ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Ανακοινώσεις

αρχείο


Η στάση μας στη ΔΟΕ
Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά
Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Φόρουμ συζήτησης

ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

 Δεν τους εμπιστευόμαστε τις ζωές μας – Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους

Στο δρόμο του αποφασιστικού αγώνα ανεξάρτητα, ανυπότακτα, ριζοσπαστικά

…στην τάξη, στο σχολείο, στο κίνημα.

Ο βασιλιάς είναι γυμνός

Στην καρδιά της άνοιξης, ο παγωμένος λίβας της οικονομικής κρίσης - δομικής κρίσης του συστήματος -  απειλεί να κάψει τα σπαρτά, τη ζωή των εργαζόμενων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο!!!

Η  Οδός Τείχους, όπως θα μεταφράζαμε στα ελληνικά τη Wall Street, κατάρρευσε με τον ίδιο εκκωφαντικό θόρυβο που κατάρρευσε και το τείχος του Βερολίνου. Τραγική ειρωνεία… η πτώση του τείχους της ανατολής μεταφράστηκε ως το τέλος της ιστορίας, η πτώση του τείχους της δύσης ως την αρχή μιας νέας.

    Εκτός  από  το χρηματοπιστωτικό σύστημα , τις μετοχές - φούσκες και τους χρηματιστηριακούς δείκτες εκείνο που κυρίως κατέρρευσε είναι οι μύθοι του νεοφιλελευθερισμού , ο μύθος ότι η αγορά είναι η αέναη πηγή προόδου και ευτυχίας. Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι η κρίση είναι αναπόφευκτο στοιχείο της λειτουργίας του καπιταλισμού , αποτέλεσμα του εκμεταλλευτικού του χαρακτήρα και της αδιάκοπης προσπάθειας του για συσσώρευση κέρδους.

       Στις δημοσιές ηχούν ακόμα τα τραγούδια των εργολάβων του πλούτου για τις εκατό μέρες διακυβέρνησης του Ομπάμα. Τα σιδερένια χέρια των βιομηχάνων και των τραπεζιτών καταλαμβάνουν τη μία μετά την άλλη τις πόλεις της Αμερικής και της Ευρώπης. Ένα νέο οικονομικό κραχ, αντίστοιχο του '30 στο κατώφλι των κρατών της σταθερότητας. Οι επιχειρήσεις δε βρίσκουν πια αγοραστές για τα προϊόντα τους, ενώ οι τράπεζες μοιράζουν κάρτες και δάνεια, διεκδικώντας ξετσίπωτα τα σπίτια των δανειοληπτών που δεν μπορούν να τα ξεπληρώσουν. Η κρίση είναι εδώ, όχι μόνο στους αριθμούς και τις στατιστικές αλλά στην καθημερινή μας ζωή. Αυτοί που την προκάλεσαν, η ίδια η ατμομηχανή των μηχανισμών της αγοράς, το κυνήγι του κέρδους βασιζόμενο στην εκμετάλλευση των εργαζομένων,  στέλνουν σήμερα το λογαριασμό : αυτοί αδειάζουν το πορτοφόλι του εργαζόμενου , στέλνουν το βιβλιάριο υγείας στον κάλαθο των αχρήστων, αφήνουν τον απόμαχο της δουλειάς χωρίς εφάπαξ.

Ο νεοφιλελευθερισμός και η σοσιαλδημοκρατία εφευρίσκουν την «εξυγίανση» της αγοράς ως έξοδο από την κρίση επιμένοντας στο σύμφωνο σταθερότητας και τη στρατηγική της Λισαβόνας.  Και οι δύο πυλώνες που στέγασαν επί χρόνια τις τύχες των λαών της Ευρώπης κρύβουν ότι το 70% -90% του παγκόσμιου πλούτου στρογγυλοκάθεται στις τσέπες του 20% του πληθυσμού της γης. Ένας κόσμος κλειστού ορίζοντα με τις οδηγίες της Κομισιόν για πάγωμα μισθών, φοροεισπρακτικά μέτρα, κατάργηση συνταξιοδοτικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ο παππούς και η εγγονή είναι πια η ίδια γενιά. Ο απόκληρος της δουλειάς αγωνιά για τη σύνταξη και το εφάπαξ, ενώ τα νιάτα συνθλίβονται στα προγράμματα stage, στην ψευτοαπασχόληση και στην ανεργία. Ένα νέο μοντέλο εργασίας απλώνεται όπου ο άνθρωπος δεν εκπληρώνει τον εαυτό του αλλά τον αρνείται.

 Τοπίο στην ομίχλη

Απέναντι στα δικαιώματα και τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας, ορθώνονται τα τείχη της σύγχρονης Ιεριχώς, τα «εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, τα προγράμματα σύγκλισης της Ε.Ε., οι αντιεκπαιδευτικές στρατηγικές της Μπολόνια και της Λισαβόνας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού έδωσε τσάμπα 260 ακίνητα του ελληνικού δημοσίου στους «τραπεζίτες» του Βατοπεδίου, αφού πουλάει  μετά τον ΟΤΕ πουλάει την Ολυμπιακή, τα λιμάνια κ.ο.κ. , έρχεται φέτος να δώσει 28 δις. ευρώ, πάνω από το 10% του ΑΕΠ(!), στις δήθεν κραταιές ελληνικές τράπεζες και για τους εργαζόμενους μηδενικές αυξήσεις, ουσιαστικά μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αυξήσεις στη φορολογία, ακρίβεια…

 Καταλήστευση των αποθεματικών ταμείων ποντάροντάς τα σε μετοχές και τοξικά ομόλογα για να αυξήσουν την κερδοφορία τους τράπεζες και χρηματιστήριο, μισό μισθό χαράτσι στους εργαζόμενους αλλά και αύξηση 2% των ασφαλιστικών εισφορών  για τη «σωτηρία» του ΤΠΔΥ .

Μείωση των συντάξιμων αποδοχών με την εφαρμογή του ν. Ρέππα (ΠΑΣΟΚ) και του ν. Πετραλιά (Ν.Δ,) αύξηση των συντάξιμων χρόνων για τις γυναίκες, αρχικά, με βάση τη γνωμάτευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιγάντωση του φάσματος της ανεργίας, ευκαιρία για επιβολή των ελαστικών εργασιακών σχέσεων με τα προγράμματα stage των 300 ευρώ στο δημόσιο, τον πολλαπλασιασμό της ωρομισθίας – ομηρίας. Με τη διεξαγωγή του περίφημου « διαλόγου» επιχειρείται να υποθηκευτεί το μέλλον της παιδείας. Μια κυβέρνηση που είναι βουτηγμένη μέσα στα σκάνδαλα, που διαθέτει ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία εμφανίζεται να έχει την απόλυτη στήριξη στις επιδιώξεις της στην εκπαίδευση μέσω του διαλόγου, ΓΣΕΕ  - ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ, η μεταλλαγμένη ΠΟΣΔΕΠ, συμμετέχουν στο διάλογο που όχι μόνο δεν έχει σκοπό να λύσει προβλήματα αλλά έχει ως στόχο , να σταματήσουν οι διεκδικήσεις, να απονομιμοποιηθούν  τα κοινωνικά αιτήματα κυρίως αυτά της μεγάλης μας απεργίας, να ενοχοποιηθούν  στην κοινωνία οι  αγώνες και όσοι επιμένουν σε αυτούς.

Και όλα αυτά με τη συμμετοχή - συνενοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ που την περίοδο της κρίσης αφήνει τη «βρώμικη» δουλειά στη Ν.Δ ώστε να βρει στρωμένο το έδαφος για τα δικά του αντιλαϊκά μέτρα. Για παράδειγμα, η αξιολόγηση βρίσκει τη θέση της  και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που τη συνδέει με τις όποιες «αυξήσεις» θα δίνονται στους μισθούς. Όσο για την καθεστωτική αριστερά μοιάζει πιο πολύ να «νοιάζεται» για την αύξηση της εκλογικής επιρροής της παρά να αναχαιτίσει την διαρκή κυβερνητική αντεργατική λαίλαπα.

        Η Ν.Δ. κατακεραυνώνει τα πλήθη εν' όψει των ευρωεκλογών, ενώ η Βουλή βραβεύει τον Μπαρόζο με το «χρυσό μετάλλιό» της, για την προσφορά του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού, στην Ε.Ε. Το γαλάζιο της «ταπεινής και σεμνής» Ν.Δ . μπλέκεται με το σταχτί της συγκάλυψης Παυλίδη, του Βατοπεδίου και της SIEMENS. Η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται να πάρει τη σκυτάλη της λεηλασίας του κοινωνικού σώματος και προτείνει «πράσινες οικονομίες» για την έξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα βαδίζει στις κάλπες μουτρωμένη. Έχει καταλάβει πια ότι ο νεοφιλελευθερισμός και η σοσιαλδημοκρατία είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, δηλ. της  επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα.

        Στη ροή του χρόνου η μνήμη δεν καταργεί ούτε το σκάνδαλο Κοσκωτά, ούτε τις ΑΓΕΤ- ΟΤΕ ούτε το σούπερ - ντηλ του χρηματιστηρίου. Οι κουμπάροι, τα δομημένα ομόλογα και τα ρασοφόρα φλουριά δείχνουν στην ίδια μεριά. Αποκρισάτορας του κεφαλαίου ο δικομματισμός δεν ευθύνεται μόνο για την οικονομική φτώχεια των εργαζομένων. Ευθύνεται γιατί οι δικοί τους άνθρωποι εγκαθίδρυσαν στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου ως υλικά ζωής : την ατομική λύση, την ημετεροκρατία, την κατασπατάληση της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Στο πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης ανήκουν και οι ευθύνες της επίσημης αριστεράς γιατί δεν αφουγκράστηκε τις ήττες της, γιατί ξόρκισε και δεν ερμήνευσε το τείχος του Βερολίνου. Περιορίστηκε σε λογικές διαχείρισης των μαζών και κατήγγειλε κάθε πολιτικά «επικίνδυνο» κίνημα αντί να δείξει την έφοδο στον ουρανό.

Κοινωνία στο γύψο

          Τούτες τις μέρες στα παλιά μπουντρούμια της Γκεστάπο ανεβαίνει ένα θεατρικό έργο που μιλάει για την Οδύσσεια κάθε κρατουμένου. Στο θίασο της μεταπολίτευσης τα «εθνικά» κόμματα εξουσίας με την αρωγή των ΜΜΕ σε κάθε ευκαιρία προσπαθούν να καταστείλουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και να περικόψουν κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα. Λάστιχα αγροτών ξεφουσκώνει το ΠΑΣΟΚ, μαζικές εκκενώσεις του Πολυτεχνείου. Ζαρντινιέρες και πράσινα παπούτσια η ΝΔ. Σε συγχορδία τα στελέχη τους κινδυνολογούν εις βάρος του πανεπιστημιακού ασύλου. Έτσι στρώνεται το χαλί να οδηγούνται 16χρονοι στις φυλακές με το μισό αντιτρομοκρατικό νόμο στην πλάτη  τους και παράλληλα δημιουργείται το κλίμα όπου ανθεί το παρακράτος με τυφλά χτυπήματα κατά της διαφορετικότητας, της νεότερης προσφυγιάς, κατά της εργάτριας-καθαρίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Η Αλφαβήτα της ένδειας

        Οι μισθοί των εκπαιδευτικών καθηλωμένοι εδώ και χρόνια. Στον πίνακα φέτος γράφουμε 0%+0% ! Η υποχρηματοδότηση, τα κενά, οι υπερωρίες τσαλακώνουν την καμπάνια του ΥΠΕΠΘ «όλα είναι θέμα παιδείας». Η απλήρωτη εργασία της ωρομισθίας ξεπερνά τις 15000 στη δημόσια εκπαίδευση. Μισθοί 350 ευρώ και πρόσληψη μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες. Δευτέρα-Τρίτη στη Χίο, τις άλλες μέρες στην Αττική για το μάζεμα των μορίων! Εξοστρακισμός των προνηπίων από τα νηπιαγωγεία, αύξηση του ωραρίου για τις νηπιαγωγούς. Τα παιδιά μας πια κοιτάζουν τη ζωή μέσα από το φεγγίτη σ' ένα σχολείο που εισβάλλει η αγορά (πχ. Σ.Δ.Ι.Τ) ενώ οι σύμβουλοι προωθούν «αθώα» δελτία αποτίμησης  του εκπαιδευτικού έργου με στόχο την «καλή» αξιολόγηση! Τα νέα βιβλία στον τρίτο χρόνο ζωής τους έχουν εισάγει τη λογική «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». Αποσπασματικά ψιχία γνώσης που στριμώχνουν όλο και περισσότερους στα πίσω θρανία. 

       Στο σχολείο του 21ου  αιώνα η θρησκοληψία βρίσκει ακόμα καταφύγιο στην ταμπέλα του υπουργείου. Ο μύθος του «κρυφού σχολειού» σφιχταγκαλιάζεται με τις παρελάσεις ως απαραίτητο συστατικό της κρατικής εκπαίδευσης.

      Οι δάσκαλοι σ' ένα καθημερινό άνισο αγώνα με το βιοπορισμό και την παιδαγωγική που σφραγίζεται από το εξαντλητικό κυνήγι της ύλης. Ένα σχολείο όπου η μάχιμη εκπαίδευση αναπολεί τη συναδελφικότητα και την αλληλεγγύη  μπροστά στη φοβικότητα των εγκυκλίων των νέων «προικισμένων» στελεχών.

Εμείς μιλάμε για ένα άλλο σχολείο

         Για το σχολείο που ο δάσκαλος δε στρατοπεδεύει στην έδρα. Για το σχολείο όπου ο ερχομός της «αρχής» ή του συμβούλου δεν είναι γεγονός. Για το σχολείο όπου ο Όλσι και η Ρελντόνα έχουν το ίδιο μέλλον με το Δημήτρη και τη Μαρία. Για το σχολείο που οι στίχοι της ποίησης και του λογοτεχνικού κειμένου δε θα στριμώχνονται αλλά θα βρίσκουν σελίδες να γεμίσουν και ώρες να διδαχτούν. Για το σχολείο που θα διδάξει για τις επαναστάσεις και για τα κινήματα των ανθρώπων, για τις μάχες του Ψωμιού. Για το σχολείο που οι τοίχοι του θα τρανταχτούν από το χαμόγελο και τη διαλεκτική.

Η αριστοκρατία του συνδικάτου: απόφαση υποταγής

         Τα τρέιλερ των ειδήσεων αποκαλύπτουν τον κόσμο της τραγικότητας: Μια εργαζόμενη στη Θεσσαλονίκη αναζητά να πουλήσει το νεφρό της για να ξεπληρώσει το χρέος της στις τράπεζες. Οι συνεχείς αποκαλύψεις για το βάθος της κατάρρευσης των ταμείων εναλλάσσονται με την ανακοίνωση ότι θα πληρώνουμε τις ιατρικές εξετάσεις, δε θα καλύπτονται καρδιογραφήματα. Σ' αυτό το ζοφερό τοπίο η ΓΣΣΕ- ΑΔΕΔΥ αντί να σημάνουν ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ιδρώνουν τις καρέκλες. Η ΓΣΕΕ εκπονεί μαζί με το ΣΕΒ προγράμματα εις βάρος των εργαζομένων. Στον ίδιο αστερισμό κινείται η ΑΔΕΔΥ που πρότεινε την χρηματοδότηση των άδειων ασφαλιστικών ταμείων από τους εργαζόμενους και πέρασε τη χρονιά με 24ωρες παραπέμποντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους αποφασιστικούς αγώνες. Αποκορύφωμα της φετινής χρονιάς, η αποποίηση του δικαιώματος στη διαδήλωση, στην απεργία της  10ης  Δεκέμβρη και στην Πρωτομαγιά, με τη συμφωνία  της ΠΑΣΚ και της Αυτ. Παρέμβασης (ΣΥΝ), που χρόνια τώρα συγκυβερνούν σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Στην ΠΟΣΔΕΠ, που έδωσε δίπλα στο φοιτητικό κίνημα τη μάχη για το άρθρο 16, το πανεπιστημιακό κατεστημένο παίρνει τη ρεβάνς ανατρέποντας τους αγωνιστικούς συσχετισμούς με όχημα τη συμμαχία ΠΑΣΟΚ και τμημάτων του ΣΥΝ.

              Στο ψηφιδωτό του κλάδου…

 Η ΔΟΕ με το διεκδικητικό Πλαίσιο του περασμένου Σεπτέμβρη σαλπάρισε γαλέρα αρματωμένη, αλλά στην πορεία δέθηκε στον κάβο της αναμονής της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ. Η ΠΑΣΚ αφού χρησιμοποίησε την απεργία του 2006 ως κολυμπήθρα  για τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς του '97 και για το σπάσιμο των εργασιακών δικαιωμάτων των ημερών της «ευημερίας» Σημίτη, έφτασε να υψώνει ως χρυσό δισκοπότηρο την απόφαση συμμετοχής στο διάλογο. Είναι φανερό ότι θέλει να γυρίσει σελίδα, παρέα με τη ΔΑΚΕ, απεμπολώντας τα αιτήματα της μεγάλης απεργίας και παραπέμποντας κάθε αίτημα του κλάδου στο πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ.

         Η ΔΑΚΕ δε βγάζει τσιμουδιά για τα μηδενικά που μοίρασε ο πολιτικός της φορέας στις τσέπες μας μιλώντας αόριστα για οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών στο αβέβαιο μέλλον. Διατυμπανίζει ότι η απεργία του 2006 ήταν παράνομη, ποντάρει στις εξυπηρετήσεις, στήνει μηχανισμούς στη διοίκηση.

Η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ με όλες τις μετατοπίσεις της, από τον κυβερνητισμό και τη συναίνεση του ’89 ως το σεχταρισμό και την κομματική περιχαράκωση του σήμερα, ένα παρανομαστή έχει: την εκτίμηση ότι οι αγώνες δεν μπορούν να αποσπούν κατακτήσεις και νίκες. Γι’ αυτό οδηγείται στη  γενικόλογη καταγγελία, και επί της ουσίας στην ακινησία, προσδοκώντας απλώς σε εκλογικά οφέλη, με αποτέλεσμα να οδηγεί στην αιχμαλωσία και στο πέρασμα των μέτρων αμαχητί.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση, ευθυγραμμισμένη με τη συνολική της στάση σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ  αρνείται να συνεισφέρει στην οργάνωση πραγματικών αγώνων από τα κάτω, γι’ αυτό άλλωστε δεν παρουσιάζεται σε καμιά προσπάθεια για να ξεπεραστούν τα τείχη που υψώνει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Το μεγάλο ταξίδι

Απέναντι στην αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική που εκδηλώνεται στο έδαφος της συνεχιζόμενης κρίσης, χρειάζεται να αναπτυχθούν μαχητικοί, αποφασιστικοί αγώνες διαρκείας (με απεργιακές μορφές διάρκειας, διαδηλώσεις, καταλήψεις, πολύμορφες δράσεις, απείθεια μέσα και έξω από το σχολείο, εβδομάδες δράσεων, πρωτοβουλιών και κινητοποιήσεων), που θα υπερασπίζουν και θα διεκδικούν το σύνολο των αναγκών και των δικαιωμάτων μας. Αγώνες που θα συμβάλλουν ταυτόχρονα και στην προσπάθεια δημιουργίας και ισχυροποίησης ενός μάχιμου πανεκπαιδευτικού μετώπου, θα αγκαλιάζουν ευρύτερες δυνάμεις εργαζομένων και θα ενοποιούνται για το ξεδίπλωμα κρίσιμων αποφασιστικών συγκρούσεων και μαχών, στην κατεύθυνση ενός μεγάλου πανκοινωνικού ξεσηκωμού.
Σε αυτά τα πλαίσια, κρίσιμη σημασία για την επόμενη περίοδο έχουν οι μάχες για την ασφάλιση – περίθαλψη (όρια ηλικίας, «επαγγελματικά» ταμεία, εφάπαξ, ΟΠΑΔ), τη λιτότητα – πάγωμα μισθών, το νέο μισθολόγιο, την προσχολική αγωγή, την αξιολόγηση, την ωρομισθία – αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων
Απέναντι στην ακινησία ως την ανοιχτή συναίνεση του υποταγμένου συνδικαλισμού να αντιτάξουμε τη δύναμη της συλλογικότητας μας, τις γενικές συνελεύσεις που πρέπει να αναγεννήσουμε, τις επιτροπές αγώνα των συνελεύσεων μας. Το επόμενο χρονικό θα εργαστούμε για το συντονισμό των συλλόγων για το σύνολο των θεμάτων που μας αφορούν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, σε πανεκπαιδευτικό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο του μετώπου παιδείας – εργασίας με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων. Να αντλήσουμε την πείρα από πρωτότυπες μορφές συσπείρωσης και αμεσοδημοκρατικής δράσης, όπως τα συντονιστικά νηπιαγωγών και ωρομίσθιων, από την εμπειρία μας στις μάχες των εξεταστικών. Κρίσιμη σημασία έχουν οι συντονισμοί Συλλόγων για το σύνολο των ζητημάτων , αλλά και για ζητήματα – αιχμές, ανάλογα με τη συγκυρία. Κάθε Σύλλογος, πρέπει να συμβάλλει με τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις του σε αυτή τη διαδικασία.
Ας πιάσουμε το νήμα από τη μεγάλη μας απεργία από τις μάχες ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, από τον εξεγερτικό Δεκέμβρη, με συντονισμένα αποφασιστικά βήματα για να μπορούμε να γεννήσουμε την ελπίδα της νίκης.

         Μπροστά στις γενικές συνελεύσεις και την 78η ΓΣ των αντιπροσώπων, εμείς λέμε ότι ο αυθεντικός στίβος όπου δοκιμάζεται η ζωή είναι ο δρόμος. Μια διαρκής πολιτική πράξη όπου η ανθρώπινη ανάσα των βημάτων διατηρεί την ελπίδα και την αντίσταση.

  • Το Δεκέμβρη, εκεί που μέσα στην καρδιά του πιο μαύρου καταχείμωνου άνθισαν τα λουλούδια μιας κοινωνικής εξέγερσης - του δικού μας ανοιξιάτικου Δεκέμβρη. Εκεί  που ο χαμός ενός παιδιού, έγινε η σπίθα για ένα κίνημα, ένα φουσκωμένο ποτάμι οργής και αγανάκτησης, δύναμη σύγκρουσης, ρήξης και ανατροπής,  που ακόμα και σήμερα , 4 σχεδόν μήνες μετά παραμένει ζωντανό και μέτρο σύγκρισης της κίνησης της πραγματικότητας. Ο Δεκέμβρης μίλησε και συγκίνησε πέρα από τα ελληνικά σύνορα όπως η Γένοβα, οι Αργεντινάζο και οι Ζαπατίστας.
  • Στις μεγάλες απεργίες και τους μαχητικούς αγώνες στη χώρα μας, από την απεργία   του 2006 ως τον αγώνα των νοσοκομειακών, που απέδειξαν ότι οι εργαζόμενοι βγαίνουν μαζικά στους δρόμους όταν οι αγώνες δεν είναι εικονικοί, που διεκδίκησαν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και τσαλακώθηκε η  κυβερνητική πολιτική.
  • Στα γκρεμισμένα σπίτια και σχολειά των Παλαιστινίων που συνεχίζουν να φυτεύουν ελιές στα χωράφια τους.
  • Στη Γαλλία όπου οι «συνετοί» μέχρι χτες μεροκαματιάρηδες καταλαμβάνουν τα γραφεία της Sony, κλείνουν τα αφεντικά στα γραφεία, και ζητούν τα δεδουλευμένα.
  • Στο Περού όπου οι κοινότητες του Αμαζονίου ξεσηκώνονται ενάντια στον αφανισμό του δάσους.
  • Στην παιδαγωγική δράση του 132ου ΔΣ Αθήνας που δεν υποτάσσεται στις μηνύσεις γιατί την κιμωλία του την οδηγεί ο Γληνός, η Ρόζα Ιμβριώτη, ο λογισμός και το όνειρο.
  • Σε όσους δεν κρατούν ψιθυριστά τη ζωή τους μες την απέραντη σιωπή. Σε όσους θέλουν ολόκληρη τη ΖΩΗ!

      Τώρα λοιπόν που «ο κυκλών και η καταιγίς» απλώθηκε στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στη σύνταξη και στο εφάπαξ, στα φάρμακα. Τώρα που «οι εθνικές παρατάξεις» σε θέλουν άβουλο, μοιραίο και πειθήνιο ζητώντας να στεγάσουν την αγωνία σου για το μέλλον. Μέτρησε και τράβα βήματα τα βήματα γιατί το μέλλον δε θα έρθει από μοναχό του αν δεν πάρουμε μέτρα εμείς.         

 Γι' αυτό τώρα είναι καιρός :

Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία. Παίξε στον άνεμο τη γλώσσα σου και πέρνα.

Βάδισε ξανά στο δρόμο του αγώνα, στο δρόμο της συλλογικότητας και της διεκδίκησης. Στήνοντας επιτροπές αγώνα και απεργιακά ταμεία σε κάθε σύλλογο, οργανώνοντας τη συλλογική αντίδραση της εκπαίδευσης. Βάζοντας τα θεμέλια  για κοινά συνδικάτα δασκάλων –καθηγητών στη βάση των δυο κλάδων. Για να φουσκώσει της πίκρας το προζύμι στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.

Θυμήσου ότι το ρεύμα του ανεξάρτητου, αυτόνομου, ριζοσπαστικού συνδικαλισμού δεν έβαλε ούτε μια άσπρη τρίχα στην ψυχή του κλάδου.

Βρέθηκε παντού!

Στην κατάληψη των γραφείων της ΔΟΕ το 1989. Στο ξεσηκωμό του Γενάρη το '91.

Στο κίνημα αδιορίστων. Στα ΠΕΚ. Στην απεργία του '97. Στα εξεταστικά του '98. Στη μεγάλη απεργία του 2006, σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες.

Η ανθρώπινη χειραφέτηση παραμένει η μόνη υπόθεση για την οποία αξίζει ν' αγωνιστούμε

(Aντρέ Μπρετόν)

Με τις Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις, το ανεξάρτητο, αυτόνομο, ταξικό, ριζοσπαστικό ρεύμα των εκπαιδευτικών που δίνει καθημερινά μάχες μέσα και έξω απ’ το σχολείο, που μέσα από τη διαφορετικότητα και την πολυμορφία του αναζητά απαντήσεις στα αμέτρητα γιατί που μας «πνίγουν».

 Δεν διεκδικούμε το αλάθητο.

Διεκδικούμε μια χειραφετημένη αντίληψη για τον κόσμο και το σχολείο: πολιτική, παιδαγωγική, πολιτιστική, αισθητική.

  Επιδιώκουμε την ενότητα στη δράση και τους αγώνες απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε, αναζητούμε τα αναγκαία ριζοσπαστικά  αιτήματα, και τις αποτελεσματικές μορφές διεκδίκησης, για να αλλάξουμε το σχολείο και τη ζωή μας, για να συμβάλλουμε στην αναγέννηση των συλλογικών οραμάτων, των μεγάλων αφηγήσεων, αγωνιζόμαστε για ένα ενιαίο Πανεκπαιδευτικό μέτωπο  με τους καθηγητές, τους φοιτητές, τους γονείς.

Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις Π.Ε.
Μάης 2009
www.paremvasis.gr


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα