ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Φόρουμ συζήτησης

ΑΥΤΟΝΟΜΗ    ΚΙΝΗΣΗ   ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  -  ΑΚΕ

ΠΕΡΙ   ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ   ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΑΣ

Δεν κόπασε καλά καλά ο ντόρος από το πρώτο κατόρθωμα του Υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη, την απόσυρση του βιβλίου ιστορίας της ΣΤ΄ δημοτικού υπό τους θριαμβευτικούς ήχους των ταμπούρλων της ακραιφνούς εθνικοφροσύνης, ένα άλλο εθνοθρησκευτικό έργο παραγγέλθηκε από τον ίδιο.

«Προσθήκη προσωνυμίας στα σχολεία», γιατί, όπως διατείνεται ο κ. Υπουργός, «η αριθμητική επωνυμία προσδίδει χροιά «κελιών  φυλακής»». Οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε να επιλέξουμε το όνομα από το μακρύ κατάλογο «ευεργετών, [μήπως και χορηγών;]  προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, καλλιτεχνών ατόμων της θρησκευτικής ζωής του τόπου και  γενικότερα προσώπων που πρόσφεραν αναγνωρισμένες  και αξιόλογες υπηρεσίες στον τόπο και στο έθνος και αποτελούν πρότυπα»  [Ο ΄Αρης Βελουχιώτης και ο Βασίλης Ραφτούδης συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο προτύπων;]

Αυτά μας παραγγέλνει ο κ. Υπουργός. Για να διασφαλιστεί μάλιστα πως δε θα υπάρξουν παρεκτροπές και απαράδεκτες επιλογές ονομάτων από τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης, διατάζει τους Περιφερειακούς Διευθυντές «να συστήσουν τριμελείς επιτροπές ανά νομό, από εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν τις   [προσέξτε, παρακαλώ]  απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες, προκειμένου να συντάξουν, σε συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων του κάθε σχολείου» τους καταλόγους με τα προτεινόμενα ονόματα.

Όπως αντιλαμβάνεστε η όλη διαδικασία δεν είναι παρά μια αναβίωση της παραδοσιακής Ε.Η.Δ (Εθνική-Ηθική Διαπαιδαγώγηση) , που αποτελούσε βασικό διδακτικό αντικείμενο στον ελληνικό στρατό για ολόκληρες δεκαετίες.

Υπάρχει ωστόσο μια διαφορά ως προς τον τρόπο πλασαρίσματος. Ενώ σ’ εκείνους τους ντόμπρους καιρούς των υψηλών φρονημάτων ακολουθούσαν την τακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», τώρα το κάνουν λίγο αλλιώς. Ρίχνουν  το μπαλάκι στους συλλόγους διδασκόντων των εκπαιδευτικών, για να εξασφαλίσουν  άλλοθι  συναίνεσης και επίφαση δημοκρατικότητας. Είναι όμως τόσο ψεύτικο το όλο σχέδιο, που καταρρέει με την πρώτη σκέψη. ΄Οποια ονομασία και αν προκρίνουν οι εκπαιδευτικοί, περνάει πρώτα  από την κρίση των τριμελών επιτροπών λογοκρισίας, ώστε αυτές να προβούν  «στην τελική σύνταξη [δική μας υπογράμμιση] των καταλόγων με τις προτεινόμενες ονομασίες», και να τους προωθήσουν  ύστερα  στις Περιφερειακές Διευθύνσεις δια τα περαιτέρω.  Προτείνετε δηλαδή εσείς ονόματα, αλλά εμείς θα αποφασίσουμε για την πολιτικώς ορθή ονομασία!   Όχι λάθη!

Αν τώρα σκεφτεί κανείς ότι η όλη ιστορία ξετυλίγεται μέσα στην καρδιά των συνδικαλιστικών αγώνων για την αποτροπή των  αντιασφαλιστικών σχεδίων της κυβέρνησης, εύκολα αντιλαμβάνεται  και την προφανή παράλληλη στόχευση. Και το εθνικό φρόνημα θα εξυψώσουμε και τους εκπαιδευτικούς θα απασχολήσουμε μέχρι να περάσει η μπόρα.

               Η  Αυτόνομη Κίνηση Εκπαιδευτικών καλεί τους /τις συναδέλφους:

Ø     Να απορρίψουμε την απαράδεκτη αυτή διαδικασία προσωνυμίας των σχολείων, που περιφρονεί τις απόψεις μας και μας μεταχειρίζεται  σαν απλούς εκτελεστές υπουργικών εντολών.

Ø     Να αναδείξουμε τα πραγματικά ζητήματα που μας απασχολούν (Νέα ΑΠΣ και βιβλία, εντατικοποίηση, μεγέθυνση του φαινομένου της σχολικής αποτυχίας, διάλυση των εργασιακών μας σχέσεων, υποχρηματοδότηση του δημόσιου σχολείου, ακρίβεια, κοινωνική ανισότητα, ασφαλιστικό και τόσα άλλα)

                                                         Συνάδελφοι
Στη 48ωρη απεργία 19 και 20 Μαρτίου πρέπει να δώσουμε μία ακόμη μάχη κατά των κυβερνητικών σχεδίων  για την ισοπέδωση της δημόσιας ασφάλισης, ώστε  να μείνει  ανοιχτό πεδίο δράσης  στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Αντί να συζητούμε για προσωνυμίες,  για τις οποίες ούτως ή άλλως θα αποφασίσει η διοικητική λογοκρισία και όχι εμείς, θα έπρεπε να συγκαλούμε τα συλλογικά μας όργανα για να οργανώσουμε τους αγώνες μας.

 Δε συμμετέχουμε στο πανηγύρι αυτών που  περιφρονούν τις απόψεις μας και τους αγώνες των εργαζομένων. Είναι οι ίδιοι, όπως τους ξέρουμε εδώ και δεκαετίες. Γκρίζοι άνθρωποι σε γκρίζο φόντο, παρά την πολυχρωμία των ενδυμάτων και τη φαντασμαγορία των εκδηλώσεων. Είναι οι ίδιοι που στο ένα πόδι φορούν το μουχλιασμένο τσαρούχι της εθνικοθρησκευτικής σεμνοτυφίας και στο άλλο  μια ψηλοτάκουνη μπότα, πασπαλισμένη με την απατηλή μαρμαρυγή των αστεριών της ευρωπαϊκής σημαίας. Και δεν αγωνιζόμαστε τόσα χρόνια, για να καταλήξουμε χορεύοντας πατριωτικά βαλς καθ’ υπόδειξη  σε χοροεσπερίδες τόνωσης εθνικών, θρησκευτικών  ή όποιων άλλων φρονημάτων. Οι φλόγες εξάλλου του παρελθόντος αξίζουν μόνον όταν χρησιμεύουν για ν’ ανάψουμε τις φωτιές του μέλλοντος.

Η  απόδοση προσωνυμίας στα σχολεία μας θα έπρεπε να είναι υπόθεση των συλλόγων διδασκόντων, αν και εφόσον βεβαίως το επιθυμούν, και όχι ιεροεξεταστικών επιτροπών και τοποτηρητών του Υπουργείου. Γιατί αν το όνομα σου επιβάλλεται με το στανιό, τότε δεν αξίζει τίποτε. Τα «κελιά φυλακής» του κ. Υπουργού, που σε πολλές περιπτώσεις είθισται να χρησιμοποιούνται  και ως αίθουσες διδασκαλίας στα σχολεία μας, δεν πρόκειται να χάσουν τη μουντάδα τους  με την προσθήκη προσωνυμίας. Απεναντίας. Αναλογιστείτε το μέγεθος της κοροϊδίας, αν π.χ. ένα σχολείο με ανήλιαγες αίθουσες διδασκαλίας αποκτούσε αίφνης την προσωνυμία «Φαέθων»,  «Φωτοδότης Απόλλων»  ή  «Λαμπρινός»!

ΟΛΟΙ  ΣΤΗ 48ωρη  ΑΠΕΡΓΙΑ  19 και 20 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Αυτόνομη  Κίνηση  Εκπαιδευτικών – ΑΚΕ

Σέρρες  16 – 3 – 2008


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα