ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Φόρουμ συζήτησης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε.

 

Με πρωτοβουλία και κάλεσμα του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. «η Αθηνά» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Γενάρη 2008 στα γραφεία της ΔΟΕ σύσκεψη εκπαιδευτικών συλλόγων Π.Ε. από το λεκανοπέδιο. Παρευρέθηκαν, είτε με αποφάσεις Γ.Σ είτε με αποφάσεις Δ.Σ είτε ως παρατηρητές, 12 σύλλογοι: Α΄ Αθήνας, Αθηνά, Αριστοτέλης, Αιγάλεω, Γληνός, Γλυφάδας, Δελμούζος, Κερατσινίου-Περάματος, Κ. Σωτηρίου, Ν.Σμύρνης, Παρθενώνας, Πρόοδος.

Στη σύσκεψη εκτέθηκαν από τους εκπροσώπους των συλλόγων αποφάσεις, εκτιμήσεις και εμπειρίες δράσης ανά χώρο γύρω από τα οξυμμένα προβλήματα της περιόδου:

Πρώτα από όλα για την αντιασφαλιστική επίθεση, τις διαθέσεις αγώνα που επιδείχτηκαν με τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία της 12ης Δεκέμβρη, την ανάγκη κλιμάκωσης με αφετηρία την απεργία της 13ης Φλεβάρη και  με ένα περιεχόμενο αγώνα που θα αντιστέκεται στην αντιασφαλιστική επέλαση της κυβέρνησης, θα ζητά την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα-Ρέππα και θα αγωνίζεται για μια ενιαία δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση. Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η δυσαρέσκεια των εκπαιδευτικών για τη συνεχιζόμενη λιτότητα που σε συνδυασμό με τη γενικευμένη ακρίβεια και τη φορομπηχτική πολιτική μειώνει παραπέρα το εισόδημα των εκπαιδευτικών.

Αποκαλυπτικές ήταν στη σύσκεψη οι εικόνες απαξίωσης και εγκατάλειψης της δημόσιας εκπαίδευσης που δημιουργούνται σε όλες τις περιοχές λεκανοπεδίου από την υποχρηματοδότηση, τα κενά, την έλλειψη βιβλίων, τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις τάξεων, τους υποβιβασμούς, τις αυθαίρετες μετακινήσεις εκπαιδευτικών. Έντονη ανησυχία εκφράστηκε για την αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης στην οποία οδηγείται από την εφαρμογή της αποκέντρωσης και τη συνεχιζόμενη εκχώρηση των νηπιαγωγείων στους δήμους και τους ιδιώτες, τη επέλαση των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου στο δημόσιο σχολείο, μέσα από το «δίκτυο σχολικής καινοτομίας» και τα ΣΔΙΤ, καθώς και την εφαρμογή της αξιολόγησης- κατηγοριοποίησης μαθητών- σχολείων-εκπαιδευτικών που προβλέπει το νέο πόρισμα του ΕΣΥΠ.

Σοβαρή συζήτηση έγινε για τα μαζικά φαινόμενα διοικητικού αυταρχισμού, αυθαιρεσιών και διώξεων κατά συναδέλφων, που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα με στόχο ένα γενικευμένο κλίμα τρομοκράτησης των συναδέλφων και ανάσχεσης των αντιστάσεων απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Εκτέθηκαν εκτιμήσεις και σοβαρά ερωτήματα για τον ιδεολογικό προσανατολισμό της εκπαιδευτικής πολιτικής, το διοικητισμό και  νεοεπιθεωρητισμό που αμφισβητεί κάθε δημοκρατικό κλίμα στην εκπαίδευση και τον απροκάλυπτο σκοταδισμό που χαρακτηρίζει τοποθετήσεις του ΥΠΕΠΘ όπως την περίπτωση του 132ου Δ.Σ Αθηνών.

Η συζήτηση κατέληξε με την ανάγκη αγωνιστικής απάντησης του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική, στην οποία μπορεί να συμβάλει η κοινή συντονισμένη δράση των πρωτοβάθμιων συλλόγων. Σε αυτή την κατεύθυνση προτάθηκαν προς τους συλλόγους τα εξής:

 

·         Έκδοση κοινής ανακοίνωσης, αφίσας  και γράμματος προς τους γονείς για όλα τα παραπάνω ζητήματα της εκπαιδευτικής και κοινωνικής συγκυρίας. Σχέδια των κειμένων θα διακινηθούν στους συλλόγους για συζήτηση, παρατηρήσεις και αποφάσεις.

·         Συμμετοχή των συλλόγων με κοινό πανό και μπλοκ στην απεργία της 13ης Φλεβάρη.

·         Πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια για την κατάσταση στα σχολεία.

·         Ο Α΄ Σύλλογος Αθηνών προτείνει στους Συλλόγους Π.Ε., που έχουν πάρει θέση για τα νέα βιβλία των Μαθηματικών, να προχωρήσουν σε κοινή συνάντηση με το Π.Ι. για το θέμα αυτό. Προτείνει ακόμη στους Συλλόγους της Α΄ Διεύθυνσης Αθηνών να πραγματοποιηθεί μια κοινή συνάντηση για θέματα που αφορούν την περιοχή (μισθοδοσία εκπαιδευτικών, προβλήματα σχολείων κλπ.)

·         Να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των συλλόγων μετά την απεργία της 13-2, ύστερα από κάλεσμα του συλλόγου Αθηνά

Επικοινωνία:

 σύλλογος Αθηνά τηλ-φαξ 2102912250, 6977251778


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα