ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι

αρχείο


Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά
Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Φόρουμ συζήτησης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

«η Αθηνά»

Κορίνης 20, Γαλάτσι, τηλ.- φαξ: 210-2912250

14 Ιανουαρίου 2008.

ΠΡΟΣ:

Την πρόεδρο και τα μέλη του

Α΄ ΠΥΣΠΕ Αθηνών

ΚΟΙΝ:

ΔΟΕ

Σύλλογο διδασκόντων

132ου Δ.Σ. Αθηνών

Περιφερειακή Δ/νση

Εκ/σης Αττικής

Α΄ Δ/νση 3ο , 4ο, 5ο Γρ. Π.Ε. Αθηνών.

Θέμα:

«Υπεράσπιση της παιδαγωγικής

ελευθερίας και της δημοκρατίας στο

σχολείο. Στήριξη της δράσης των

εκπαιδευτικών και του ρόλου του συλλόγου

διδασκόντων στο 132ο Δ.Σ. Αθηνών»

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. «η Αθηνά»με τη στάση και τη δράση του υπερασπίστηκε την παιδαγωγική ελευθερία και τη δημοκρατία στο σχολείο στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς που βρέθηκαν απέναντι σε αυθαιρεσίες και το διοικητικό αυταρχισμό, απ’ όπου κι αν αυτός εκδηλωνόταν. Απέναντι στη χειραγώγηση των συναδέλφων υπερασπίστηκε τον αποφασιστικό ρόλο και τη λειτουργία του συλλόγου διδασκόντων κι απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική υπερασπίστηκε το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση και αγωνίζεται για ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες μορφωτικές και κοινωνικές ανάγκες, ένα σχολείο των όλων και των ίσων. Σε αυτήν την κατεύθυνση στάθηκε αλληλέγγυος προς τη συλλογική δράση σχολείων και συναδέλφων που προωθούσαν παιδαγωγικές πρακτικές κι αντιλήψεις, κόντρα στον αναχρονισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την περιθωριοποίηση, τις διακρίσεις, την απόρριψη, τους ταξικούς φραγμούς.

Με αυτές τις θέσεις ο σύλλογός μας πρόβαλε και στήριξε με κάθε τρόπο σε εκπαιδευτικές ημερίδες, εκδηλώσεις και κείμενα τέτοιες δράσεις, όπως τη δράση του 132ου Δ.Σ. Αθηνών και των εκπαιδευτικών του, που επί χρόνια εφαρμόζουν καινοτόμες  παιδαγωγικές κι εκπαιδευτικές προσεγγίσεις για την ομαλή και ισότιμη ένταξη Ελλήνων και μεταναστών μαθητών και γονέων στο σχολείο, με εργαλείο μια αναβαθμισμένη και ουσιαστική λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων.

Με απόφαση του συλλόγου μας που αφορούσε συνολικά τις πρόσφατες επιλογές στελεχών, απόφαση στην οποία στηρίχτηκαν συναφείς αποφάσεις της ΔΟΕ, θεωρήσαμε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ακραίου ρεβανσισμού και ιδεολογικής αντιμετώπισης με στοιχεία πολιτικής δίωξης τον τρόπο με τον οποίο το ΠΥΣΠΕ «σφαγίασε» στην συνέντευξη τη διευθύντρια του εν λόγω σχολείου, με αποτέλεσμα να βρεθεί από την τεσσαρακοστή θέση των μετρήσιμων κριτηρίων, στην διακοσιοστή τέταρτη θέση του τελικού πίνακα, ώστε να απομακρυνθεί από το σχολείο!

Η εκτίμησή μας, πως η όλη μεθόδευση έχει έντονο ιδεολογικό προσανατολισμό και στόχο την ακύρωση της δουλειάς των συναδέλφων του σχολείου και των  εκπαιδευτικών τους δραστηριοτήτων, αλλά και την τιμωρία – φρονηματισμό ως γενικό μέτρο για την ανάσχεση κάθε ριζοσπαστική εκπαιδευτικής δράσης δεν άργησε να δικαιωθεί: Ο νέος διευθυντής επιχείρησε, από την πρώτη κυριολεκτικά στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, κατόπιν «άνωθεν» εντολών και πιέσεων, να ανατρέψει και να ακυρώσει με κάθε τρόπο την χρόνια λειτουργία και δουλειά του σχολείου και τις αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων. Το Δ.Σ. του συλλόγου η «Αθηνά» δεν έχει παρά να χαιρετήσει και να εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση κι αλληλεγγύη του προς το σύλλογο διδασκόντων του 132ου σχολείου, που τόσες μέρες δίνει τη μάχη για να υπερασπιστεί την ίδια την υπόστασή του, ως κυρίαρχου συλλογικού οργάνου για τη λειτουργία του σχολείου, και να δηλώσει σε κάθε κατεύθυνση πως στέκεται ενεργά και ανυποχώρητα στο πλευρό των συναδέλφων μας που αγωνίζονται για να μην περάσει ο αυταρχισμός και ο σκοταδισμός στην εκπαίδευση.

Όλα όσα συμβαίνουν στο 132ο Δ.Σ. Αθηνών, με την ευθύνη και την κάλυψη των οργάνων της διοίκησης, εγείρουν σοβαρά ζητήματα για τον πολιτικό προσανατολισμό και την ιδεολογική κατεύθυνση της ασκούμενης εκπαιδευτικής πολιτικής, στα οποία δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς.  Στη βάση των συλλογικών μας αποφάσεων δε θα σταματήσουμε τη δράση για να σπάσει στην πράξη και να μην επιβληθεί στην εκπαίδευση ο νεοσυντηρητικός χειμώνας του αναχρονισμού και του νεοεπιθεωρητισμού. Δε θα επιτρέψουμε την αμφισβήτηση της ουσιαστικής λειτουργίας και του αποφασιστικού ρόλου του συλλόγου διδασκόντων ως σημαντικού κρίκου για την αμφισβήτηση της παιδαγωγικής ελευθερίας και της δημοκρατίας στην εκπαίδευση. Σε συντονισμό με τη ΔΟΕ αλλά και κάθε φορέα της εκπαιδευτικής κοινότητας θα αναλάβουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευρύτερης ανάδειξης ενός τόσο μείζονος σημασίας θέματος που έχει ήδη απασχολήσει μαζικούς και κοινωνικούς φορείς, πολιτικά κόμματα, τη Βουλή και τα ΜΜΕ.

Καλούμε το Α΄ ΠΥΣΠΕ Αθήνας, που έπαιξε κυρίαρχο ρόλο σε όλη την εξέλιξη της υπόθεσης, να υιοθετήσει μια ευρεία πολιτική στάση και να σταθεί θετικά στην αίτηση των δυο διευθυντών του 112ου και του 132ου Δ.Σ. Αθηνών για αμοιβαία μετάθεση, ως ένα βήμα που μπορεί να συμβάλει στην εκτόνωση του προβλήματος και σε κάθε περίπτωση να μην αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την ανοχή και την κάλυψη φαινομένων που οδηγούν την εκπαίδευση «όπισθεν ολοταχώς».

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γιώργος Παζάλος                                                      Αργυρόπουλος Δημήτρης


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα