά προμετωπίδα των διεκδικήσεων.

Είναι σαφές ότι οι Παρεμβάσεις, Κινήσεις, Συσπειρώσεις δεν έχουν καμία απολύτως θέση σ’ ένα τέτοιο «λειτουργικό» προεδρείο της συναίνεσης και της υποταγής με τις παντός καιρού κυβερνητικές/κρατικές επιλογές.

Είναι πασιφανές ότι η λειτουργία του συνδικάτου είναι πολιτική διαδικασία και κάθε προεδρείο συγκροτείται σε πολιτικοσυνδικαλιστική βάση.

Οι Παρεμβάσεις - Κινήσεις - Συσπειρώσεις μακριά από διαχειριστικές, γραφειοκρατικές αυταπάτες, σταθερές στην άποψή τους ότι η συμμετοχή τους στο Δ.Σ. της ΔΟΕ έχει το χαρακτήρα της υπεράσπισης των αποφάσεων των Γ.Σ. των Συλλόγων, τη συνεισφορά στην ανάπτυξη των αγώνων από τα κάτω για ρήξη κι ανατροπή αυτής της πολιτικής, της αποκάλυψης και του μπλοκαρίσματος κάθε προσπάθειας απεμπόλησης των συμφερόντων των εκπαιδευτικών, δηλώνουμε ότι όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια:

Δεν διεκδικούμε και δεν αποδεχόμαστε καμιά θέση στο προεδρείο ή στα υπόλοιπα αξιώματα του Δ.Σ.

  Δεν ψηφίζουμε καμία πρόταση για το προεδρείο

www.paremvasis.gr

e-mail: paremvasisntina@gmail.com

τηλ. Επικοινωνίας 6974750410


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα