ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Φόρουμ συζήτησης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, ΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π.Ε

 

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

 

Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για τον κόσμο της εργασίας αλλά και για τη δημόσια εκπαίδευση. Η κυβέρνηση, πνιγμένη στα οικονομικά σκάνδαλα και στη σήψη των στελεχών της, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, εξαπολύει συνολική επίθεση σε όλο το μέτωπο των δικαιωμάτων μας.

Ενάμιση χρόνο μετά το μεγαλειώδη αγώνα του κλάδου μας, που αμφισβήτησε την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, έδειξε τις μάχιμες δυνατότητες του κόσμου της ζωντανής εκπαίδευσης και έφερε στο προσκήνιο τα μεγάλα προβλήματα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, η αντιδραστική πολιτική οξύνεται και βαθαίνει σ’ όλα τα επίπεδα :

Προωθείται η κατεδάφιση σε ό,τι απέμεινε από την κοινωνική ασφάλιση, η άμεση και έμμεση  αύξηση των ορίων ηλικίας και των εισφορών, η παράδοση των αποθεματικών των ταμείων στα συμφέροντα της αγοράς, η πλήρης μετατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε ατομική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου, ενώ από

1-1-2008, με την εφαρμογή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, πλήττουν ακόμη περισσότερο τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Τα μέτρα που έχουν ετοιμάσει ισοδυναμούν

-         με μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 50% σχεδόν και μαζί με τις μειώσεις της κύριας σύνταξης από το ν. Ρέππα, θα σημάνουν την μείωση των συντάξεων μας κατά 450 ευρώ περίπου (με σημερινές τιμές ), 

-         με την κατάργηση κάθε δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης (γυναικών, εκπαιδευτικών και την έμμεση υποχρέωση όλων των εργαζομένων στα 40 χρόνια δουλειάς και τη δουλειά μέχρι τα 68 χρόνια ζωής.

-         Την αποδυνάμωση και διάλυση των ταμείων και των παροχών υγείας.

Ενώ.η ακρίβεια καλπάζει με αυξήσεις από 22% έως 30% στα βασικά είδη ανάγκης, αστυνομεύονται οι αυξήσεις στους μισθούς για να μην  υπερβούν το 3%. Κι ενώ η λιτότητα σκληραίνει ακόμα περισσότερο επιβάλλονται νέοι φόροι για τους εργαζόμενους και φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο - ταξική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης - που προσαρμόζεται στις αντιλαϊκές επιταγές της Ε.Ε., της ΟΝΕ και του Συμφώνου Σταθερότητας. Στη σκληρή επίθεση στο εισόδημα των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό (ταμείο αλληλεγγύης) προετοιμάζουν νέα επίθεση λιτότητας με την αύξηση του ΦΠΑ και την παραπέρα αύξηση των τιμών όλων των αγαθών με νέα επιβάρυνση των εργαζόμενων για τους λεγόμενους «κοινωνικούς πόρους».

Η Δημόσια Εκπαίδευση παρουσιάζει  εικόνα εγκατάλειψης ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και της νέας μείωσης των δαπανών στο 3,02% του ΑΕΠ: τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και σε βιβλία, Φλεβάρη μήνα, κατάργηση όλων των προγραμμάτων αντισταθμιστικής αγωγής (τάξεις υποδοχής, τμήματα ένταξης, ενισχυτικής διδασκαλίας), εκτεταμένες συμπτύξεις τμημάτων και προτάσεις για υποβιβασμούς σχολείων, αυθαίρετες μετακινήσεις εκπαιδευτικών και υποχρεωτικές υπερωρίες,  καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και παγίωση της ωρομισθίας. Η θεσμική εισβολή των επιχειρήσεων και εταιρειών στο σχολείο και η εφαρμογή στην εκπαίδευση των «Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» αλλοιώνουν το δημόσιο χαρακτήρα του και το παραδίδουν στην υπηρεσία της αγοράς και του κέρδους. Η ανακοίνωση του νέου πορίσματος του ΕΣΥΠ επιχειρεί την  άμεση και γενικευμένη εφαρμογή της αξιολόγησης-κατηγοριοποίησης σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών με φακέλους εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης. Τα νηπιαγωγεία παραδίδονται στους δήμους και τους ιδιώτες, χιλιάδες παιδιά αποκλείονται από το δημόσιο νηπιαγωγείο και καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα των νηπιαγωγών. Βρίσκονται σε έξαρση φαινόμενα αυταρχισμού και διώξεων, τρομοκράτησης, μισαλλοδοξίας και ρεβανσισμού κατά εκπαιδευτικών, αμφισβητείται η παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στην εκπαίδευση σε συνδυασμό με απόπειρες νεοσυντηρητικής επέλασης και σκοταδισμού στα σχολεία.  

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ δεν προχωρούν σε αγώνες σύγκρουσης και ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική με αποφασιστικότητα και συνέχεια αλλά αφού συναινούν ζητώντας «κουμπαράδες» και μίζες από τις ιδιωτικοποιήσεις για το ασφαλιστικό, αφού υπερασπίζονται το νόμο Ρέππα, τελικά διαπραγματεύονται τους όρους χειροτέρευσης της θέσης μας, μένουν σε δύο  24ωρες με απόσταση δύο μηνών, χωρίς να κάνουν ενδιάμεσα απολύτως τίποτα, δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση να διαμορφώσει την τακτική της και να προετοιμάσει την επίθεσή της. Αποδυναμώνοντας  τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων οδηγούν  στην απογοήτευση, καλλιεργώντας την πεποίθηση ότι αγωνίζονται για την απλή και καταδικασμένη σε ήττα διαμαρτυρία και όχι για  την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.

Νικηφόρο κίνημα ανατροπής

Η περίοδος απαιτεί αλλά και ανοίγει δρόμους για ένα εργατικό κίνημα ρήξης κι ανατροπής. Για τη δημιουργία μαχητικής εργατικής αντιπολίτευσης, ικανής να κερδίζει, χρειάζεται:

Οι ανάγκες μας στο κέντρο των διεκδικήσεων μας

Η κυβέρνηση χρειάζεται να νιώσει καυτή την ανάσα μεγάλων εργατικών αγώνων για να υποχρεωθεί σε βήματα υποχώρησης.

Αγώνων που δε θα παζαρεύουν πόσα θα χάσουμε αλλά θα διεκδικούν όλα όσα δικαιούμαστε. Που θα αμφισβητούν τα ιερά και τα όσια των αριθμών τους, και θα προβάλλουν τις εργατικές ανάγκες. Αγώνων που δε θα ζητιανεύουν ψίχουλα αλλά θα απαιτούν όσα χρειαζόμαστε. Αγώνων που θα αμφισβητούν την παντοδυναμία τους και θα προβάλλουν τη δύναμη των εργαζομένων.

Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο ένα συνολικό κίνημα που να τολμήσει να αμφισβητήσει τις κυρίαρχες επιλογές, που θα βάλει φρένο στις αντιλαϊκές ορέξεις τους, ένα κίνημα που θα τους αναγκάσει σε οπισθοχώρηση γύρω από το ασφαλιστικό, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση σε μη κατάθεση νομοσχεδίου, που θα κερδίσει όσο γίνεται περισσότερα από το χαμένο έδαφος του παρελθόντος με την κατάργηση των νόμων Σιούφα-Ρέππα, που θα αποσπάσει σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς, που  θα κερδίσει συνολικά πόντους για τα εργατικά δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Ουσιαστικές νίκες μπορούμε να έχουμε όταν οι κυρίαρχες δυνάμεις νιώσουν να κινδυνεύουν πραγματικά.

Οι αγώνες στα χέρια των εργαζομένων

Οι πραγματικές διαδικασίες βάσης, η άμεση δημοκρατία των Γενικών Συνελεύσεων, οι επιτροπές αγώνα, είναι οι όροι για την ανάπτυξη των αγώνων, και βασικό μέλημα του συνδικάτου.

Συντονισμένοι διακλαδικοί αγώνες

Ο οριζόντιος συντονισμός σωματείων και κλάδων που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε κοινό μέτωπο απέναντι στην κυβερνητική πολιτική είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητος. Οι μεγάλοι κλάδοι του δημοσίου, οι καθηγητές, οι εργαζόμενοι στην υγεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση, και οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να βρούμε τρόπους και δρόμους κοινού απεργιακού βηματισμού. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η επίθεση είναι συνολική στο ασφαλιστικό αλλά και με τις ιδιωτικοποιήσεις στα λιμάνια, την Ολυμπιακή, στη ΔΕΗ, με τη μάχη των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, γεννιούνται σοβαρές δυνατότητες να συμπορευτούν αγωνιστικά διάφοροι κλάδοι. Κάθε κλάδος, ανάμεσα σ’ αυτούς κι ο δικός μας χρειάζεται να πάρει αποφάσεις και πρωτοβουλίες σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Αποφασιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις διάρκειας

Ένα απεργιακό σχέδιο που θα κατεβάσει τα ρολά και θα οδηγήσει σε παράλυση σοβαρούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής πρέπει να είναι η απάντηση του εργατικού κινήματος στην κυβερνητική προκλητικότητα. Που δε θα επιτρέπει στα κυβερνητικά επιτελεία να σχεδιάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, που θα τη στριμώξει και θα την αναγκάσει σε υποχωρήσεις. Ξέρουμε καλά ότι η επιλογή για αντιδραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι τόσο κομβικές για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο στην Ελλάδα και διεθνώς που μόνο οι αποφασιστικοί και παρατεταμένοι απεργιακοί αγώνες διάρκειας είναι αποτελεσματικοί και μπορούν να νικήσουν.

Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε:

Α΄ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Όχι στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων όλων των κυβερνήσεων από το 1990 μέχρι σήμερα (Σιούφα, Ρέππα). Ακύρωση όλων των αντιασφαλιστικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Ενιαία δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας (30/30) ή στα 55. Κύρια σύνταξη στο 80% του καταληκτικού μισθού. Κατάργηση της διάταξης για εξαγορά της στρατιωτικής θητείας. Δικαίωμα παραίτησης κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ενιαία ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους, χωρίς διαχωρισμούς σε νέους – παλιούς ασφαλισμένους. ‘Όχι στη διάθεση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο. Επιστροφή όλων των κλεμμένων αποθεματικών στα ασφαλιστικά ταμεία. Εγγύηση του κράτους για τα αποθεματικά των ταμείων. Εργατικός έλεγχος και άσκηση βέτο των εργαζομένων  στη λειτουργία των ταμείων. Όχι στην εισφοροαπαλλαγή-εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών.

Αυξήσεις στις αποδοχές μας- «Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας»

Μισθός 1400€ καθαρά για τον πρωτοδιόριστο, με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό. Όχι στη σύνδεση μισθού-απόδοσης. Γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αφορολόγητο όριο ίσο με τις ετήσιες αποδοχές του νεοδιόριστου. Τέρμα στη λιτότητα και τη φορομπηξία.

Υπεράσπιση της  δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης

Ενιαίο 12χρονο δημόσιο σχολείο – δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Άμεση κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς διορισμούς. Αύξηση της οργανικότητας των σχολείων με βάση τους 20 μαθητές ανά τμήμα και 15 στο νηπιαγωγείο. Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες χωρίς αποκλεισμούς. Χρηματοδότηση της εκπαίδευσης στο 5% του ΑΕΠ ή 15% του ΓΚΠ.  Όχι στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Κατάργηση των ΣΔΙΤ. Όχι στην εισβολή των επιχειρήσεων και των εταιρειών στο σχολείο.

Κατάργηση των νόμων 2218 και 2240 για την λεγόμενη αποκέντρωση, του άρθρου 32 στο Νόμο 3577/2007 (τροπολογία για τα νηπιαγωγεία), που δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης τμημάτων νηπιαγωγείων στους ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και στα ιδιωτικά σχολεία. Κανένα Νηπιαγωγείο στους Δήμους και στους Ιδιώτες Μαζικοί διορισμοί  νηπιαγωγών, για να καλυφθούν οι ανάγκες για  τη 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Κανένα νήπιο 4-6 ετών εκτός του δημόσιου νηπιαγωγείου.        

 Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Κατάργηση του νόμου πλαίσιου για τα ΑΕΙ. Όχι στην αναγνώριση των ΚΕΣ (Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών).

Διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων

Να καταργηθεί η ωρομισθία. Να συσταθούν νέες οργανικές θέσεις για κάθε αναγκαίο εκπαιδευτικό έργο στα σχολεία και να καλυφθούν με μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Άμεση απόσυρση της εγκυκλίου της 20ης Ιουλίου 2007, που αυξάνει το ωράριο και καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα των Νηπιαγωγών. Θεσμοθέτηση διδακτικού ωραρίου Νηπιαγωγών στα πλαίσια ενιαίου ωραρίου των εκπαιδευτικών της Γενικής εκπαίδευσης. Να μειωθεί το διδακτικό ωράριο όλων των εκπαιδευτικών Π.Ε. στα επίπεδα των εκπ/κών της Β/θμιας.

Όχι στη συνταγματική αναθεώρηση που καταργεί τη μονιμότητα, ακυρώνει τη δυνατότητα δικαστικών-μισθολογικών διεκδικήσεων και προωθεί τα ιδιωτικά Α.Ε.Ι

Παιδαγωγική ελευθερία και Δημοκρατία στο σχολείο.

Ενίσχυση του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων. Κατάργηση του Καθηκοντολόγιου. Νέα Αναλυτικά Προγράμματα και βιβλία με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και την ολόπλευρη γνώση.. Όχι στην εικονική-αποσπασματική «επιμόρφωση». Ουσιαστική επιμόρφωση με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου. Κατάργηση της ευέλικτης ζώνης. Όχι στην αξιολόγηση-χειραγώγηση και την αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση των σχολείων, μαθητών - εκπαιδευτικών. Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης-χειραγώγησης. Όχι στο διοικητικό αυταρχισμό, το νεοεπιθεωρητισμό και το σκοταδισμό.

Ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε θεωρούμε ότι σε συντονισμένο αγώνα με άλλους κλάδους δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα μπορούμε να προτάξουμε τα ζητήματα που αφορούν το ασφαλιστικό, τη λιτότητα και το εισόδημα μας, τη μόνιμη εργασία ενάντια στην ελαστικοποίηση και την ανασφάλεια (τα ασφαλιστικά, οικονομικά, εργασιακά δικαιώματα) καθώς επίσης και την εναντίωση στις ιδιωτικοποιήσεις(Παιδεία, υγεία, λιμάνια, ενέργεια, κλπ) και στην επιχειρηματική λειτουργία του δημοσίου.

Β΄ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Την Τετάρτη 5/3 καλούμε σε σύσκεψη στη ΔΟΕ όλα τα σωματεία κι ομοσπονδίες δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα με στόχο αφού καταθέσουμε και σ’ αυτά την απεργιακή μας πρόταση να προχωρήσουμε με βάση αυτή σε κοινό απεργιακό βηματισμό και συντονισμό των δράσεων μας.
Την Πέμπτη 6/3 οργανώνουμε απογευματινό συλλαλητήριο στις 6.00 μ.μ. στα Προπύλαια ενάντια στην κυβερνητική επίθεση στα εργασιακά, οικονομικά κι ασφαλιστικά μας δικαιώματα, για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα μας.
Με στόχο να συμπορευτούμε και μ’ άλλους κλάδους εργαζομένων που εκείνες τις μέρες θα βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση και να διευρύνουμε και με τη δική μας συμμετοχή το απεργιακό μέτωπο απόκρουσης της επίθεσης προχωράμε σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση 12 - 13/3 με τη δεύτερη μέρα Γενικές Συνελεύσεις με εισήγηση για κήρυξη απεργίας που θα κλείνει τα σχολεία από τη μέρα που θα εισαχθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, με στόχο την απόσυρσή του. Την ημέρα της ψήφισης πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις για την εκτίμηση του αγώνα και την παραπέρα πορεία. Αν υπάρξει μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στην πρώτη 48ωρη και το κλείσιμο των σχολείων με τη συζήτηση στη Βουλή να υπάρξει δεύτερη 48ωρη με την κατάθεση του νομοσχεδίου στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων. Μετά από τις Γ.Σ. ακολουθεί ολομέλεια προέδρων. Σ’ όλα τα απεργιακά βήματα την πρώτη μέρα οργανώνουμε συλλαλητήρια. Ιδιαίτερα τις μέρες συζήτησης στην ολομέλεια προχωρούμε σε πολύμορφες δράσεις με συλλαλητήρια, αποκλεισμούς, περικυκλώσεις κ.λπ.

Καλούμε τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε. στο ίδιο διάστημα να οργανώσουν μαζί με φορείς, συνδικάτα και εργατικά σωματεία καμπάνια για το ασφαλιστικό και τα ζητήματα της Παιδείας, με ενημερώσεις, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις, αφίσες, γράμματα προς γονείς και την κοινωνία. Οι εκπαιδευτικοί  της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον αντίποδα της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής κρατάμε ψηλά τις σημαίες του αγώνα  και διεκδικούμε θαρρετά τα δίκαια και ώριμα αιτήματά μας.

 

Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2008


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα