ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι

αρχείο


Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά
Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Φόρουμ συζήτησης

Σύλλογος εκπ/κων Π.Ε.                                                     Κορωπί 15/1/08
Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ                                                 ΠΡΟΣ : Τα μέλη
Αρ. πρωτοκόλλου     7                                                    ΔΟΕ, σύλλογοι Π.Ε.
φαξ : 22990 84756.                                                       ΜΜΕ

 

ΘΕΜΑ: Εκτιμήσεις  του Δ.Σ. για τις εξελίξεις μετά την απεργία στις 12/12 (ασφαλιστικό, λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις και εξελίξεις στην παιδεία) και η δράση του συλλόγου.

Το ΔΣ του συλλόγου συζήτησε τις εξελίξεις μετά την απεργία της 12ης Δεκεμβρίου και εκτίμησε τα εξής:

1.                  H συμμετοχή στην απεργία πάνω από 2.500.000 εργαζόμενων σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα, αλλά και η μεγάλη συμμετοχή στα συλλαλητήρια που ξεπέρασαν και αυτή του 2000 ενάντια στο ν/σχέδιο Γιαννίτση, είναι  χωρίς προηγούμενο για τα τελευταία 15 χρόνια. Στο σύλλογό μας η συμμετοχή ξεπέρασε το 80% θυμίζοντας τις καλύτερες μέρες της περσινής μας απεργίας.

2.                  η  λαϊκή αγανάκτηση ενάντια στην προκλητική κυβερνητική επίθεση στα δικαιώματα μας σε όλα τα επίπεδα πυροδοτείται τόσο από τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια, όσο από την εξοντωτική λιτότητα, την έκρηξη της ακρίβειας και των φόρων για τους εργαζόμενους με ταυτόχρονη την αύξηση των φοροαπαλλαγών και των επιδοτήσεων στο μεγάλο κεφάλαιο.

3.                  Έδειξε επίσης τις δυνατότητες για κλιμάκωση του αγώνα και την ανάπτυξη πανεργατικών αγώνων με στόχο την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων για εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ σε ασφάλιση, εργασία και Παιδεία αλλά και την αποτροπή της εφαρμογής του αντιασφαλιστικού ν. Ρέππα της προηγούμενης κυβέρνησης που σοβαρές πλευρές του αρχίζουν να εφαρμόζονται από το 2008, καθώς και όλου του αντιασφαλιστικού πλαισίου (ν. Σιούφα και άλλες ρυθμίσεις).

4.                  Η επιτυχία της απεργίας στις 12/12 υποχρέωσε την κυβέρνηση σε αλλαγή τακτικής, συνέβαλε στην αλλαγή του Υπουργού κοινωνικών ασφαλίσεων με την αποπομπή Μαγγίνα και απέδειξε ότι ως εργαζόμενοι μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.

     Ωστόσο είναι φανερό ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εγκατέλειψε τα σχέδια της αλλά επεξεργάζεται την τακτική της και επιμένει σε μια δήθεν «ήπια» μεταρρύθμιση που θα κατοχυρώσει άμεσα τα εφιαλτικά για τη ζωή μας μέτρα στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και να εξασφαλίσει τουλάχιστον στο μέλλον την εφαρμογή τους σε βάρος μας, όπως έκανε το 2002 και ο Ρέππας.

     Αυτό φαίνεται από τις προσπάθειες να πετύχει το «διάλογο σε καλό κλίμα» με τα συνδικάτα (συναντήσεις Πετραλιά με ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, συνδικάτο Οικοδόμων κλπ) προκειμένου να εξασφαλίσει την ανοχή τους αν όχι τη συναίνεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια. Ενδεικτικό της επίμονή της είναι η δήλωση της Πετραλιά για παρουσίαση του επίμαχου σχεδίου νόμου μέχρι της 10 Φλεβάρη!!!

5.                  Με αυτά τα δεδομένα διαφωνούμε με την τακτική της ΓΣΕΕ –ΑΔΕΔΥ γιατί με την καθυστέρηση στην οργάνωση του αγώνα πανεργατικά, μετά τη μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση, αφήνουν περιθώρια χρόνου στην κυβέρνηση ενώ με τη συμμετοχή τους στις επιτροπές και στις συναντήσεις επιτρέπουν στην κυβέρνηση να δίνει την εικόνα του «συζητητή με καλές προθέσεις». Ταυτόχρονα, επικεντρώνουν την κριτική τους βασικά στη χρηματοδότηση. Μ’ αυτό τον τρόπο αφήνουν στο απυρόβλητο το νόμο Ρέππα που η εφαρμογή του από 1/1/2008 χειροτερεύει ποσοτικά και ποιοτικά τους όρους συνταξιοδότησης. Έτσι, αποκρύβουν τη νέα χειρότερη πραγματικότητα που διαμορφώνεται κι αφήνουν να νοηθεί ότι αν εφαρμοστεί ο νόμος Ρέππα, για τη χρηματοδότηση, θα μπορούσαν να τα συζητήσουν όλα, δηλαδή και τις αυξήσεις των ορίων και των εισφορών και τη μείωση των συντάξεων!!! Αυτό συσκοτίζει αντί να αποκαλύπτει τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης που είναι να εφαρμόσει τις αποφάσεις της ΕΕ και να κατεδαφίσει ότι έχει απομείνει από το δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Με βάση τις εξελίξεις αποδεικνύεται ότι τώρα πρέπει να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν οι αγώνες του εργατικού κινήματος με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και συντονισμό μεταξύ των κλάδων και με στόχο:

1.                  Την αποτροπή της κατάθεσης οποιουδήποτε ν/σχεδίου από την κυβέρνηση, που είναι βέβαιο ότι θα κινείται στην κατεύθυνση ακόμα μεγαλύτερης χειροτέρευσης της ασφαλιστικής πραγματικότητας. Να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο να προχωρήσει έστω και μερικά έστω και μετά από κάποια χρόνια αρνητικές ρυθμίσεις σε βάρος των γυναικών, ενοποίηση των ταμείων, περικοπές των βαρέων και ανθυγιεινών κλπ.

2.                  Την κατάργηση των ν. Σιούφα και Ρέππα που  μέσα από αυτούς κυρίως προχώρησαν όλες οι αντιασφαλιστικές επιθέσεις της τελευταίας 20ετίας. Ειδικά ο ν. Ρέππα εισάγει σταδιακά από το 2008, σοβαρές αρνητικές εξελίξεις  (μείωση των συντάξεων μέχρι και 17%, αύξηση των ορίων, διατήρηση των αρνητικών συνεπειών  του νόμου Σιούφα, τα επαγγελματικά ταμεία – ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης κλπ). Απαιτούμε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ ) να προτάξουν αυτό το αίτημα και να μη συσκοτίζουν τον αντιασφαλιστικό χαρακτήρα του νόμου Ρέππα. Η κατάργησή τους είναι όρος για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας για καθολική δημόσια ασφάλιση για όλους, με πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 55, ίση με τον καταληκτικό μισθό.

3.                  Την ανατροπή της σκληρής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, με τις μηδαμινές «αυξήσεις» κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό που ισοδυναμούν με μειώσεις, με την έκρηξη της  ακρίβειας, της φορομπηξίας, της τιμής του πετρελαίου που καταληστεύουν το εισόδημά μας και μας φέρνουν στα όρια της φτώχειας. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που  εκατομμύρια διασπαθίζονται σε επιχειρήσεις και το κεφάλαιο, σε ημέτερους και κυβερνητικούς παράγοντες (περίπτωση Ζαχόπουλου κλπ)

4.                  Την ανατροπή της σημερινής πραγματικότητας εγκατάλειψης του δημόσιου σχολείου, της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και της προώθησης του σχολείου της αγοράς και του κέρδους, με την οικονομική ασφυξία και τη νέα μείωση του προϋπολογισμού για την Παιδεία στο 3,02% που έχει φέρει τα σχολεία στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων χρόνων - τα χιλιάδες κενά, η καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, οι υπερωρίες, η κατάργηση Τάξεων Υποδοχής,  οι ελλείψεις βιβλίων, η δραματική περικοπή των προϋπολογισμών των σχολικών επιτροπών, η λογική των χορηγών στα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα σχολεία, η ραγδαία ιδιωτικοποίηση της προσχολικής αγωγής με την αποκέντρωση των νηπιαγωγείων στους δήμους και τους ιδιώτες και η εκτίναξη των παιδιών που φοιτούν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία από τα 4000 στα 35000, η παραπαιδεία, ο νόμος πλαίσιο στα ΑΕΙ και η επιχείρηση αναθεώρησης του άρθρου 16.

5.                  Την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων (λιμάνια, Ολυμπιακή, ΔΕΗ, Παιδεία, Υγεία, κοινωνική ασφάλιση κλπ)

Στην κατεύθυνση αυτή ο σύλλογός μας, με βάση όλο το διεκδικητικό πλαίσιο του συλλόγου :

-          Θα συμμετέχει στη νέα συνάντηση και στο συντονισμό της πρωτοβουλίας των πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την Τετάρτη 16/1/08, για κοινές πρωτοβουλίες για τη συνέχιση του αγώνα.

-          Θα συμβάλει στην επιτυχία της συνάντησης για το συντονισμό των συλλόγων Π.Ε. της Αττικής την Πέμπτη 24/1/08 στις 6.30 στα γραφεία της ΔΟΕ, όπου καλεί ήδη ο σύλλογος ΑΘΗΝΑ. Θα απευθυνθεί γι  αυτό και στους άλλους συλλόγους της Αν. Αττικής που μαζί πήραν κοινές πρωτοβουλίες συντονισμού το προηγούμενο διάστημα.

-          Θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας (ανάρτηση πανό, γράμμα για τους γονείς, απεύθυνση στους τοπικούς φορείς, εκδηλώσεις κλπ)

-          Θα απευθυνθεί στην τοπική ΕΛΜΕ  για την συνδιοργάνωση εκδήλωσης - συζήτησης για το ασφαλιστικό, μέχρι τις αρχές Φλεβάρη, για την ενημέρωση και την συμβολή σε τοπικές πρωτοβουλίες δράσης όλων των εκπαιδευτικών της περιοχής και με κάλεσμα στους γονείς και την τοπική κοινωνία.

-          Για όλα τα παραπάνω θα ενημερώσει όλους τους συναδέλφους στα σχολεία και θα καλέσει συνάντηση για τη λειτουργία επιτροπής αγώνα για την υλοποίηση της καμπάνιας του συλλόγου. Την Παρασκευή 25/1 /08 στο 2ο και 4ο ΔΣ Λαυρίου στις 6.30μμ για τα σχολεία του Λαυρίου και της παραλίας μέχρι Σαρωνίδα και τη Δευτέρα 29/1 στις 6.30μμ στο 1ο ΔΣ Μαρκοπούλου για όλα τα υπόλοιπα σχολεία του συλλόγου.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γραμματέας

Τουλγαρίδης Κώστας                                                  Πανταζής Παναγιώτης


Σύλλογος εκπ/κων Π.Ε.                                                     Κορωπί 15/1/08
Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ                                                 ΠΡΟΣ : εργαζόμενος στα λιμάνια
Αρ. πρωτοκόλλου     6                                                          ΔΟΕ
φαξ : 22990 84756.                                                               Τα μέλη
                                                                                                ΜΜΕ

Θέμα : Ψήφισμα συμπαράστασης στους εργάτες στα λιμάνια

Το ΔΣ του συλλόγου Κ. Σωτηρίου εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων στα λιμάνια, που βρίσκονται σε απεργιακό αγώνα διαρκείας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Ο αγώνας αυτός είναι και δικός μας αγώνας γιατί στρέφεται ενάντια στο ξεπούλημα και την παράδοση της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, όπως υποδεικνύει η ΕΕ και ξεκίνησε από όλες τις  προηγούμενες κυβερνήσεις, από το 1990 και μετά.

Θεωρούμε τον αγώνα αυτό και δικό μας αγώνα γιατί αντιμετωπίζουμε την ίδια αυτή πολιτική στην παιδεία αλλά και στην υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και κάθε κοινωνική υπηρεσία.

Καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση μας εμπαίζει απροκάλυπτα όταν λέει ότι θέλει να ξεπουλήσει τα λιμάνια, την Ολυμπιακή, την Παιδεία, την Υγεία κλπ  για το καλό μας και το καλό της «εθνικής ανάπτυξης». Δεν κάνει τίποτα άλλο από το να λειτουργεί ως μεσάζοντας υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, θέλει να παραδώσει νέα «φιλέτα κερδοφορίας σ΄ αυτό και επιτίθεται άγρια στα εργατικά δικαιώματα και το εισόδημά μας.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση των λιμανιών ο εμπαιγμός είναι αυταπόδεικτος καθώς μιλάμε για μια εύρωστη και κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση που το ξεπούλημά της θα κοστίσει όχι μόνο στους εργαζόμενους εκεί αλλά σε όλους μας, με την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στα λιμάνια, την εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων, την απώλεια εσόδων από τον ΟΛΠ στους παραλίμνιους Δήμους.

Δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη ενάντια σ΄ αυτή την κυβερνητική πολιτική και στην Παιδεία που μεθοδικά θέλει να τροφοδοτήσει την ιδιωτικοποίηση και στην παιδεία και να την παραδώσει στην αγορά με την οικονομική ασφυξία – λιτότητα και απαξίωση των δημόσιων σχολείων. Τα χιλιάδες κενά, οι ελλείψεις βιβλίων, η δραματική περικοπή των προϋπολογισμών των σχολικών επιτροπών, η λογική των χορηγών στα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα σχολεία, η ραγδαία ιδιωτικοποίηση της προσχολικής αγωγής με την αποκέντρωση των νηπιαγωγείων στους δήμους και τους ιδιώτες και την εκτίναξη των παιδιών που φοιτούν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία από τα 4000 στα 35000, η παραπαιδεία, ο νόμος πλαίσιο στα ΑΕΙ και η επιχείρηση αναθεώρησης του άρθρου 16 είναι πλευρές αυτής της πολιτικής. Όπως και η νέα επίθεση με τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα και τη δημόσια υγεία.

Με βάση όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι το αίτημα:

«Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις – Όχι στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών»,

είναι και δικό μας αίτημα και πρέπει να το προβάλει όλο το εργατικό κίνημα και να δώσουμε όλη μαζί τη μάχη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ο σύλλογός μας θα συμμετέχει σε κάθε πρωτοβουλία στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στα λιμάνια.

Η νίκη στον αγώνα τους είναι και δικιά μας υπόθεση.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γραμματέας

Τουλγαρίδης Κώστας                                                  Πανταζής Παναγιώτης


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα