ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΔΕΔΥ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ

αρχείο


Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά
Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Βιβλίο Επισκεπτών

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ - ΚΙΝΗΣΕΙΣ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 

ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

 

ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

 ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

και την ίδια ώρα η κυβέρνηση δίνει

 στους τραπεζίτες 28 δις εκατ. ευρώ

Συνάδελφοι, συναδελφισσες,

Στις μέρες μας το οικοδόμημα του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη και στο κόσμο σαρώνεται από την οικονομική κρίση. Ο καπιταλισμός αμφισβητείται από εκατομμύρια πολίτες. Η κρίση που ξεκίνησε στις Η.Π.Α. απλώθηκε στην Ευρώπη.

Αυτοί που μιλούσαν και ζητούσαν λιγότερο κράτος, που θεοποιούσαν την αγορά, που ξεπούλησαν όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις, απαιτούν τώρα κρατική παρέμβαση.

Αυτοί που μιλούσαν για μείωση των κρατικών δαπανών στην παιδεία, την υγειά την πρόνοια, που λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τους μισθούς, τις συντάξεις, τα ασφαλιστικά ταμεία, την προστασία του περιβάλλοντος, σήμερα δίνουν τεραστία ποσά για να σωθούν οι τράπεζες.

Η κυβέρνηση από τη μια μοιράζει το αμύθητο ποσό των 28 δις ευρώ για να στηρίξει τις τράπεζες, προκαλώντας τα αισθήματα χιλιάδων ανέργων, μισθωτών, ανασφάλιστων εργαζομένων, αγροτών, νεολαίων και συνταξιούχων, που βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει, ενώ αρνείται να βάλει χρήματα και να καλύψει τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, που με την πολιτική των κυβερνήσεων δημιουργήθηκαν.

Συνάδελφοι,

Το Ταμείο Πρόνοιας Δημόσιων Υπαλλήλων Καταρρέει

Η κατάρρευση των ταμείων είναι το αποτέλεσμα ενός αντεργατικού μακρόχρονου σχεδίου που είχε και έχει στόχο την καταλήστευση των χρημάτων των εργαζομένων από τα ταμεία και το χάρισμά τους στους βιομηχάνους και τους επιχειρηματίες.

Αυτή η κλοπή ξεκίνησε  από τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60 με την άτοκη δέσμευση των αποθεματικών των ταμείων από την Τράπεζα Ελλάδος για να τα χορηγήσει άτοκα στις επιχειρήσεις και στο κεφάλαιο στο όνομα της εθνικής ανάπτυξης. Συνεχίστηκε με τα δάνεια προς το κεφαλαίο με επιτόκιο 4%, όταν ο πληθωρισμός έτρεχε με 25% τη δεκαετία του ‘70 και του ’80, με το τζόγο του χρηματιστηρίου και τα δομημένα ομόλογα όπου χάθηκαν δισεκατομμύρια από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα οι εργοδότες και το κράτος δεν καταβάλλουν τις εισφορές μεγιστοποιώντας την κλοπή των ταμείων. Την ίδια στιγμή με την αντεργατική πολιτική που προωθείται στις εργασιακές σχέσεις, με το κτύπημα της μόνιμης σταθερής εργασίας μέσα από την ανασφάλιστη εργασία των stages, τις μισθώσεις έργου, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου δίνουν ένα ακόμη κτύπημα στην καρδιά των ασφαλιστικών ταμείων, αφού δεν καταβάλλονται εισφορές.

Εξ αιτίας των πολιτικών που άσκησαν οι κυβερνήσεις χρόνια τώρα και το οδήγησαν στη χρεοκοπία και την αδυναμία να καταβάλει το ΕΦΑΠΑΞ σε 13.795 εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση εδώ και 18 μήνες. Ήδη 80 συνάδελφοι που περίμεναν για το ΕΦΑΠΑΞ έχουν ….πεθάνει.

Για να δοθεί το ΕΦΑΠΑΞ στις αιτήσεις (13.795 χ 43.000 ευρώ μέσος όρος) που εκκρεμούν απαιτούνται 593.185.000. ευρώ. Το ταμείο έχει σε μετρητά 38.965.920. ευρώ και σε ομόλογα 62.769.414. ευρώ.  Σύνολο 101.734.384.00 ευρώ, (αποτίμηση στοιχείων 7/10/2008) και αδυνατεί να καταβάλει το εφάπαξ. 

Η κυβέρνηση αρνείται να καταθέσει χρήματα στο ταμείο από τον προϋπολογισμό και να εξασφαλίσει την βιωσιμότητά του. Επιχειρεί με μπαλώματα να κλείσει τρύπες, ενοποιώντας υγιή με ελλειμματικά ταμεία. Προχωρά την ενσωμάτωση του ΤΑΔΚΥ(Δημοτικών Υπαλλήλων) στο Ταμείο Πρόνοιας Δ.Υ., για να πάρει τα 600 εκατ.  ευρώ που έχει αποθεματικό για να καλύψει προσωρινά το έλλειμμα.

Συνάδελφοι,

Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος  - ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ-  έχει  μεγάλες ευθύνες γιατί πολλές φορές συναίνεσε και αποδέχθηκε τις πολιτικές αυτές. Συμφώνησε  στο τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων. Δεν οργάνωσε αποφασιστικά την πάλη των εργαζομένων για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Κινήθηκε και συνεχίζει και σήμερα στη λογική της αποδοχής της αστικής πολιτικής, δεν αμφισβητεί την ουσία των πολιτικών που προωθούν οι κυβερνήσεις, το κεφαλαίο, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα το κεφάλαιο και η κυβέρνηση επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την οικονομική κρίση για να φορτώσουν ακόμη περισσότερα βάρη στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι δεν χρωστάμε τίποτα αντίθετα διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν. Με τους αγώνες μας να μπούμε εμπόδιο στα σχέδια τους και να απαιτήσουμε πολιτικές που να βελτιώνουν τη ζωή μας.

Να συγκρουστούμε με την πολιτική της συναίνεσης και του συμβιβασμού στο συνδικαλιστικό κίνημα. Με τη λογική του κυβερνητικού, εργοδοτικού και κομματικού συνδικαλισμού. Να συμβάλλουμε να αναπτυχθεί μια νέα ανεξάρτητη ταξική ενότητα των εργαζομένων.

Η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή βρίσκεται στην αναγέννηση και την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, στην ανάπτυξη πολύμορφων και με διάρκεια εργατικών ταξικών  αγώνων για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής και όχι στην αδράνεια, την αδιαφορία, το συμβιβασμό.

Απαιτούμε  από την κυβέρνηση:

wΝα διασφαλίσει τα αποθεματικά του Ταμείου Πρόνοιας Δημόσιων Υπαλλήλων.

wΆμεση καταβολή της σύνταξης και του Εφάπαξ. Ο μισθός να καταβάλλεται μέχρι την καταβολή της σύνταξης και του εφάπαξ.

wΣύνταξη ίση με το σύνολο του τελευταίου μισθού.

wΝα εγγυηθεί το κράτος για τα αποθεματικά των ταμείων. Να δοθούν πίσω όλα τα κλεμμένα. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά.

wΜείωση των ορίων ηλικίας για τη σύνταξη. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας (30/30)  χωρίς όριο ηλικίας.

wΜόνιμη σταθερή εργασία για όλους, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των stages.

wΈνταξη όλων των εργαζομένων στο δημόσιο στα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων.

Μέτρα για την οικονομική ανακούφιση των εργαζόμενων.

w1400 ευρώ εισαγωγικό μισθό στην Υ.Ε. κατηγορία. Ενσωμάτωση των επιδομάτων, αναγνώριση μισθολογική της προϋπηρεσίας από τον ιδιωτικό τομέα.

wΚατάργηση της εργατικής εισφοράς για την ασφάλιση και την περίθαλψη.

wΆτοκα δάνεια για πρώτη κατοικία στους εργαζόμενους. Τις δόσεις του δανείου για πρώτη κατοικία των ανέργων να πληρώνει το κράτος. 

wΝα μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες, να γυρίσει πίσω ο ελληνικός στρατός από το Αφγανιστάν και το Κόσσοβο.

 Με αυτή την πολιτική τα μέλη των Αγωνιστικών, Κινήσεων, Παρεμβάσεων, παρεμβαίνουμε στους εργασιακούς χώρους και αναπτύσσουμε τη δράση μας, στα σωματεία, στις Ομοσπονδίες και στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Προσπαθώντας να συμβάλουμε στην ανάπτυξη ανεξάρτητων ταξικών αγώνων, για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, για την ανατροπή της αστικής κυβερνητικής πολιτικής.

Επικοινωνήστε μαζί μας akliafa@sch.gr, pansam@in.gr                                                Φθινόπωρο 2008


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα